ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οι "Αρκαδίες" του Μίκη Θεοδωράκη στην Αρκαδία»
  • Αυτήν την Κυριακή η μεγάλη εκδήλωση - συναυλία για τον Μ. Θεοδωράκη στη Ζάτουνα
  • Θα μιλήσει ο Ν. Κουτουμάνος, θα ακολουθήσει συναυλία

Ο Μίκης με τα παιδιά του στη Ζάτουνα
Ο Μίκης με τα παιδιά του στη Ζάτουνα
«Το χωριό είναι έρημο, μένουν δεν μένουν είκοσι οικογένειες. Από τις τρεις μεριές είναι περικυκλωμένο από βουνά. Η τέταρτη είναι μια βαθιά χαράδρα, ως τριακόσια μέτρα, από όπου περνά ο ποταμός Λούσιος. Απέναντι από τη Ζάτουνα υψώνεται το Μαίναλο, γιομάτο δάση από έλατα. Το σπίτι μας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, πάνω στη δημοσιά. Εχουμε ένα δωμάτιο ευρύχωρο κι ένα μικρό όπου κοιμούνται η Μαργαρίτα με τον Γιώργο. Τα παιδιά μας πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο που έχει εν όλω 25 μαθητές. Είμαι υποχρεωμένος να παρουσιάζομαι δυο φορές τη μέρα στον αστυνομικό σταθμό. Στο σπίτι μας απ' έξω υπάρχει φρουρά νύχτα και μέρα. Δυο σκοποί μπροστά στην πόρτα κι ένας τρίτος που κάνει βόλτες στον δρόμο. Μόλις βγω έξω συνοδεύομαι παντού από τους δυο φρουρούς. Δεν έχω δικαίωμα να μιλώ σε κανέναν. Οποιος με χαιρετήσει κινδυνεύει, τον καλούν στον σταθμό και τον ανακρίνουν. Ο περίπατος γίνεται μέσα στο χωριό, δεν έχω δικαίωμα να πάω ούτε δέκα μέτρα πιο μακριά...».

Τα παραπάνω σημείωνε σε επιστολή που είχε στείλει παράνομα στο εξωτερικό ο Μίκης Θεοδωράκης σε μέλη του ΠΑΜ περιγράφοντας τον νέο τόπο εξορίας του ίδιου και της οικογένειάς του, τη Ζάτουνα.

Εκεί, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έπαψε να δημιουργεί, αφού, όπως ο ίδιος έλεγε, «είναι οι αγώνες και η μουσική τόσο δεμένα πια μέσα μου, ώστε δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα. Φαίνεται πως το ταλέντο μου, σαν μια παράξενη μπαταρία, εκεί μέσα γεμίζει...».


Σε αυτό το μικρό και απομονωμένο χωριό, κάτω από τη μύτη των χωροφυλάκων, συνέθεσε 11 κύκλους τραγουδιών με τον τίτλο «Αρκαδίες» σε ποίηση δική του, Μάνου Ελευθερίου, Ανδρέα Κάλβου, Αγγελου Σικελιανού, Τάκη Σινόπουλου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νότη Περγιάλη και Κώστα Καλατζή και τη μουσική της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Παρά τις απαγορεύσεις καταφέρνει με διάφορους τρόπους να στέλνει μαγνητοταινίες με τα καινούργια έργα στο εξωτερικό, τα οποία μεταδίδονται από ξένους σταθμούς και ακούγονται στην Ελλάδα...

***

Επιθυμία του Μίκη ήταν να παρουσιάζονται οι «Αρκαδίες» στη Ζάτουνα.

Το ΚΚΕ, υλοποιώντας την επιθυμία του, οργανώνει την Κυριακή 27 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα μεγάλη εκδήλωση - συναυλία με τίτλο «Οι "Αρκαδίες" του Μίκη Θεοδωράκη στην Αρκαδία», στη Ζάτουνα Αρκαδίας, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατό του.

Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας που θα ακολουθήσει, θα έχει ο Κώστας Θωμαΐδης και ο ίδιος μαζί με την τελευταία ερμηνεύτρια έργων του Μίκη, Μπέττυ Χαρλαύτη, θα ερμηνεύσουν τις τέσσερις πρώτες «Αρκαδίες» του συνθέτη, καθώς και μια επιλογή από άλλα γνωστά τραγούδια του. Στο πιάνο θα τους συνοδεύσει ο Τάκης Φαραζής.

Στην πλατεία του χωριού, όπου θα γίνει η εκδήλωση, το παλιό σχολείο που λειτουργούσε την περίοδο της εξορίας του Μίκη, όπου φοίτησαν και τα παιδιά του, έχει μετατραπεί από το 2006 σε ένα εξαιρετικό, σύγχρονο μουσείο για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο τη μέρα της εκδήλωσης θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο από το πρωί.

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ δρομολογεί λεωφορεία την Κυριακή 27 Αυγούστου για τη Ζάτουνα, που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Καραϊσκάκη στις 2 το μεσημέρι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αντίστοιχα, η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ δρομολογεί λεωφορεία για τη Ζάτουνα από τις παρακάτω πόλεις:

Καλαμάτα, στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Οθωνος.

Σπάρτη, στις 4 μ.μ. από την Πυροσβεστική.

Τρίπολη, στις 5 μ.μ. από την πλατεία Κολοκοτρώνη.

Κόρινθο, στις 4 μ.μ. από τα Περιβολάκια.

Ναύπλιο, στις 3 μ.μ., από τον ΟΤΕ.

Νέα Κίο, στις 3.15 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.

Αργος, στις 3.30 μ.μ. από τον σταθμό του ΟΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ