ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Αλλο ένα 24ωρο μάχης με τις φλόγες

Eurokinissi

Ακόμη ένα 24ωρο αγωνίας έζησε ο λαός σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, με νέα μέτωπα πυρκαγιών να προστίθενται στις καταστροφικές φωτιές που είχαν ξεσπάσει τις προηγούμενες μέρες και σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν ενεργές.

Για ένα ακόμη καλοκαίρι ο λαός της Στερεάς παραμένει απροστάτευτος βλέποντας τα δάση, τα σπίτια και την περιουσία του να καίγονται. Από φωτιά σε φωτιά και από αναζωπύρωση σε αναζωπύρωση τρέχουν λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους.

Στη Λαμία, στην Κάρυστο και την Κάτω Τιθορέα, οι κάτοικοι βίωσαν τα μέτωπα των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες και έχουν κοστίσει τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας, κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, ζώα και μελίσσια, ελαιόδεντρα και άλλες αγροτικές καλλιέργειες, σταβλικές εγκαταστάσεις και αποθήκες.

Συγκεκριμένα, νωρίς το απόγευμα της χτεσινής μέρας, εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στο μέτωπο της φωτιάς που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Τετάρτης στη βόρεια πλευρά της Λαμίας. Το νέο μέτωπο ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο λόφο στην περιοχή Πουρναράκι και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν έσπρωχναν τις φλόγες και τους καπνούς προς τη συνοικία της Αμφιθέας, οι κάτοικοι της οποίας ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 να εκκενώσουν τα σπίτια τους με κατεύθυνση τον Δομοκό.

Κατεστραμμένες καλλιέργειες στην Τιθορέα

INTIME NEWS

Κατεστραμμένες καλλιέργειες στην Τιθορέα
Τελικά, η επέμβαση εναέριων μέσων πυρόσβεσης, των πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής και εθελοντών είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο πριν πέσει η νύχτα. Ο κίνδυνος νέας αναζωπύρωσης ωστόσο παραμένει υπαρκτός, κρατώντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε επιφυλακή αλλά και τους κατοίκους που είδαν τις φλόγες δίπλα στα σπίτια τους, σε αγωνία.

Στη μάχη με τις φλόγες δυνάμεις του ΚΚΕ

Στη μάχη με τις φλόγες της φωτιάς στη Λαμία, μαζί με τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλους εθελοντές, ρίχτηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου συμβάλλοντας στο σβήσιμο της φωτιάς.

Σε δήλωσή του για την πυρκαγιά που ξέσπασε στη βόρεια πλευρά της πόλης της Λαμίας, ο Θανάσης Αδάμ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνει ότι η φωτιά κατέρριψε τις διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας και τονίζει:

«Χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, με ανύπαρκτους πυροσβεστικούς κρουνούς, με αδυναμία παροχής νερού προς κατάσβεση (δρούσαν υδροφόρες μέσα σε στενά δρομάκια), χωρίς καμία μέριμνα για αντιπυρικές ζώνες και με ακαθάριστους τεράστιους χώρους μέσα στα περιαστικά άλση, αντιμετωπίζουμε τη γυμνή αλήθεια ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα πρόληψης και αντιμετώπισης 2 ή 3 πυρκαγιών στον νομό, πόσο μάλλον μέσα και γύρω από την πόλη.


Eurokinissi

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στον τόπο της πυρκαγιάς, ως οφείλαμε, συνδράμαμε τις αρχές, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, τους δημότες που αντιμετώπιζαν τη μανία της φωτιάς πάνω από τα σπίτια τους, γνωρίζοντας στην τελική ότι με τις παρούσες πολιτικές που βίωσαν από πρώτο χέρι "Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό"».

Μεγάλες καταστροφές στην Κάτω Τιθορέα

Στιγμές τρόμου και αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας, από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης, συνέχισε να καίει κατά τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας παράλληλα μικρές αναζωπυρώσεις και κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας.

Από τη φωτιά στην Κάτω Τιθορέα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών και ελαιόδεντρων, δεκάδες ζώα καθώς τυλίχτηκαν στις φλόγες ποιμνιοστάσια, μελίσσια και αγροτικά μηχανήματα, ενώ οι φλόγες έφτασαν κοντά στα σπίτια του χωριού, με τους κατοίκους να λαμβάνουν μήνυμα απομάκρυνσης.

Και εδώ, αγρότες, κάτοικοι της περιοχής και εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες προκειμένου να σώσουν τις καλλιέργειές τους και τα σπίτια τους. Με αγροτικά μηχανήματα, υδροφόρες και ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους άρχισαν να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες και να επιχειρούν σε δυσπρόσιτα σημεία του μετώπου. Μαζί τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στην περιοχή, ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Τσούλφας, δημοτικός σύμβουλος Αμφίκλειας - Ελάτειας και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην Κάρυστο

Νέα φωτιά ξεκίνησε χτες στην πολύπαθη Εύβοια, αυτήν τη φορά στην Κύμη
Νέα φωτιά ξεκίνησε χτες στην πολύπαθη Εύβοια, αυτήν τη φορά στην Κύμη
Ακόμη ένα 24ωρο αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των χωριών της βορειοανατολικής πλευράς της Καρύστου, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής συνεχίζει ακόμη να καίει σε μικρές εστίες μέσα σε δυσπρόσιτες χαράδρες, με τους ανέμους να προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Τα συλλυπητήρια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις οικογένειες των δύο πιλότων και του κτηνοτρόφου από τον Πλατανιστό που έχασαν άδικα τη ζωή τους στην πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών, εκφράζει ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Καρύστου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς.

«Οι άδικοι θάνατοι των τριών συνανθρώπων μας προβάλλουν με τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη».

Κάνουν «στάχτη» το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν «προστασίας της ανθρώπινης ζωής»

«Παράλληλα, φέρνουν άλλη μια φορά στο φως τις πολύ δύσκολες συνθήκες που εργάζονται οι πιλότοι και οι πυροσβέστες. Με πολλές ώρες πτήσης καθημερινά, με συνεχόμενη παρουσία στα μέτωπα των πυρκαγιών ανά τη χώρα, χωρίς ξεκούραση για μέρες, με πανάρχαια μέσα πυρόσβεσης, αεροπλάνα και πυροσβεστικά οχήματα 45ετίας, με δεκάδες χιλιάδες ώρες πτήσης και εκατοντάδες χιλιόμετρα αντίστοιχα», προσθέτει ο Δημήτρης Παρασκευάς στη γραπτή δήλωσή του που κατέθεσε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου για την έκδοση ψηφίσματος απόδοσης φόρου τιμής στη μνήμη των δύο πιλότων.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας σημειώθηκαν μια σειρά ακόμη από περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, οι όποιες ωστόσο τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Ανάμεσά τους οι φωτιές που ξέσπασαν στην Κύμη Εύβοιας και την Τανάγρα Βοιωτίας.

Κώστας Μπασδέκης: Στην επιφάνεια η ανυπαρξία πρόληψης και οι ελλείψεις στην πυρόσβεση

Τη λήψη κάθε μέτρου για την προστασία του λαού της Στερεάς Ελλάδας από τις πυρκαγιές, έστω και αυτήν την ώρα, ζητά ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας παράλληλα ότι οι τελευταίες φωτιές έφεραν στην επιφάνεια την ανυπαρξία πρόληψης και τις ελλείψεις στην πυρόσβεση.

«Οι φωτιές που ξέσπασαν στη Φθιώτιδα και οι αναζωπυρώσεις στην Κάρυστο φέρνουν για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα τόσο της ανυπαρξίας πρόληψης όσο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις καταστολής της Πυροσβεστικής, της Περιφέρειας και των δήμων, που λόγω των σοβαρών ελλείψεων δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν περισσότερο από ένα μέτωπο πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να καίγονται στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σταβλικές εγκαταστάσεις, όπως και κατοικίες», σημειώνει ο Κώστας Μπασδέκης και προσθέτει:

«Αυτό που ζήσαμε με τη φωτιά που ξεκίνησε από το περιαστικό άλσος του Κάστρου της Λαμίας και κατέκαψε όλη την περιοχή του Αφανού, καίγοντας κατοικίες, αποθηκευτικούς χώρους και άλλες εγκαταστάσεις και παραλίγο, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά με τη φορά του ανέμου, να είχαμε σοβαρό πρόβλημα σε ολόκληρη τη συνοικία των Αγίων Θεοδώρων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλες τις πόλεις, προχτές αντίστοιχο κίνδυνο διέτρεξε και η Θήβα.

Η μόνιμη σύσταση με το 112 για εκκένωση περιοχών δεν προκαλεί μόνο σύγχυση αλλά και εκνευρισμό στους κατοίκους, ενώ είναι η μόνη, όπως φαίνεται, "ασπίδα" της κυβερνητικής πολιτικής αφού τα άκρως απαραίτητα μέτρα πρόληψης, αντιπυρικής προστασίας είναι ανύπαρκτα.

Καλούμε κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή άμεσα να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και των υπόλοιπων περιαστικών δασών της Λαμίας αλλά και άλλων πόλεων της Στερεάς για να μη βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο να έχουμε σοβαρές καταστροφές όπως αυτές που ζήσαμε από την πυρκαγιά της Λαμίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ