ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Στο Κατάκολο οδηγήθηκαν 60 μετανάστες που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Πύλου

Δεν έχουν τέλος οι μεταναστευτικές ροές, με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή χιλιάδων κατατρεγμένων - θυμάτων των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των αντιδραστικών κυβερνήσεων των χωρών τους αλλά και των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των άλλων κρατών - μελών που τους εγκλωβίζουν, στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή.

Αλλη μια περίπτωση προσέγγισης μεταναστών στις ελληνικές ακτές σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν ανοιχτά της Πύλου (43 μίλια νοτιοδυτικά), στο σημείο του πολύνεκρου ναυαγίου του Ιουνίου, εντοπίστηκε ιστιοπλοϊκό σκάφος, όπου οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο ότι επέβαιναν 120 άτομα.

Από την επιχείρηση διάσωσής τους, αφού είχε γίνει και κλήση έκτακτης ανάγκης στο 112, το Λιμεναρχείο μετέφερε τελικά στο λιμάνι του Κατακόλου με παράκτιο περιπολικό σκάφος, το βράδυ της ίδιας μέρας, 60 άτομα (όσοι ήταν και οι επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο) και συγκεκριμένα 40 άνδρες, 11 γυναίκες και 9 ανήλικα παιδιά. Πρόκειται για Ιρακινούς, Ιρανούς και Σύρους, που είχαν προορισμό την Ιταλία.

Οι διασωθέντες εξετάστηκαν από κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού, διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία τους και παρέμειναν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο στις εγκαταστάσεις του λιμανιού. Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κατακόλου, ενώ τα 60 άτομα μεταφέρθηκαν εκτός νομού, σε δομή της Μαλακάσας.

Στο λιμάνι του Κατακόλου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Σία Ξενοστάθη, μέλος της ΤΕ, ενώ συμμετείχε και ο υποψήφιος δήμαρχος Πύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χρήστος Αθανάσουλας. Στις συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές απαίτησαν μεταξύ άλλων όλα τα αναγκαία μέτρα για τη φιλοξενία των μεταναστών σε αξιοπρεπείς δομές.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ
Ισπανός περιηγητής τραυματίστηκε σοβαρά

Πολύ άτυχος ήταν ένας 45χρονος Ισπανός τουρίστας, που τραυματίστηκε σοβαρά από πτώσεις βράχων στο φαράγγι της Σαμαριάς, την Κυριακή, την ώρα που έγινε σεισμός στα ανατολικά της Σούγιας Χανίων.

Ο Ισπανός περιηγητής, που βρισκόταν στο περίφημο φαράγγι μαζί με εκατοντάδες άλλους, χτυπήθηκε από βράχο στο πόδι και ακρωτηριάστηκε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων σε σοβαρή κατάσταση.

Το φαράγγι έχει εκκενωθεί, καθώς υπάρχει φόβος για νέες κατολισθήσεις.

Σύλληψη αστυνομικών για υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης

Τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν και ακόμα τρεις ταυτοποιήθηκαν και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους, γιατί φέρονται να φύλαγαν παράνομα βίλες επιχειρηματιών στη Μύκονο.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για τις βίλες ενός Γερμανού επιχειρηματία και ενός φαρμακοβιομήχανου. Και οι δύο ιδιοκτήτες δεν κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα, καθώς δεν εξακριβώθηκε αν γνώριζαν ή όχι ότι ήταν αστυνομικοί αυτοί που φύλαγαν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν, τις πρωινές ώρες της 13ης Αυγούστου 2023, στην Αθήνα και σε νησί των Κυκλάδων, όπου υπηρετούν, τρεις αστυνομικοί, από τους οποίους οι δύο Δόκιμοι Αστυφύλακες, καθώς διαπιστώθηκε ότι παρείχαν υπηρεσίες φύλαξης ιδιωτικής οικίας του νησιού, παραβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τα καθήκοντά τους. Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω τυγχάνουν ακόμα τρεις αστυνομικοί, που επίσης υπηρετούν στο ίδιο νησί. Για τη διακρίβωση της παράνομης δραστηριότητάς τους, προηγήθηκε αρμόδια έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν στοιχεία καθώς και το αποδεικτικό υλικό που ανέκυψε στο πλαίσιο της προανάκρισης και της φυσικής επιτήρησης». Ακόμα αναφέρεται ότι οι διωκόμενοι τους τελευταίους τρεις μήνες παρείχαν υπηρεσίες φύλαξης σε ιδιωτικές οικίες στο νησί, «έχοντας συγκεκριμένους ρόλους και καθορισμένες βάρδιες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις συνέπιπταν με το ωράριο εργασίας τους, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο οικονομικό όφελος».

ΧΑΝΙΑ
Προφυλακιστέοι για εμπορία βρεφών

Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, ολοκληρώθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων η διαδικασία των απολογιών των οκτώ ατόμων που συνελήφθησαν και σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και επιδίδονταν σε παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών στα Χανιά. Η διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν δύο ανακριτές, ήταν μαραθώνια (άρχισε στις 8 το πρωί της Κυριακής). Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ιατρός, ιδιοκτήτης μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εμβρυολόγος της μονάδας, η γραμματέας της δομής, καθώς και μια Ρουμάνα που φέρεται να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες. Ελεύθερες με περιοριστικούς όρους κρίθηκαν μαία της μονάδας, βιολόγος της μονάδας, εργαζόμενη σε κλινική της πόλης και αλλοδαπή που φέρεται επίσης να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες.

Οι οκτώ αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της εμπορίας ανθρώπων, της μεσολάβησης σε υιοθεσία ανηλίκων κατ' επάγγελμα, των παραβιάσεων της νομοθεσίας περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της πλαστογραφίας, της διατάραξης οικογενειακής τάξης, της απάτης, της σωματικής βλάβης και της παραβίασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής, αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι η τήρηση ή μη της νομιμότητας, αλλά η νομιμότητα αυτή καθαυτή που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και εμπορευματοποιεί, μπάζοντας τους ιδιώτες στον ευαίσθητο τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου τα πάντα μπαίνουν στη λογική της εκμετάλλευσης και του κέρδους.

Συλλυπητήρια για την απώλεια της Γεωργίας Παπουτσή - Μπούκουρη

Η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, η ΚΟΒ Τεχνικών ΟΤΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στον σύντροφο Ανδριανό Μπούκουρη για την ξαφνική απώλεια της αγαπημένης συζύγου του, Γεωργίας Παπουτσή - Μπούκουρη.

Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με βαθιά θλίψη και πόνο αποχαιρετά την συναγωνίστρια Γεωργία, η οποία «έφυγε» από τη ζωή εντελώς αδόκητα.

Η Γεωργία Παπουτσή - Μπούκουρη ήταν σταθερή συνοδοιπόρος του ΚΚΕ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Νέας Σμύρνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, κόρη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και λογοτέχνη Φωκίωνα Παπουτσή (Κεμεριώτης).

Εργάστηκε σε διάφορα σχολεία ως φιλόλογος εκπαιδευτικός. Πάντα με κοινωνικές ανησυχίες, αγωνίστηκε δίπλα στο Κόμμα και εντάχθηκε στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης. Είχε αναπτύξει δράση και συμμετείχε στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Βρισκόταν πάντα στο πλάι των εργαζομένων και της νεολαίας της Νέας Σμύρνης, δίνοντας το «παρών» σε κάθε αγωνιστική ενέργεια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η αγάπη της για τον πολιτισμό και ειδικά για το θέατρο ήταν έντονη. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε δραστήριο μέλος του θεατρικού σχήματος συνταξιούχων Νέας Σμύρνης - Καλλιθέας.

Τραγικός θάνατος για 37χρονο δημοσιογράφο

Τραγικό θάνατο βρήκε την Κυριακή το πρωί ο δημοσιογράφος των «Παραπολιτικών», Αντώνης Χρυσουλάκης, 37 ετών, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο διαμέρισμα 1ου ορόφου όπου διέμενε μόνος του, στην οδό Αιγέως 35 στην πλατεία Αττικής. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, γύρω στις 8 το πρωί το κέντρο επιχειρήσεων δέχτηκε κλήση για πυρκαγιά στο συγκριμένο διαμέρισμα. Οταν έφτασαν εκεί οι πυροσβέστες η φωτιά είχε σβήσει από μόνη της, ενώ ήταν ήδη στο διαμέρισμα οι γονείς του δημοσιογράφου, οι οποίοι ήταν σε κατάσταση σοκ.

Ο 37χρονος βρέθηκε πεσμένος πίσω από την είσοδο του διαμερίσματος, χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ είχε κληθεί και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Από την πρώτη αυτοψία στον χώρο διαπιστώθηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε από την κουζίνα. Ο άτυχος 37χρονος φέρεται να έχασε τις αισθήσεις του από τις αναθυμιάσεις και στη συνέχεια να υπέστη και κάποια εγκαύματα. Με την μεταφορά του στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε μόνο ο θάνατός του. Η Πυροσβεστική ερευνά τα αίτια της φωτιάς που οδήγησε στον τραγικό θάνατο έναν νέο άνθρωπο.

ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Λαϊκές βραδιές με δωρεάν κινηματογραφικές προβολές από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Λαϊκές βραδιές με δωρεάν κινηματογραφικές προβολές οργανώνει στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξηρομέρου. Η πρωτοβουλία, που έχει αγκαλιαστεί από τους κατοίκους της περιοχής, θα συνεχιστεί όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι, μετά και την προβολή της ταινίας «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» το βράδυ της Παρασκευής, παρουσία αρκετών σινεφίλ.

Εχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες προβολές, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται αύριο Τετάρτη με νέα ταινία στις 9 μ.μ. Οι εκδηλώσεις - προβολές, πραγματοποιούνται στον «Ανεμόμυλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ