ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία έργα αποκατάστασης των ζημιών του «Ιανού»

Μαχητική κινητοποίηση κατοίκων ορεινών χωριών του νομού Καρδίτσας. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Από την κινητοποίηση των κατοίκων
Από την κινητοποίηση των κατοίκων
Την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων έργων και των υποδομών που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του «Ιανού» - 3 χρόνια πριν - και ακόμη συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός κάποιου προγράμματος αποκατάστασης, απαίτησαν μαζικοί φορείς και κάτοικοι των χωριών των Ανατολικών Αγράφων, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Κυριακή στη διασταύρωση Ραχούλας - Καστανιάς - Καταφυγίου (Κανόνια).

Η ανταπόκριση στο κοινό κάλεσμα που απηύθυναν ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραχούλας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νεράιδας, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καροπλεσιτών Αθήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καροπλεσίου, η Καροπλεσίτικη Λέσχη Δράσεων ήταν μεγάλη, ενώ οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της διασταύρωσης.

Φωνάζοντας «τέρμα πια ο εμπαιγμός» οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι επί μια τριετία, αν και εξάντλησαν κάθε πρόσφορο μέσο - συναντήσεις, υπομνήματα, συσκέψεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς - σε δήμο, Αντιπεριφέρεια, Περιφέρεια, υπουργείο - δεν υπήρξε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα πέρα από υποσχέσεις και μέχρι τώρα συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός κάποιου προγράμματος αποκατάστασης οι επαρχιακοί οδικοί άξονες Ραχούλα - Παλιοζογλώπι - Ιταμος - Καροπλέσι και Σαραντάπορο - Νεράιδα στον νομό Καρδίτσας. Η μη συμπερίληψή τους έπειτα και από την πρόσθετη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε να διατεθεί προς την «ΤΕΡΝΑ», αποτέλεσε τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης των κατοίκων, που απαίτησαν με την κινητοποίησή τους να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε κλιμάκιο της TΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταφέροντας τη συμπαράστασή του.

Ο Βασίλης Κρανιάς, μέλος του ΤΓ Καρδίτσας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα που παραμένει έχει αναδειχτεί πολλές φορές από την Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στις τοπικές αρχές αλλά και στη Βουλή, διεκδικώντας να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης στο επαρχιακό δίκτυο που καταστράφηκε, καθώς και την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού Καρδίτσας. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «τα πάντα γίνονται με το "ζύγι" του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, που βρίσκει μονίμως ριγμένο τον λαό και τις ανάγκες του, με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, και γι' αυτό οι λαϊκές ανάγκες γίνονται μόνιμη θυσία. Καμία επανάπαυση, οι κάτοικοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Από την πλευρά μας, απέναντι στην επιλεκτική αδιαφορία που δείχνει το κράτος απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις τοπικές αρχές, μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα».

ΟΙΧΑΛΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία εργοστασίου απορριμμάτων στην Καλλιρόη

Νέα βάρη για τον λαό και το περιβάλλον προσθέτει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με γνώμονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Από τη συγκέντρωση στη Μεσσηνία
Από τη συγκέντρωση στη Μεσσηνία
Σε μαζική κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή τους προχώρησαν, το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι της Καλλιρόης και των γύρω χωριών της περιοχής της Οιχαλίας Μεσσηνίας.

Πρόκειται για εργοστάσιο που εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους (ΤΕΡΝΑ) και τους δήμους, και υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, για τη συνολική «τακτοποίηση» της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μαζί με το συγκεκριμένο εργοστάσιο άλλα δύο, αυτό της Παλαιόχουνης Μεγαλόπολης (που λειτουργεί) και της Σκάλας Λακωνίας (είναι υπό κατασκευή), καθώς και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης (σε Κορινθία και Αργολίδα). Πρόκειται για έργα που βρίσκονται στον σχεδιασμό των περιφερειακών αρχών εδώ και περίπου 12 χρόνια και υλοποιούνται από όλες τις διοικήσεις μέχρι σήμερα, από κοινού με τις εκάστοτε κυβερνήσεις - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.

Δουλεύει στο φουλ ο αντιλαϊκός σχεδιασμός!

Για την ικανοποίηση των μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδιασμών, μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2016 - 2017 αποφάσισε τη χρηματοδότηση του εργοστασίου της Καλλιρόης από εθνικούς πόρους, παρότι αυτό δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, βάσει των επίσης αντιλαϊκών κριτηρίων της ΕΕ (που προωθεί και την καρκινογόνα καύση μέχρι το 2030) και της «εξόδου» του έργου από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, προχώρησε στην επίταξη των χωραφιών στην Παλαιόχουνη, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, στο πλαίσιο του συνολικού περιφερειακού σχεδιασμού.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 και μετά «φρόντισε» να τακτοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις και άλλα ζητήματα, όπως η νομοθετική ρύθμιση το 2021, ώστε οι εγκρίσεις οδικής σύνδεσης των έργων ΜΕΑ - ΧΥΤΥ σε Καλλιρόη και Σκάλα να δίνονται με απόφαση υπουργού, αφού τέτοιες αποφάσεις δεν περνούσαν από τα Δημοτικά Συμβούλια Οιχαλίας και Ευρώτα, που μέχρι τότε είχαν την ευθύνη.

Επιπλέον, με βάση τον παραπάνω συνολικό σχεδιασμό, οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν για τα απορρίμματά τους με τον τόνο. Ηδη ορισμένοι, όπως ο Οιχαλίας, στον οποίο εδρεύει το ένα από τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας, έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τελών τους για να μπορέσουν να «αντεπεξέλθουν», βάρη που πέφτουν στην πλάτη του λαού συνολικά: Υπολογίζεται ότι το κόστος για κάθε τόνο απορριμμάτων θα εκτοξευτεί από τα 60 στα 150 ευρώ! Ηδη τα χρέη των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την καθαριότητα υπολογίζονται στα 6 εκατ. ευρώ!

Συνολικά στους προϋπολογισμούς των δήμων μόνο για το 2022 φαίνονται οι επιπτώσεις, αφού στα 200 έως 400 ευρώ τον τόνο που στοιχίζει στα λαϊκά στρώματα η αποκομιδή των απορριμμάτων (όπου σε πολλές περιπτώσεις έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση) προστίθενται περίπου 100 ευρώ τον τόνο από τη ΣΔΙΤ ως πρώτη δόση!

Στους προϋπολογισμούς των δήμων εκτιμώνται ενδεικτικά κονδύλια για διαχείριση των απορριμμάτων και μεταφορά τους (π.χ. Τρίπολης 1,4 εκατ. ευρώ και 200.000 ευρώ αντίστοιχα, Καλαμάτα 2,15 εκατ. ευρώ για συλλογή και μεταφορά, κ.ο.κ.) και υπολογίζεται ότι μόνο οι δαπάνες μεταφοράς εκτινάσσονται σε 450.000 ευρώ το 2022!

Ο συγκεκριμένος χώρος στην Καλλιρόη «υποδέχεται» απορρίμματα απ' όλη την Περιφέρεια εδώ και περίπου έξι μήνες, συναντώντας μεγάλες αντιδράσεις λόγω των περιβαλλοντικών προβλημάτων που έχει προκαλέσει (δυσοσμία κ.λπ.). Οι κάτοικοι ανησυχούν επιπλέον ότι η συνολική αρνητική κατάσταση που επικρατεί εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, συνολικά του περιβάλλοντος.

Ν. Κουτουμάνος: Δίκαιες οι κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του λαού

Στην πρόσφατη κινητοποίηση έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε παρέμβασή του μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων και υπογράμμισε ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση είναι όλοι όσοι «ψήφισαν με τα δύο χέρια και έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους σε αυτό το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή».

Εκανε λόγο για χαβούζα που δεν έχει σχέση με καμία «καινοτόμα τεχνολογία», προσθέτοντας ότι έχουν δίκιο όσοι δεν εμπιστεύονται τα «καθησυχαστικά» λόγια των υπευθύνων, αφού ήδη βιώνουν τις συνέπειες, με μία ακόμα υγειονομική βόμβα.

«Είναι ένα εργοστάσιο που το πληρώνουμε από την τσέπη μας πολύ ακριβά. Τόσο με την αύξηση των δημοτικών τελών σε όλους τους δήμους της Μεσσηνίας, με σκοπό να φέρνουν τα σκουπίδια εδώ, όσο και με τις διάφορες επιδοτήσεις και ρήτρες που πληρώνεται η εταιρεία με λεφτά του ελληνικού λαού. Ολα γίνονται για να έχει εξασφαλισμένη και μεγάλη κερδοφορία η συγκεκριμένη εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων», ανέδειξε, καλώντας σε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

«Είναι χαρακτηριστικό το πείσμα όλων των κυβερνήσεων εδώ και 10 χρόνια, που προσπαθούν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους πάση θυσία και με κάθε κόστος», συνέχισε, εξηγώντας:

«Ακόμα και όταν απεντάχθηκε το έργο από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, επέλεξαν να το συνεχίσουν με λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού. Επιλέγουν να δώσουν τα λεφτά που προέρχονται από τη φοροληστεία των φτωχών για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν τους νοιάζει αν εδώ βρωμάει και υποβαθμίζεται η ζωή σας, δεν τους νοιάζει αν τελικά εδώ διαπράττουν ένα ακόμα αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα. Οταν είχαν πρόβλημα νομιμότητας του εργοστασίου, έφτασαν στο σημείο να αλλάξουν μέχρι και τους νόμους. Αυτό είναι το κράτος του κεφαλαίου, ο ιερός του νόμος! Υπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κέρδη τους, όλα υποτάσσονται σε αυτό.».

Και απέναντι σ' αυτό το πείσμα κάλεσε να αντιπαραταχθεί το πείσμα των κατοίκων, η μαχητικότητά τους ώστε να χαλάσουν τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Δασική πυρκαγιά στην Αγία Ειρήνη

Χτες το πρωί προς μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο και περιορίστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στην Αγία Ειρήνη της Κεφαλονιάς, κοντά στον Πόρο.

Οπως έγινε γνωστό, η φωτιά που ξεκίνησε από αγροτοδασική περιοχή, μέσα σε λόγγο, είχε πέντε μέτωπα και απλώθηκε σε μεγάλη απόσταση σε ένα μήκος 4 χιλιομέτρων. Η μάχη της κατάσβεσης κράτησε όλο το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα από πυροσβέστες και εθελοντές, που κατάφεραν, ευτυχώς, αυτή να μην επεκταθεί σε κατοικημένες περιοχές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας και με εναέρια μέσα, θέτοντας υπό έλεγχο τη φωτιά. Κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, τραυματίστηκε ο Διοικητής της ΠΥ Κεφαλονιάς πύραρχος Χρήστος Ζουναλής. Υπέστη κάταγμα στο χέρι και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Υπό έλεγχο τέθηκαν επίσης, μετά την επέμβαση της Πυροσβεστικής, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Κάρυστο και Ασπρόπυργο την Κυριακή. Τόσο στην περιοχή Πόρτο Λάφια όσο και στον Ημερο Τόπο αντίστοιχα, παρέμεναν δυνάμεις του Σώματος προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν. Γρήγορα ελέχθηκε και η πυκραγιά σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή «Φασούλι» στην Λάρυμνα της Φθιώτιδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ