ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Μπλόκο» στην εργοδοτική ασυδοσία εν μέσω καύσωνα και πυρκαγιών

Από παρέμβαση σε εργοτάξιο για να σταματήσει η δουλειά εν μέσω καύσωνα
Από παρέμβαση σε εργοτάξιο για να σταματήσει η δουλειά εν μέσω καύσωνα
Εγκλωβισμένοι μεταξύ καύσωνα και πυρκαγιών παραμένουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με τις αποπνικτικές συνθήκες που από χτες έγιναν ακόμα χειρότερες να μετατρέπουν και τους χώρους δουλειάς σε καμίνια. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η εργοδοτική ασυδοσία παίρνει εγκληματικές διαστάσεις, με την κυβέρνηση να «νίπτει τας χείρας της» και να οχυρώνεται πίσω από τις υπουργικές αποφάσεις και τις συστάσεις για «μέτρα προστασίας» που παραμένουν κενό γράμμα, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σμπαραλιασμένοι. Ετσι, η «η ρόδα του κέρδους» συνεχίζει να γυρνά αδιάκοπα βάζοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, όπως αποδείχθηκε στις φλεγόμενες περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου η παρέμβαση των σωματείων αποδείχθηκε σωτήρια, αφού μεγάλα εργοστάσια κρατούσαν το προσωπικό στα πόστα του ενώ η περιοχή πνιγόταν στους καπνούς. Αντίστοιχα ήταν και όσα έγιναν στο προηγούμενο κύμα καύσωνα σε εργοτάξια, σε επιχειρήσεις Μετάλλου, στη διανομή κ.α., όπου σε σε μια σειρά περιπτώσεις η εργοδοσία βρήκε απέναντί της τα συνδικάτα που έβαζαν «μπλόκο» στη δουλειά μέσα στο λιοπύρι.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που μέρα με τη μέρα χειροτερεύει, τα εργατικά συνδικάτα βρίσκονται ξανά σε θέσεις μάχης, με καθημερινές παρεμβάσεις.

Μέρος αυτών των παρεμβάσεων ήταν και η κινητοποίηση στις 12 Ιούλη που ανάγκασε το υπουργείο Εργασίας να βγάλει υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρονται τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Για την προστασία εργαζομένων και επιβατών από τον καύσωνα

Στο ίδιο πλαίσιο, παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ πραγματοποίησαν συνδικαλιστικές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προχτές Τετάρτη, αναδεικνύοντας τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν διαχρονικά επιβάτες και εργαζόμενοι και κάθε καλοκαίρι οξύνονται λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

Σημείωσαν ότι δεν λειτουργεί ο κλιματισμός στους συρμούς και απαίτησαν να μπει σε πλήρη λειτουργία το σύστημα εξαερισμού στις γραμμές 2 και 3, να σταλεί οδηγία προς όλες τις διευθύνσεις για να δοθούν οι προβλεπόμενες ειδικές άδειες για όσους εργαζόμενους είναι απαραίτητο να απουσιάζουν από την εργασία κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Ακόμα, ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ώστε να μην βρίσκονται εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες. Εδώ να σημειωθεί ότι ήδη εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ απέτρεψαν την πραγματοποίηση εργασιών στο αμαξοστάσιο Σεπολίων και Ελληνικού (ΤΡΑΜ) και δηλώνουν ότι «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο η εταιρεία και οι εργολάβοι δεν παίρνουν μέτρα».

Να σταματήσουν οι διανομές στις συνθήκες καύσωνα

Σε συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων δράσεων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής έχει αποστείλει σε όλους τους εργοδοτικούς φορείς και τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου αίτημα να σταματήσει οποιαδήποτε διανομή μέσα στις συνθήκες του καύσωνα, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για όλες τις ειδικότητες του κλάδου και να αποζημιωθούν πλήρως όλοι οι εργαζόμενοι που δεν θα εργαστούν για λόγους ασφαλείας.

«Είμαστε σε επιφυλακή για να προστατέψουμε την υγεία όλων των εργαζομένων του κλάδου και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθεί κανένας εκτεθειμένος στην εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία», σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ και καλεί όποιον εργαζόμενο εξαναγκάζεται να δουλέψει κάτω από αυτές τις συνθήκες, να έρθει άμεσα σε επαφή με το Συνδικάτο στα τηλέφωνα: 6981030670, 6947269450.

Κυβερνητικός εμπαιγμός

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του κυβερνητικού εμπαιγμού είναι χτεσινή ανάρτηση του υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη στο twitter, με την οποία απευθύνει έκκληση στους εργοδότες να τηρούν τις προβλεπόμενες οδηγίες ενόψει καύσωνα. Παράλληλα, αναφερόμενος σε είδηση που κυκλοφόρησε ότι δύο εταιρείες στη Μάνδρα Αττικής εμπόδισαν τους εργαζομένους να αποχωρήσουν παρά τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές στην περιοχή, επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και υπερασπίζεται την εργοδοτική ασυδοσία, αναφέροντας ότι σε ελέγχους που έγιναν, δεν διαπιστώθηκε κανένας κίνδυνος.

Χωρίς κλιματισμό ασθενείς και εργαζόμενοι στο ΨΝΑ

Να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του κλιματισμού στο 5ο και 6ο ΨΤΕ, στο ΨΝΑ Δαφνί, στα γραφεία της διοίκησης και στις δύο εξωτερικές δομές του ΨΝΑ, που εν μέσω καύσωνα εκθέτει σε κίνδυνο ασθενείς κι εργαζόμενους, απαιτεί ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ψυχιατρικού νοσοκομείου.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος «στην καρδιά του καλοκαιριού με ειδικά μέτρα καύσωνα σε ισχύ και με αλλεπάλληλες εφημερίες για το Νοσοκομείο (θυμίζουμε πως έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα 8 εφημερίες το τετράμηνο με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τις 24 επιπλέον το χρόνο), η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι δραματική καθώς οι συνθήκες νοσηλείας χωρίς κλιματισμό, είναι απάνθρωπες». Σημειώνει ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν ανάλογα σοβαρά προβλήματα, λόγω της παλαιότητας του νοσοκομείου, όπως και των μηχανισμών κλιματισμού του, ενώ η αποκατάσταση της βλάβης γίνεται με τις ευλογίες εργολάβων (με ό,τι σημαίνει αυτό), καθώς ο ένας και μοναδικός ψυκτικός που έχει μείνει στην τεχνική υπηρεσία από το 2013, συνταξιοδοτείται.

Ετσι, στο 5ο και το 6ο Ψυχιατρικό Τμήμα Εισαγωγών του Νοσοκομείου ο κλιματισμός εξακολουθεί να μη λειτουργεί σε τρεις και δύο θαλάμους ασθενών, αντίστοιχα, στις στάσεις των νοσηλευτών και στα υπόλοιπα γραφεία, από το προηγούμενο καλοκαίρι... Στα γραφεία της διοίκησης του Νοσοκομείου, για 4η βδομάδα ο κλιματισμός δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Στις υπόλοιπες κλινικές, ο κλιματισμός λειτουργεί οριακά, ενώ στο οικοτροφείο «ΙΡΙΣ» και στον ξενώνα «ΕΣΤΙΑ» τα κλιματιστικά αποτελούν παρελθόν.

«Κατά τα άλλα, στέλνονται υπηρεσιακά σημειώματα για την αντιμετώπιση της... "θερμικής καταπόνησης" εξαιτίας του καύσωνα, για ασθενείς και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, ενώ πέρα από κάθε λογική το έτος 2023 αγοράζονται ανεμιστήρες, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την έκθεση των ψυχικά ασθενών και των υπαλλήλων σε κίνδυνο.

Οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και διοικήσεων, για την εγκληματική απαξίωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και την υποχρηματοδότησή του είναι δεδομένες, αλλά το γεγονός αυτό δεν απαλλάσσει τη σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου από τις δικές της ευθύνες», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων και καλεί τη διοίκηση να προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση του κλιματισμού στο Νοσοκομείο, σύμφωνα με τις δικές της δεσμεύσεις.

Για το θέμα παρενέβη τηλεφωνικά στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Αφροδίτη Ρέτζιου, απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση του κλιματισμού.

Ενώ, σήμερα Παρασκευή, η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο ΨΝΑ Δαφνί, στις 11 π.μ.

Να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα προστασίας

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για τις μέρες του καύσωνα απαιτεί:

  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. ΥΑ Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Αρθ. 23 Παρ. 4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Πλήρη αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, για τους εργαζόμενους που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, την ένταση εργασίας και τη χρησιμοποιούμενη στολή εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμό βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Υπουργική Απόφαση με αρ. 65581, που δημοσιεύθηκε μετά την πρόσφατη κινητοποίηση των συνδικάτων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα μέτρα:

  • Υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12.00 - 17.00.
  • Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία.
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ