ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ «κυκλώνει» τη Βαλτική Θάλασσα με ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Επίσκεψη Μπάιντεν στο Ελσίνκι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Η Φινλανδία είναι ένα «εξαιρετικό απόκτημα» για το ΝΑΤΟ, δήλωσε από το Ελσίνκι ο Μπάιντεν

Copyright 2023 The Associated

Η Φινλανδία είναι ένα «εξαιρετικό απόκτημα» για το ΝΑΤΟ, δήλωσε από το Ελσίνκι ο Μπάιντεν
Με φόντο τις σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τη μακρόχρονη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και της Αρκτικής - πέρα από την Ανατολική Ευρώπη - ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επισκέφτηκε χτες τη Φινλανδία, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ προετοιμάζεται η ένταξη της Σουηδίας.

Στο Ελσίνκι ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σ. Νιινίστο, και με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών, συμμετέχοντας στη Σκανδιναβική Σύνοδο Κορυφής (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία).

Οι ηγέτες των σκανδιναβικών κρατών και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «χαιρέτισαν» την πρόθεση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απόφαση που πάρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους.

Με τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το «ΝΑΤΟικό έδαφος» εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία μήκους πάνω από 900 χλμ., ενώ σχεδόν «κυκλώνει» τη Βαλτική Θάλασσα.

Οι δύο αυτές χώρες είχαν και τα προηγούμενα χρόνια στενή και μεγάλη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ωστόσο με την ένταξή τους σε αυτό η παρουσία της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή περνά σε άλλο επίπεδο.

Χωρίς την ένταξή τους, το ΝΑΤΟ θα χρειαζόταν έγκριση για βάση στη Φινλανδία και στη Σουηδία για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής σε μία σύγκρουση με τη Ρωσία. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας παρέχει στο ΝΑΤΟ μεγάλο αριθμό αεροπορικών βάσεων, λιμανιών και διαύλων επικοινωνίας και εφοδιασμού βόρεια της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας.

Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία πρόσθεσε στη συμμαχία 24.000 ενεργούς στρατιώτες, 100 πολεμικά αεροσκάφη και δεκάδες πολεμικά πλοία. Τώρα η Σουηδία θα προσθέσει τους δικούς της 15.000 ενεργούς στρατιώτες καθώς και αντίστοιχο αριθμό αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Φινλανδία «εξαιρετικό απόκτημα» για το ΝΑΤΟ. «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ και αυτό περιλαμβάνει τη Φινλανδία», είπε.

Οι ηγέτες επανέλαβαν επίσης ότι η Σουηδία θα πρέπει να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι έτσι θα ενισχυθεί «η ικανότητα της σκανδιναβικής περιοχής να συμβάλει στην ασφάλεια όλων των Συμμάχων».

Ο Μπάιντεν, ο Νιινίστο και οι πρωθυπουργοί των σκανδιναβικών χωρών επιβεβαίωσαν την «ισχυρή συνεργασία» τους στους τομείς της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας, μεταξύ άλλων και στην κρίσιμη περιοχή της Αρκτικής.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν θα συνεχιστεί για χρόνια, επειδή η Ρωσία δεν μπορεί να διατηρήσει τους πόρους για τόσο πολύ ακόμη. Εξέφρασε δε την ελπίδα η Ουκρανία να σημειώσει πρόοδο στην αντεπίθεσή της για να προωθήσει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Ρωσία: Θα απαντήσει «την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Μόσχα προειδοποίησε πως θα απαντήσει στις απειλές χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τις απειλές για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Ρωσίας, θα απαντήσουμε την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας», ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Εκτός από τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, θα συνεχίσουμε θα ενισχύουμε τη στρατιωτική οργάνωση και το αμυντικό σύστημα της χώρας», πρόσθεσε.

Την «πυρηνική απειλή» που δημιουργεί για τη Ρωσία η απόφαση των κρατών - μελών να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους σε αμερικανικά μαχητικά F-16, υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

«Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στο NATO δημιουργούν κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία κι αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε, αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει πως τα F-16, με τα οποία διάφορες χώρες έχουν αναγγείλει πως σκοπεύουν να προμηθεύσουν το Κίεβο, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα.

«Το γεγονός και μόνο ότι θα εμφανιστούν τέτοια συστήματα στα χέρια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων θα το θεωρήσουμε πυρηνική απειλή από τη Δύση», επέμεινε.

Οι όροι στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι καλώς εγνωσμένοι, ανέφερε. Το ρωσικό δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων προβλέπει πως η Μόσχα θα τα χρησιμοποιήσει μόνο σε δύο περιπτώσεις: Αν δεχθεί επίθεση με πυρηνικά όπλα ή αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση που απειλεί την ύπαρξη της χώρας.

Η εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών στα F-16 θα αρχίσει τον Αύγουστο στη Ρουμανία.

«Ψευδείς» οι πληροφορίες για «ειρηνευτικές συνομιλίες» τον Ιούλη

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ακόμη πως οι πληροφορίες για πιθανές «ειρηνευτικές» συνομιλίες για την Ουκρανία τον Ιούλη είναι πιθανά ψεύτικες.

Το γερμανικό ARD TV ανέφερε στις 26 Ιούνη ότι μια διεθνής συνάντηση για την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 24 Ιούνη «υπό συνθήκες αυστηρής μυστικότητας» με τη συμμετοχή διπλωματών από δυτικές χώρες, καθώς και της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Υποστηρίχθηκε ότι επίσημες συνομιλίες για την ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Ιούλη.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη για αυτό. Υπάρχουν λόγοι να υποθέσουμε ότι πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την επίμονη πρόθεση του Κιέβου και των δυτικών χειριστών του να κλιμακώσουν τις εχθροπραξίες», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ρωσία ποτέ δεν απέρριψε τον διάλογο «ως πολιτική μέθοδο για την επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε χτες συνάντηση με τον Γουάνγκ Γι, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος, στην Τζακάρτα, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Μεταξύ άλλων αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση «γύρω από την ουκρανική κρίση» και εστίασαν «στην αξιολόγηση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να ξεκινήσει μια ειρηνική διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία».

Νέα στρατιωτικά πακέτα για το Κίεβο

Σε πάνω από 1,5 δισ. δολάρια ανέρχεται η αξία του στρατιωτικού υλικού που δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ να στείλουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ:

Γαλλία: Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς SCALP και πρόσθετος μηχανικός εξοπλισμός για αποναρκοθέτηση.

Αυστραλία: 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bushmaster.

Γερμανία: Ενα πακέτο βοήθειας περίπου 782 εκατ. δολαρίων με 25 άρματα μάχης Leopard 1A5, 40 οχήματα μάχης πεζικού Marder, δύο συστήματα αεράμυνας Patriot, οχήματα ανάκτησης Bergepanzer και 20.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χλστ.

Ολλανδία: Εκπαίδευση πιλότων τον Αύγουστο και βοήθεια στην ενίσχυση των ουκρανικών δυνατοτήτων αεράμυνας και πυροβολικού.

Νορβηγία: 1.000 micro-drones Black Hornet, πακέτα υποστήριξης για τα συστήματα αεράμυνας NASAMS που έχουν ήδη αναπτυχθεί, καθώς και αύξηση του προϋπολογισμού στρατιωτικής βοήθειας για προμήθεια άλλων συστημάτων από 240 σε 930 εκατ. δολάρια.

Βρετανία: Περισσότερα από 70 οχήματα μάχης, χιλιάδες φυσίγγια για άρματα μάχης Challenger και πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 64,7 εκατ. δολαρίων για επισκευή εξοπλισμού.

Καναδάς: 410 εκατ. δολάρια σε νέα χρηματοδότηση και έργα για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Εταιρείες του Πριγκόζιν έχουν λάβει κυβερνητικές συμβάσεις μετά την ανταρσία

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTVI, το οποίο επικαλείται επίσημα στοιχεία, εταιρείες που συνδέονται με τον ιδρυτή της «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, έχουν λάβει πάνω από 1 δισ. ρούβλια (11,7 εκατ. δολάρια) σε κυβερνητικές συμβάσεις μετά την απόπειρα ανταρσίας.

Οι εννέα συμβάσεις, οι οποίες αφορούν όλες την παροχή υπηρεσιών διατροφής σε κρατικές υπηρεσίες, υπογράφτηκαν μετά την ανταρσία της 24ης Ιούνη σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ρωσική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε δηλώσει λίγες μέρες μετά την ανταρσία ότι η κύρια εταιρεία του Πριγκόζιν, «Concord», κέρδισε 80 δισ. ρούβλια (888,1 εκατ. δολ.) από συμβάσεις για τροφοδοσία με το υπουργείο Αμυνας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες πως η «Wagner» ολοκλήρωσε την παράδοση του οπλισμού της στον τακτικό στρατό της Ρωσίας, και συγκεκριμένα παρέδωσε περισσότερα από 2.000 κομμάτια οπλισμού, άρματα και πυραύλους, περισσότερους από 2.500 τόνους πυρομαχικών.

Υπενθυμίζεται δε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας, η ποινική υπόθεση που στοιχειοθετήθηκε κατά του Πριγκόζιν και των μαχητών που τον ακολούθησαν ακυρώθηκε.

Στον αντίποδα, η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας φέρεται να καθαίρεσε τον διοικητή της 58ης μεικτής στρατιάς η οποία δρα στη νότια Ουκρανία (περιφέρεια Ζαπορίζια), αντιστράτηγο Ιβάν Ποπόφ, επειδή προκαλούσε «αβάσιμη ανησυχία».

Ο Ποπόφ απευθύνθηκε στους στρατιώτες του με ηχογραφημένο μήνυμα, λέγοντας πως ανέφερε στη στρατιωτική ηγεσία «την αλήθεια» για το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στα μέτωπα, ενώ με την καθαίρεσή του «οι ανώτατοι αξιωματικοί μας μας μαχαιρώνουν πισώπλατα, αποκεφαλίζοντας τη μονάδα μας».

Παράλληλα συνεχίζονται οι εικασίες για το πού βρίσκεται ένας άλλος Ρώσος στρατηγός, ο Σ. Σουροβίκιν - πρώην επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία - ο οποίος φέρεται να ήταν στενός συνεργάτης με τον Πριγκόζιν και δεν έχει εμφανιστεί έπειτα από την ανταρσία.

«Προς το παρόν ξεκουράζεται. Δεν είναι διαθέσιμος», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρ. Καρτάπολοφ.

Η Ρωσία ενδέχεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Την πρόθεση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας - που λήγει στις 17 Ιούλη - έως ότου οι άλλες πλευρές εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και να αρθούν τα εμπόδια στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, επισήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες έστειλε την Τρίτη επιστολή στον Πούτιν, προτείνοντας τρόπους ώστε «να απομακρυνθούν τα εμπόδια που επηρεάζουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (RAB)».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδέσει μια θυγατρική εταιρεία της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το διεθνές σύστημα Swift ώστε να επιτρέπονται οι συναλλαγές για αγορές τροφίμων και λιπασμάτων. Δύο πηγές είπαν ότι ο Γκουτέρες πρότεινε στον Πούτιν να διατηρηθεί η υπάρχουσα συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας για αρκετούς μήνες, μέχρι να συνδεθεί αυτή η θυγατρική εταιρεία με το Swift.

Πάντως ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε χτες πως δεν έχουν τεθεί νέες προτάσεις για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ