ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Υποψήφιοι εκτός πανεπιστημίων και κενές θέσεις, με τη σφραγίδα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Eurokinissi

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία για την επιλογή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με τα χαρακτηριστικά που της έχει δώσει η πολιτική των κυβερνήσεων, η οποία έχει διαμορφώσει το σημερινό σχολείο, το πανεπιστήμιο και τους όρους πρόσβασης σε αυτό.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής επιβεβαιώνει για μία ακόμα χρονιά τον ρόλο της ως επιπλέον «κόφτης» για χιλιάδες υποψηφίους, οι οποίοι έμειναν εκτός της διαδικασίας υποβολής μηχανογραφικού ή εκτός των σχολών επιλογής τους. Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, από τους 73.220 υποψηφίους που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις με την μεγάλη κατηγορία των ΓΕΛ, μηχανογραφικό δελτίο συμπλήρωσαν 52.727 και από αυτούς εισάγονται 50.837. Στο σύνολο των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές, το ποσοστό επιτυχίας είναι 69,43% για αυτή την κατηγορία.

Αντίστοιχα στα ΕΠΑΛ, από το σύνολο των 15.350 υποψηφίων που πήραν φέτος μέρος στις εξετάσεις, με μηχανογραφικό συμμετείχαν οι 9.352 και εισάγονται 5.746, ποσοστό 37,43%.

Μία πρώτη σύγκριση του αριθμού των εισακτέων που είχε ανακοινωθεί ότι θα δέχονταν τα πανεπιστήμια και ανερχόταν σε 68.574, με τον αριθμό των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια που είναι 58.635, δείχνει ότι οι κενές θέσεις είναι περίπου 10.000. Κυρίως εντοπίζονται σε περιφερειακά πανεπιστήμια, ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις, μεταξύ των οποίων ο κίνδυνος για τους όρους λειτουργίας μίας σειράς τμημάτων αλλά και το ζήτημα της ανύπαρκτης φοιτητικής μέριμνας, που αποτρέπει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών από σπουδές μακριά από τα σπίτια τους.

Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των βάσεων, η γενική εικόνα δείχνει άνοδο στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές κάθε πεδίου, όπως Νομικές, Πολυτεχνεία, Ιατρικές, Πληροφορικής, Οικονομίας που βρίσκονται σε κεντρικά πανεπιστήμια αλλά και σε σχολές της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, στρατιωτικές σχολές με εξαιρέσεις, γεγονός που αποδίδεται στο ότι οι υποψήφιοι επιλέγουν με βάση την προσδοκία της επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά και της γεωγραφικής θέσης.

Οι 61.950 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που εισάγονται κατανέμονται ως εξής: Στα πανεπιστήμια 58.072, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στην ΑΣΤΕ 333, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 3.545.

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής των επιτυχόντων θα ανακοινωθεί με αναλυτική εγκύκλιο.

Στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ειδική κατηγορία σοβαρών παθήσεων (5%) έλαβαν μέρος 2.235 συνολικά υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν οι 1.980.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής με το παράλληλο μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ανήλθε σε 21.903, εκ των οποίων 19.993 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2022-2023, ενώ 1.910 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων στα Δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας είναι από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου μέχρι την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στο πλευρό των πρωτοετών οι Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ

Διεκδικήσεις και άμεσες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

«Καλή αρχή με το κεφάλι ψηλά!», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλωσορίζοντας τους εισακτέους στα πανεπιστήμια και με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προβάλλει τις διεκδικήσεις για μέτρα στήριξης για τη φοιτητική στέγη. Τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ:

«Και τώρα φοιτητές! Καλή αρχή με το κεφάλι ψηλά! Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συγχαίρουν όλους τους εισακτέους στα πανεπιστήμια για το φετινό έτος και τους στέλνουν μήνυμα πως θα είναι στο πλευρό τους.

Σε αυτό το ταξίδι έχετε στις αποσκευές σας την εμπειρία σας ως μαθητές. Αν μπορούσαμε να σας δώσουμε μια συμβουλή θα ήταν η εξής: Η μόρφωση, η γνώση, αυτά που αναζητούμε στη ζωή μας και η ίδια η ζωή κατακτιέται με αγώνα, δεν χαρίζεται. Κατακτιέται με τον αγώνα γι' αυτά που έχουμε ανάγκη, για τα δικαιώματά μας. Κατακτιέται όταν η ατομική προσπάθεια συναντάει τη συλλογική!

Παίρνουν τη μεγάλη πρωτοβουλία δημοσιεύοντας τηλέφωνα προέδρων και εκλεγμένων σε Φοιτητικούς Συλλόγους, να βοηθήσουν κάθε εισακτέο που το χρειάζεται στο νέο του ξεκίνημα, να του λύσουν όποια απορία έχει και να τον ενημερώσουν για το πανεπιστήμιο και τη σχολή του».

Οι Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ ήδη παίρνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα της αναζήτησης φοιτητικής στέγης και καλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να πάρουν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πρωτοετών φοιτητών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

-- Να ανοίξουν από τις αρχές Αυγούστου οι αιτήσεις για τις εστίες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν από τις αρχές του εξαμήνου.

-- Ολοι οι φοιτητές που κάνουν αίτηση για δωμάτιο να εξασφαλίσουν τρόπο διαμονής στην πόλη σπουδών τους είτε στη φοιτητική εστία είτε με την ενοικίαση από το ίδρυμα ξενοδοχείων και δωματίων για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παράλληλα προτάσσουν την ανάγκη γενναίας αύξησης του στεγαστικού επιδόματος στα 400 ευρώ τον μήνα για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν, υπολογίζοντας τα στοιχεία που δημοσιεύονται για τις αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων.

«Σε αυτή την αρχή σας είναι λογικό να έχετε πολλές απορίες, να μη γνωρίζετε πολλά. Να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι σας. Στα πανεπιστήμια υπάρχουν Φοιτητικοί Σύλλογοι που είμαστε όλοι μέλη τους για όλα όσα αφορούν τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή. Για όλα τα θέματα που σας απασχολούν μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τους συμφοιτητές σας προέδρους των αντίστοιχων Φοιτητικών Συλλόγων των τμημάτων που εισαχθήκατε», σημειώνεται.

  • Κάθε εισακτέος μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα στο fb «Φοιτητές Μαζί», όπου υπάρχουν αναρτημένα αναλυτικά τηλέφωνα επικοινωνίας με τους Φοιτητικούς Συλλόγους από ιδρύματα και σχολές.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Στο χέρι σας είναι να κάνετε το μέλλον δική σας υπόθεση»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

«Οπου κι αν βρεθείτε, στα πανεπιστήμια, τις Επαγγελματικές Σχολές, τα φροντιστήρια, τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, στο χέρι σας είναι να κάνετε το μέλλον δική σας υπόθεση», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ προς τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Οπως σημειώνει αναλυτικά:

«Μπράβο σε όλους και όλες σας που σήμερα βλέπετε τις προσπάθειες, τις δικές σας και των οικογενειών σας, να ανταμείβονται.

Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν σας δικαιώνει, να μην ξεχνάτε πως ποτέ μια στιγμή, μια "επιτυχία" ή "αποτυχία" δεν καθορίζει συνολικά το μέλλον και τη ζωή. Οπου κι αν βρεθείτε, στα πανεπιστήμια, τις Επαγγελματικές Σχολές, τα φροντιστήρια, τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, στο χέρι σας είναι να κάνετε το μέλλον δική σας υπόθεση.

Μέσα από τα σχολικά σας χρόνια, αλλά και από αυτή την ψυχοφθόρα και ανταγωνιστική διαδικασία που περάσατε, μάθατε, άλλωστε, πως τη ζωή και τη μόρφωση που μας αξίζει τα κατακτάμε τόσο με την προσπάθεια που κάνει ο καθένας και η καθεμιά μας, αλλά κυρίως με τη συλλογική, ασυμβίβαστη και ασταμάτητη διεκδίκησή τους.

Σας καλούμε να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για να κάνουμε πράξη το αυτονόητο δικαίωμα για σπουδές χωρίς εμπόδια, με δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση για όλους και όλες. Για να κατακτήσουμε τη γνώση, το αντικείμενο που επιλέξαμε. Να κάνουμε την επιστήμη μας όπλο για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Για να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι σπουδές στα Δημόσια ΙΕΚ, χωρίς κενά και ελλείψεις, ώστε ο κάθε σπουδαστής και σπουδάστρια να μαθαίνει την ειδικότητά του, με πλήρη και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Εκεί θα συναντηθούμε ξανά η ΚΝΕ με τον καθένα και την καθεμία από εσάς. Να είστε σίγουροι πως οι πιο όμορφες μέρες σας είναι μπροστά σας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Το θέμα είναι να αγωνίζεσαι και να μην παραιτείσαι»

Μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την εξής δήλωση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια:

«Συγχαρητήρια σε όλες και όλους σας, γιατί κάνατε μια προσπάθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Φυσικά, δεν θα είναι η τελευταία μάχη που δίνετε. Αλλωστε, το μέτρο της επιτυχίας ενός ανθρώπου είναι τα διδάγματα που βγάζει από όλες τις μάχες που δίνει.

Ετσι, λοιπόν, είτε πείτε "πάμε γι' άλλα" είτε πείτε "πάμε ξανά" είτε πείτε "πάμε μπροστά", το βασικό είναι να πείτε "πάμε μαζί". Ολοι σας, οι πολλοί, με τα θέλω σας και τους στόχους σας που θέλουν αγώνα για να γίνουν πραγματικότητα.

Και σε αυτή την όμορφη υπόθεση θα βρείτε δίπλα σας τους κομμουνιστές, τα μέλη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, στους χώρους κατάρτισης, στην εργασία. Για να διεκδικήσουμε μαζί το αυτονόητο: Σύγχρονους όρους μόρφωσης, εργασίας και ζωής, όπου και να βρισκόμαστε. Γιατί, τελικά και σίγουρα, το θέμα είναι να αγωνίζεσαι, να ψάχνεις, να βρίσκεις και να μην παραιτείσαι».

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 43 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου πραγματοποιούνται σήμερα, Παρασκευή 28 Ιούλη, ανήμερα της επετείου δολοφονίας της ΚΝίτισσας φοιτήτριας του Παντείου, τον Ιούλη του 1980.

Οι Τομεακές Οργανώσεις Πανεπιστημίων - Ερευνας και Μεταποίησης Αττικής του ΚΚΕ προχωρούν στις 10 π.μ. σε κατάθεση λουλουδιών στον τάφο της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και στις 8 μ.μ. σε κατάθεση στεφάνων στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, στη συμβολή Ιεράς Οδού και Αγ. Αννης, όπου βρίσκεται και το μνημείο για την Σωτηρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ