ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 13 Αυγούστου 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο αεροδρόμιο της Αθήνας, που προκύπτουν και από καταγγελίες εργαζομένων, καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της εργασίας.

Το ΕΚ αναφέρεται σε εξαντλητικές υπερωρίες, κομμένα ρεπό και συνεχές τρέξιμο, που διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο για την υγεία των εργαζομένων όσο και για την ομαλή και ποιοτική εξυπηρέτηση των επιβατών. Δεκάδες είναι - σημειώνει - όσοι νιώθουν αδιαθεσία καθημερινά, υπάρχουν λιποθυμίες, σοβαροί τραυματισμοί. Σε αυτές τις συνθήκες ελλοχεύουν μια σειρά επαγγελματικές ασθένειες και κίνδυνοι. Οι παραιτήσεις εργαζομένων λόγω των εξαντλητικών και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας είναι καθημερινές. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν παραιτηθεί εκατοντάδες συνάδελφοι που εργάζονταν πάνω από 5 χρόνια στο αεροδρόμιο.

Το ΕΚ καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στον χώρο του αεροδρομίου «να διεκδικήσουμε από κοινού άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και τις εταιρείες με αορίστου χρόνου συμβάσεις, 5ήμερο - 8ωρο, να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δουλεύουν πάνω από 6 μήνες τον χρόνο με σύμβαση. Να απαιτήσουμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, να τηρείται το 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, χωρίς "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, και να αφορούν όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε την κυβέρνηση, τις αεροπορικές και τις υπόλοιπες εταιρείες να πάρουν άμεσα μέτρα απέναντι σε αυτήν την κατάσταση.

  • Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
  • Να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, αντί να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν το εισόδημά τους δουλεύοντας ρεπό και υπερωρίες».
Παρέμβαση ενάντια στην απόλυση πρωτοπόρας εργαζόμενης

Παρέμβαση στο εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας «DEMO» έκαναν το πρωί της Παρασκευής αντιπροσωπείες του επιχειρησιακού Σωματείου, του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής και της Ομοσπονδίας Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), ενάντια στη συνεχιζόμενη τακτική της εργοδοσίας να απολύει πρωτοπόρους εργάτες, με προσχηματικές δικαιολογίες.

Τις προηγούμενες μέρες η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση εργαζόμενης που δούλευε στο τμήμα του Χημείου. Η σύμβαση της εργαζόμενης δεν ανανεώθηκε, με την εταιρεία να επικαλείται την «αναβάθμιση» του τμήματος και την κάλυψη της θέσης από πιο ειδικευμένο προσωπικό.

Ωστόσο, τα δύο σωματεία χαρακτηρίζουν προφάσεις τα περί «αναβάθμισης» και τονίζουν πως η πραγματική αιτία της απόλυσης είναι το γεγονός ότι «η συνάδελφος είχε πρωτοπόρα δράση στον χώρο δουλειάς της, ενημερώνοντας τους συναδέλφους της για τα δικαιώματά τους, έχοντας αγωνιστική στάση και πρωτοστατώντας στην ίδρυση του επιχειρησιακού σωματείου ως ιδρυτικό μέλος».

Πρόκειται εξάλλου για τη δεύτερη απόλυση συνδικαλιστή μέσα σε διάστημα οχτώ μηνών και μάλιστα «την ίδια ώρα που οι ανάγκες για προσλήψεις προσωπικού είναι άμεσες».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συζήτησαν με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να απαντήσουν το επόμενο διάστημα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη της συναδέλφου τους και υπερασπίζοντας τις συνδικαλιστικές τους ελευθερίες.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Παρουσίαση υποψήφιων δημοτικών συμβούλων

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σ. Δευτεραίος
Ο υποψήφιος δήμαρχος Σ. Δευτεραίος
Τους πρώτους 60 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους παρουσίασε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αλεξανδρούπολης, με υποψήφιο δήμαρχο τον Σάββα Δευτεραίο, ο οποίος κάλεσε τον λαό της περιοχής να πει όχι στις κούφιες υποσχέσεις, να δυναμώσει τον αγώνα, την ελπίδα, στον δρόμο της ριζικής ανατροπής, ενισχύοντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμο και Περιφέρεια.

Ο Σάββας Δευτεραίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «όλα αυτά τα χρόνια βιώσαμε τα ψευδεπίγραφα "ανεξάρτητα" σχήματα που είχαν, έχουν και όπως λένε θα έχουν "οράματα" για "όμορφες πόλεις", προσπαθώντας "εν έργω", με "νέες αρχές" και με "πόλεις και πολίτες ή δήμους και δημότες" να υπηρετήσουν τον θεσμό της Τοπικής Διοίκησης, που από τη φύση του λειτουργεί ως μηχανισμός προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής, για την προσέλκυση επενδύσεων, ως φορομπηχτικός οργανισμός με ακρογωνιαίο λίθο την "ανταποδοτικότητα", τις ιδιωτικοποιήσεις και όλα τα υπόλοιπα "δωράκια" της πολιτικής πλήρους εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Τους μάθαμε καλά και ξέρουμε ότι είναι βαθύτατα εξαρτημένοι από την υλοποίηση της κεντρικής πολιτικής, η οποία φορτώνει το 95% των φόρων στα λαϊκά στρώματα, που βάζει στο ζύγι "κόστους - οφέλους" τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».

Ξεκαθάρισε ότι απέναντι σ' αυτή τη συνθήκη, ο εργαζόμενος λαός έχει ανάγκη από εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του ΚΚΕ, που αμφισβητούν την καρδιά αυτής της στρατηγικής. «Από δημάρχους και εκλεγμένους συμβούλους ανυποχώρητους αγωνιστές, που θα "κινούν γη και ουρανό" για να σταματούν, να μπλοκάρουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς, της "πράσινης" επιχειρηματικής δράσης».

Επίσης σημείωσε ότι σημαντικό κριτήριο στήριξης και ψήφου πρέπει να αποτελέσει η μετατροπή της περιοχής σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. «Εδώ διαμορφώνεται ένα ακόμα κρίσιμο δίλημμα: Θα είναι περισσότεροι οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του ΚΚΕ, που θα στέκονται μαζί με τον λαό κόντρα σε αυτά τα φονικά σχέδια, ή θα είναι περισσότεροι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που θα μιλάνε για "δίκροκα αυγά" και θα λένε σε όλους τους τόνους "καλώς ήρθε το δολάριο", συμβάλλοντας στην έκθεση του λαού σε ανυπολόγιστους κινδύνους».

Κατάθεση στεφάνου στον τόπο εκτέλεσης του Ν. Πλουμπίδη

Εκδήλωση - κατάθεση στεφάνου προς τιμήν του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 14/8/1954, πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, στις 10 π.μ., στον τόπο εκτέλεσής του (πίσω από τη Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι).

Οδηγίες μετάβασης στο σημείο της εκτέλεσης: Στη Λεωφόρο Αθηνών, στο ρεύμα προς Κόρινθο, 3 χλμ. μετά το Δαφνί, αναστροφή προς Αθήνα, μέσω της γέφυρας Σχιστού, και σε 1 χλμ. στάθμευση στο πάρκινγκ.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Εργάτης σκοτώθηκε πέφτοντας από τα 20 μέτρα

Αλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, θυσία στον βωμό του κέρδους, αυτήν τη φορά στη Χαλυβουργία Βόλου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια εργασιών έπεσε από μεγάλο ύψος (20 μέτρα) και έχασε ακαριαία τη ζωή του. Στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, όπου και μεταφέρθηκε, διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Περισσότερες πληροφορίες δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Συσκέψεις και εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε διάφορες περιοχές. Συγκεκριμένα:

Κυριακή 13 Αυγούστου

- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Καρλοβάσου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Ηρωες του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου στην είσοδο του χωριού Λέκκα (Κοινοτάφιο μαχητών).

- Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση στις 12 μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μορφοβουνίου «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ». Θα μιλήσει ο Βασίλης Ελευθερίου, υποψήφιος δήμαρχος δήμου Πλαστήρα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα χαιρετίσει ο Βασίλης Κρανιάς, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Καρδίτσας. Θα παρουσιαστούν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για τον δήμο Πλαστήρα.

Κυριακή 20 Αυγούστου:

Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Αγ. Βασιλείου, εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Θα πραγματοποιηθούν ομιλία και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του μνημείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ