ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζει τις καλοκαιρινές συναυλίες η Νατάσσα Μποφίλιου

Με μια παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες τη χρονιά που πέρασε, κατορθώνοντας να γεφυρώσει κάθε απόσταση μεταξύ σκηνής και θεατών, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, με την αρωγή της σταθερής τους ομάδας, κατάφεραν να αφουγκραστούν ακόμη μια φορά τους κραδασμούς της εποχής κι ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των αναρίθμητων φίλων τους, δημιουργώντας μια νέα μοναδική καλλιτεχνική πρόταση, που ξεχώρισε για την ορμή και τον δυναμισμό της.

Συντονισμένοι απόλυτα με τον παλμό του κοινού τους, με μεγάλη χαρά κι ανυπομονησία ταξιδεύουν με φόρα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανοίγοντας έναν τολμηρό διάλογο της προσωπικής τους δισκογραφίας με το εγχώριο και διεθνές ρεπερτόριο.

Συντελεστές: Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης (ενορχηστρώσεις), Γεράσιμος Ευαγγελάτος (επιμέλεια προγράμματος).

Μουσικοί: Θέμης Καραμουρατίδης (πιάνο), Αρης Ζέρβας (τσέλο), Γιώργος Μπουλντης (μπάσο, synth bass), Γιώργος Καρδιανός (ηλεκτρική κιθάρα), Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα), Γιώργος Καστάνος (σαξόφωνο, κλαρινέτο), Κώστας Σαπούνης (τρομπέτα).

Φωνητικά: Λητώ Αμπατζή, Ελένη Λεώνη, Steve Bekas.

Τετάρτη 2 Αυγούστου - Παλαιό Λιμάνι Αιγίου. Κυριακή 6 Αυγούστου - Δημοτικό θέατρο «Γιάννης Ρίτσος», Πρέβεζα. Κυριακή 13 Αυγούστου - Θέατρο Φλόκα Ολυμπία. Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου - Θέατρο Βράχων. Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου - Θέατρο Βράχων. Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου - Θέατρο Ε.Η.Μ - Φρόντζου, Γιάννενα. Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου - Παλαιά Σφαγεία, Πάτρα.

Προπώληση:www.ticketservices.gr - τηλεφωνικά: 2107234567 - εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα - ταμείο θεάτρου «Αυλαία», Θεσσαλονίκη

Αυγουστιάτικη πανσέληνος σε αρχαιολογικούς χώρους

Eurokinissi

Την ευκαιρία να απολαύσουν την πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου σε χώρους πολιτισμού και ιστορίας έχουν οι κάτοικοι και επισκέπτες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Και φέτος διοργανώνονται εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο, τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, που φέτος ανατέλλει δύο φορές, σήμερα Τρίτη 1 Αυγούστου και στις 31 Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο νύχτες σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά. Αλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20.00-24.00).

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο «Εισαγωγή στη χαρακτική»

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 29 Ιούλη το σεμινάριο «Εισαγωγή στη Χαρακτική» στον Χώρο Πολιτισμού «εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου». Τον Αύγουστο ο χώρος θα παραμείνει κλειστός και θα επαναλειτουργήσει με την έκθεση ασπρόμαυρης ξυλογραφίας του Γιώργη Βαρλάμου από 1η Σεπτέμβρη.

Από Σεπτέμβρη θα οργανωθούν ξανά σεμινάρια χαρακτικής, τόσο αρχαρίων όσο και προχωρημένων. Επίσης ο χώρος με την υπάρχουσα υποδομή διατίθεται δωρεάν σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να εργαστούν πάνω στην τέχνη της Χαρακτικής.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210 7515 584

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ο «Γιατρός με το στανιό» στο Θέατρο Κρήνης

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η κωμωδία τριών πράξεων του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό», που ανέβηκε από την θεατρική ομάδα «Θεατροσκόπιο» του συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλληνών, το Σαββατοκύριακο. Η παράσταση φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Κρήνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Πατρέων.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, καλωσορίζοντας τους θεατές τόνισε πόσο σπουδαίο είναι να στηρίζεται η ερασιτεχνική δημιουργία και οι φορείς να παράγουν πολιτισμό. Θύμισε ότι ο θεσμός αυτός έχει αγκαλιαστεί από πλήθος ομάδων που παρουσιάζουν αξιόλογες δουλειές με ελεύθερη είσοδο και αποκλειστική και πλήρη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού. Η κυβέρνηση όπως και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουν να έχουν δικές τους προτεραιότητες, πέρα από την αναγκαία, όπως οφείλουν, σταθερή χρηματοδότηση των δημόσιων τομέων πολιτισμού, υπογράμμισε.

Το έργο «Γιατρός με το στανιό» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1666 στο θέατρο Παλαί Ρουαγιάλ στο Παρίσι, με πρωταγωνιστή τον Σγαναρέλο, έναν χαρακτήρα που υποδύθηκε ο ίδιος ο Μολιέρος και είναι μια παρωδία των ιατρικών πρακτικών της γαλλικής ιατρικής του 17ου αιώνα και μια καταγγελία του τσαρλατανισμού γενικότερα.

Επαιξαν: Μιχάλης Κόκκινος, Γιάννης Κολέσης, Μάχη Αντωνοπούλου, Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Γιώργος Κλαουδάτος, Δημ. Γεωργαντόπουλος, Γιάγκος Ιγγλέσης, Αντρέας Κατσαρός, Σπύρος Πράρας, Αθηνά Καλιακούδα.

Σκηνοθεσία - Φωτισμός: Χρήστος Μπαϊρακτάρης, Μουσικές επιλογές: Χρίστος Γιαννόπουλος, Σκηνικά: Αντρέας Κατσαρός, Κουστούμια Βεστιάριο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Ενδυματολογικές συμβουλές: Θεοδώρα Τσούλου, Βοηθός σκηνοθέτη Μάχη Αντωνοπούλου.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Με νέες παραγωγές θα ξεκινήσει άλλη μια ενδιαφέρουσα σεζόν

Η καλλιτεχνική περίοδος 2023/'24 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» και στο Ηρώδειο σπουδαίες όπερες του ρεπερτορίου σε νέες παραγωγές, ένα νέο έργο όπερας, σημαντικές συμπαραγωγές με ξένα θέατρα, κορυφαίους αρχιμουσικούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, διάσημους πρωταγωνιστές, νέες παραγωγές μπαλέτου, αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών όπερας και μπαλέτου, μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας κ.ά.

Στις νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου της σεζόν 2023/'24 συναντούμε στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» το «Les Εclairs» του Φιλίπ Ερσάν σε λιμπρέτο Ζαν Εσνόζ (16, 19 και 21 Νοέμβρη 2023), το δίπτυχο «Καβαλλερία ρουστικάνα» του Μασκάνι και «Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλο σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου (25, 28 Γενάρη και 1, 4, 8, 11 Φλεβάρη 2024), την «Ανοδο και την πτώση της πόλης Μαχαγκόνι» των Μπρεχτ - Βάιλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (12, 14, 17, 19, 21, 25 Απρίλη 2024), τη «Βαλκυρία» του Βάγκνερ σε σκηνοθεσία Τζον Φούλτζεϊμς (10, 13, 16, 19, 24, 31 Μάρτη 2024), τα μπαλέτα «Κάρμεν» σε χορογραφία Γιόαν Ινγκερ (7, 10, 14, 15, 18, 25 Φλεβάρη 2024) και «Κοππέλια» σε χορογραφία Εντουαρντ Κλουγκ (11, 12, 15, 17, 18 Μάη 2024), καθώς και την «Τουραντότ» του Πουτσίνι στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Αντρέι Σερμπάν, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Πουτσίνι (2, 5, 8, 11 Ιούνη 2024).

Στις αναβιώσεις σημαντικών παραγωγών όπερας και μπαλέτου συναντάμε στο Ηρώδειο την «Τραβιάτα» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (27, 28, 30, 31 Ιούλη 2024), ενώ στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» τη «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Σοστακόβιτς σε σκηνοθεσία Φανί Αρντάν (21, 24, 27, 31 Οκτώβρη και 5, 9 Νοέμβρη 2023) και τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου (23, 24, 28, 30 Δεκέμβρη 2023 και 3, 4, 5 Γενάρη 2024). Για να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, η ΕΛΣ αναβιώνει την «Μποέμ» του Πουτσίνι, στη σκηνοθεσία που υπέγραψε για τη Λυρική το 2007/'08 (9, 12, 17, 27, 29, 31 Δεκέμβρη 2023 και 2 Γενάρη 2024).

Τον Ιούνη του 2024 η ΕΛΣ θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη, για να φωτίσει τη σχέση του με την ΕΛΣ, αλλά και να φέρει στο φως δύο άγνωστα έργα του.

Το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της Μαρίας Κάλλας θα κορυφωθεί από τον Σεπτέμβρη έως τον Δεκέμβρη, μεταξύ άλλων, με το Γκαλά στο Ηρώδειο (16 Σεπτέμβρη 2023), την έκθεση Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ στην ΕΒΕ (Νοέμβρης - Δεκέμβρης 2023) και το Ντοκιμαντέρ για τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της σπουδαίας Ελληνίδας ντίβας (2 Δεκέμβρη).

Τις τρεις πρώτες μέρες της Μεγάλης Βδομάδας του 2024, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, σε μνημεία, μουσεία και εκκλησίες στην Πλάκα και το κέντρο της Αθήνας.

Η προπώληση για τις παραγωγές Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 2023 ξεκίνησε από χτες 31 Ιούλη στα ταμεία της ΕΛΣ και στην ticketservices.gr



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ