ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
Σελ. /32
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Στις ανοιχτές πληγές προωθούνται οι νέοι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί

Από την τραγωδία στο Μάτι

Copyright 2018 The Associated

Από την τραγωδία στο Μάτι
Η 23η Ιούλη 2018 ήταν μια μαύρη μέρα για τους κατοίκους και εργαζόμενους στο Μάτι της Νέας Μάκρης, όταν η φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε ψηλά στο Πεντελικό Ορος κατέληξε μερικές ώρες μετά σε μια ανείπωτη τραγωδία με 104 νεκρούς και εκατοντάδες εγκαυματίες.

Ηταν μια ακόμα απόδειξη ότι ο λαός έχει απέναντί του ένα κράτος εχθρικό και καταστροφικό για την ίδια του τη ζωή. Που με την πολιτική που ακολουθεί μετέτρεψε σε παγίδα θανάτου έναν οικισμό, τον οποίο για δεκαετίες άφησε χωρίς σχέδιο και εξόδους διαφυγής. Που ο ανύπαρκτος σχεδιασμός αντιπυρικής προστασίας οδήγησε στο γνωστό μπάχαλο, με ανθρώπους να καίγονται μέσα στα αυτοκίνητά τους, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν ακολουθώντας αντιφατικές οδηγίες.

Εν έτει 2018, μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας, στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, χάθηκαν δεκάδες άνθρωποι, με την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τις μετέπειτα να χρεώνουν την τραγωδία είτε στην «ατομική ευθύνη» («ανθρώπων έργα», έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ) είτε σε μερικούς «λάθος χειρισμούς».

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, οι πληγές ακόμα δεν έχουν κλείσει. Οι πληγέντες ακόμα προσπαθούν μπας και δικαιωθούν, ενώ η περιβόητη ανάπλαση της περιοχής με το νέο ρυμοτομικό σχέδιο είναι ένας ακόμα αδιάψευστος μάρτυρας ότι το αστικό κράτος δεν παύει να εγκληματεί ακόμα και πάνω στο ...έγκλημά του.

Στο Μάτι όμως από την πρώτη στιγμή αναδείχτηκε και η αξία της λαϊκής αλληλεγγύης, με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής να παίρνει την πρωτοβουλία, οργανώνοντας τη βοήθεια στους πυρόπληκτους, στηρίζοντάς τους σταθερά στον δρόμο της διεκδίκησης, δείχνοντας την κατεύθυνση και για άλλες πυρόπληκτες περιοχές.

Το Μάτι ως «πιλότος»

Το Μάτι και ο πόνος που προξένησε έγινε προσπάθεια από τις αστικές δυνάμεις, να αξιοποιηθούν για να εμπεδώνεται στον λαό το «έτσι κι αλλιώς θα έχουμε πυρκαγιές και πλημμύρες που είναι φυσικά φαινόμενα», ότι «τα μέσα δεν θα επαρκούν ποτέ, οπότε ας φροντίζουμε τουλάχιστον μην έχουμε νεκρούς». Από τότε, εκεί έπεσε ο πήχης αντιμετώπισης των καταστροφών, σε μια εποχή που υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες για να προστατεύεται και το φυσικό περιβάλλον και η ανθρώπινη ζωή.

Η ΝΔ, που διαδέχτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το 2019, προχώρησε σε αυτήν τη ρότα, με το περιβόητο ηλεκτρονικό μήνυμα 112, του «τρεχάτε να σωθείτε», με τις μαζικές εκκενώσεις περιοχών και από εκεί και πέρα «γαία πυρί μειχθήτω».

Επίσης, το Μάτι, όπου οι πληγέντες ακόμα ταλαιπωρούνται με την αποκατάσταση των σπιτιών τους, έγινε και ο «πιλότος» για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, με τον «φερετζέ» της ανασυγκρότησης της περιοχής, κάτι που επαναλαμβάνεται και στη βόρεια Εύβοια.

Στον πυρήνα του νέου σχεδιασμού με το ρυμοτομικό στο Μάτι που προωθεί η ΝΔ βρίσκεται η στήριξη σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων, με επίκεντρο τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Αττικής σε τουριστικό πόλο, με μπούσουλα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.

Οπως έχουν αποκαλύψει το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του σε δήμους και Περιφέρεια, η περιοχή της Ραφήνας χαρακτηρίζεται πόλος ενδοπεριφερειακής εμβέλειας με εξειδίκευση στις μεταφορές, στον τουρισμό και την αναψυχή και εντάσσεται στον αναπτυξιακό άξονα ενδοπεριφερειακής σημασίας Μεσογείων - Σταυρού - Ραφήνας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το λιμάνι της Ραφήνας αποκτά ειδικό ρόλο, αφού προορίζεται να υποδεχτεί μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του λιμανιού του Πειραιά, μετά την ολοκλήρωση των έργων κρουαζιέρας και τις αλλαγές που δρομολογούνται σύμφωνα με το master plan της κινεζικής COSCO.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό, που προωθούν κυβερνώντες και τοπικές αρχές, επιχειρείται να πεταχτούν έξω οι μικροί ιδιοκτήτες για να ευνοηθούν διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Βαθύτερος επιδιωκόμενος στόχος είναι η συγκέντρωση της γης και της ιδιοκτησίας σε λίγα χέρια, προς όφελος των τουριστικών κυρίως μονοπωλιακών ομίλων και γι' αυτό ουσιαστικά δημιουργούνται αδιέξοδα και προβλήματα για τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, εμφανίζονται κωλύματα επί κωλυμάτων στην προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους οι πληγέντες.

Ο τρόπος που εξαγγέλθηκαν, ανατέθηκαν, υλοποιήθηκαν οι μελέτες για το ρυμοτομικό της περιοχής με fast track διαδικασίες, ερήμην των κατοίκων, την ώρα που η αποκατάσταση των σπιτιών των χαμηλότερων εισοδημάτων γίνεται μετ' εμποδίων αποδεικνύει ότι εντάσσεται στους αστικούς σχεδιασμούς μετατροπής της ευρύτερης περιοχής του παράκτιου μετώπου της Ανατολικής Αττικής σε μια τουριστική Ριβιέρα προς όφελος των ομίλων και των λίγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι εμπαίζονται με τις συνεχείς παρατάσεις των ενστάσεων για το ρυμοτομικό (9 ως τώρα) κάτι που σχετίζεται και με σκοπιμότητες ενόψει των τοπικών εκλογών του Οκτώβρη. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα έχει επανειλημμένα απαιτήσει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει απόφαση για την απόσυρσή του. Το ίδιο απαιτούν και φορείς του λαϊκού κινήματος της περιοχής.

Οι εξελίξεις αυτές και τα λεγόμενα «εθνικά σχέδια» που λανσάρουν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που επιφυλάσσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, το κυνήγι του κέρδους, στον λαό είναι το τσάκισμα των αναγκών του. Οτι σε ρήξη με αυτό το σάπιο σύστημα, που πρώτα διαλύει τα λαϊκά νοικοκυριά και μετά επενδύει ακόμα και στην καταστροφή τους, μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστική προστασία της ζωής του, σύγχρονη και φτηνή κατοικία, την ανάγκη για δουλειά, για διακοπές, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, του περιβάλλοντος.


«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί η Εύβοια

Σκουπιδότοπος και ξερά κλαριά, καύσιμη ύλη δίπλα στο παρθένο δάσος που έχει απομείνει
Σκουπιδότοπος και ξερά κλαριά, καύσιμη ύλη δίπλα στο παρθένο δάσος που έχει απομείνει
«Βόμβα έτοιμη να εκραγεί» είναι το δάσος που έχει απομείνει στη βόρεια και κεντρική Εύβοια, δημιουργώντας προϋποθέσεις για επανάληψη της καταστροφής που βίωσε ο λαός της περιοχής πριν από δύο χρόνια, από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από 500.000 στρέμματα γης.

Τεράστιες ποσότητες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης από ξερούς κορμούς, κλαδιά, χόρτα, σκουπίδια, δασικοί δρόμοι απροσπέλαστοι, απουσία αντιπυρικών ζωνών και δεξαμενών αποθήκευσης νερού για τις ανάγκες της πυρόσβεσης, τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην Πυροσβεστική, είναι η αμείλικτη πραγματικότητα. Δασικοί δρόμοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Προκόπι, όπως η Δαφνούσα, παραμένουν κλειστοί από την κακοκαιρία «Μήδεια» τον Μάρτη του 2021, ενώ η εικόνα των κακοσυντηρημένων και ακαθάριστων δασικών δρόμων κυριαρχεί παντού. Ενδεικτικό επίσης είναι το γεγονός ότι περιορισμένες παρεμβάσεις, όπως αποκατάσταση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στο δάσος γύρω από τα χωριά Προκόπι και Πήλι, ξεκίνησαν αυτές τις μέρες, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Η εικόνα αυτή αναδεικνύει την πλήρη απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής πρόληψης και προστασίας του δάσους που απέμεινε στη βόρεια και κεντρική Εύβοια.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τον εμπαιγμό της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της βόρειας Εύβοιας, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι τα «σχέδια ανασυγκρότησης» υπηρετούν τη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τις ανάγκες του λαού και του περιβάλλοντος.

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Να παρθούν έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα

Την εικόνα εγκατάλειψης και τον κίνδυνο να ξαναζήσει η περιοχή όσα έζησε πριν από δύο χρόνια καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας. Σε κοινή δήλωσή τους ο Στάθης Λιαγκάκης, νυν δημοτικός σύμβουλος, και ο Νίκος Γεραλής, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, σημειώνουν: «Οπως κάθε αντιπυρική περίοδο έτσι και φέτος διαπιστώνουμε την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και λήψης μέτρων πυροπροστασίας από δήμο και Περιφέρεια. Ενώ στα χαρτιά δηλώνουν έτοιμοι, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική, παρά την εμπειρία που έχουμε όλοι πλέον από την πυρκαγιά του 2021. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα στην Πυροσβεστική κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερες (...) Αν, δε, συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι είναι αδύνατη η πρόσβαση στο καμένο δάσος αφού οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από τα σπασμένα δέντρα, γίνεται αντιληπτό και είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε περίπτωση φωτιάς θα ζήσουμε τα ίδια και χειρότερα».

Τονίζοντας ότι «η αιτία για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης της πυροπροστασίας, της εμπορευματοποίησης της γης και της αντιμετώπισης της προστασίας της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος στη λογική του κόστους - οφέλους», απαιτούν έστω και τώρα:

«Να καθαριστούν όλοι οι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, να ελεγχθεί η λειτουργικότητα και επάρκεια σε παροχή νερού όλων των δεξαμενών και κρουνών, να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας του αντίστοιχου προσωπικού, να προστεθεί έκτακτα ό,τι προσωπικό απαιτείται και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ