ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΕΝΑΡΗ - ΙΟΥΛΗ ΤΟΥ 2023
Νέα «ρεκόρ» φοροληστείας και ματωμένων πλεονασμάτων

Το ένα πίσω από το άλλο σπάνε τα «ρεκόρ» της φοροληστείας του λαού και των ματωμένων πλεονασμάτων, όπως δείχνουν και τα προσωρινά στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο του 2023 που δημοσιεύτηκαν χτες.

Σύμφωνα με αυτά, μόνο την περίοδο Γενάρη - Ιούλη του 2023:

  • Το πρωτογενές πλεόνασμα από τη φορολεηλασία του λαού «πέταξε» στα 3,5 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τον στόχο και τρεις φορές πάνω σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,555 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,830 δισ. και πρωτογενούς ελλείμματος 1,161 δισ. για την ίδια περίοδο το 2022. Ενδεικτικό της «υπεραπόδοσης» της φοροληστείας είναι ότι το «επίτευγμα» αυτό ήρθε χωρίς τελικά να εισπραχθούν - όπως είχε προϋπολογιστεί για την περίοδο αυτή - το τίμημα 1,4 δισ. ευρώ για την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού (καθώς η σχετική διαδικασία για την έγκριση της σύμβασης είναι σε εξέλιξη) και μία από τις δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,7 δισ., που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Ιούλιο.
  • Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο, «υπερεκτέλεση» του προϋπολογισμού παρουσιάζεται όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα. που σε ποσοστό πάνω από 95% αφορούν την άγρια φοροληστεία του λαού. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.
  • Παρόμοια είναι η εικόνα και από την είσπραξη των ληστρικών έμμεσων φόρων, μιας και οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3,947 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 636 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3,311 δισ. ευρώ). Ετσι, ο λαός, που όλο αυτό το διάστημα βλέπει το εισόδημά του να λεηλατείται και από την παραπέρα εκτίναξη της ακρίβειας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, πληρώνει κι από πάνω δισ. πάνω στα δισ. για τους έμμεσους φόρους που φορτώνονται σε αυτά, ώστε να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία.

Την ίδια περίοδο, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 38,583 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,423 δισ. έναντι του στόχου (40 δισ. ευρώ), ενώ παρουσιάζονται αυξημένες κατά 295 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κυρίως λόγω των αυξημένων κατά 1,552 εκατ. ευρώ πληρωμών τόκων. Στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού, οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1.085 εκατ. ευρώ.

Τα νέα «ρεκόρ» φοροληστείας και ματωμένων πλεονασμάτων έρχονται έτσι να γεμίσουν τα ταμεία του αστικού κράτους, για να κατευθυνθούν στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από «πακέτα», προνόμια, φοροαπαλλαγές και «κίνητρα», αλλά και ως «εχέγγυο» για να διασφαλιστεί ο «εθνικός στόχος» της «επενδυτικής βαθμίδας». Εξ ου και η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τα περί «δημοσιονομικής ισορροπίας», εννοώντας και την απόσυρση ορισμένων μέτρων κοροϊδίας που δίνονταν από το «υπερπλεόνασμα» της φοροληστείας το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, τις επόμενες βδομάδες ανοίγει «στα γεμάτα» η συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας - με τις μεγάλες αντιθέσεις να έρχονται στην επιφάνεια - και το μόνο σίγουρο είναι ότι επίκειται νέο κύμα λεηλασίας σε βάρος των λαών, όπως αυτό θα αποτυπώνεται και στους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα, που ξεκινούν και επισήμως από το τέλος του χρόνου.

«Εθνικοί» στόχοι και «αβεβαιότητες» στις πλάτες του λαού

Ενδεικτικά του τι σημαίνουν για τον λαό οι «εθνικοί στόχοι» του κεφαλαίου, τους οποίους προωθεί η κυβέρνηση και στηρίζουν τα άλλα αστικά κόμματα, είναι και τα όσα περιέχονται σε συνέντευξη που δημοσιοποίησε χτες ο οίκος αξιολόγησης «Scope Ratings», ο οποίος πρόσφατα «αναβάθμισε» τη χώρα.

Οπως σημειώνει ο υπεύθυνος του «Scope Ratings» για την Ελλάδα, Dennis Shen, εξηγώντας την απόφαση, «όσο η Ελλάδα παραμένει συμμορφωμένη με τους δημοσιονομικούς κανονισμούς και τους κανονισμούς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ευρώπης, πιστεύουμε ότι το Ευρωσύστημα και η ΕΕ είναι πιθανό να βοηθήσουν την Ελλάδα κάτω από δυσμενή σενάρια. Η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίστηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές ενισχύει την ικανότητα και την προθυμία της κυβέρνησης να περάσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δηλαδή τον νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης.

Εξάλλου, οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και συνολικά τα σήματα έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης πολλαπλασιάζονται και από τις «αβεβαιότητες» που επισημαίνει το στέλεχος του «Scope Ratings» για την ελληνική οικονομία. Οπως λέει, «μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής του παρελθόντος και τα σχετικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους, και την ελάφρυνση του χρέους, η μετάβαση στη χρηματοδότηση από την αγορά δεν είναι και κάτι τόσο θετικό - ειδικά κάτω από τα σημερινά υψηλότερα επιτόκια για νέο δανεισμό. (...)

Το αυξημένο επίπεδο του δημόσιου χρέους παραμένει μια βασική πρόκληση, περιορίζοντας μια υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα. Αυτό το υψηλό χρέος εκθέτει την Ελλάδα σε συνεχή κίνδυνο κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή του κλίματος της αγοράς, προς αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του χρέους των πιο υπερχρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ. Η περαιτέρω μείωση αυτού του χρέους θα μπορούσε να κάνει την Ελλάδα πιο ανθεκτική. (...) Τρίτον, οι τράπεζες και ο εξωτερικός τομέας εμφανίζουν αδυναμίες. Μια άλλη πρόκληση είναι η μέτρια μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, της τάξης του 1%».

«Εσκασαν» από τα κέρδη οι τράπεζες

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με την κερδοφορία των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο του 2023 που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, αποτυπώνοντας και το μεγάλο «φαγοπότι» που έχει στηθεί, μεταξύ άλλων με την εκτίναξη των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που ανάμεσα στα άλλα φορτώνει χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο στα στεγαστικά δάνεια, όπως και το πογκρόμ των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με αυτά:

  • Στα καθαρά κέρδη του α' εξαμήνου η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει αύξηση από 531 εκατ. σε 547 εκατ. ευρώ (1.120 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2022), η Eurobank αύξησε τα κέρδη της από 700 εκατ. σε 941 εκατ. ευρώ (1.340 εκατ. στη χρήση 2022), η Πειραιώς από 214 εκατ. σε 442 εκατ. ευρώ (899 εκατ. στο σύνολο του 2022) και η Alpha Bank από 231 εκατ. σε 303 εκατ. ευρώ (342 εκατ. στο σύνολο του 2022).
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και για τις 4 συστημικές τράπεζες: Για την Εθνική Τράπεζα από 600 εκατ. σε 1.052 εκατ. ευρώ, για τη Eurobank από 667 εκατ. σε 1.043 εκατ. ευρώ, για την Πειραιώς από 591 εκατ. σε 935 εκατ. ευρώ, για την Alpha Bank από 582 εκατ. σε 864 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κυμαίνεται γύρω στο 40%, με τους δανειολήπτες να φορτώνονται αντίστοιχα κόστη για στεγαστικά και άλλα δάνεια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ