ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Εγκληματικές οι ευθύνες του αστικού κράτους και των τοπικών διοικήσεων

Αυτοψία του «Ριζοσπάστη» στις πληγείσες περιοχές

Καμένα στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου

Eurokinissi

Καμένα στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου
Αλλη μια νύχτα πανικού και αγωνίας έζησαν την Τετάρτη βράδυ προς ξημερώματα Πέμπτης οι κάτοικοι των βόρειων συνοικιών του Μενιδίου, με τη φωτιά που μαινόταν στην Πάρνηθα να πλησιάζει επικίνδυνα τον οικιστικό ιστό και κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως ο μεγάλος ηλεκτρικός σταθμός του ΑΔΜΗΕ και οι εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, εξαιτίας της επιλεκτικής ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών, ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται δίπλα στον οικιστικό ιστό.

Πολλοί κάτοικοι των περιοχών της Αγίας Παρασκευής και του Πανοράματος, την Τετάρτη, μας περιέγραψαν την αγανάκτηση και την οργή τους για την κατάσταση. Η φωτιά πρόλαβε να προκαλέσει ζημιές έως ολική καταστροφή σε γύρω στα 6 σπίτια στην Αγία Παρασκευή και σε άλλα στον συνοικισμό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, με τους κατοίκους να είναι σε απόγνωση.

Παρά τις τιτάνιες και ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών, στις 2.30 περίπου το ξημέρωμα της Πέμπτης υπήρξε μια τεράστια αναζωπύρωση πάνω από την Αγία Παρασκευή, σε μια ρεματιά παράλληλα με τη Λεωφόρο Πάρνηθος, με δύο κατευθύνσεις, μία μέσα στην Αγία Παρασκευή και μία προς Θρακομακεδόνες, όπου τελικά δεν πήγε, καθώς στη συνέχεια άλλαξε η ροή του ανέμου. Μόνο όταν χάραξε άρχισε η ρίψη των εναέριων μέσων, περιορίζοντας την έκταση της φωτιάς που έκαιγε στον ορεινό όγκο του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, στο ύψωμα Αέρας, δίπλα στην τοποθεσία Κεραμίδι.

Συντρίμμια οι κόποι μιας ζωής

Eurokinissi

Συντρίμμια οι κόποι μιας ζωής
Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και η αυτοψία του «Ριζοσπάστη», που ξεκίνησε στις 3.30 το ξημέρωμα, ήρθαν αντιμέτωποι με το μπάχαλο του κρατικού μηχανισμού, την έλλειψη σχεδίου πρόληψης και αντίστοιχα παρέμβασης, τα λιγοστά εναέρια μέσα, τους εξουθενωμένους πυροσβέστες, τη λογική ότι «η φωτιά θα σβήσει μόνη της». Βασική κατεύθυνση το «τρεχάτε να σωθείτε» με τις εκκενώσεις μέσω του μηνύματος 112 και «γαία πυρί μιχθήτω», ενώ αντιφατικές και συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες προς τους κατοίκους για εκκένωση, όπως στην περίπτωση των Θρακομακεδόνων, όπου ταλαιπωρήθηκε πολύς κόσμος, μεταξύ του και ευπαθείς ομάδες. Η επιχείρηση γινόταν χωρίς ουσιαστικό συντονισμό, με τους πυροσβέστες και εθελοντές να παλεύουν σε πολλά μέτωπα και κατοίκους που, επειδή δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, τελικά τα έσωσαν. Η Πυροσβεστική έδινε τη μάχη με αυτοκίνητα υπέργηρα - σαράβαλα, όπως η περίπτωση που ήμασταν αυτήκοοι μάρτυρες, με ένα πυροσβεστικό όχημα που δυσκολευόταν να στρίψει γιατί δεν έπαιρνε την όπισθεν, ή όχημα που είχε πάει στη φωτιά σχεδόν άδειο και περίμενε ανεφοδιασμό. Επίσης, ενώ μαινόταν η φωτιά, τα ξημερώματα έγινε μια στοιχειώδης αντιπυρική ζώνη στη θέση Μέλια, στην αρχή του μονοπατιού για τον Αη Γιώργη Κεραμιδίου.

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού για την τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, των Τοπικών Διοικήσεων στους δήμους (Φυλής και Μενιδίου) και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς για άλλη μια φορά ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας αποδείχθηκε ότι ήταν πλήρως απροστάτευτος, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, χωρίς κρουνούς, υδατοδεξαμενές που να είναι λειτουργικές, με το δάσος ακαθάριστο. Αυτός ο πολύτιμος «πνεύμονας» για όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής ξανακάηκε, όπως και το 1999, το 2007, το 2021.

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Κόλαση φωτιάς το βράδυ της Τετάρτης στη συνοικία Αγία Παρασκευή Μενιδίου
Κόλαση φωτιάς το βράδυ της Τετάρτης στη συνοικία Αγία Παρασκευή Μενιδίου
Το βράδυ της χτεσινής μέρας τα μέτωπα προς τους Θρακομακεδόνες αλλά και το δυτικό κομμάτι παρουσίαζαν συνεχείς αναζωπυρώσεις, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Κλειστών, λόγω των ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Αναζωπυρώσεις εντοπίζονταν επίσης νοτιοδυτικά της Πάρνηθας, στο ρέμα της Γιαννούλας και στο Φρούριο της Φυλής.

Για κάποιες ώρες μέσα στη μέρα δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα, ωστόσο επιχειρούσαν εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αποτρέψουν νέες αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα για το άνοιγμα αντιπυρικής ζώνης με κατεύθυνση από Αγία Παρασκευή προς τελεφερίκ. Από την άλλη, αναζωπύρωση εκδηλώθηκε βόρεια της Χασιάς και ανατολικά της Μονής Κλειστών, προς το ρέμα Γκούρα.

  • Φωτιά ξέσπασε χτες το βράδυ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, η οποία γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο. Δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη φωτιά, συμβάλλοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά στην κατάσβεσή της. Συμμετείχαν επίσης δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καισαριανής.
Την τελευταία στιγμή ο κρατικός μηχανισμός άνοιξε μια υποτυπώδη αντιπυρική ζώνη
Την τελευταία στιγμή ο κρατικός μηχανισμός άνοιξε μια υποτυπώδη αντιπυρική ζώνη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με θεατρινισμούς προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της

Με θεατρινισμούς προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της η κυβέρνηση για τις τεράστιες καταστροφές και τους θανάτους από τις πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα όλο το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστική ήταν η «έκτακτη» ενημέρωση στην οποία προχώρησε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, για την πορεία των πυρκαγιών, αναπαράγοντας καταγγελίες για εμπρησμό.

Συγκεκριμένα, μετά την προχθεσινή ...παράσταση, όπου εκ μέρους της κυβέρνησης αναμασούσε τα γνωστά περί «πρωτοφανούς κατάστασης» και «κλιματικής αλλαγής», φτάνοντας στο σημείο να φέρει ως παράδειγμα τη δολοφονική φωτιά στη Χαβάη, χθες τα έβαλε με τους «αλητήριους εμπρηστές»: Εκανε λόγο για 9 απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα, παραθέτοντας τα σημεία και τις ώρες που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν οι απόπειρες και προσθέτοντας ότι έχουν γίνει προσαγωγές, ενώ συνεχίζεται η έρευνα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της ΕΥΠ.

Παραπέρα, με ύφος ...σερίφη του Φαρ Ουέστ ο Κικίλιας έστειλε μήνυμα στους εμπρηστές ότι «δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε», κάνοντας ωστόσο γαργάρα τις τραγικές ελλείψεις στον αντιπυρικό σχεδιασμό του κράτους, τα τεράστια κενά στην Πυροσβεστική, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, όπως τα Δασαρχεία, που θα μπορούσαν να αποτρέπουν και τις απόπειρες εμπρησμού, ή έστω να αντιμετωπίζουν από πολύ καλύτερες θέσεις τις πυρκαγιές.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, μιλώντας στο «Mega», χαρακτήρισε «κατάκτηση» την τακτική τού «φευγάτε να σωθείτε», που προβάλλει ως λύση σε κάθε καταστροφή η κυβέρνηση, λέγοντας ότι ...«δεν είναι απλά σχέδια εκκένωσης (...) είναι προσπάθεια, επιχειρησιακά σχέδια (...) Και δεν πρέπει να το υποτιμάμε»! Κατέφυγε δε κι αυτός στον ισχυρισμό ότι «όλες αυτές οι κρίσεις, απ' ό,τι φαίνεται, είναι παγκόσμιες». Αποσιώπησε ότι σχέδιο για τις λαϊκές ανάγκες δεν είναι στον προσανατολισμό και στις προτεραιότητες του αστικού κράτους πουθενά στον κόσμο, ενώ το αναγκαίο προσωπικό και τα μέσα πυροπροστασίας, σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούνται παντού «κόστος».

Ολα αυτά ενώ διαρρέουν φήμες ότι ενδέχεται να υπάρξουν καρατομήσεις στελεχών, της κυβέρνησης ή υπηρεσιακών, ως αποδιοπομπαίων τράγων, για να κρυφτεί βέβαια η ανεπάρκεια του αστικού κράτους όποτε είναι να προστατέψει λαϊκά συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη Δευτέρα (28/8) η Βουλή ανοίγει και πάλι τις εργασίες της και, όπως διαχέεται από το Μαξίμου, η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα της διαχείρισης των πυρκαγιών θα προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην πράξη, βέβαια, ετοιμάζονται μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα να στήσουν ακόμα έναν ανούσιο για τον λαό διαγκωνισμό για το ποιος έχει βάλει περισσότερο τη σφραγίδα του στην εγκληματική πολιτική που οδηγεί στις σημερινές τραγωδίες.

Στο μεταξύ, την παραπομπή του βουλευτή της Ελ. Λύσης Π. Παπαδάκη, που μέσω διαδικτύου καλούσε σε πογκρόμ κατά των μεταναστών στο Εβρο, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή Φάμελου στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ διάβημα για ποινικές ευθύνες κυβερνητικών, πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Αρειο Πάγο, σε μια προσπάθεια να κρυφτούν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες.

Φωτιά στον Αυλώνα, σύλληψη για εμπρησμό

Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί αργά το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί στον Αυλώνα, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, και έκαιγε τις βόρειες πλαγιές της Πάρνηθας. Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, χθες από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι εκδηλώθηκαν εννέα πυρκαγιές στην περιοχή του Αυλώνα, στις βόρειες πλαγιές της Πάρνηθας, οι οποίες αποδίδονται σε εμπρησμό, καθώς - μεταξύ άλλων - οι 6 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε δύο τριάδες ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι στη διάρκεια της χθεσινής μέρας έγιναν 4 προσαγωγές Ελλήνων, δύο στην Αυλώνα και δύο στο Μενίδι. Αργότερα χθες το βράδυ πάντως οι τρεις από τους τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η προσαγωγή του τέταρτου, ενός 45χρονου, μετατράπηκε σε σύλληψη με την κατηγορία του εμπρησμού, με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε τουλάχιστον τρεις εστίες φωτιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ