ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει την κλιμάκωση της επίθεσης στο ΚΚ και την ΚΝ Βενεζουέλας

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ

Από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚ Μεξικού στην πρεσβεία της Βενεζουέλας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚ Μεξικού στην πρεσβεία της Βενεζουέλας
Σε ανακοίνωσή της για την κλιμάκωση της επίθεσης στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των συντρόφων μας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της επίθεσης από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV). Το κυβερνών κόμμα του Νικολάς Μαδούρο πραξικοπηματικά παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του ΚΚ Βενεζουέλας, δίνοντας εντολή καθαίρεσης της ηγεσίας του και διορισμού νέας ηγεσίας από ομάδα προβοκατόρων.

Στηρίζουμε την ΚΝ Βενεζουέλας, που σε επιστολή της προς την ΚΝΕ και άλλες ΚΝ διατρανώνει ότι: "Εμείς, οι νέοι κομμουνιστές, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να υπάρχουμε, το ΚΚ Βενεζουέλας, τη νόμιμη ηγεσία που εκλέχθηκε στο 16ο Εθνικό Συνέδριο τον περασμένο Νοέμβριο του 2022, αφού με περηφάνια θεωρούμε ότι είμαστε η επόμενη γενιά στελεχών του κόμματος της εργατικής τάξης της Βενεζουέλας που θα αγωνιστεί για την απελευθέρωσή της ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση (...) και στη σταθερή και αμετάβλητη προοπτική του μετασχηματισμού της βενεζουελάνικης κοινωνίας προς το ανώτερο στάδιο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού".

Καταδικάζουμε τον ωμό αντικομμουνισμό και αυταρχισμό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους κομμουνιστές και τον λαό της Βενεζουέλας!».

Συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης στο ΚΚ Βενεζουέλας

Συνεχίζονται από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο τα μηνύματα και οι δράσεις αλληλεγγύης στο ΚΚ Βενεζουέλας και καταδίκης της απαράδεκτης επίθεσης, με τη δικαστική παρέμβαση στις 11 Αυγούστου για διορισμό δοτής ηγεσίας από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Μέλη και στελέχη του ΚΚ Μεξικού πραγματοποίησαν την Τετάρτη μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην πόλη του Μεξικού. Οπως κατήγγειλαν, «τα αντιδραστικά και αντικομμουνιστικά μέτρα της κυβέρνησης Μαδούρο είναι μια επίθεση στους κομμουνιστές και τους εργάτες όλου του κόσμου». Το στέλεχος του Κόμματος Ανχελ Τσάβες σημείωσε ότι «η πρεσβεία είναι κλειστή επειδή είναι αντικομμουνιστική» και υπογράμμισε ότι «η αντιδημοκρατική, αυταρχική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μαδούρο θα συναντήσει την αντίδραση του λαού της Βενεζουέλας και κάθε αντιιμπεριαλιστή σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε: «Οταν οι Μεξικανοί κομμουνιστές τέθηκαν εκτός νόμου τη δεκαετία του 1920, τα Κομμουνιστικά Κόμματα έκλεισαν τις μεξικανικές πρεσβείες, σήμερα είμαστε συνεπείς με αυτή τη χειρονομία του προλεταριακού διεθνισμού. Οι πρεσβείες του αντικομμουνισμού πρέπει να απορριφθούν από τους εργαζόμενους». Γνωστοποιώντας το μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλε το κόμμα τους στο ΚΚ Βενεζουέλας, τόνισε την πεποίθησή του ότι «παρά τις δυσκολίες το ΚΚ Βενεζουέλας, τα μέλη και η ηγεσία του με επικεφαλής τον ΓΓ του, Οσκάρ Φιγκέρα, θα συνεχίσει τον αγώνα για τα δίκαια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Αντίστοιχες δράσεις έκαναν στη Λατινική Αμερική τα ΚΚ Κολομβίας, Εκουαδόρ, Παραγουάης, Ουρουγουάης, Βραζιλίας. Επίσης μηνύματα φτάνουν από την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Διεργασίες στην ECOWAS για στρατιωτική επέμβαση

Οι υπουργοί Αμυνας και επιτελάρχες της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), που συναντήθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Ακρα, συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβαση στον Νίγηρα, με πρόσχημα την αποκατάσταση της έννομης τάξης στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιούλη. Από τα 15 μέλη διαφώνησαν οι αξιωματούχοι από το Πράσινο Ακρωτήριο, καθώς και από τη Γουινέα - Μπισάου, το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, που επίσης έχουν στρατιωτικές κυβερνήσεις. Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι έχουν προειδοποιήσει μάλιστα ότι σε ενδεχόμενο επέμβασης θα θέσουν στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών τους στην υπεράσπιση του Νίγηρα.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» η Αφρικανική Ενωση ακόμα δεν στηρίζει την επέμβαση, αλλά συμφώνησε με την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής του Νίγηρα σε αυτή, λόγω της ανατροπής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Από την πλευρά τους οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα εμφανίζονται - με βάση δηλώσεις Νιγηριανών μουφτήδων που συναντήθηκαν μαζί τους - διατεθειμένοι «να μεταβιβάσουν την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση στο κοντινό μέλλον», δηλώνοντας «ανοιχτοί σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις».

Μεγάλες πυρκαγιές σε Ευρώπη και Καναδά

Τα 30 χιλιόμετρα έφτανε χτες το απόγευμα η περίμετρος της μεγάλης πυρκαγιάς που συνέχιζε να καίει στην ισπανική Τενερίφη, στις Κανάριες Νήσους, όπου τουλάχιστον 5 χωριά είχαν εκκενωθεί.

Μέσα σε ένα 24ωρο οι καμένες εκτάσεις είχαν ξεπεράσει τα 18.000 στρέμματα. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τρίτη σε ορεινό εθνικό πάρκο και δύσβατες περιοχές, φέρνοντας για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα την ανάγκη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, με κρατική ευθύνη και κάθε αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής προόδου για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, ειδικά σε μια περίοδο που κλίνονται σε όλες τις πτώσεις η «κλιματική αλλαγή» και οι «ειδικές συνθήκες» που επικρατούν...

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών δήλωναν προχτές τη νύχτα ότι «η φωτιά είναι εκτός ελέγχου» και η προοπτική «δεν είναι θετική».

Μεγάλες φωτιές έπληξαν φέτος το καλοκαίρι και άλλα νησιά του συμπλέγματος των Καναρίων, όπως η Γκραν Κανάρια και η Λα Πάλμα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές, το 40% των σχεδόν 800.000 εκταρίων (περίπου 2 εκατ. στρέμματα) που κάηκαν στην ΕΕ το 2022 βρίσκονταν στην Ισπανία.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη ήταν η ανησυχία για την πυρκαγιά που συνεχιζόταν στον βόρειο Καναδά, όπου διατάχτηκε η εκκένωση της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, Γελοουνάιφ, με 20.000 κατοίκους. Στην ευρύτερη περιοχή των Βορειοδυτικών Εδαφών (μια έκταση διπλάσια από τη μητροπολιτική Γαλλία) υπολογίζεται ότι είναι ενεργά πάνω από 200 μέτωπα.

Η πόλη «δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο (...) όμως αν δεν βρέξει η φωτιά ενδέχεται να φτάσει στα περίχωρά της το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Σέιν Τόμσον, υπουργός Περιβάλλοντος στην τοπική κυβέρνηση, φανερώνοντας κι αυτός τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Αν παραμείνετε μέχρι το Σαββατοκύριακο ρισκάρετε να θέσετε σε κίνδυνο τους εαυτούς σας και άλλους», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους κατοίκους...

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Επαφές για «περαιτέρω ενίσχυση σχέσεων»

Επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, την πρώτη μετά τη σημαντική συμφωνία του περασμένου Μαρτίου, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Κίνας, για την εξομάλυνση των σχέσεων Ριάντ - Τεχεράνης.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, και άλλους ανώτερους διπλωμάτες. Στην ατζέντα των συνομιλιών συμπεριλαμβάνονταν διμερή ζητήματα, οι εξελίξεις σε μουσουλμανικές χώρες, περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Μετά τη συνάντηση ο Μπιν Φαρχάν τόνισε ότι η αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων συνιστά «κομβική στιγμή» για την περιφερειακή ασφάλεια. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα του επιζητεί «την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το Ιράν» και ότι είναι πρόθυμη να ενεργοποιήσει προηγούμενες συμφωνίες με το Ιράν στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.

Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Σαουδικής Αραβίας για την επιλογή του Ιράν να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ριάντ για τη φιλοξενία της Διεθνούς Εμπορικής Εκθεσης World Expo 2030.

Από την πλευρά του ο Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι εκτιμά τον περιφερειακό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας τις ευρύτερες προοπτικές από τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Μπιν Φαρχάν είχε επισκεφτεί την Τεχεράνη, όπου είχε συναντηθεί με τον Αμίρ Αμπντολαχιάν αλλά και με τον Πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Παράλληλα με την ιστορική επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ ξεκινά και η επίσημη αποστολή του νέου πρέσβη του Ιράν στο Ριάντ, Αλιρεζά Εναγιατί.

Η Σαουδική Αραβία είχε διακόψει τις σχέσεις της με το Ιράν το 2016, όταν διαδηλωτές είχαν επιτεθεί στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη αφότου το Ριάντ εκτέλεσε έναν εξέχοντα Σιίτη ιερωμένο.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νεκρός 32χρονος Παλαιστίνιος μαχητής

Πεδίο συγκρούσεων έγινε για μία ακόμη φορά χτες η Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ο 32χρονος Παλαιστίνιος μαχητής Μουστάφα αλ Καστούνι.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών τραυματίστηκε σοβαρά και μία Παλαιστίνια.

Ο 32χρονος ήταν στέλεχος της Ταξιαρχίας Μαρτύρων αλ Ακσα, ένοπλη πτέρυγα του κόμματος Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι στρατιώτες δέχθηκαν πυρά και ανταπέδωσαν, στη διάρκεια αποστολής για τη σύλληψη στελεχών της οργάνωσης Ισλαμικής Τζιχάντ. Ενα όπλο και δώδεκα βόμβες κατασχέθηκαν επίσης κατά την επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά, αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού. Στη συνέχεια οι κατοχικές δυνάμεις ανατίναξαν ένα σπίτι Παλαιστινίων και έναν φούρνο.

Από την αρχή του 2023 οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και Εβραίοι έποικοι έχουν σκοτώσει πάνω από 220 Παλαιστίνιους, ενώ 27 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε αντίποινα από ένοπλους Παλαιστίνιους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ