ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Ατυχη η Στεφανίδη στο επί κοντώ

Αγωνίστηκε τραυματισμένη στον προκριματικό και δεν κατάφερε να προκριθεί | Αξιόλογη παρουσία του Μ. Αναστασάκη στον τελικό της σφυροβολίας

Ατυχη στάθηκε η Κατερίνα Στεφανίδη κατά τη χθεσινή μέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, συμμετέχοντας στα προκριματικά του επί κοντώ, στην προσπάθεια της να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος. Η Ελληνίδα αθλήτρια τραυματίστηκε στο δεξί πόδι κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, ωστόσο κατάφερε να αγωνιστεί, προσπαθώντας με λιγότερα άλματα να πιάσει το όριο για τον τελικό. Με εμφανές το πρόβλημα, αρχικά ξεπέρασε τα 4,35 μ., με την κατάστασή της όμως να επιδεινώνεται δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 4,50 μ. (δεν ανέβηκε καν στις δύο από τις τρεις προσπάθειες) και αποκλείστηκε.

Στο ίδιο αγώνισμα η Ελένη Πόλακ, έχοντας κι αυτή τρία αποτυχημένα άλματα στα 4,50 μ., επίσης αποκλείστηκε από τον τελικό.

Στα προκριματικά των 400 μ. με εμπόδια των γυναικών η Δήμητρα Γναφάκη δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά, αλλά με καλή κούρσα στην προκριματική σειρά κατέλαβε την 6η θέση (28η στο σύνολο των αθλητριών) με χρόνο 55.29, βελτιώνοντας την καλύτερη φετινή της ατομική επίδοση.

Σφυροβολία: Στη δεκάδα του τελικού ο Αναστασάκης

Καθ' όλα αξιόλογη ήταν η παρουσία του Μιχάλη Αναστασάκη στη σφυροβολία, όπου κατέλαβε τη 10η θέση στον τελικό του αγωνίσματος με καλύτερη βολή στα 75,49 μ., στην τρίτη του προσπάθεια. Ο Χανιώτης αθλητής, μετά την επιτυχία της πρόκρισης σε τελικό Παγκοσμίου για πρώτη φορά, πάλεψε για το καλύτερο δυνατό και έκλεισε τη σεζόν με σταθερότητα, σε βολές πάνω από τα 75 μ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο 21χρονος Καναδός Εθαν Κάτσμπεργκ με 81,25 μ., κάνοντας την έκπληξη και αφήνοντας 2ο τον Πολωνό Νοβίτσκι (81,02 μ.) και 3ο τον Ούγγρο Χάλαζ (80,82 μ.).

20 χλμ. βάδην: 15η η Ντρισμπιώτη

Ο τραυματισμός της Στεφανίδη στο πόδι έκοψε τις ελπίδες της για πρόκριση στον τελικό του επί κοντώ

Eurokinissi

Ο τραυματισμός της Στεφανίδη στο πόδι έκοψε τις ελπίδες της για πρόκριση στον τελικό του επί κοντώ
Παρότι έφτασε στην καλύτερη παρουσία της στα 20 χλμ. βάδην σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη δεν μπόρεσε να βρεθεί στις υψηλές θέσεις της κατάταξης, όπως στόχευε, μένοντας 15η με χρόνο 1.30.12. Στο ίδιο αγώνισμα η Αντιγόνη Φιλτισάκου τερμάτισε 38η με 1.37.55. Το χρυσό κατέκτησε η Ισπανίδα Πέρεθ με 1.26.51, το ασημένιο η Αυστραλή Μόνταγκ με 1.27.16 και το χάλκινο η Ιταλίδα Παλμισάνο με 1.27.26.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, κάτω από βροχή, ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ τερμάτισε 38ος σε 1.24.26, βελτιώνοντας την καλύτερη φετινή του επίδοση.

«Βολίδα» ο Λάιλς στα 100 μ.

Μετά τις επιτυχίες του στα 200 μ., ο Αμερικανός σπρίντερ Νόα Λάιλς κατάφερε να αναδειχθεί νικητής και στην κούρσα των 100 μ. στη Βουδαπέστη, με χρόνο 9.83, που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. 2ος ήταν ο Λέτσιλ Τεμπόγκο από την Μποτσουάνα με 9.88 και 3ος ο Βρετανός Χιουγκς, επίσης με 9.88.

Τα μετάλλια σε άλλα αγωνίσματα:

Επταθλο: 1η η Τζόνσον - Τόμσον (Μ. Βρετανία) με 6.740 β., 2η η Χαλ (ΗΠΑ) με 6.720 β. και 3η η Βέτερ (Ολλανδία) με 6.501 β.

Μήκος: 1η η Ιβάνα Μπουλέτα (Σερβία) με 7,14 μ., 2η η Ντέιβς - Χούνταλ (Μ. Βρετανία) με 6,91 μ. και 3η η Ροτάρου (Ρουμανία) με 6,88 μ.

10.000 μ: 1ος ο Τσεπτεγκέι (Ουγκάντα) με 27.51.42, 2ος ο Εμπενό (Κένυα) με 27.52.60 και 3ος ο Μπαρέγκα (Αιθιοπία) με 27.52.72.

CHAMPIONS LEAGUE
Τον δρόμο για τους ομίλους ψάχνει η ΑΕΚ

Μετά τη σπουδαία πρόκριση επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ η «Ενωση» αντιμετωπίζει την Αντβέρπ στο Βέλγιο, στον πρώτο τους αγώνα για τα πλέι οφ

Μετά τη σπουδαία πρόκριση επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η ΑΕΚ θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για τους ομίλους σήμερα κόντρα στην Αντβέρπ

Eurokinissi

Μετά τη σπουδαία πρόκριση επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η ΑΕΚ θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για τους ομίλους σήμερα κόντρα στην Αντβέρπ
Μετά το πέρασμά της από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, έπειτα από εντυπωσιακή ανατροπή στο θρίλερ της Νέας Φιλαδέλφειας και ισοπαλία 2-2 με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η ΑΕΚ δοκιμάζεται απόψε στο Βέλγιο κόντρα στην Αντβέρπ (22.00 - Cosmote Sport 2) στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τα πλέι οφ της διοργάνωσης, και θέλει να θέσει τις βάσεις για την πρόκριση στη φάση των ομίλων. Να σημειωθεί ότι η «Ενωση» αντιμετωπίζει ξανά την πρωταθλήτρια Βελγίου έναν μήνα μετά από μεταξύ τους φιλικό, στο οποίο η ελληνική ομάδα είχε επικρατήσει με 3-0.

Στην ΑΕΚ επικρατεί καλή ψυχολογία μετά την πρόκριση επί της Ντιναμό, ενώ κατόπιν και της επανόδου του Γκατσίνοβιτς στη δράση δεν υπάρχουν προβλήματα απουσιών. Το μόνο μειονέκτημα για την «Ενωση» είναι ο περιορισμένος χρόνος που είχε στη διάθεσή της προκειμένου να προετοιμαστεί για τον αγώνα (μόλις 48 ώρες).

Εμεινε όρθια στο θρίλερ

Με μια εντυπωσιακή ανατροπή στις καθυστερήσεις του επαναληπτικού αγώνα με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην «OPAP Arena», η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει το αποτέλεσμα που σε συνδυασμό με το υπέρ της 2-1 από τον πρώτο αγώνα την έστειλε στα πλέι οφ. Η ρεβάνς πραγματοποιήθηκε κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση, εξαιτίας του θανάτου του 29χρονου οπαδού της «Ενωσης», Μιχάλη Κατσούρη, θύματος της καταδρομικής επίθεσης φασιστών οπαδών της κροατικής ομάδας, σε συνεργασία με Ελληνες συνεργούς τους και υπό την ανοχή των αστυνομικών αρχών έξω από την «ΟPAP Arena» στις 7/8, παραμονές του τότε προγραμματισμένου πρώτου αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Στο ματς του Σαββάτου βρέθηκαν στις εξέδρες η μητέρα του δολοφονημένου Μιχάλη και άλλα συγγενικά του πρόσωπα, κατόπιν πρόσκλησης της ΠΑΕ ΑΕΚ. Πριν την έναρξη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 29χρονου, ενώ οι παίκτες της ΑΕΚ κατέθεσαν λουλούδια στο σημείο του πετάλου των οργανωμένων, όπου δέσποζε η φωτογραφία του Κατσούρη.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Ντιναμό αιφνιδίασε τους πρωταθλητές Ελλάδας, καθώς εκμεταλλευόμενη αμυντικές ολιγωρίες προηγήθηκε 2-0 (Σούταλο 45'+1, Λιούμπισιτς 65'), ανατρέποντας έτσι την ήττα της στο πρώτο ματς και αγγίζοντας την πρόκριση. Οι γηπεδούχοι όμως, ασκώντας μεγάλη πίεση μετά το 75', απάντησαν στις καθυστερήσεις: Πρώτα ο Αραούχο στο 90'+2 μείωσε σε 2-1, σκορ που θα πήγαινε το ματς στην παράταση, και έπειτα στο 90'+5 η ΑΕΚ έκανε το 2-2 και πήρε την πρόκριση με γκολ του Βίντα, ύστερα από χαμένο πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία, την εκτέλεση του οποίου απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς.

SUPER LEAGUE
Πρεμιέρα με θέαμα, απρόοπτα και παράπονα

Με αρκετό θέαμα στα περισσότερα παιχνίδια που διεξήχθησαν αλλά και απρόοπτα, όπως και τα γνωστά παράπονα για τη διαιτησία να εμφανίζονται με το ...καλημέρα, το πρωτάθλημα της Super League έκανε πρεμιέρα για τη νέα σεζόν. Από το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής αναβλήθηκαν οι αγώνες ΑΕΚ - Παναιτωλικού και Παναθηναϊκού - Ατρομήτου λόγω της συμμετοχής των δύο πρώτων στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο πλέον συναρπαστικό ματς της πρεμιέρας ο ΟΦΗ στο Ηράκλειο έφθασε σε σημαντική επιτυχία επί του Αρη, τον οποίο νίκησε με 3-2 (Ντίκο 17', Τοράρινσον 38', Νέιρα 91' - Μορόν 40', Φαμπιάνο 68') μετά από ένα παιχνίδι ανατροπών και πλούσιο σε θέαμα και φάσεις.

Με απρόοπτα σημαδεύτηκε ο αγώνας στα Γιάννενα μεταξύ ΠΑΣ και Κηφισιάς αφού λόγω προβλήματος στον πυλώνα φωτισμού το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά στο ημίχρονο και χρειάστηκε να ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα (Κυριακή). Τελικά οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 3-0 (Κόντε 31', 53', Γκάρο 93').

Στην Τούμπα με κορυφαίο τον Ζίβκοβιτς ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Αστέρα Τρίπολης με 3-0 (Μουργκ 22', Ζίβκοβιτς 54', 59') όντας πιο αποτελεσματικός στην τελική προσπάθεια, ενώ οι Αρκάδες έχασαν πέναλτι στο πρώτο μέρος με τον Μιριτέλο.

Νικηφόρα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του και ο Ολυμπιακός που νίκησε στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον νεοφώτιστο Πανσερραϊκό με 2-0 (Μπιέλ 62', Ελ Αραμπί 87') με τους γηπεδούχους να είναι καλύτεροι στο β' μέρος και τους φιλοξενούμενους να αγωνίζονται με 10 παίκτες από το 4ο λεπτό λόγω αποβολής του Χάγιετ.

Στο Πανθεσσαλικό, Βόλος και Λαμία έμειναν στο 2-2 (Σιέλης 58', Αλχο 90' - Καρλίτος 55', Σλίβκα 60') με τους γηπεδούχους πάντως να διαμαρτύρονται μέσω ανακοίνωσης για τις διαιτητικές αποφάσεις.

EUROVOLLEY 2023
Koμβικό ραντεβού για την Εθνική γυναικών

Κρίσιμη για τις ελπίδες πρόκρισης στους «16» η σημερινή αναμέτρηση με το Αζερμπαϊτζάν

Σε κομβικό σημείο φθάνει σήμερα η προσπάθεια της Εθνικής γυναικών για πρόκριση στον γύρο των «16» του Eurovolley 2023 αφού στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του ομίλου της στη Γερμανία θα αντιμετωπίσει το Αζερμπαϊτζάν (18.00, EΡΤ3). Το ελληνικό συγκρότημα θέλει τη νίκη προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες για μια θέση στην πρώτη τετράδα του ομίλου που δίνει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις στον όμιλο η Εθνική μετράει μια νίκη επί της Σουηδίας με 3-1 σετ στη 2η αγωνιστική και δύο ήττες από την οικοδέσποινα του ομίλου Γερμανία με 3-0 σετ στην πρεμιέρα και την Τσεχία στην 3η αγωνιστική με το ίδιο σκορ. Ετσι τόσο η σημερινή αναμέτρηση κόντρα στις Αζέρες όσο και αυτή με την Τουρκία που θα ακολουθήσει αύριο Τετάρτη θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τον στόχο της Εθνικής που είναι η παρουσία στα νοκ άουτ παιχνίδια της διοργάνωσης.

Σχολιάζοντας την τελευταία ήττα από την Τσεχία ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής, Γιανούς Οτσάλ, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την απόδοση των διεθνών παικτριών κυρίως στο θέμα της ψυχολογικής ετοιμότητας που απαιτούσε το παιχνίδι. Με τον Τούρκο τεχνικό να χαρακτηρίζει «τελικό» τη σημερινή αναμέτρηση με το Αζερμπαϊτζάν και να εμφανίζεται αισιόδοξος για μια καλύτερη παρουσία των παικτριών της Εθνικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ