ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απαγορεύονται διά ροπάλου οι διαδηλώσεις!

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Γιατί κατακρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την τουρκική πολιτική ηγεσία; Ισως επειδή τη ...ζηλεύουν. Αν τολμούσε οποιοσδήποτε απ' αυτούς να προτείνει νόμο για την απαγόρευση των απεργιών, θα έπεφτε, ενώ η κυβέρνηση Ετσεβίτ συνεχίζει να βρίσκεται στη θέση της...

Ο νόμος, με τον οποίο απαγορεύεται η συλλογική διαπραγμάτευση και οι απεργίες για τους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα της Τουρκίας, πέρασε από τη Βουλή Δευτέρα βράδυ - παρά τις μαζικές αντιδράσεις φορέων τους, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Με αντάλλαγμα κάποιες - ασαφείς - «παραχωρήσεις», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο σε χθεσινό τηλεγράφημά του, στερεί διά ροπάλου το δικαίωμα της απεργίας και της διαπραγμάτευσης συλλογικών συμβάσεων από τους δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό, παρά το ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Δημόσιο καταγγέλλει απερίφραστα το νόμο ως αντιδημοκρατικό.

Κατά τα λοιπά, στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό συνεχίζεται η φιλολογία περί της απαγόρευσης του Φαζιλέτ, με τους μεν εκφραστές του «πολιτικού Ισλάμ» να μετέχουν σε διάφορες ζυμώσεις - στις οποίες πρωταγωνιστεί ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ερντογκάν - ενώ από την άλλη ο TUSIAD, ο σύνδεσμος βιομηχάνων, καλεί για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις». Ακριβώς στο ίδιο πνεύμα, κύριο άρθρο των λονδρέζικων Financial Times προειδοποιεί πως «η Τουρκία πληρώνει την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν... Οι καθυστερήσεις τώρα μπορεί να σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τα βασανιστήρια στην Τουρκία

Βελί Γκινές, ο 24ος νεκρός από την απεργία πείνας στις φυλακές
Βελί Γκινές, ο 24ος νεκρός από την απεργία πείνας στις φυλακές
ΑΘΗΝΑ.-

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων - 26η Ιούνη - το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση, σχετικά με τα βασανιστήρια, που «αποτελεί όνειδος για την κοινωνία του 21ου αιώνα». Παρά την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την άνευ όρων απαγόρευση των βασανιστηρίων, αναφέρει το ΙΜΔΑ, και παρά τις συνθήκες που τα χαρακτηρίζουν διεθνές έγκλημα, εξακολουθούν να καταγράφονται σε πάνω από 150 χώρες περιπτώσεις βασανισμών και σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης. Το ΙΜΔΑ δίνει, φυσικά, ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική Τουρκία. Το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης:

«Οι μαρτυρίες σοβαρών μη - κυβερνητικών οργανώσεων και, προπαντός, οι επανειλημμένες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CPT) επιβεβαιώνουν τις κατάφωρες και πολυσχιδείς παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια χώρα - μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, την Τουρκία.

Ειδικότερα στις τουρκικές φυλακές, τα βασανιστήρια και η συνεχής απομόνωση - ειδική μορφή βασανιστηρίων - εφαρμόζονται ευρέως. Τα θύματα αυτής της πρακτικής είναι κυρίως οι πολιτικοί κρατούμενοι, που ανέρχονται σε 12.000 και είναι στην πλειοψηφία τους αγωνιστές για δικαιώματα του ανθρώπου. Το γεγονός ότι άνω των 1.000 πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία αγωνίστηκαν σκληρά κατά της μεταφοράς τους στα "λευκά κελιά" των φυλακών τύπου F, μέχρι του σημείου κατά τη μεταφορά τους σ' αυτά να τραυματιστούν περισσότεροι από 130 και να σκοτωθούν 32, αλλά και να εξακολουθούν να πεθαίνουν σ' αυτά με απεργία πείνας μέχρι θανάτου (μέχρι στιγμής, έχουν πεθάνει 25), είναι αρκετό για να αποδείξει ότι η απελπισία τους από τη σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση τούς οδήγησε στο να προτιμούν το θάνατο.

Το ΙΜΔΑ κινητοποιήθηκε άμεσα για την τραγική κατάσταση στις τουρκικές φυλακές, αλλά και τις συστηματικές διώξεις των αγωνιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τουρκία και προέβη σε μια σειρά έντονων πρωτοβουλιών: Αποστολή εγγράφων στα αρμόδια διεθνή όργανα με πρώτη τη CPT, προφορική και γραπτή δήλωση στην 57η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αποστολή εκπροσώπου μας στην Τουρκία κ.ά.

Η σημερινή ημέρα μάς επιβάλλει να ανακινήσουμε το θέμα και να ζητήσουμε τον άμεσο τερματισμό της απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, που τελείται κατά παράβαση των άρθρων 37 και 38 των Ευρωπαϊκών Κανόνων για τις Φυλακές του Συμβουλίου της Ευρώπης (και, συνεπώς, αποτελεί βασανιστήριο), και τον τερματισμό των διώξεων των αγωνιστών για τα δικαιώματα του ανθρώπου».

  • Μετά από 183 ημέρες απεργίας πείνας, ο Αγισούν Καγιατσί άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για τον 25ο νεκρό απεργό πείνας από το Μάρτη.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιμένοντας την, αναμενόμενων αποτελεσμάτων, συνάντηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΧΕΒΡΩΝΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΠΑΡΙΣΙ.-

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες προετοιμαζόταν, χτες, η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια αναλυτών ότι πιθανώς η μοναδική χρησιμότητα της συνάντησης να μην είναι παρά μόνο η έμπρακτη έκφραση στήριξης της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ αλλά και δυσαρέσκειας προς την παλαιστινιακή ηγεσία για το ξέσπασμα της Ιντιφάντα, διπλωματική τακτική που έχει αρχίσει, ήδη, να αμφισβητείται από αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους. Την ίδια στιγμή, η ένταση οξυνόταν στη Μέση Ανατολή.

Η άσκηση πιέσεων στην κατεύθυνση της τήρησης της εκεχειρίας, της παράτασης της στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης αλλά και της ταχύτερης και ολοκληρωμένης εφαρμογής των πορισμάτων της έκθεσης Μίτσελ θα είναι ο αποκλειστικός άξονας των απόψεων που προτίθεται να εκφράσει ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ. Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών, που είχε προγραμματιστεί για χτες βράδυ.

Την αμερικανική θέση αποσαφήνισε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Κάιρο, πρώτο σταθμό της νέας περιοδείας του στην περιοχή. Ο Πάουελ τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ουάσιγκτον δεν κομίζει καμία νέα πρόταση ή σχέδιο, και επιμένει στην υλοποίηση των υπαρχουσών προτάσεων της έκθεσης Μίτσελ.

Αποφασισμένος, όμως, να εμμείνει στις απόψεις του φαίνεται και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν, μιλώντας σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Αμερικανο-ισραηλινής Φιλίας, επανέλαβε την ισραηλινή εκδοχή της ερμηνείας της έκθεσης Μίτσελ, περί αναγκαιότητας πλήρους παύσης των εχθροπραξιών και σχολιάζοντας τις διάφορες εκκλήσεις για παράλληλη επανέναρξη, έστω και χαμηλόβαθμων, συνομιλιών, αρκέστηκε να τονίσει: «Δε θα ασχοληθώ με το θέμα του αναγκαίου βαθμού ελάχιστης βίας». Μάλιστα, κατηγόρησε εμμέσως τη διεθνή κοινότητα υπογραμμίζοντας ότι «ο μοναδικός τρόπος να αναγκαστεί ο Γιάσερ Αραφάτ να καταστείλει πλήρως τη βία είναι να του φέρονται όλοι σαν να είναι αρχηγός συμμορίας»!

Πάντως, η απροθυμία της νέας αμερικανικής ηγεσίας να προσκαλέσει και τον Παλαιστίνιο ηγέτη στην Ουάσιγκτον (ενώ αντίθετα έχει προσκληθεί δύο φορές ο Σαρόν) ως μέσο άσκησης πίεσης, σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς Αμερικανούς διπλωμάτες, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην γερουσιαστής και επικεφαλής της διερευνητικής ομάδας που συνέταξε την πολυσυζητημένη έκθεση, Τζορτζ Μίτσελ. Διπλωματικοί κύκλοι, επίσης, εκτιμούσαν ότι η αδιαλλαξία του Αριέλ Σαρόν και η εμμονή του στην πλήρη καταστολή της βίας στοχεύει στην, επ' αόριστον, καθυστέρηση της εφαρμογής της έκθεσης Μίτσελ, που προβλέπει και οριστικό ολικό «πάγωμα» του εποικισμού.

Νέα όξυνση της βίας

Αυστηρότατο αποκλεισμό και απαγόρευση της κυκλοφορίας επέβαλε στην παλαιστινιακή πόλη Χεβρώνα ο ισραηλινός στρατός, μετά από τη σφοδρή μάχη που ξέσπασε με επίκεντρο τον εβραϊκό εποικισμό στο κέντρο της πόλης, τη Δευτέρα το βράδυ. Κατά τη διάρκειά της τραυματίστηκαν 12 Παλαιστίνιοι και 5 Ισραηλινοί. Την ευθύνη για την επίθεση στον εβραϊκό εποικισμό έσπευσαν να αναλάβουν τόσο το στρατιωτικό σκέλος της Φατάχ, που ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για πράξη εκδίκησης της δολοφονίας του στελέχους της στη Νάμπλους την Κυριακή, όσο και το στρατιωτικό σκέλος της Τζιχάντ.

Την ίδια στιγμή, έχουν ενισχυθεί τα στρατιωτικά μέτρα στην περίμετρο όλων των εβραϊκών εποικισμών, με αποτέλεσμα, πρακτικά, να έχει παραλύσει το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ αυστηρότατα μέτρα έχουν ληφθεί και γύρω από την Τουλκαρέμ. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, χαρακτήρισε «μεμονωμένα» τα γεγονότα στη Χεβρώνα και τόνισε ότι η παράταση του οικονομικού και στρατιωτικού αποκλεισμού των παλαιστινιακών περιοχών σε συνδυασμό με την άρνηση της ισραηλινής ηγεσίας να αποδεχτεί κάποιο βήμα στην κατεύθυνση πολιτικής λύσης διατηρούν την ένταση και την οξύνουν, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο τον έλεγχο της βίας.

«Το Ισραήλ παραβιάζει κάθε διεθνές δίκαιο»

Κατά μέτωπον επίθεση ενάντια στην ισραηλινή ηγεσία εξαπέλυσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ αλ Ασαντ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γαλλία. Ο Σύρος Πρόεδρος τόνισε ότι «η αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη αντικαταστάθηκε από την επιβολή, διά της βίας, της ειρήνης, και μάλιστα με τους όρους που επιθυμεί η ισραηλινή ηγεσία». Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, υποστήριξε πλήρως την αρχή αυτή αλλά και το νόμιμο αίτημα της Συρίας για, άνευ όρων, ισραηλινή αποχώρηση από τα υψώματα του Γκολάν.

ΟΓΕ
Εκδήλωση για τα Λευκά Κελιά

Σήμερα Τετάρτη, στις 20.30, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές Καισαριανής και Βύρωνα, την ΕΕΔΥΕ και την ΠΟΘΑ, πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη, 27 του Ιούνη, στις 20.30, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, στο χώρο του θυσιαστηρίου, εκδήλωση «τιμής και αλληλεγγύης στις αγωνίστριες και στους αγωνιστές των Λευκών Κελιών». Θα προβληθεί βίντεο - ντοκουμέντο για τα Λευκά Κελιά και χρονικό για τους απεργούς. Νωρίτερα, στις 19.30, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από κοινού με εκπροσώπους των απεργών πείνας στην Ελλάδα, στον ίδιο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ