ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Σήμερα στον προημιτελικό η Εθνική πόλο ανδρών

Εκτός τετράδας η Εθνική πόλο γυναικών, αντιμετωπίζει αύριο την Ουγγαρία

Eurokinissi

Το Μαυροβούνιο, που έκανε την έκπληξη αφήνοντας εκτός την πρωταθλήτρια Ευρώπης Κροατία στη φάση των χιαστί αγώνων (νίκησε με 13-12), αποτελεί τον αντίπαλο της Εθνικής ανδρών στον σημερινό αγώνα (9 το πρωί, ώρα Ελλάδας, ΕΡΤ3) για τα προημιτελικά. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο στοχεύει στην πρόκριση στην 4άδα, ώστε να μπει για μια ακόμη φορά στη ζώνη των μεταλλίων έχοντας παράλληλα και υψηλότερες βλέψεις (βλ. πρωτιά). Αν το ελληνικό συγκρότημα προκριθεί, στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια της αναμέτρησης Ιταλίας - Σερβίας ή Ιαπωνίας.

Η Εθνική μας, στους μέχρι στιγμής 36 αγώνες κόντρα με το Μαυροβούνιο, έχει 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 26 ήττες. Τελευταία μεταξύ μας αναμέτρηση ήταν στην Ποντγκόριτσα, φέτος, για τα προκριματικά του World Cup (14/3/23) όπου η Ελλάδα γνώρισε την ήττα με 8-7, αλλά προκρίθηκε στην τελική φάση.

Σε παγκόσμια πρωταθλήματα οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί τρεις φορές. Το 2013 στη Βαρκελώνη (Ελλάδα - Μαυροβούνιο 6-4), το 2017 στη Βουδαπέστη (Ελλάδα - Μαυροβούνιο 12-7) και το 2019 στην Γκουαντσού (Ελλάδα - Μαυροβούνιο 10-10).

Αύριο με Ουγγαρία η Εθνική πόλο γυναικών

Παρά το δυναμικό ξεκίνημα που δημιούργησε βάσιμες προσδοκίες για πρόκριση στην κορυφαία τετράδα των ομάδων του κόσμου, η Εθνική πόλο των γυναικών δεν κατάφερε να επικρατήσει στον χτεσινό αγώνα με την Αυστραλία και ηττήθηκε με 9-8. Αύριο Τετάρτη στις 9.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας), θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία, που ηττήθηκε 12-9 από την Ισπανία.

«Στόχος ήταν η τετράδα και να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αρμόζει. Εχουμε δουλέψει πάρα πολύ γι' αυτό. Αλλά δεν σημαίνει πως τελείωσαν όλα και δεν θα έχουμε ευκαιρίες για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά προσωπικά μου μένει μία πικρία γιατί θεωρώ πως το παιχνίδι ήταν δικό μας και χάθηκε χωρίς να υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων», δήλωσε η Χρυσή Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή τεχνικό, Αλεξία Καμμένου, «είχαμε δυστοκία στην επίθεση, δεν είχαμε υπομονή όπως στα προηγούμενα παιχνίδια. Βιαζόμασταν και μας στοίχισε. Δεχθήκαμε κάποια γκολ στην αρχή που δεν έπρεπε να δεχθούμε από εύκολες φάσεις. Να είμαστε ψύχραιμες, δυστυχώς θα παίξουμε πάλι για τις θέσεις 5-8. Θέλαμε πολύ και έχουμε προσπαθήσει πολύ να μπούμε στην τετράδα (...) Αν είχαμε λίγη υπομονή θα μπορούσαμε να μπούμε στην τετράδα. Η διαχείριση τέτοιων παιχνιδιών θέλει εμπειρία. Αν δεν παίξεις, δεν νικήσεις, δεν διεκδικήσεις, δεν χάσεις, δεν μαθαίνεις. Οταν πλησιάζουμε στο όνειρο και δεν έχουμε υπομονή, δεν τα καταφέρνουμε. Θα δουλέψουμε να είμαστε καλύτερες στη συνέχεια».

Τα οκτάλεπτα: 4-3, 1-4, 3-2, 0-0

Ελλάδα: (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 2, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 1, Μαργ. Πλευρίτου, Ξενάκη 3, Νίνου 1, Ελληνιάδη, Σιούτη, Β. Πλευρίτου 1, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου

Αυστραλία: (Πολ Ομπερμαν): Παλμ, Κάσεϊ, Αρμιτ, Χάλιγκαν 2, Πόντρε, Α. Αντριους, Σ. Αντριους 1, Ριτζ, Αραντσίνι 2, Γουίλιαμς 2, Κιρνς 2, Φασάλα, Λόνγκμαν

Ελληνικές συμμετοχές σήμερα στην κολύμβηση

Με τρεις ελληνικές συμμετοχές στην κολύμβηση συνεχίζεται σήμερα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου. Πρώτος αγωνίζεται στα 50 μ. πρόσθιο ο Αρκάδιος Ασπουγαλής, ακολουθεί στα 200 μ. ελεύθερο η Αρτεμις Βασιλάκη και στα 800 μ. θα αγωνιστεί ο Δημήτρης Μάρκος.

CHAMPIONS LEAGUE
Την Ντνίπρο αντιμετωπίζει σήμερα ο ΠΑΟ

Με τον νικητή του ζευγαριού Ντινάμο Ζάγκρεμπ - Αστάνα κληρώθηκε η ΑΕΚ

Η πρώτη αναμέτρηση των «πρασίνων» κόντρα στην Ντνίπρο για τον 2ο γύρο του Champions League θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε ουδέτερο γήπεδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Παναθηναϊκό να είναι φιλοξενούμενος. Η αποστολή της ομάδας αναχώρησε χτες το πρωί για το Κόζιτσε της Σλοβακίας όπου θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 21.00 (COSMOTE SPORT 1HD) την Ντνίπρο για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Στην αποστολή βρίσκονται συνολικά 25 παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και των Ζέκα και Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, οι οποίοι δεν είναι - προς το παρόν - στην ευρωπαϊκή λίστα.

Στόχος του ΠΑΟ να κάνει το πρώτο βήμα αποσπώντας ένα θετικό αποτέλεσμα. Αν καταφέρει να προκριθεί θα αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ, με τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται στη Λεωφόρο στις 8 ή 9 Αυγούστου και τη ρεβάνς στη Μασσαλία στις 15 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ ή την Αστάνα θα αναμετρηθεί η ΑΕΚ στον δεύτερο γύρο του Champions League όπως προέκυψε από τη χτεσινή κλήρωση. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις 8 ή 9 Αυγούστου στην OPAP Arena και η ρεβάνς στις 15 του ίδιου μήνα εκτός έδρας.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Κ23
Χρυσό και παγκόσμιο ρεκόρ για Κοντού και Αναστασιάδου

Σημαντικές επιτυχίες σημείωσε η ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Κ23 που διεξάγεται στη Βουλγαρία.

Ξεχωρίζει η κατάκτηση από τις Μιλένα Κοντού και Ευαγγελία Αναστασιάδου του χρυσού μεταλλίου που τις έφερε στην κορυφή σημειώνοντας ταυτόχρονα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Το δίδυμο τερμάτισε σε 6.50.13, αφήνοντας πίσω τους τις αθλήτριες από την Πολωνία με 6.52.72. Την τρίτη θέση του τελικού πήρε το πλήρωμα της Ιταλίας.

Στην ίδια διοργάνωση, η ελληνική αποστολή πανηγύρισε και το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του σκιφ με την Ευαγγελία Φράγκου. Δεύτερη ήρθε η Αλισον Μπέργκιν από την Ιρλανδία και νικήτρια αναδείχθηκε η Ορελία Γιάντζεν από την Ελβετία.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Πρωτιές και επιτυχίες για την ελληνική αποστολή

Μετάλλια και καλή παρουσία έχει να επιδείξει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου που έγινε στις 22 και 23 Ιούλη στο Κράλιεβο της Σερβίας. Η Εθνική ομάδα κατέλαβε την πέμπτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων (κατέκτησε 15 μετάλλια).

Η Δήμητρα Γναφάκη κατέκτησε το χρυσό στα 400 μ. με εμπόδια με 56.45 και όπως φαίνεται εξασφαλίζει θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης αναδείχτηκε νικητής στη σφυροβολία με 74,62 μ., επίδοση που σημείωσε στην έκτη του προσπάθεια. Ο αθλητής είχε ακόμη έγκυρες βολές στα 71,89 μ., 74,24 μ., 72,35 μ. και 73,05 μέτρα.

Το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ κατέκτησε η Ελένη Πόλακ με 4,40 μ. Με αυτή της τη νίκη φαίνεται να εξασφάλισε την πρόκριση στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

EUROPA LEAGUE
Εμαθε τους υποψήφιους αντιπάλους στον τρίτο γύρο ο Ολυμπιακός

Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, ο Ολυμπιακός θα αρχίσει την ευρωπαϊκή παρουσία του αντιμετωπίζοντας τον ηττημένο από το ζευγάρι Γκενκ - Σερβέτ. Ο Ολυμπιακός θα γνωρίζει οριστικά αντίπαλο μετά τη ρεβάνς μεταξύ των δύο ομάδων στις αρχές Αυγούστου.

Για τους «ερυθρόλευκους», το πρώτο παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου στο «Γ. Καραϊσκάκης» και το δεύτερο στις 17 του ίδιου μήνα στην έδρα του αντιπάλου.

CONFERENCE LEAGUE
Κλήρωσε για ΠΑΟΚ και Αρη

Εγινε χτες η κλήρωση για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League, με τις ομάδες να μαθαίνουν τις αντιπάλους τους στον επόμενο γύρο.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ θα βρεθεί η Χάιντουκ, αν η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ξεπεράσει το εμπόδιο της ισραηλινής Μπεϊτάρ στον δεύτερο προκριματικό, με τους αγώνες να διεξάγονται ο πρώτος στις 27 Αυγούστου (εντός) και έπειτα η ρεβάνς στις 3 Αυγούστου (εκτός). Αν αποκλείσει την Μπεϊτάρ ο ΠΑΟΚ θα παίξει ως φιλοξενούμενος το πρώτο ματς απέναντι στην Χάιντουκ.

Ο Αρης από την πλευρά του θα βρει μπροστά του την Ντινάμο Κιέβου στον τρίτο προκριματικό γύρο, αν καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αραράτ με την οποία θα αναμετρηθούν στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού, με το πρώτο ματς να γίνεται στις 27 Ιουλίου στην Αρμενία και η ρεβάνς στις 3 Αυγούστου στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Αν προκριθεί θα είναι γηπεδούχος στο πρώτο ματς κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ