ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαχητικό συλλαλητήριο διεκδίκησης της ζωής που αξίζουν οι εργάτες

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και φορείς της πόλης διαδήλωσαν για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Στην πρώτη γραμμή της πορείας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο αγωνιστής δήμαρχος
Στην πρώτη γραμμή της πορείας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο αγωνιστής δήμαρχος
Μετά την 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και φορείς της πόλης, χτες το βράδυ έγινε νέο μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του εργοδοτικού εγκλήματος και απαίτησης για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά και μέτρα πυροπροστασίας. Θυμίζουμε ότι ανακοινώσεις για την καταγγελία του νέου εγκλήματος και τη στήριξη των αγωνιστικών πρωτοβουλιών των συνδικάτων έχουν εκδώσει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) και το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ποτά - Τρόφιμα Αχαΐας.

Πλήθος εργαζομένων και συμπολιτών Ρομά της περιοχής διατράνωσαν «Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη τους» και απαίτησαν να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια και οι συνθήκες της φονικής κατάρρευσης της γέφυρας, με το σύνθημα «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» να κυριαρχεί στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, και χαιρέτισε ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», ενώ συμμετείχε πολυπληθής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Ο πρόεδρος της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ» στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο πρόεδρος της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ» στο βήμα της συγκέντρωσης
Στην ομιλία του ο Γιώργος Αγγελόπουλος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Το τραγικό συμβάν με την πτώση του "Canadair" στην Κάρυστο καθώς και άλλα τέτοια περιστατικά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά ως απλά ατυχήματα, αλλά αποτελούν συνέπειες μιας εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν τόσο η τωρινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες. Την Κυριακή στις 23 του Ιούλη στη σαθρή γέφυρα της περιμετρικής οδού στα Μποζαΐτικα συντελέστηκε ένα νέο εργοδοτικό έγκλημα, σε καλά προετοιμασμένο έδαφος από την κυβέρνηση αυτή και τις προηγούμενες. Γιατί αυτές ήταν και είναι που ξεχαρβάλωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα δικαιώματα των εργαζομένων, αυτές ήταν και είναι που εξόπλισαν τα χέρια των εργοδοτών με εργαλεία ατελείωτης εκμετάλλευσης του ανθρώπινου μόχθου, επιτρέποντάς τους να στήνουν παντού Μανωλάδες, εκμετάλλευσης...! Για το εργοδοτικό έγκλημα στα Μποζαΐτικα δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακιά στιγμή. Φταίει η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. Φταίει η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στο παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων, που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες και αρένες θανάτου».

Με το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στη διαδήλωση
Με το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στη διαδήλωση
Και πρόσθεσε: «Αυτό το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί, όπως δεν συγκαλύφθηκαν το έγκλημα στα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα στην COSCO, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη όπως και το έγκλημα που συντελέστηκε λόγω της ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού, να καίγονται κάθε χρόνο λαϊκές περιουσίες, δάση και να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στον πατραϊκό λαό για ένα έγκλημα που φέρνει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή όλων τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, των ντόπιων στελεχών και βουλευτών τους, αυτών των χρυσών χορηγών της εργοδοτικής ασυδοσίας».

Τέλος, κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Πάτρας να επαγρυπνούν και να συνεχίσουν τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, εντατικοποίησης των ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς.

«Είμαστε εργάτες που παλεύουμε για την επιβίωση!»

Στον χαιρετισμό του ο Β. Πάντζος, αφού ευχαρίστησε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τη δημοτική αρχή και τους εργαζόμενους που συμπαραστέκονται στους συμπολίτες τους Ρομά, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε εργάτες που παλεύουμε για την επιβίωση, δεν είμαστε κλέφτες. Οι συνάνθρωποί μας ήταν σε συνεννόηση με την εταιρεία για να καθαρίσουν τον χώρο στη γέφυρα από τα σίδερα, ώστε να βγάλουν ένα μεροκάματο με την ανακύκλωσή τους. Είμαστε μέλη της ελληνικής κοινωνίας, θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να έχουμε σχολεία για τα παιδιά μας, υγεία και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματά μας».

Επιβεβαιώνεται ότι ήταν προδιαγεγραμμένο

Οσο περνούν οι μέρες από την τραγωδία της περασμένης Κυριακής στην περιφερειακή γέφυρα της Πάτρας που κατεδαφιζόταν, με έναν νεκρό 33χρονο Ρομά, ο οποίος κηδεύτηκε χτες στο Ρίο, και τουλάχιστον 10 τραυματίες, όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα του κράτους και τις εργοδοσίας.

Αυτό που συνέβη στα Μποζαΐτικα θα μπορούσε να έχει συμβεί και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ξανασυμβεί στο μέλλον, όσο συνεχίζουν η συντήρηση και ο έλεγχος υποδομών της χώρας - όπως και οι γέφυρες - να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι εταιρείες «ΑΒΑΞ» και «Ιόνια Οδός», που ήταν οι ανάδοχοι του έργου, «σπάνε» τις εργασίες στη συνέχεια σε υπεργολάβους με σκοπό το μέγιστο κέρδος, που έρχεται μέσα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και στην περίπτωση των κατεδαφίσεων γεφυρών της περιοχής και την αξιοποίηση εργατών Ρομά, που προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο του τρόμου με την ανακύκλωση των σίδερων.

Οι εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων σε ΜΜΕ, για αυτό το έγκλημα, που έγινε επιπλέον σε ώρα που απαγορεύονταν οι εργασίες λόγω καύσωνα, κατατείνουν σε κάποια κοινά συμπεράσματα που σχετίζονται με τη σκόπιμη ασυδοσία που υπάρχει σε τέτοιου είδους έργα και τα οποία απαιτούν συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Αυτά τα ερωτήματα εξακολουθούν να είναι αμείλικτα:

-- Τι μέτρα πάρθηκαν για την ασφάλεια των εργασιών και συνολικά ενός έργου στη γέφυρα που είχε διαπιστωθεί ότι είχε προβλήματα στατικότητας, γι' αυτό άλλωστε είχε αποφασιστεί η κατεδάφισή της, παρότι δεν ήταν ιδιαίτερα παλιά, του 2002.

-- Τι έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Εργασίας για την τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών;

-- Γιατί είχε καθυστερήσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η ολοκλήρωση των έργων; Υπήρχε εντατικοποίηση για να τηρηθούν οι νέες προθεσμίες; Τι προέβλεπε η συγκεκριμένη τεχνική, στατική και κυκλοφοριακή μελέτη του έργου;

-- Πώς είχε εξασφαλιστεί η ασφάλεια όσων διέρχονται κάτω από τη γέφυρα και γιατί δεν είχε κλειστεί το εργοτάξιο;

-- Γιατί δεν σταμάτησαν οι εργασίες που γίνονταν παράνομα Κυριακή, καταπατώντας ταυτόχρονα την Υπουργική Απόφαση για τον καύσωνα, που προβλέπει υποχρεωτική διακοπή εργασιών;

-- Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ ελέγχουν αν τηρείται από την εργοδοσία η απαγόρευση εργασιών σε συνθήκες καύσωνα;

Ολα αυτά τα ερωτήματα θέτουν και οι εργαζόμενοι της περιοχής, το Συνδικάτο Οικοδομών της Πάτρας, που χτες συνέχισαν τις διαδηλώσεις για την καταγγελία του νέου εγκλήματος.

ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ