«Απάντηση» με περισσότερα βαρέα όπλα, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και κλιμάκωση χτυπημάτων σε Κριμαία, Μαύρη Θάλασσα και εντός της Ρωσίας
Copyright 2022 The Associated |
Ως «λύσεις» στο στρατιωτικό αδιέξοδο προκρίνονται κινήσεις που αντικειμενικά οδηγούν σε παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης και αυξάνουν τους κινδύνους επέκτασής της. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζονται και δρομολογούνται η παροχή ακόμα περισσότερων ΝΑΤΟικών βαρέων εξοπλισμών στο Κίεβο, η αποστολή σύγχρονων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών και περισσότερων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα σε στόχους βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου, ενώ ακριβώς σε ένα τέτοιο πλαίσιο αυξάνονται τα ουκρανικά πλήγματα σε στόχους εντός της Ρωσίας και ανεβαίνει κι άλλο η ένταση στην Κριμαία και στη Μαύρη Θάλασσα.
Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN περιγράφουν ως ολοένα και πιο «απογοητευτικές» τις εκτιμήσεις σχετικά με την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν σημαντικό έδαφος, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Οι ενημερώσεις μας είναι απογοητευτικές. Μας υπενθυμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», δήλωσε ο Μάικ Κουίγκλι, βουλευτής στο Ιλινόις με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από συναντήσεις στην Ευρώπη με Αμερικανούς διοικητές που εκπαιδεύουν ουκρανικές τεθωρακισμένες δυνάμεις. «Αυτή είναι η πιο δύσκολη στιγμή του πολέμου», πρόσθεσε.
Αλλος Δυτικός ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε στο CNN ότι μέσα στο επόμενο διάστημα μια πρόοδος «που θα άλλαζε την ισορροπία αυτής της σύγκρουσης νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανη».
Ως κύρια πρόκληση περιγράφεται η συνεχιζόμενη δυσκολία διάρρηξης των πολυεπίπεδων αμυντικών γραμμών της Ρωσίας στα ανατολικά και νότια τμήματα της Ουκρανίας, οι οποίες αποτελούνται από δεκάδες χιλιάδες νάρκες και τεράστια δίκτυα χαρακωμάτων.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί ιλιγγιώδεις απώλειες εκεί, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί διοικητές να κρατούν πίσω ορισμένες μονάδες για να ανασυνταχθούν και να μειώσουν τις απώλειες», αναφέρει το CNN.
«Οι Ρώσοι έχουν μια σειρά από αμυντικές γραμμές και (οι ουκρανικές δυνάμεις) δεν έχουν πραγματικά περάσει την πρώτη γραμμή», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο Δυτικός ανώτερος διπλωμάτης, εκτιμώντας ότι είναι απίθανο να το καταφέρουν το επόμενο διάστημα, με ακόμα πιο εξαντλημένες δυνάμεις.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το φθινόπωρο που πλησιάζει και η αναμενόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών δίνουν στις δυνάμεις του Κιέβου ένα «περιορισμένο παράθυρο».
Η έλλειψη προόδου επί του εδάφους είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν συχνότερα εντός της ρωσικής επικράτειας, «για να προσπαθήσουν να δείξουν τη ρωσική ευπάθεια», δήλωσε στο CNN ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις αντίστοιχες τοποθετήσεις από τη ρωσική πλευρά.
Το δε αμερικανικό μέσο «Newsweek», σε ρεπορτάζ με τίτλο «Γιατί αποτυγχάνουν οι πολεμικές τακτικές των ΗΠΑ στην Ουκρανία», εστιάζει στην απουσία αεροπορικής υπεροχής (air superiority) για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Το στιλ μάχης του ΝΑΤΟ έχει επίσης δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια σε συγκρούσεις όπου οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις είχαν αεροπορική υπεροχή, αναφέρουν ειδικοί που μιλούν στο «Newsweek», με φόντο τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και παροχή F-16 και άλλων σύγχρονων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.
«Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δυτική προσέγγιση, χρειάζεσαι όλα τα στοιχεία» των Ενόπλων Δυνάμεων «και βασικό στοιχείο αυτής είναι η αεροπορική δύναμη», δηλώνει ο Βρετανός απόστρατος συνταγματάρχης Χάμις ντε Μπρετόν - Γκόρντον.
«Ο τρόπος χερσαίου πολέμου του ΝΑΤΟ δεν δοκιμάστηκε ποτέ σοβαρά ενάντια σε έναν σημαντικό κρατικό αντίπαλο, παρά τις δεκαετίες επενδύσεων και εκπαίδευσης», προσθέτει ο Ντέιβις Ελισον, στρατηγικός αναλυτής στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας της Χάγης (HCSS).
Σε περιπτώσεις όπως το Ιράκ και ο Πόλεμος του Κόλπου του 1991, «οι ΗΠΑ και οι δυτικές δυνάμεις μπόρεσαν να δημιουργήσουν γρήγορα τεράστια αεροπορική υπεροχή», σημειώνει ο Πολ βαν Χουφτ, άλλος αναλυτής από το HCSS.
Επισημαίνεται επίσης η «τεράστια έλλειψη έμπειρου προσωπικού» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως και το περιορισμένο χρονικό διάστημα για την εκπαίδευση νέων δυνάμεων από το ΝΑΤΟ.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τόσο το «Newsweek» όσο και αντίστοιχο δημοσίευμα των «New York Times» σημειώνουν ότι στη διάρκεια των σκληρών μαχών των τελευταίων μηνών, ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την εκπαίδευση στις δυτικές μεθόδους μάχης και «επιστρέφουν στην τακτική που γνωρίζουν καλύτερα».
Σε αυτό το φόντο, με την προδιαγραφόμενη μακρόχρονη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, δυτικές αναλύσεις καταγράφουν τις οικονομικές παραμέτρους και τις πολιτικές προεκτάσεις για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Κιέβου από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
«Ο πόλεμος θα κρατήσει έως το 2024 και ενδεχομένως έως το 2025», δηλώνει στο CNBC ο Βρετανός απόστρατος στρατηγός Ρ. Μπάρονς, σε δημοσίευμα που επαναλαμβάνει τις ίδιες εκτιμήσεις για την ουκρανική αντεπίθεση. Προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί να συνεχιστεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια υποστήριξης της Ουκρανίας», ο Μπάρονς εκτιμά ότι αυτό θα απαιτήσει «περίπου 100 δισ. δολάρια ετησίως συνολικά από όλους τους συμμάχους, το λιγότερο, το 2024 και το 2025».
«Νομίζω ότι ο κίνδυνος για τους Ουκρανούς είναι να καταλήξουν σε ένα αδιέξοδο, όπου θα έχουν κερδίσει πολύ λίγα εδάφη, με ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που προμήθευσε η Δύση να έχει καταστραφεί και με τους Ουκρανούς να έχουν υποστεί πολύ σημαντικές απώλειες», δήλωσε στο CNBC ο Τζέιμι Σέα, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και ειδικός σε θέματα διεθνούς άμυνας και ασφάλειας στο think tank «Chatham House».
Επισημαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αυξήσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τη συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης στο Κίεβο, ωστόσο υπογραμμίζεται το ευρύτερο διακύβευμα για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα.
Ενώ ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις θα αντιδρούν στο υψηλό κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας, τονίζει ο Μπάρονς, πολλοί «κατανοούν το ευρύτερο στρατηγικό διακύβευμα, δηλαδή ότι πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και ότι το διακύβευμα δεν είναι μόνο η μελλοντική εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ενώ προσθέτει ότι «η Κίνα παρακολουθεί στενά αν η Δύση έχει το κουράγιο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, και υπό αυτό το στρατηγικό σκεπτικό, όλοι πιστεύουν ότι η υποστήριξη πρέπει να πάει μέχρι τέλους. Με άλλα λόγια, πρέπει να συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας... αλλά υπάρχει ένα κόστος που πρέπει να πληρώσουμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρωατλαντικό μπλοκ ενισχύει συνεχώς την αποστολή βαρέων όπλων και σύγχρονων εξοπλισμών στο Κίεβο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», οι ΗΠΑ αναμένονταν να ανακοινώσουν χθες ένα νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης ύψους 200 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα προέρχεται από τα 6,2 δισ. που προέκυψαν ως «περίσσευμα» μετά την ανακάλυψη «λογιστικού λάθους» στον υπολογισμό του κόστους της μέχρι τώρα στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Κίεβο.
Στο μεταξύ, η πρώτη παρτίδα των αρμάτων μάχης «Abrams» που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία εγκρίθηκε για αποστολή το περασμένο Σαββατοκύριακο και τα τανκς, μαζί με «το πλήρες πακέτο που τα συνοδεύει», αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία στις αρχές του φθινοπώρου, δήλωσε τη Δευτέρα ο αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού Νταγκ Μπους. Οι ΗΠΑ άρχισαν να εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς στα τανκς τον Μάη στη Γερμανία.
Η οποία Γερμανία εξετάζει να στείλει στο Κίεβο πυραύλους «Taurus», μεγάλου βεληνεκούς, άνω των 300 μιλίων.
«Η αντεπίθεση παραπαίει, η Ουκρανία δεν έχει σημαντική αεροπορία για να την υποστηρίξει», δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντoς SPD Α. Σβαρτς, τονίζοντας ότι μόνο με πυραύλους όπως οι «Taurus» θα μπορούσε ο ουκρανικός στρατός «να ξεπεράσει τα ναρκοπέδια που έχουν τοποθετήσει οι Ρώσοι και να ανακαταλάβει εδάφη».
Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε ο N. Σμιντ, εκπρόσωπος του SPD για τις εξωτερικές υποθέσεις στο κοινοβούλιο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αφεθεί να επιλέξει εκείνη στόχους, καθώς η βοήθεια από το Βερολίνο θα έφερνε τη Γερμανία «επικίνδυνα κοντά στην άμεση συμμετοχή στον πόλεμο».
Ηδη το Κίεβο έχει παραλάβει από τη Βρετανία και τη Γαλλία γαλλο-βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» (ή SCALP-EG, όπως είναι η γαλλική ονομασία). Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι γαλλικοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για τα πρόσφατα χτυπήματα σε δύο γέφυρες που συνδέουν τη Χερσαία με τη Χερσώνα.
Χθες, επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε είπε ότι η χώρα του «εξετάζει τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ουκρανική αεράμυνα». Η Ολλανδία συμμετέχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ο Ζελένσκι, εξάλλου, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χθες, προειδοποιεί με νέες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. «Εάν η Ρωσία εξακολουθήσει να διαφεντεύει τη Μαύρη Θάλασσα πέραν των χωρικών υδάτων της, επιβάλλοντας αποκλεισμούς ή εξαπολύοντας πυρά εναντίον μας, η Ουκρανία θα πράξει το ίδιο», ανέφερε, για να προσθέσει: «Δεν διαθέτουμε τόσα πολλά πλοία. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν (σ.σ. οι Ρώσοι) ότι μέχρι το τέλος του πολέμου δεν θα τους έχει απομείνει κανένα πλοίο».
Την ίδια ώρα εξακολουθεί να ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Το υπουργείο Αμυνας της Πολωνίας συμφώνησε να αποστείλει 1.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία ύστερα από αίτημα της συνοριοφυλακής, μετέδωσε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, επικαλούμενο τη «δυναμική της κατάστασης στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας».
Ηδη 5.000 συνοριοφύλακες και 2.000 Πολωνοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, μετά και την παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής οργάνωσης «Wagner» στη Λευκορωσία, ενώ τη Δευτέρα ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μ. Βάσικ κατηγόρησε ξανά τις μυστικές υπηρεσίες Λευκορωσίας και Ρωσίας για οργανωμένη επιχείρηση εισροής μεταναστών στην ΕΕ.
Η δε Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει δύο από τις έξι διελεύσεις στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, εξαιτίας «ανησυχιών» για την παρουσία μισθοφόρων της «Wagner» στη γειτονική της χώρα.
Από την πλευρά της η Λευκορωσία προχωρά σε στρατιωτική άσκηση στο πεδίο εκπαίδευσης Gozhsky και σε τμήματα της περιοχής Grodno, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας - Λιθουανίας.
Ο Λιθουανός Πρόεδρος είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι μαχητές της «Wagner» έχουν λάβει θέσεις στην εν λόγω περιοχή, ενώ το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η εμπειρία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. δηλαδή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) χρησιμοποιήθηκε ενεργά στις προετοιμασίες για τις ασκήσεις»...