ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι φονιάδες των λαών είναι ανεπιθύμητοι στον Πειραιά

Κινητοποίηση σήμερα, Παρασκευή, με αφορμή την παρουσία αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Φαληρικό Ορμο

Στον Φαληρικό Ορμο έδεσε χτες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford», όπου και θα παραμείνει για μερικές μέρες, σε άλλη μια ένδειξη της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Θεωρείται το μεγαλύτερο, πιο σύγχρονο και ισχυρότερο από πλευράς οπλικών συστημάτων και μαχητικών αεροσκαφών πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Εισερχόμενο στη Μεσόγειο εντάχθηκε στη δύναμη του 6ου Στόλου (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), υπαγόμενο στον ανώτατο ΝΑΤΟικό διοικητή Ευρώπης (SACEUR) και επί δίμηνο επιχειρούσε στην Αδριατική Θάλασσα και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεκπαιδεύτηκαν με το αεροπλανοφόρο σε φάσεις της ΝΑΤΟικής άσκησης «NEPTUNE STRIKE 23-2», στα μέσα του Ιούλη, ενώ αναμένονται κι άλλες τέτοιες «συνέργειες».

Στο μεταξύ, τα σωματεία - μέλη του, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές και μαθητές καλεί σε κινητοποίηση το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, απόψε, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αλεξάνδρας απέναντι από το σημείο που βρίσκεται αγκυροβολημένο, στον Φαληρικό Ορμο, το αεροπλανοφόρο, καταγγέλλοντας την παρουσία του και προβάλλοντας αιτήματα που αφορούν στην απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

«Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μυρίζουν μπαρούτι», τονίζει και προσθέτει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι πιθανότητες ενός πιο γενικευμένου πολέμου είναι ορατές. Η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με την υπογραφή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, καθιστά την Ελλάδα πιθανό στόχο επιθέσεων. «Η εργατική τάξη του Πειραιά και ολόκληρης της χώρας, μόνο ζημιωμένη θα βγει μέσα από αυτό το κουβάρι, ακριβώς γιατί οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου είναι κόντρα με τα δικαιώματά της, με την πάλη της για ζωή με δικαιώματα.

Απαιτούμε:

- Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία και αλλού.

- Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.

- Καμία παραχώρηση του λιμανιού Πειραιά και των υποδομών του για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Οι φονιάδες των λαών είναι ανεπιθύμητοι στον Πειραιά!».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τιμάμε την Ηλέκτρα Αποστόλου, δηλώνοντας «παρών» σε κάθε μάχη του λαού

Εκδήλωση τιμής για την Ηλέκτρα Αποστόλου

Την κομμουνίστρια ηρωίδα Ηλέκτρα Αποστόλου, που δολοφονήθηκε από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τίμησαν το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιούλη οι Οργανώσεις Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση, που έγινε μπροστά από το άγαλμα της Ηλέκτρας στο Ν. Ηράκλειο, μίλησε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Νέου Ηρακλείου, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα την συντρόφισσά μας Ηλέκτρα, που πριν από 79 χρόνια βασανίστηκε άγρια μέχρι θανάτου από την Ειδική Ασφάλεια που την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και τον μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος».

«Ο σημερινός ηρωισμός έχει κι αυτός τις βάσεις του στο Κόμμα μας, στις μάχες που δίνουν οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος στο πλευρό του εργαζόμενου λαού, για τη ζωή που έχουμε φτιάξει με τα χέρια μας, με το μυαλό μας και μας ανήκει», ανέφερε μεταξύ άλλων η Κέλλυ Παπαϊωάννου.

Και αναφερόμενη στις σύγχρονες μάχες, τόνισε: «Μπροστά στην συντρόφισσά μας δηλώνουμε πως δεν δείχνουμε καμιά ανοχή στην επιθετικότητα του αστικού κράτους και των παντός τύπου πολιτικών εκπροσώπων του, σοσιαλδημοκρατικής, φιλελεύθερης ή φιλοφασιστικής κοπής, και πως θα τιμήσουμε την ηρωική θυσία της γιατί είμαστε κι εμείς σάρκα απ' τη σάρκα και αίμα από το αίμα του ΚΚΕ. Τέτοιοι γίναμε κι εμείς, γιατί τέτοιους μας έκανε το Κόμμα μας».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, του Τομεακού Συμβουλίου Βορειοδυτικής Αθήνας της ΚΝΕ και του Παραρτήματος Ν. Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΚΑΒΑΛΑ
Εγκρίθηκε η σύμβαση υποπαραχώρησης του εμπορικού λιμανιού

Ξανά στο τραπέζι ο «διάδρομος» μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας

Εγκρίθηκε τελικά η σύμβαση υποπαραχώρησης του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας, «Φίλιππος Β'», από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η τελική υπογραφή της σύμβασης για περίοδο υποπαραχώρησης 40 ετών, έναντι 33,9 εκατ. ευρώ, και με δέσμευση για επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, με βάση σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μαρίνα Καλαμαριάς, είχε ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συμβαλλόμενη κοινοπραξία «International Port Investments Kavala» (IPIK) να παρουσιάσουν τα πρώτα master plan για την επένδυση και στη συνέχεια να υπογραφεί η σύμβαση.

Το ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζε ότι δεν είναι προαπαιτούμενο η κατάρτιση master plan για την υπογραφή της σύμβασης, καθώς περιλαμβάνει παροχή υπηρεσίας και όχι κατασκευαστικά έργα ή αναβαθμίσεις του λιμένα και κατέθεσε σχετική αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 2/5.

«Διάδρομος» Βουλγαρίας - Ελλάδας για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών

Στο μεταξύ, το λιμάνι της Καβάλας, που έχει χαρακτηριστεί «ζευγάρι» με αυτό της Αλεξανδρούπολης από τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, συγκεντρώνει και πάλι το ενδιαφέρον των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Καθώς η ΕΕ αναζητεί εναλλακτικές διόδους για την προώθηση των ουκρανικών σιτηρών μετά την άρνηση της Ρωσίας να ανανεώσει τη σχετική συμφωνία, εξετάζεται η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών από τη Βάρνα της Βουλγαρίας στο λιμάνι της Καβάλας.

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ν. Ντένκοφ, το ζήτημα της διαμετακόμισης ουκρανικών σιτηρών επανήλθε, καθώς πρώτη φορά συζητήθηκε το 2022. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή αναχωρούν πλοία με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Βάρνας, καθώς οι σιδηροδρομικοί διάδρομοι προς την Καβάλα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί, αλλά θα γίνει δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, έχει σημειώσει την ανάγκη δημιουργίας νέων χερσαίων διαδρόμων προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών, όπως αυτή συζητήθηκε στη συνάντηση της Πρωτοβουλίας «5+1» στην Αλεξανδρούπολη, με συμμετοχή διπλωματών από Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και την «ομπρέλα» των ΗΠΑ. Οι εγκαταστάσεις του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης επιτρέπουν δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στο «κάδρο» του πιθανού διαδρόμου είχε τεθεί από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, τον Ιούλη του 2022, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΟΛΘ, το λιμάνι είχε τότε δυνατότητες για την εξυπηρέτηση φορτίων μέχρι και 150.000 τόνων τον μήνα, οι οποίες θα μπορούσαν να διπλασιαστούν.

Ο θαλάσσιος διάδρομος σιτηρών, που άνοιξε τον Αύγουστο του 2022 με τη συμφωνία της Μόσχας, επέτρεψε τη μεταφορά 33 εκατ. τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, ενώ άλλοι 41 εκατ. τόνοι έχουν μεταφερθεί από χερσαίους και ποτάμιους διαδρόμους μέσω Πολωνίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσιεχόβσκι, έχει σταθεί στο πολύ υψηλότερο κόστος των χερσαίων μεταφορών των ουκρανικών σιτηρών, σημειώνοντας ότι «η μεταφορά σιτηρών μέσω της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής θα είναι πάντα πολύ πιο ακριβή, σε σχέση με το πολύ χαμηλότερο κόστος των ρωσικών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά».

«Εφυγε» ο σύντροφος Γιώργος Αντωνακάκης

«Εφυγε» από τη ζωή χτες ο σύντροφος Γιώργος Αντωνακάκης, μετά από πολύχρονη μάχη με προβλήματα υγείας.

Γεννημένος στα Χανιά της Κρήτης, ο Γ. Αντωνακάκης υπηρέτησε το ΚΚΕ από διάφορες χρεώσεις και διέγραψε μια σπουδαία διαδρομή στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Φοίτησε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και ως σκηνοθέτης, με παραστάσεις του να ανεβαίνουν σε μεγάλα θέατρα της Αθήνας.

Διετέλεσε αντιδήμαρχος πολιτισμού στον δήμο Καλλιθέας για οκτώ έτη, ενώ ήταν δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας από το 1982 έως σήμερα. Εργάστηκε ως διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό 93,1 και είχε μεγάλη προσφορά σε πολιτιστικούς φορείς, θεατρικές σκηνές κ.λπ., ενώ ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές της θεατρικής σκηνής «Αλέκα Παΐζη». Τα τελευταία χρόνια ήταν και διευθυντής στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ.

Με ανείπωτη θλίψη και οδύνη αποχαιρετά τον σ. Γιώργο Αντωνακάκη η ΤΕ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει η Οργάνωση, «ο σύντροφος Γιώργος υπήρξε στέλεχος του Κόμματος μέσα από διάφορες χρεώσεις, και τα τελευταία χρόνια της ζωής του έδρασε μέσα από τις Οργανώσεις της Καλλιθέας. Από το 1982 έως σήμερα διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας. Ηταν σκηνοθέτης, ηθοποιός και τα τελευταία χρόνια διευθυντής σπουδών σε εργαστήρι αθλητικού ρεπορτάζ και δημοσιογραφίας».

Η ΤΕ Νότιου Τομέα και οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ εκφράζουν τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στην σύζυγό του Κατερίνα, στα παιδιά του Γιώργο, Πηνελόπη και Αλέξανδρο, και σε όλη την οικογένεια και τους οικείους του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ