Στην έρημο ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία...
Copyright 2023 The Associated |
Αφρικανικά δημοσιεύματα επικαλούνταν για τα παραπάνω καταγγελίες της λιβυκής Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ μετέδιδαν ότι καθημερινά λιβυκές περίπολοι εντοπίζουν στην έρημο εξαντλημένους πρόσφυγες που καταρρέουν μετά από πολυήμερες προσπάθειες να φτάσουν κάπου περπατώντας.
Τον περασμένο Ιούλη, μόνο από τα σχετικά δημοσιεύματα προέκυπτε ότι έφτασαν τους 200 εκείνοι οι κατατρεγμένοι που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στα σύνορα Λιβύης και Τυνησίας. Αγνωστος είναι ο αριθμός όσων δεν κατάφεραν ποτέ να σωθούν ή έστω να αφήσουν πίσω τους ίχνη.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ίδιων των κυνηγημένων, που τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν, μετά και από κλιμάκωση συρράξεων, όπως στο Σουδάν. Η 26χρονη Σουδανή Ταφαούλ Ομάρ, έγκυος, μιλώντας στο «Reuters» εξηγούσε ότι αναγκάστηκε μαζί με τον άντρα της να εγκαταλείψει το Χαρτούμ τον Απρίλη, όταν ξέσπασε ο νέος πόλεμος. Ταξίδεψαν αρχικά προς Τσαντ και Αλγερία για να φτάσουν τελικά στην Τυνησία, όπου ο άντρας της έψαξε και βρήκε δουλειά, αποταμιεύοντας από τα πενιχρά έσοδα για να καταφέρουν να συνεχίσουν μετά προς τη Λιβύη.
«Ηταν απαίσιο το συναίσθημα να περπατάς στη μέση του πουθενά», είπε η κοπέλα, καταγγέλλοντας ότι πριν μερικές μέρες η τυνησιακή αστυνομία συνέλαβε μαζικά μετανάστες «χωρίς χαρτιά» και τους πήγε στα σύνορα, όπου μάλιστα τους αφαίρεσε τα κινητά τηλέφωνα, αφού χτύπησε και όσους άνδρες αντέδρασαν...
Η κυβέρνηση της Τυνησίας βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο επίκεντρο της κριτικής για «σκληρή μεταχείριση» προσφύγων, στο πλαίσιο και ευρύτερων παζαριών που τρέχουν, για παράδειγμα στις σχέσεις αφρικανικών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Δυτικά ΜΜΕ αναμετέδωσαν ευρέως δηλώσεις του Τυνήσιου Προέδρου Καΐς Σαγέντ για «ορδές μεταναστών» που επιδιώκουν να «αλλοιώσουν τη δημογραφική σύνθεση» της χώρας του, ασκούν «βία» και «εγκλήματα» και επιδεικνύουν «απαράδεκτη συμπεριφορά». Πάντως, στα μέσα Ιούλη η ΕΕ «έκλεισε» μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση Σαγέντ, με το οποίο η μία πλευρά υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια και η άλλη δεσμεύτηκε για «συμβολή» στην «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών».
Με όχημα το Μεταναστευτικό «τρέχει» και το αλισβερίσι ανάμεσα σε Τουρκία και Βρετανία, οι οποίες, στον απόηχο και του Brexit, δυναμώνουν πολλαπλά τη συνεργασία τους (π.χ. στην Αμυνα). Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία από την τουρκική αστυνομία ενός «κέντρου» που θα επεξεργάζεται πληροφορίες για τους κατατρεγμένους.
Για «πράσινη αποικιοκρατία» κατηγόρησε τη Δύση ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα
Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις και με αρκετά ευχολόγια, κυρίως όμως επαναφέροντας την «προστασία του περιβάλλοντος» ως μοχλό όξυνσης πολυεπίπεδων επιχειρηματικών ανταγωνισμών, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου για τον Αμαζόνιο, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της βραζιλιάνικης κυβέρνησης στην πόλη Μπελέμ.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο και των προσπαθειών να αποκτήσει σταθερή δράση ο «Οργανισμός για τη Συνθήκη Συνεργασίας στον Αμαζόνιο» - ACTO, που ιδρύθηκε το 1978, με τη συμμετοχή καταρχήν των οκτώ χωρών που φιλοξενούν τμήματα του αχανούς βιότοπου του Αμαζονίου, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «πνεύμονες» του πλανήτη: Βραζιλία, Βολιβία, Κολομβία, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Γουιάνα, Περού, Σουρινάμ.
Παραβρέθηκαν ακόμα εκπρόσωποι της Δημοκρατίας του Κογκό αλλά και της Ινδονησίας, καθώς θεωρείται ότι οι δύο αυτές χώρες φιλοξενούν εξίσου σημαντικά για τον πλανήτη οικοσυστήματα (άρα και πολλά υποσχόμενα για «πράσινες μπίζνες»), σημαντικά για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα διεθνώς, που αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό στόχο στο πλαίσιο της «βιώσιμης» και «πράσινης ανάπτυξης», πίσω από την οποία κρύβονται τιτάνιες μονοπωλιακές επενδύσεις για τη διοχέτευση λιμναζόντων κεφαλαίων και την επικράτηση σε παλιούς και νέους κλάδους της οικονομίας.
Ακόμα, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Γαλλίας, ως εκπρόσωποι της Γαλλικής Γουιάνα (εξωχώριας κτήσης της Γαλλίας στην περιοχή) αλλά και της Νορβηγίας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο στο βραζιλιάνικο Ταμείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Αμαζόνιου, όπως εξηγούσαν σχετικά ρεπορτάζ.
Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα Λούλα επέκρινε την ΕΕ, με φόντο τα συνεχιζόμενα παζάρια για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη νοτιοαμερικανική ένωση Mercosur. Ο Λούλα έκανε λόγο για «πράσινη νεοαποικιοκρατία που εισάγει εμπορικούς φραγμούς και διακρίσεις με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και περιφρονεί τους εθνικούς κανονισμούς και τις εθνικές πολιτικές μας», κατηγορώντας τις νέες προσδοκίες που έχει η ΕΕ για την οικονομική συνεργασία με χώρες της περιοχής ως «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» τους.
Την ίδια στιγμή, κάλεσε τις αναπτυγμένες χώρες να αυξήσουν την οικονομική τους εισφορά για την «προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος», κρίνοντας σκόπιμο να αναφέρει πως «το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο από το 75% του πλούτου» αλλά «και εκπέμπει σχεδόν τη μισή από τη συνολική ποσότητα του άνθρακα που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε και ότι «οι υπηρεσίες στο περιβάλλον και το οικοσύστημα που παρέχουν στον κόσμο τα τροπικά δάση πρέπει να αμείβονται δίκαια και ισότιμα».
Το απόγευμα της Τετάρτης δολοφονήθηκε στο Κίτο του Εκουαδόρ ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου. Ο 59χρονος πολιτικός, που μόλις είχε βγει από προεκλογική εκδήλωση σε χώρο εκπαίδευσης και έμπαινε στο αυτοκίνητο που τον περίμενε, δέχτηκε καταιγισμό πυρών από άγνωστο ένοπλο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου όμως διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από τους πυροβολισμούς, που προήλθαν από ομάδα οργανωμένου εγκλήματος, υπήρξαν και τραυματισμοί 9 συνοδών του, νεκρός φέρεται να έπεσε ένας ένοπλος, ενώ οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 6 υπόπτων.
Ο συγκεκριμένος πολιτικός, πρώην συνδικαλιστής και δημοσιογράφος είχε αναδειχθεί όταν είχε καταγγείλει τον σοσιαλδημοκράτη πρώην Πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα για διαφθορά. Στη συνέχεια καταδικάστηκε ο ίδιος για συκοφαντική δυσφήμιση και κατέφυγε στο Περού, από όπου επέστρεψε το 2017, όταν η κυβέρνηση πέρασε στους νεοφιλελεύθερους Λένιν Μορένο και μετά Γκιγιέρμο Λάσο. Κεντρικό ζήτημα που πρόβαλε σε αυτές τις εκλογές ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατατασσόταν στη τρίτη θέση ως προς την πρόθεση ψήφου ανάμεσα στους 8 υποψηφίους, με ποσοστό από 7,5% έως 13%, πίσω από την Λουίσα Γκονσάλες, υποψήφια της παράταξης του Ρ. Κορέα, η οποία είναι γύρω στο 30%. Ο Βιγιαβισένσιο πριν δύο βδομάδες είχε καταγγείλει ότι δέχεται απειλητικά μηνύματα.
Με αφορμή τη δολοφονία του, ο Πρόεδρος Γκ. Λάσο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 μέρες και μαζί με την επικεφαλής του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, Ντιάνα Αταμαΐντ, σε κοινή δήλωσή τους χθες σημείωσαν: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί αυτήν τη στιγμή σε όλη την εθνική επικράτεια για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών, την ηρεμία της χώρας και τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές της 20ής Αυγούστου».
Η Αταμαΐντ δήλωσε ακόμα ότι «η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20ή Αυγούστου, σύμφωνα με τη νόμιμη συνταγματική εντολή».
Ο πρώην Πρόεδρος Ρ. Κορέα καταδίκασε τη δολοφονία του Βιγιαβισένσιο και έστειλε συλλυπητήρια μηνύματα στους οικείους του.
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Αναβάλλεται για τον Ιανουάριο του 2024 η τελετή απονομής των βραβείων Emmy, των «Οσκαρ» της αμερικανικής τηλεόρασης, καθώς παραμένει σε εξέλιξη η απεργία των ηθοποιών και των σεναριογράφων του Χόλιγουντ με μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά αιτήματα. Ο αγώνας των απεργών έχει παραλύσει τον τομέα εδώ και περισσότερες από 100 μέρες. Η απονομή ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά μετατέθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου 2024.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά τυλίχθηκε στις φλόγες χτες ενώ έπλεε κοντά στο Ασαλουγιέχ, στα ανοιχτά του Ιράν. Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι και τα 22 μέλη του πληρώματος του «White Pearl» διασώθηκαν από την ιρανική ακτοφυλακή, αφού ο πλοίαρχος ζήτησε βοήθεια από τις λιμενικές αρχές. Η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη έναν αξιωματούχο του λιμενικού σώματος, μετέδωσε ότι το τάνκερ, που μετέφερε 40.000 τόνους υγροποιημένου αέριου πετρελαίου, αντιμετώπισε «πρόβλημα στο μηχανοστάσιο λόγω πυρκαγιάς».
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Πέντε Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ στο Ζαπ του Βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσε χτες το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Το υπουργείο συμπεριέλαβε το συμβάν στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης «Claw-Lock», που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 προκαλώντας έως σήμερα τον θάνατο τουλάχιστον 580 Κούρδων.
ΟΣΛΟ.-- Oι χειρότερες καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες εδώ και μισό αιώνα πλήττουν μεγάλο μέρος της Νορβηγίας, όπου μέσα στο τελευταίο 48ωρο απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους πάνω από 4.000 άτομα.
Νεκρός από ισραηλινά πυρά έπεσε χτες το πρωί ακόμη ένας νεαρός Παλαιστίνιος. Το φονικό των κατοχικών δυνάμεων έγινε κοντά στην πόλη Ναμπλούς της βόρειας Δυτικής Οχθης με θύμα τον 27χρονο Αμίρ Χαλίφα, που ήταν μέλος ένοπλης αντιστασιακής οργάνωσης.
Ο Χαλίφα σκοτώθηκε σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Ζαουάτα, όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι και στην πλάτη.
Η δικαιολογία του ισραηλινού στρατού ήταν πως πραγματοποιούσαν «προληπτική επιχείρηση» κοντά στη Ναμπλούς, όταν δέχθηκαν πυρά από νεαρούς Παλαιστίνιους.
Νωρίτερα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν 21χρονο στην πόλη της Ιεριχούς, με τη δικαιολογία πως σχεδίαζε «τρομοκρατική» επίθεση στο Ισραήλ.
Σε μία αιφνιδιαστική εξέλιξη, χτες βράδυ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς απάλλαξε από τα καθήκοντά τους τους περισσότερους κυβερνήτες στη Δυτική Οχθη με διάταγμα, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Ναμπλούς, Τζενίν και Τουλκαρέμ.
Δυνάμεις του στρατού του Λιβάνου ήραν το μπλόκο που έστησαν το βράδυ της Τετάρτης κάτοικοι της (χριστιανικής) πόλης Καχάλε σε κεντρικό δρόμο της πόλης ο οποίος συνδέεται με το εθνικό δίκτυο, όταν ήρθαν σε σύγκρουση με ενόπλους της «Χεζμπολάχ» με αφορμή την ανατροπή φορτηγού που μετέφερε πιθανώς όπλα, μετά από τροχαίο ατύχημα.
Κατά τις ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ένοπλων κατοίκων και των ενόπλων της «Χεζμπολάχ» που επέβαιναν στο φορτηγό σκοτώθηκε ένας κάτοικος και ένα μέλος της λιβανέζικης σιιτικής πολιτικοστρατιωτικής οργάνωσης.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα «Al-Jadeed» και «MTV Lebanon» μετέδωσαν βίντεο στο οποίο διακρίνονται ένοπλοι με πολιτική περιβολή να πυροβολούν σε δρόμο της περιοχής. Σε άλλο βίντεο φαίνονται στρατιώτες να αναπτύσσονται γύρω από το φορτηγό, ενώ ένας γερανός απομακρύνει τα ξύλινα κιβώτια που μετέφερε.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι διενεργείται έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού, αποσιωπώντας τι ακριβώς μετέφερε το φορτηγό.