ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών

Ερχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα και «ρήτρα αναπροσαρμογής»

Eurokinissi

Νέα εκτόξευση των έμμεσων φόρων που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν χτες για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με αυτά, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 27,214 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,154 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Από αυτά, το 95% πληρώνει ο λαός και μόλις το 5% αφορά την επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό για την επιβάρυνση των νοικοκυριών είναι το ότι τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11,042 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 3,227 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ, κάτι που αντανακλά τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς η ακρίβεια «θερίζει».

Μόνο τον Ιούνη, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 4,349 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 237 εκατ. ευρώ ή 5,8% έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,625 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 55 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 594 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 11 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αποδίδεται στον Τουρισμό. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 2,116 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 415 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Γενάρη - Ιούνη 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,462 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 4,265 δισ. ευρώ και ελλείμματος 6,548 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,875 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,206 δισ. ευρώ ή 4,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.

Κωδικοποιημένα τα βασικότερα μεγέθη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι:

- Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11,042 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. ευρώ.

- Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3,227 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ.

- Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,567 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 53 εκατ. ευρώ.

Για τον Ιούνη, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 4,349 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 237 εκατ. ευρώ ή 5,8% έναντι του στόχου.

- Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,625 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 55 εκατ. ευρώ.

- Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 594 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 11 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 231 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 744 εκατ. ευρώ από τον στόχο (975 εκατ. ευρώ). Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Γενάρη - Ιούνη 2023 ανήλθαν στα 33.337 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 596 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (33.933 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, ενώ παρουσιάζονται αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 530 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων πληρωμών τόκων κατά 1.438 εκατ. ευρώ.

Επιδοτήσεις στο ρεύμα

Χτες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα για τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση θα είναι 10 ευρώ ανά MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση Ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά MWh. Για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά MWh.

Μπροστά, στο μεταξύ, βρίσκονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, κι ενώ ήδη τον μήνα αυτόν η χοντρεμπορική τιμή της κιλοβατώρας «τρέχει» πολύ πάνω από 100 ευρώ (ενδεικτικά την Πέμπτη ήταν 135 ευρώ/Mwh), επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» έχει οδηγήσει ανεπίστρεπτα σε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Η κυβέρνηση, με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ, ετοιμάζεται να κόψει εντελώς τις όποιες προσωρινές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, ενώ το επόμενο διάστημα έρχονται η επαναφορά της περιβόητης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και νέες αυξήσεις στις ΥΚΩ, με τις οποίες ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη τα επιδόματα του προηγούμενου διαστήματος.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαφήμισε το αντιλαϊκό κρεσέντο

Ως «μια μεγάλη εθνική, μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση» χαρακτήριζε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, με το οποίο επιχειρείται μια μεγάλων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Αλλωστε, και ο ίδιος τόνιζε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία λόγω των υπερβολικών κολλημάτων που αναγκαστικά ο προηγούμενος νόμος έθεσε, θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν στις εκλογές». Εκανε, δε, την εκτίμηση ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές «θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των συμπολιτών μας οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού».

Αναφέρθηκε εξάλλου στο δεύτερο νομοσχέδιο που ψηφίζεται κατά σειρά, σήμερα, στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός, αυτό του υπουργείου Οικονομικών, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας», του οποίου η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Συνοπτικά το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αφορούν τις τάχα «αυξήσεις» στους δημοσίους υπαλλήλους, που θα ισχύσουν από το 2024 και θα αφορούν 70 ευρώ τον μήνα για όλους, τη στιγμή που έχουν χάσει κοντά τον μισό μισθό τους από τις μνημονιακές περικοπές.

Περιέχει ακόμα την παράταση του... καλαθιού καπαμά, του market pass, μέχρι τον Οκτώβρη, την προσβολή και εμπαιγμό του «Youth pass», ενός εφάπαξ χαρτζιλικιού 150 ευρώ για όσους νέους συμπληρώνουν τα 18 έτη, για επιχειρήσεις τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου. Προβλέπει επίσης «μείωση» του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, όμως μόνο για τα σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, σε έμμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εταιρειών από την τσέπη των εργαζομένων και προετοιμασία εδάφους για την «απαλλαγή» του κράτους από οποιαδήποτε ευθύνη απέναντι σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Ακόμα περιλαμβάνει την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Μέτρο που έχει θεσμοθετηθεί ως αντιστάθμισμα στο κόψιμο του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή τίποτα καινούργιο. Την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με το «κέρδος» για τις λαϊκές οικογένειες να είναι περίπου 9 ευρώ τον μήνα (!).

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται και άρθρο (το 61) που αφορά τα προγράμματα της ΔΥΠΑ για ανέργους άνω των 55 ετών, για τα οποία πλέον προβλέπει εργασία μέχρι και τα 74 χρόνια (!) για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Βάζει δηλαδή από το παράθυρο τη δουλειά μέχρι τα 74 χρόνια.

Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης

Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας δεν έκανε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισής του. Οι ανώτατοι δικαστές της Αλβανίας εξέτασαν τον φάκελο της υπόθεσης του Φρέντρι Μπελέρη και έκριναν πως ο ομογενής δήμαρχος θα παραμείνει στη φυλακή, όπου βρίσκεται ήδη εδώ και 75 μέρες. Το επόμενο στάδιο είναι η τελική εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία μπορεί να γίνει και σε έναν χρόνο από τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες απορρίφθηκε από το Εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου Τιράνων η αίτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας για αποφυλάκισή του. Θυμίζουμε ότι ο Μπελέρης συνελήφθη στις 12 Μάη με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων. Στις δημοτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί και έγιναν στις 14 Μάη, επικράτησε και αναδείχτηκε νέος δήμαρχος Χειμάρρας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα τιμά την κομμουνίστρια ηρωίδα Ηλέκτρα Αποστόλου

Σήμερα, Τετάρτη 26 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Ο ηρωισμός της Ηλέκτρας Αποστόλου φωτίζει τον δρόμο μας. Τιμάμε την αλύγιστη κομμουνίστρια, ηρωίδα που δολοφονήθηκε από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους», επί των οδών Κουντουριώτου και Νεότητος, στο Νέο Ηράκλειο. Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Νέου Ηρακλείου.

Κλειστό έως τις 20/8 το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» θα παραμείνει κλειστό λόγω θερινών διακοπών από Δευτέρα 31 Ιούλη και για τρεις βδομάδες.

Θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα 21 Αυγούστου και όπως πάντα θα λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 με 17.00.

Οι επισκέψεις καθορίζονται έγκαιρα, μετά από τηλεφωνική συνεννόηση (τηλ. 210.6851.129).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ