ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Καταγγέλλουν απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και αθλιότητες της εργοδοσίας

Ολα τα 'χει ο μπαχτσές στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, με τις πλάτες της αντεργατικής νομοθεσίας όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων

Στα αεροδρόμια η εντατικοποίηση είναι «στο κόκκινο»
Στα αεροδρόμια η εντατικοποίηση είναι «στο κόκκινο»
Μια σειρά καταγγελίες από εργαζόμενους και σωματεία φτάνουν στην εφημερίδα μας και αποκαλύπτουν τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που έχει επιβάλει η εργοδοσία σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, οχυρωμένη πίσω από τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων.

Στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και Ηρακλείου

Τις συνθήκες εντατικοποίησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με αποτέλεσμα η εξάντληση, οι λιποθυμίες και τα «ατυχήματα» να έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, που μαζί με συνδικαλιστές σωματείων του αεροδρομίου πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες περιοδεία στον χώρο του αεροδρομίου και δέχτηκε σωρεία καταγγελιών.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν «εξαντλητικά ωράρια 12 και πλέον ωρών, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα για την ξεκούρασή τους ρεπό». Στο φόντο αυτό, «άλλοι λιποθυμούν στον χώρο εργασίας τους, άλλοι αναγκάζονται να φύγουν με φορεία, ενώ την ίδια ώρα τα εργατικά "ατυχήματα" χτυπάνε κόκκινο, με την πλειοψηφία αυτών να συγκαλύπτονται και να μη δηλώνονται».

Ολα τα παραπάνω καταγράφονται στο έδαφος των αντεργατικών νόμων που έχουν λύσει τα χέρια των επιχειρήσεων να ξεζουμίζουν το προσωπικό και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Μάλιστα, η εργοδοσία επισιτιστικού καταστήματος στον χώρο του αεροδρομίου αρνήθηκε προκλητικά να δεχτεί την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, ενώ είχαν προκαθορισμένο ραντεβού προκειμένου να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων. Η ίδια επιχείρηση, «ενώ ξεζουμίζει το προσωπικό με τη δικαιολογία ότι δεν βρίσκει εργαζόμενους να δουλέψουν, απολύει εργαζόμενο μέσα στην όξυνση της δουλειάς», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο.

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και πριν βρεθούμε μπροστά σε πιο επικίνδυνα περιστατικά για τους εργαζόμενους του χώρου, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους τους αρμόδιους φορείς», καταλήγει το Εργατικό Κέντρο και καλεί τους εργαζόμενους να μην ανέχονται να μπαίνει η ζωή τους σε κίνδυνο από τα εξαντλητικά ωράρια και την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αλλά να έρχονται σε επαφή με τα σωματεία τους και με το ίδιο.

Στο μεταξύ, περιοδεία στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μετά από καταγγελίες εργαζομένων για τη μη λειτουργία του κλιματισμού. Οπως διαπίστωσε, «ο κλιματισμός είναι εκτός λειτουργίας στη συντριπτική πλειοψηφία των χώρων του αερολιμένα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι σε συνθήκες καύσωνα να προσπαθούν να πάρουν μια ανάσα κρατώντας ανεμιστηράκια γραφείου».

Επιπλέον, με ευθύνη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, οι εργαζόμενοι στον διαχωρισμό «καλούνται να φορτώνουν βαλίτσες 8 ώρες σερί κάτω από τον ήλιο», καθώς υπάρχουν ιμάντες εκτός του κτιρίου, ενώ δεν έχει διαμορφωθεί χώρος διαλείμματος προκειμένου να μπορούν να πάρουν μια ανάσα.

Σε μπισκοτοποιία στη Θεσσαλονίκη

Τις απαράδεκτες συνθήκες στο εργοστάσιο και την αποθήκη μεγάλης μπισκοτοποιίας στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως αναφέρει συγκεκριμένα, σε πολλά πόστα, υπό την πίεση των προϊσταμένων και των διευθυντών για να αυξηθεί ο ρυθμός της δουλειάς έχουν σημειωθεί πολυάριθμα εργατικά «ατυχήματα», με χαρακτηριστική την περίπτωση εργαζόμενης στο τμήμα της σοκολάτας, η οποία χρειάστηκε να νοσηλευτεί για αποκοπή μέρους δαχτύλου.

Καταγγέλλει επίσης περιστατικά πτώσεων από ακατάλληλες σκάλες στους ορόφους παραγωγής και στα αποδυτήρια, αλλά και λόγω των ακατάλληλων παπουτσιών ασφαλείας που παρέχει η εταιρεία στους εργαζόμενους και τα οποία δεν είναι αντιολισθητικά.

Σε άλλο τμήμα «οι εργαζόμενες καθημερινά και χωρίς διακοπή ούτε για να πιουν νερό, πέρα από το 15λεπτο διάλειμμα, καλύπτουν μόνιμα 1,5 με 2 θέσεις η καθεμιά», ενώ ταυτόχρονα «εντείνονται τα περιστατικά παρακολούθησης και τρομοκράτησης εργατριών, με φωνές και προσωπικές προσβολές».

Οπως αναφέρει το Σωματείο, «τα λιποθυμικά επεισόδια και τα περιστατικά αύξησης αρτηριακής πίεσης αυξάνονται, ιδιαίτερα τώρα που οι θερμοκρασίες σε συνθήκες καύσωνα χτυπάνε κόκκινο και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολλά πόστα».

Προσθέτει δε ότι στην αποθήκη, σε δύο από τα τρία τμήματα της συσκευασίας αλλά και στα ζυμωτήρια, στις σφραγίδες και στους φούρνους, δεν υπάρχει κλιματισμός παρά μόνο κάποιοι λίγοι ανεμιστήρες, και έτσι «τις τελευταίες βδομάδες, όπως και κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνονται τα περιστατικά θερμοπληξίας».

«Το μόνο μέτρο που έχει πάρει η εργοδοσία είναι να μοιράζει νερά και γρανίτες στους εργαζόμενους, κι αυτό όχι σε όλες τις βάρδιες», αναφέρει και καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας σε σταθερή και καθημερινή βάση στις βάρδιες.

Τα παραπάνω «δεν είναι ζήτημα κακοδιαχείρισης κάποιων μεμονωμένων ανθρώπων ή λειψής ενημέρωσης, όπως επικαλείται η διεύθυνση προσωπικού σε περιπτώσεις παραπόνων από τους εργαζόμενους», αλλά «στρατηγική της εργοδοσίας για τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη της», σημειώνει το Σωματείο.

Συμπληρώνει ότι η κατάσταση μήνα με τον μήνα χειροτερεύει στο εργοστάσιο και στην αποθήκη, καθώς εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον, ενώ από τις προσλήψεις εργαζομένων, οι οποίες συνεχίζουν να γίνονται κάθε μήνα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πότε με τη λήξη της πρώτης σύμβασης, πότε από την πρώτη κιόλας βδομάδα, φεύγουν, εξαιτίας των απαιτήσεων και της πίεσης που δέχονται.

Το Σωματείο στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και διεκδικεί μεταξύ άλλων: Αμεση εγκατάσταση κεντρικού συστήματος κλιματισμού, συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας σε κλιματιζόμενο χώρο, μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών μεταξύ των ωρών 12.00 - 17.00 σε όλους τους ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, κ.λπ.

Στο «Praktiker» στη Μάνδρα

Συνθήκες στα όρια της λιποθυμίας καταγγέλλουν εργαζόμενοι αλλά και πελάτες του καταστήματος της αλυσίδας «Praktiker» στη Μάνδρα. Η κατάσταση είναι στο απροχώρητο για τους δεκάδες εργαζόμενους που δουλεύουν καθημερινά σε συνθήκες καύσωνα, με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, σε εγκαταστάσεις χωρίς μόνωση και κλιματισμό, «παλεύοντας» όπως - όπως με ανεμιστήρες. Και μάλιστα όρθιοι για ατελείωτες ώρες, αφού η διοίκηση τους κυνηγάει από πάνω για να μην κάθονται στα λιγοστά σκαμπό!

Αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες έρχονται ως «κερασάκι στην τούρτα» των κομμένων ρεπό και αδειών, των πιέσεων σε εργαζόμενους να αποδεχτούν το σπαστό ωράριο, της εντατικοποίησης ώστε να πιάνονται οι στόχοι για τα κέρδη της εταιρείας.

Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα - πλάι στα πολλά από μεγάλους χώρους δουλειάς και εργοστάσια της περιοχής, που έχουν γίνει «καζάνια» - μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, όπως απαιτούν σωματεία και σε πολλές περιπτώσεις το έχουν επιβάλει με παρεμβάσεις τους.

Καταγγελία για ξυλοδαρμό

Ξυλοδαρμό του από την εργοδοσία, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει την απόλυσή του με τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης», καταγγέλλει εργαζόμενος σε επιχείρηση εμπορίας τροφίμων στη Μεσσηνία. Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου στη Μεσσήνη, με τον 37χρονο εργαζόμενο να έχει καταθέσει ήδη μήνυση, περιμένοντας ταυτόχρονα την ιατρική γνωμάτευση.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Α. Π. είχε λάβει 10ήμερη αναρρωτική άδεια λόγω προβλήματός του στη μέση. Με την επιστροφή στην εργασία του (Πέμπτη 2 Αυγούστου) ενημερώθηκε από την εργοδοσία ότι δεν του είχε καταβληθεί ακόμα η μισθοδοσία, με δική του ευθύνη, επειδή εκκρεμούσε το έγγραφο του ΕΦΚΑ που καθορίζει την αποζημίωση από τον Οργανισμό και τη συμμετοχή του εργοδότη.

Και ενώ όλα αυτά τακτοποιήθηκαν από τον ίδιο, την επόμενη μέρα τού ανακοινώθηκε η απόλυσή του, με την αιτιολογία της υποτιθέμενης καθυστέρησης κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών για την αναρρωτική άδεια και του γεγονότος ότι είχε λάβει και άλλη πέρυσι, την ίδια περίοδο, όταν είχε κολλήσει COVID! Αποθρασυμένη η εργοδοσία, μάλιστα, αντί για χαρτί απόλυσης τού έδωσε χαρτί «οικειοθελούς αποχώρησης»!

Στην άρνηση του εργατοϋπαλλήλου να υπογράψει, η εργοδοσία τού επιτέθηκε φραστικά και τον απείλησε, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε και σωματικά, απαιτώντας να παραδώσει και το κινητό του τηλέφωνο. Μάλιστα ο 37χρονος βρέθηκε ζαλισμένος στο πάτωμα μετά από χτύπημα στο κεφάλι, έξω από το γραφείο του εργοδότη του, ενώ του έσπασαν και το κινητό.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από καταγγελία του εργαζόμενου στο Σωματείο Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Μεσσηνίας, το οποίο έχει ήδη αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες.


Να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπογειτών

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον αρμόδιο υφυπουργό ζητά η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων για το ζήτημα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εντός των υπόγειων στοών. «Οι πραγματικά δύσκολες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν από την ιδιαίτερη φύση της δουλειάς τους έχουν τεράστιο αρνητικό αποτύπωμα στο θέμα της υγείας τους και των αντοχών των μεταλλωρύχων», τονίζει η Ομοσπονδία και επισημαίνει ότι η πάροδος του χρόνου απασχόλησης λειτουργεί ιδιαίτερα επιβαρυντικά.

«Με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού συστήματος περί των αυξημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ένας νεοεισερχόμενος εργαζόμενος στην αγορά εργασίας, για να συνταξιοδοτηθεί στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, πρέπει να απασχοληθεί κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες για τουλάχιστον 35-37 χρόνια, γεγονός που ξεπερνά κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη ζωή του και την ποιότητά της», υπογραμμίζει. Σε σχετικό υπόμνημα συνοψίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε υπόγειες στοές (ρύποι, υγρασία, ελλιπής αερισμός και φωτισμός, κραδασμοί από μηχανήματα, συχνά ατυχήματα) και τις επιπτώσεις που οι συνθήκες αυτές αφήνουν στην υγεία τους (μυοσκελετικά και αναπνευστικά προβλήματα, τραυματισμοί).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ