ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Κινητοποίηση για άμεσα μέτρα σωτηρίας των λαϊκών περιουσιών και της Πάρνηθας από την καταστροφική πυρκαγιά

Μια πρώτη συμβολική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες στο δημαρχείο Μενιδίου κάτοικοι και φορείς της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή να παρθούν όλα τα μέτρα για να κατασβεστεί πλήρως η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, να προστατευτούν ο δρυμός και τα σπίτια στην περιοχή. Οι κάτοικοι για τρίτη μέρα έδιναν μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους, συνδράμοντας και τις λιγοστές και κουρασμένες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μιλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο Στάθης Σταθουλόπουλος, εκ μέρους του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συμβολική κινητοποίηση στους αρμόδιους φορείς, απαιτώντας να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να κατασβεστεί πλήρως η φωτιά στην Πάρνηθα, να αποκατασταθούν στο 100% οι πληγέντες. Ως φορείς και σωματεία του Μενιδίου είχαμε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι πρέπει να παρθούν μέτρα ενίσχυσης της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με προσωπικό και μέσα, να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί, υποδομές, ωστόσο τίποτα δεν έγινε». Σημείωσε επίσης τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, γιατί θεωρούν την πυροπροστασία και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού κόστος.

Ο ομιλητής απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση των συνδικάτων στις 7.30 στο Σύνταγμα, «για να διαδηλώσουμε ενάντια στο έγκλημα που γίνεται και στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα, με τα χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους».

Στη συνέχεια εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων, που κρατούσαν, συναντήθηκε με τον διευθυντή του Γραφείου του δημάρχου Μενιδίου, απαιτώντας να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, χωρίς η δημοτική αρχή να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο.

Για τη συνάντηση ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Αποστόλης Παπαγιανόπουλος.

Η χώρα στην εντατική, τα φασιστοειδή που αλωνίζουν και η στάχτη στα μάτια

Γίναμε η χώρα που κανονικότητά της είναι να καίγεται τα καλοκαίρια και να πνίγεται τον χειμώνα.

Με τους κατοίκους της να δολοφονούνται στα μέσα μεταφοράς, σε καρότσες αγροτικών, σε εργοστάσια.

Μια χώρα ρημαγμένη, γεμάτη παγίδες θανάτου, με ανθρώπους και ζώα να απανθρακώνονται, κόπους ζωής να χάνονται, το μέρος εκείνο όπου όλα αφήνονται να γίνουν στάχτη.

Στάχτη οι «παράτυποι μετανάστες», τα ζώα, τα σπίτια, οι ναοί, τα μαγαζιά, τα νοσοκομεία, όλα στάχτη...

Η όμορφη χώρα όμορφα καίγεται...

Αβοήθητη, ανυπεράσπιστη, εγκλωβισμένη σε αμέτρητα εφιαλτικά πύρινα μέτωπα, με άφαντο το «επιτελικό κράτος», άφαντους τους περιφερειάρχες (νυν και υποψήφιο), άφαντους από τη μάχη και τους υποψηφίους των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Αττικής. Αυτούς δηλαδή των οποίων τα κόμματα έβαλαν τη σφραγίδα τους στην έλλειψη του αντιπυρικού σχεδιασμού. Αφαντος και ο πρωθυπουργός, μέχρι να επιμεληθεί την πρέπουσα για την περίσταση αξυρισιά, με δυο λόγια άφαντοι όλοι όσοι θα έπρεπε να είναι παρόντες από το πρώτο λεπτό. Ολοι αυτοί που με την εγκληματική τους πολιτική θεωρούν ενδεδειγμένη μέθοδο «πολιτικής προστασίας» και «αντιπυρικού σχεδιασμού» την πρακτική του 112, «φύγετε να σωθείτε».

Μόνο το ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή, με όλες τις δυνάμεις του, στις εστίες των πυρκαγιών, προσπαθώντας να συνδράμει να σωθεί ό,τι ακόμα σώζεται.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που πληρώνουμε τα ίδια τραγικά αποτελέσματα της επιλεκτικής ανικανότητας κράτους και κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που έχει επιλέξει να αφήσει κενά στην Πυροσβεστική (έχουν φτάσει τις 4.000 οργανικές θέσεις), για να χαρίσει εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους και στους πολεμικούς εξοπλισμούς που στέλνει στην Ουκρανία. Προέχει γι' αυτήν - την ώρα που καίγονται άνθρωποι, περιουσίες και ο όποιος δασικός πλούτος έχει ξεφύγει από τη λαίλαπα - το προκλητικό τραπέζωμα και οι γελαστές φωτογραφίες με τον Ζελένσκι, και το βαθύ μπλέξιμό μας σε έναν πόλεμο που μόνο ζημιά μας κάνει (αλήθεια, θα μας πει τι οπλικά συστήματα προτίθεται να δώσει στο Κίεβο ο κ. Μητσοτάκης;).

Οσο για τα κανάλια, συνεπή στον προγραμματισμό τους, συνέχιζαν όλες τις προηγούμενες μέρες κανονικά το ψυχαγωγικό τους πρόγραμμα και κάποιοι «δημοσιογράφοι» καθησύχαζαν το κοινό, υπογραμμίζοντας ανερυθρίαστα ότι «είναι ευτύχημα ότι τουλάχιστον δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, παρά μόνο κάποιοι μετανάστες», υπογράφοντας με τον πιο χυδαίο τρόπο το τέλος της δημοσιογραφίας! Τηλεόραση συνεχούς παραγωγής στάχτης για τα μάτια των τηλεθεατών!

Κατ' εξακολούθηση έγκλημα η φασιστική δράση

Και μέσα στον χαμό, είχαμε και τα φασιστοειδή να αλωνίζουν και να «μπαγλαρώνουν» σε τρέιλερ μετανάστες, ενοχοποιώντας για τις φωτιές τούς ξεριζωμένους, αποδεικνύοντας στην πράξη, με αυτήν την αποτρόπαιη ενέργεια, το πώς συνδέονται η εγκληματική μεταναστευτική πολιτική και η απουσία πρόληψης.

Μόνο όταν η απογοήτευση όλων μας γίνει οργή και η οργή γίνει δράση, μόνο αν δυναμώσει η λαϊκή κινητοποίηση και η αλληλεγγύη, θα σώσουμε ό,τι σώζεται. Γιατί δεν πάει άλλο!

Ολοι σήμερα στο μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο στις 7.30 μ.μ στην πλατεία Συντάγματος, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.

***

Ο επίλογος αυτού του κειμένου ανήκει στον Σεφέρη.

«Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε

Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη

Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε

Αγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη

Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας

Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη...

Βρήκαμε τη στάχτη

Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας, τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα».


Της
Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ*
*H Σεμίνα Διγενή είναι βουλευτής του ΚΚΕ, δημοσιογράφος

886.687 στρέμματα έχουν καεί μέσα σε 5 μέρες

Περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένα κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Eurokinissi

886.687 στρέμματα έχουν καεί από τις 19 Αυγούστου μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης 23 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα:

  • Στον Εβρο έχουν καεί 733.650 στρέμματα.
  • Στη Ροδόπη έχουν καεί 53.000 στρέμματα.
  • Στην Αττική έχουν καεί 50.057 στρέμματα.
  • Στη Βοιωτία έχουν καεί 35.980 στρέμματα.
  • Στην Κύθνο έχουν καεί 8.000 στρέμματα.
  • Στα Ψαχνά έχουν καεί 6.000 στρέμματα.

Την τραγική εικόνα περιγράφει και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας (2023) αντιπυρικής περιόδου.

Πιο αναλυτικά:

- Εως την Τετάρτη 23/8, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.

- Η έκταση που είχε καεί μέχρι την Τετάρτη αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 - 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

- Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα.

- Τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023) οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.

Και οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε όλη τη χώρα, αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας...

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ TWITTER
Γιατί δεν σβήνουν οι φωτιές;

Ενα αποκαλυπτικό γράφημα παρουσιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανάρτησή του στο Twitter, με τίτλο «Γιατί δεν σβήνουν οι φωτιές;».

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Ως εδώ στην εγκληματική πολιτική, με τις ελλείψεις σε πυροσβέστες, αντιπυρικό σχεδιασμό, πρόληψη.

1) Κανένας δασεργάτης και μόλις 7 δασοφύλακες στο Δασαρχείο Πάρνηθας για 350.000 στρέμματα δάσους!

2) Το 2022 σε σχέση με το 2021 οι επαγγελματίες πυροσβέστες σε όλη την ΕΕ μειώθηκαν κατά 28.000!

3) Ο μέσος όρος των δαπανών των κρατών - μελών της ΕΕ το 2022 για τις υπηρεσίες πυροπροστασίας είναι μόλις στο 0,5% (ποσοστό σταθερό εδώ και πάνω από μία εικοσαετία).

4) Περικοπές πυροσβεστών μέσα σε έναν χρόνο:

  • Γαλλία: 5.446
  • Πορτογαλία: 2.907

5) Ελλείψεις πυροσβεστών:

  • Ιταλία: 2.000
  • Ελλάδα: 4.500

6) Την ώρα που καίγεται η Ελλάδα, η κυβέρνηση από τον ιδρώτα του λαού σπαταλά δημόσιο χρήμα για να στέλνει οπλικά συστήματα στον Ζελένσκι, αντί να ενισχύει την Πυροσβεστική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ