ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ
Απαράδεκτοι εκβιασμοί σε εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά πριν ακόμα κοπάσουν οι φλόγες

Σοβαρή καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας

Αποθήκη ανακύκλωσης στις φλόγες

Eurokinissi

Αποθήκη ανακύκλωσης στις φλόγες
Με τις φλόγες να μαίνονται, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την εργοδοτική ασυδοσία σε χώρους δουλειάς που βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφής.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», για εργοστάσια στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, όπου χθες, από το πρωί οι εργαζόμενοι «εκβιάζονταν από την εργοδοσία να προσέλθουν στην εργασία τους δίπλα ακριβώς στα αποκαΐδια και παρά το ότι τα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν να καίνε τη Μαγνησία»

«Ενδεικτικά, στο εργοστάσιο "SYRMA" απειλούσαν τους εργαζόμενους ότι εάν φύγουν από το εργοστάσιο δεν θα πληρωθούν. Η εργοδοσία σε πολλές περιπτώσεις επικαλέστηκε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τις εργασίες της με βάση την απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, στην περιοχή του Σέσκλου συνεχίζει να καίγεται βιοτεχνία ανακύκλωσης πλαστικών υλικών, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και να μην επιχειρεί κανένα μέσο πυρόσβεσης. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών "Lykomitros Steel", το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά και σήμερα (χθες) καλέστηκαν λίγοι εργαζόμενοι να δουλέψουν κανονικά απομακρύνοντας εύφλεκτα υλικά».

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι «οι συνθήκες είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής λόγω των τοξικών αερίων από την καύση πλαστικών υλικών», και απαιτεί καταρχήν να μην χαθεί κανένα μεροκάματο και ένσημο για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς στην Α' και Β' ΒΙΠΕ, στο Σέσκλο και στον Αλμυρό. Επίσης να κατασβεστεί άμεσα η φωτιά στη βιοτεχνία ανακύκλωσης πλαστικών υλικών στο Σέσκλο και να απομακρύνονται από την εργασία εργαζομένοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά σε ξενοδοχεία στη Ρόδο

Και στη Ρόδο, με την πυρκαγιά να καίει ήδη για 10 μέρες, στελέχη της κυβέρνησης, της Τοπικής Διοίκησης και εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων έχουν θέσει ως πρώτο τους στόχο την προστασία της «φήμης» και του «τουριστικού προϊόντος» του νησιού. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ξενοδοχειακές μονάδες στο Κιοτάρι, περιοχή η οποία έχει πληγεί σοβαρά, καλούν το προσωπικό να επιστρέψει στις θέσεις του. Ακόμα και στις περιπτώσεις που τα ξενοδοχεία δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να λειτουργήσουν, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τους υπαλλήλους στις εργασίες συντήρησης και καθαρισμού που είναι απαραίτητες, αντί η εργοδοσία να αναθέσει τέτοιες εργασίες σε εξειδικευμένο προσωπικό. Στο μεταξύ, ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν φύγει από την πυρόπληκτη περιοχή στην οποία δούλευαν, πληρώνοντας από την τσέπη τους για τη διαμονή τους σε ασφαλείς συνθήκες στο νησί. Αλλοι συνάδελφοί τους, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν και να διαμείνουν αλλού, παραμένουν στα καταλύματα που τους παραχωρούν οι εργοδότες στις πυρόπληκτες περιοχές. Τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι καλούνται τώρα να δουλέψουν μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, λόγω της στάχτης και των καπνών. Μάλιστα, ορισμένοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι καλούνται να εκτελέσουν εργασίες που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους αλλά απαιτούν κατάλληλο προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό.

Ζωντανεύει ο κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Τα γεγονότα στη Μαγνησία θυμίζουν ότι πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα αποτελούν «βραδυφλεγείς βόμβες», όπου με τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές μπορεί να προκληθεί ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκταση, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Το εκρηκτικό μείγμα εμφανίζεται ίδιο παντού και ιδιαίτερα στο πιο μεγάλο αστικό κέντρο, την Αττική, επειδή υπάρχουν περιοχές που σπίτια γειτνιάζουν με βιομηχανίες οι οποίες διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, εύφλεκτων και τοξικών.

Ενδεικτικά, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον 23 εγκαταστάσεις ανώτερης βαθμίδας επικινδυνότητας που υπάγονται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ. Αυτές και άλλες εγκαταστάσεις με πλήθος εργαζομένων δεν τους χωρίζουν παρά λίγα μέτρα, ενώ παραδίπλα βρίσκονται δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, υποσταθμοί ρεύματος, οι εθνικές και άλλες οδοί μεταφοράς. Η ρυμοτομία στην περιοχή είναι ανύπαρκτη, βιομηχανική ζώνη και οικιστικός ιστός είναι ένα, εργοστάσια φτάνουν μέχρι την παραλία, συνθέτοντας «λαβυρίνθους» με αδιέξοδα και στενοσόκακα, τα οποία διατρέχουν ταυτόχρονα αγωγοί αερίου κ.λπ. Συνολικά η περιοχή φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες ρυπογόνες βιομηχανίες.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις περιοχές όπου παράγεται μεγάλο μέρος του ΑΕΠ κάτω από τη μόνιμη απειλή ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, με τον εφιάλτη να ξυπνά και λόγω φυσικών καταστροφών, μιας πλημμύρας, ενός σεισμού ή μιας φωτιάς.

Εξάλλου, οι φετινές εικόνες με τις φλόγες σε Δυτική Αττική και Λουτράκι να γλείφουν μάνδρες εργοστασίων μεγάλης επικινδυνότητας, όπως στη βιομηχανική περιοχή της Μαγούλας ή τα διυλιστήρια αντίστοιχα, μόνο πρωτόγνωρες δεν είναι.

Ενδεικτικά θυμίζουμε μόνο για τα τελευταία χρόνια στην Αττική:

Στις 23 Ιούλη του 2018 πυρκαγιά είχε περάσει την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από τα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» και σκεπάζοντας με πυκνούς καπνούς τις εγκαταστάσεις. Ηταν την ίδια μέρα με την τραγωδία στο Μάτι και τους 102 νεκρούς.

Παρόμοιες ήταν οι καταστάσεις στη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη τον Αύγουστο του 2021. Η φωτιά μεταξύ άλλων τοποθεσιών κινήθηκε προς τη βιομηχανική ζώνη πέριξ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, όπως στο Κρυονέρι. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που με μάνικες βρέχανε τον περιβάλλοντα χώρο των εργοστασίων και ενώ η φωτιά πλησίαζε. Στην περιοχή υπήρχαν και πολλές εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής και μέσης τάσης του δικτύου και οι οποίες τροφοδοτούσαν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά. Πολύ κοντά πέρασε η φωτιά και στη λεωφόρο Τατοΐου, όπου βρίσκονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής των Αχαρνών, ενώ ένα εργοστάσιο τελικά παραδόθηκε στις φλόγες.

Στη φωτιά στην Παλλήνη τον Ιούλη του 2022 η πύρινη λαίλαπα έκανε πέρασμα και από τον λόφο Εντισον. Εκεί, εκτός από βιοτεχνίες και μηχανουργεία, σημειώθηκαν εκρήξεις και λόγω διαρροής αερίου όπως επιβεβαίωσε και η Εταιρεία Διανομής Αερίου που σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο ότι «υπήρξε ελεγχόμενη φωτιά σε παροχή στο Block Α 12».

Πλάι σε αυτά και σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές βδομάδα παρά βδομάδα σημειώνεται μια πυρκαγιά που ξεσπάει εντός κάποιας βιομηχανικής εγκατάστασης, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή χτες στον Ασπρόπυργο, που έκανε την περιοχή θάλαμο αερίων.

Στις 29 Απρίλη κάηκε ο προαύλιος χώρος εργοστασίου πλαστικών, όπως και στις 5 Μάρτη σε άλλο εργοστάσιο του κλάδου. Τον περασμένο Γενάρη με διαφορά 30 λεπτών ξέσπασε φωτιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο υποδημάτων στη Νέα Ζωή και σε εργοστάσιο οικοδομικών υλικών. Τον Δεκέμβρη του 2022 η σειρά ήταν για ένα εργοστάσιο πολυεστερικών στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Στις 23/11/22 είχε σημειωθεί και άλλη φωτιά σε χώρο επεξεργασίας χημικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο. Στις 21/7/2022 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αυλή αποθήκης με παλέτες ξυλείας. Η φωτιά έκαιγε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τα σπίτια. Εν συνεχεία επεκτάθηκε σε δύο αποθήκες με λιπαντικά, ενώ πυκνός μαύρος τοξικός καπνός κάλυπτε την περιοχή προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μεγάλη έκρηξη μέσα στη νύχτα στο απαρχαιωμένο Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο, που βύθισε στο σκοτάδι μεγάλο μέρος ολόκληρης της Αττικής. Οπως επίσης η έκρηξη σε αποθήκη με μπουκάλες υγραερίου και προπανίου, λίγα μέτρα από τα διυλιστήρια. Δεκάδες ακόμη είναι οι καταγεγραμμένες φωτιές σε χώρους ανακύκλωσης.

Ο εφιάλτης ξύπνησε με φωτιά σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο

Τοξικό νέφος στον Ασπρόπυργο
Τοξικό νέφος στον Ασπρόπυργο
Πυρκαγιά σημειώθηκε χτες σε αποθήκη ανταλλακτικών αυτοκινήτων στον Ασπρόπυργο, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη για αρκετές ώρες, ενώ ο τοξικός μαύρος καπνός είχε καλύψει την περιοχή. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από οικόπεδο με ξερόχορτα επεκτάθηκε στην επιχείρηση, ενώ ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης ήταν υπαρκτός, αφού στην περιοχή υπήρχαν επιχείρηση με λιπαντικά και πολλές ακόμα βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στο σημείο βρέθηκαν ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ και ο Αλέξης Τσοκάνης, υποψήφιος δήμαρχος Ασπροπύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Εργασίας για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι των γύρω περιοχών για να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλειά τους.

Επιτόπου έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής με 13 οχήματα και 54 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων, ενώ κινητοποιήθηκε και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα και μετά από ώρες σκληρής μάχης έγινε εφικτό να περιοριστεί η φωτιά και κυρίως να μην επεκταθεί. Και πάλι στις 5 το απόγευμα ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκε σε μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους της περιοχής με προειδοποίηση να... κλειδαμπαρωθούν στα σπίτια τους, αφού το τοξικό νέφος κάλυψε μεγάλο μέρος της περιοχής και ήταν ορατό σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Για άλλη μια φορά η Δυτική Αττική, μια περιοχή με πολλές ρυπογόνες εγκαταστάσεις, τη χωματερή της Φυλής και άλλες, έζησε τον εφιάλτη και οι κάτοικοί της εισέπραξαν αυτό που τους έχουν καταδικάσει δεκαετίες τώρα, να εισπνέουν κυριολεκτικά τους πιο καρκινογόνους ρύπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ