ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»
Απαιτεί διερεύνηση για το έγκλημα στη γέφυρα στην Πάτρα

Από την προχθεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Από την προχθεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην τραγική κατάληξη της κατάρρευσης της γέφυρας στην περιφερειακή της Πάτρας με έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες, ένα ακόμα κρατικό - εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, ενώ οι εργασίες εκτελούνταν και με συνθήκες καύσωνα.

Σημειώνει ότι «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον τραγικό χαμό του Σπύρου, μέλους της κοινότητάς μας, τον οποίο καταπλάκωσε γέφυρα στην περιοχή των Μποζαΐτικων την ώρα που συνέλεγε παλιοσίδερα», και προσθέτει: «Από την πρώτη στιγμή, βρισκόμαστε δίπλα στην οικογένεια του εκλιπόντος και δίπλα στους τραυματίες και τους οικείους τους, προσπαθώντας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην υποστήριξή τους αλλά και στην απονομή δικαιοσύνης.

Εξίσου μεγάλη με τη θλίψη μας είναι και η οργή μας για την εγκληματική αδιαφορία που οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία αλλά και για την προσπάθεια στοχοποίησης Ρομά συμπολιτών μας, πρακτική που εκτός από ρατσιστική και διχαστική για την κοινωνία μας, αμαυρώνει τη μνήμη ενός ανθρώπου που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην».

Κλείνοντας η ανακοίνωση καταλήγει: «Είμαστε σε συνεχή επαφή τόσο με το Εργατικό Κέντρο όσο και με τη δημοτική αρχή Πατρών, που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα στα θύματα και τις οικογένειές τους, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες. Κοινό αίτημα όλων είναι η διερεύνηση της υπόθεσης και η απονομή δικαιοσύνης όπως και η άμεση λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Οχι στην εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου

Κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, στην πλατεία Σκρα από σωματεία και φορείς

Κάλεσμα στον λαό και τη νεολαία της Καλαμαριάς να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση και το ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου απευθύνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμαριάς, με αφορμή την τοποθέτηση σκαλωσιών και γερανών μπροστά στα οικόπεδα, για τα οποία, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, ο λαός της Καλαμαριάς δίνει αγώνα να μην οικοδομηθούν. Το αγωνιστικό ραντεβού είναι σήμερα, Πέμπτη 27 Ιούλη, έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αντιδημαρχία (πλατεία Σκρα), από τις 8.30 μ.μ.

Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», στόχος των εργασιών ήταν να τοποθετηθεί η φωτογραφική μακέτα που δείχνει πώς θα είναι το κτίσμα που θα ανοικοδομηθεί εκεί μετά την ολοκλήρωση του έργου, υποδηλώνοντας ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και δίνοντας μια εικόνα για το μέλλον που επιφυλάσσουν στην παραλιακή ζώνη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει τις ευθύνες των δημοτικών αρχών της Καλαμαριάς που διαχρονικά υπηρετούν με συνέπεια τις πολιτικές εμπορευματοποίησης της γης και παραχώρησης του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και απαιτεί να προχωρήσει άμεσα ο δήμος στην απαλλοτρίωση των οικοπέδων, διεκδικώντας κρατική χρηματοδότηση για την αποζημίωση των ιδιοκτητών. Να φύγουν άμεσα από τον χώρο οι λαμαρίνες και να ξεκινήσουν εργασίες ανάπλασης της περιοχής.

«Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ελεύθερους, αναβαθμισμένους και ανοιχτούς χώρους. Χώρους πρασίνου, όπου ο καθένας και η καθεμία θα μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση είτε για άθληση είτε για ψυχαγωγία», τονίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Κουραστήκαμε να ακούμε πως δεν υπάρχουν χρήματα και ταυτόχρονα να κατευθύνονται κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα "μεγάλα αναπτυξιακά έργα της πόλης", αυτά βέβαια που θα επιφέρουν το αντίστοιχο κέρδος στους εργολάβους και όχι αυτά που θα συμβάλουν στο ανέβασμα του βιοτικού επίπεδου της ζωής των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας. Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση.

Αυτό το οικόπεδο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και θα πρέπει να υπερασπισθούμε στο άμεσο μέλλον και πολλές άλλες περιπτώσεις δόμησης χαρακτηρισμένων και μη χώρων, καθώς και την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς, τα σχέδια για την πλαζ και το "Κόδρα"».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΥΡΩΝΑ
Η δημοτική αρχή αναγνωρίζει τις απαράδεκτες αξιώσεις της ΦΕΑ στον Υμηττό!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βύρωνα καταγγέλλει την απόφαση της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη να προχωρήσει σε μνημόνιο συνεργασίας με τη Φιλοδασική Ενωση Αθηνών (ΦΕΑ), με το οποίο, στο όνομα της συντήρησης των δημοτικών υποδομών στην είσοδο του λόφου του Κουταλά, αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτή η ιδιοκτησία της σε όλη την περιοχή. Η απόφαση υπερψηφίστηκε - πέρα από τους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής - και από συμβούλους των παρατάξεων του Χρ. Γώγου (ΝΔ) και του Αλ. Σωτηρόπουλου (ΠΑΣΟΚ).

Σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι «πρόκειται για μια απόφαση που απροκάλυπτα παραδίδει λαϊκή περιουσία σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου και σε άλλες διεκδικήσεις, λίγους μόνο μήνες μάλιστα μετά τις αρνητικές εξελίξεις στον λόφο του Κοπανά!

Απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία και τους αγώνες του λαού του Βύρωνα, που στο παρελθόν με μπροστάρηδες τις δημοτικές αρχές και τους κομμουνιστές δημάρχους, στάθηκαν εμπόδιο στις αξιώσεις των διαφόρων διεκδικητών του Υμηττού και πρωτοστάτησαν στην προστασία του και στη διαμόρφωση των υποδομών που τον έκαναν προσβάσιμο και φιλικό στον λαό».

Τονίζει ότι «η δημοτική αρχή του κ. Κατωπόδη φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για την αναγνώριση και το αβαντάρισμα των διεκδικήσεων της ΦΕΑ. Διεκδικήσεις που δεν περιορίζονται βέβαια μόνο στον λόφο του Κουταλά, αλλά αφορούν μια τεράστια έκταση που επιβουλεύεται η ΦΕΑ, στηριζόμενη σε βασιλική παραχώρηση που πραγματοποιήθηκε τις μαύρες μετακατοχικές εποχές και περιλαμβάνει την πιο ιστορική ίσως περιοχή του Υμηττού και την πιο πλούσια σε φυσικό πλούτο!

Οι αιτιάσεις της δημοτικής αρχής ότι με αυτήν τη συμφωνία θα προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και συντηρήσεις των δημοτικών υποδομών, είναι προσχηματικές. Αν κάποιος εξάλλου εμπόδιζε όλα αυτά τα χρόνια την πραγματοποίησή τους ήταν η ίδια η ΦΕΑ και οι απαγορεύσεις που επέβαλε στην περιοχή με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού. Είναι ακριβώς η αντιμετώπιση που επιφύλασσαν στους κατοίκους του γειτονικού Βλητικού Σταθμού, όπου για χρόνια απαγόρευαν ακόμα και τη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης γύρω από τον οικισμό, που θεωρούσαν ιδιοκτησία τους! Την ίδια περίοδο βέβαια η ΦΕΑ διεύρυνε την επιχειρηματική παρουσία της στο δάσος, με φυτώρια, περιπάτους με αντίτιμο και φιγουράρει σε διάφορα σχέδια και προγράμματα "αξιοποίησης" του Υμηττού!».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων να βάλουν χέρι στη δημόσια περιουσία και ειδικά τον Υμηττό, να κατοχυρώσουν - με αρνητικές συνέπειες για όλους μας - τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους.

Επιβεβαιώνεται με τις αποφάσεις για τον λόφο Κοπανά, για τον Κουταλά, με την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού κ.ά. Ολοι οι πυλώνες του αστικού κράτους, τα δικαστήρια, οι κυβερνήσεις, οι Περιφέρειες και οι δήμοι όπου κυριαρχούν οι πολιτικές δυνάμεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν πλάτες, νομοθετούν και αποφασίζουν με κριτήριο την ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες μας!

Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια!

Εχει αποδειχτεί ήδη σε πολλές περιπτώσεις ότι μόνο ο λαός μπορεί να εξασφαλίσει και να περιφρουρήσει τη δημόσια περιουσία, να παλέψει για τα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής.

Οργανώνουμε την πάλη, δυναμώνουμε τον αγώνα και στις επερχόμενες τοπικές εκλογές τους αποδυναμώνουμε όλους!

Με ισχυρή "Λαϊκή Συσπείρωση" για τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων!».

ΚΟΖΑΝΗ
Νεκρός 33χρονος από ανατροπή τρακτέρ

Νεκρός βρέθηκε ένας 33χρονος που πραγματοποιούσε αγροτικές εργασίες στο χωριό Αλιάκμονας του δήμου Βοΐου στην Κοζάνη.

Ο 33χρονος βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιούλη στο σημείο όπου εκτελούσε αγροτικές εργασίες, όπου ανατράπηκε το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο 33χρονος φαίνεται να βρισκόταν για αρκετή ώρα στο σημείο ενώ τον αναζητούσαν οι οικείοι του.

Οπλοστάσιο στο σπίτι του βομβιστή «Θεματοφύλακα»

Οπλοστάσιο βρέθηκε στο σπίτι του 61χρονου που πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση στην τεκτονική στοά.

Ο ίδιος, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε πραγματοποιήσει κι άλλες επιθέσεις. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν: Στις 13/7/2023 στη Μασωνική Στοά, στις 2/3/2023 στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Κρωπίας καθώς και απόπειρα εμπρηστικής επίθεσης στο κτίριο που στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής στον Γέρακα και στις 21/4/2020 στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην κατοικία του 61χρονου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πλήθος αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, μεγάλη ποσότητα αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών, εξαρτήματα, μηχανήματα, καθώς και υλικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, 8 καραμπίνες, αυτοσχέδια φυσίγγια, υπολογιστής και εκτυπωτής, φυλλάδια - φέιγ βολάν, 18 συσκευές κινητού τηλεφώνου, περούκα και ενδύματα, που χρησιμοποιήθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις. Ο ίδιος δηλώνει οπαδός του αντιδραστικού μορφώματος «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και του Ι. Καποδίστρια.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ
Νεκρός 26χρονος κρατούμενος μετανάστης

Ενταση σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα με αφορμή θάνατο κρατούμενου μετανάστη. Στο Κέντρο κρατούνται ξεριζωμένοι που δεν διαθέτουν έγγραφα παραμονής στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, στη 1.10 τα ξημερώματα κρατούμενος από την Ινδία είχε λιποθυμικό επεισόδιο. Κλήθηκε το ΕΚΑΒ που, σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, διαπίστωσε τον θάνατό του από παθολογικά αίτια. Λίγο αργότερα ξέσπασαν επεισόδια όταν ομάδα κρατουμένων, διαμαρτυρόμενη, έβαλε φωτιά σε στρώματα και σε ένα κοντέινερ.

Στην Αμυγδαλέζα έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις και η Πυροσβεστική που έσβησε τις φωτιές, ενώ λίγο αργότερα η ένταση εκτονώθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα σχηματιστεί δικογραφία για τα άτομα που προκάλεσαν τις φθορές. Σύμφωνα με καταγγελίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκρατούμενοί του καταγγέλλουν ότι έχρηζε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η οποία δεν του χορηγήθηκε έγκαιρα. Αποτέλεσμα ήταν ο 26χρονος να χάσει τη ζωή του, με τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες να καταγγέλλουν το συμβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ