ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αεροσκάφη F-16 και από τη Νορβηγία στο Κίεβο

Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα και τα σενάρια γύρω από τη συντριβή του αεροσκάφους με την ηγεσία της «Wagner»

Από τη χθεσινή συνάντηση του Νορβηγού πρωθυπουργού με τον Β. Ζελένσκι

Ukrainian Presidential Press O

Από τη χθεσινή συνάντηση του Νορβηγού πρωθυπουργού με τον Β. Ζελένσκι
Η Νορβηγία έγινε χθες η τρίτη χώρα του ΝΑΤΟ που ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο, ενώ οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι θα εκπαιδευτούν Ουκρανοί πιλότοι και σε αμερικανικές βάσεις, στο πλαίσιο της συνεχούς κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ πιέζουν το Κίεβο να ρίξει περισσότερες δυνάμεις στη νότια Ουκρανία και να «αποδεχτεί» ακόμα περισσότερες απώλειες στο «σφαγείο» των εκεί μαχών, προκειμένου να επιταχυνθεί η ουκρανική αντεπίθεση.

Παράλληλα με τα παραπάνω, πολλαπλασιάζονται ερωτήματα, σενάρια και αναλύσεις γύρω από την προχθεσινή συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους στη Ρωσίας, κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν.

Αποστολή F-16 από τη Νορβηγία, εκπαίδευση πιλότων και στις ΗΠΑ

Μετά τη Δανία και την Ολλανδία, η Νορβηγία έγινε χθες η τρίτη χώρα που ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να στείλει αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γ. Στέρε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι «εν ευθέτω χρόνω θα παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δωρεά, τους αριθμούς και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης».

Το Οσλο είχε ανακοινώσει ήδη από τον Μάη ότι σχεδιάζει να αναλάβει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16.

Επίσης χθες, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον στο Κίεβο αντιαεροπορικούς πυραύλους και συστήματα αποναρκοθέτησης, καθώς και 1,5 δισ. κορόνες (140,5 εκατ. ευρώ) βοήθειας για την εξασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με το Οσλο, η συνολική βοήθεια προς το Κίεβο τα τελευταία 5 χρόνια φτάνει πλέον τα 7 δισ. ευρώ.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιβεβαίωσαν χθες ότι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 σε αμερικανικές βάσεις.

Σε προηγούμενες δηλώσεις, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν μόνο αν ξεπερνιούνταν οι δυνατότητες εκπαίδευσης από ευρωπαϊκές χώρες. Χθες, ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου τους οποίους επικαλούνταν η εφημερίδα «New York Times» και το CNN δήλωναν ότι η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και μηχανικών συντήρησης σε αμερικανικές βάσεις, στο Τέξας και στην Αριζόνα, θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, μόλις συγκροτηθούν οι ομάδες προς εκπαίδευση. Οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένονταν αργά χθες.

Περαιτέρω, μετά από συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μ. Ρεμπέλο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι και η Πορτογαλία θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16.

Παράλληλα αυξάνεται διαρκώς η ροή ΝΑΤΟικών όπλων στην Ουκρανία. Χθες η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο, ύψους 41 εκατ. ευρώ. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει συστήματα εκτόξευσης πυραύλων NASAMS, πυρομαχικά, ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης κ.ά.

Την ίδια μέρα η γερμανική κυβέρνηση, ανανεώνοντας την ιστοσελίδα της όπου καταγράφεται η αποστολή οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, πρόσθεσε την αποστολή πυραύλων αεράμυνας «Patriot», στρατιωτικών φορτηγών, πυρομαχικών, drones κ.ά.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της η οποία περιλαμβάνεται σε βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ εκφράζει την απογοήτευσή της για τις περιορισμένες επιπτώσεις που έχουν οι οικονομικές κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Στην πραγματικότητα οι οικονομικές κυρώσεις θα πρέπει να έχουν οικονομικές επιπτώσεις (σ.σ. στη Ρωσία), αλλά αυτό δεν συμβαίνει, διότι η λογική των δημοκρατιών δεν εφαρμόζεται στα αυταρχικά καθεστώτα», δήλωσε η Μπέρμποκ.

«Η εμπειρία που αποκομίσαμε είναι ότι δεν είναι δυνατόν να τερματιστεί ο πόλεμος αυτός μέσω αποφάσεων και λογικών μέτρων τα οποία λαμβάνουν πολιτισμένες κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Πιέσεις για περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις στις μάχες στα νότια

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς το Κίεβο να ρίξει ακόμα περισσότερες δυνάμεις στην «κρεατομηχανή» των μαχών και των ρωσικών ναρκοπεδίων στη νότια Ουκρανία, προκειμένου να πετύχουν κάποιο ρήγμα στις γραμμές άμυνας του ρωσικού στρατού.

Χαρακτηριστικά είναι τα καθημερινά σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «New York Times» και άλλων αμερικανικών ΜΜΕ, στα οποία καταγράφονται σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ.

«Οι Αμερικανοί σχεδιαστές συμβούλεψαν την Ουκρανία να επικεντρωθεί στο μέτωπο προς τη Μελιτόπολη, την κορυφαία προτεραιότητα του Κιέβου, και στη διάτρηση των ρωσικών ναρκοπεδίων και άλλων αμυνών, ακόμα κι αν οι Ουκρανοί χάσουν περισσότερους στρατιώτες και εξοπλισμό στη διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα των «New York Times».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων «δυτικών» χωρών τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι περίπου ισομοιρασμένες σε ανατολική και νότια Ουκρανία, ενώ ο κύριος στόχος τους πρέπει να είναι να αποκόψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού στη νότια Ουκρανία, κόβοντας τη λεγόμενη «χερσαία γέφυρα» μεταξύ της ενδοχώρας της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας.

Χθεσινό δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, με τίτλο «ΗΠΑ και Ουκρανία συγκρούονται για τη στρατηγική της αντεπίθεσης», επανέρχεται στο θέμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η αμερικανική συμβουλή βασίζεται στον υπολογισμό ότι η αύξηση του εξοπλισμού που διοχέτευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία - περισσότερα από 43 δισ. δολάρια σε όπλα έχουν διατεθεί όλα αυτά τα χρόνια - είναι αρκετή γι' αυτήν την επίθεση και είναι απίθανο να επαναληφθεί σχεδόν στο ίδιο επίπεδο το 2024».

«Φτιάξαμε αυτό το βουνό από χάλυβα για την αντεπίθεση. Δεν μπορούμε να το κάνουμε ξανά», ανέφερε πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εκπαίδευσαν πάνω από 70 χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες σε 40 στρατιωτικές βάσεις. Η μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στην εκπαίδευση 14 ταγμάτων μηχανοκίνητου πεζικού και εθνοφρουράς - περίπου 8.000 στρατιωτών - με ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 12 εβδομάδων η οποία κορυφώθηκε σε μια άσκηση που διήρκεσε μια ολόκληρη βδομάδα, με δυνάμεις των ΗΠΑ στον ρόλο του αντιπάλου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Κίεβο προχωρά πλέον σε κάποιες προσαρμογές σύμφωνα με τις πιέσεις των ΗΠΑ, περνώντας σε αμυντικές θέσεις στα ανατολικά της περιφέρειας Ζαπορίζια, χωρίς να επιτυγχάνεται ακόμα η συγκέντρωση δυνάμεων στα νότια, όπως επιθυμεί η Ουάσιγκτον.

Καθώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν θα μπορέσει φέτος να επιτύχει τον βασικό στόχο να αποκόψει τη «χερσαία γέφυρα» Ρωσίας - Κριμαίας, επισημαίνεται ότι ένας στόχος είναι οι ουκρανικές δυνάμεις να πετύχουν μια έστω μικρότερη προώθηση, που όμως θα θέσει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού σε αυτήν τη «γέφυρα» εντός του βεληνεκούς του ουκρανικού πυροβολικού.

Αντιδρώντας στα παραπάνω μπαράζ αμερικανικών πιέσεων και δημοσιευμάτων, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε χθες μεταξύ άλλων: «Ξέρει κανένας από αυτούς τους ειδικούς πόσοι άνθρωποι, πόσα μέλη των δυνάμεων κατοχής βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία; Περίπου 200.000!». Πρόσθεσε πως η Ρωσία καιροφυλακτεί και μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις παραμελήσουν τη φύλαξη τομέων του μετώπου, θα προσπαθήσει να προελάσει εκείνη στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν θα παραδώσουμε ούτε το Χαρκίβ, ούτε το Ντονμπάς, ούτε το Πάβλοχραντ, ούτε το Ντνίπρο», πρόσθεσε.

Προχθές, εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο αύξησης ή επιτάχυνσης της επιστράτευσης, με δεδομένες τις μεγάλες απώλειες στις διάρκεια της αντεπίθεσης, ο Ζελένσκι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ειλικρινά, η στρατιωτική διοίκηση απευθύνθηκε σε εμένα για να τους δώσω τη δυνατότητα για μεγαλύτερη επιστράτευση (...) Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο ακόμα».

Θαλάσσια επιδρομή στην Κριμαία ανακοινώνει το Κίεβο

Στο μεταξύ, σε μια νέα εξέλιξη χαρακτηριστική για την κλιμάκωση της σύγκρουσης, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 30 Ρώσοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης σε μία θαλάσσια επιδρομή ουκρανικών ειδικών δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων στη δυτική ακτή της Κριμαίας, η οποία έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, η επίθεση αυτή δείχνει ότι «τώρα έχουμε τη δυνατότητα να χτυπάμε σε οποιοδήποτε σημείο της προσωρινά κατεχόμενης» Κριμαίας.

Μέχρι αργά χθες δεν υπήρχε καμία επίσημη αντίδραση από τη Μόσχα για την αναφερόμενη ουκρανική επίθεση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χθες μια επίθεση με πολλαπλή εκτόξευση πυραύλων υψηλής ακρίβειας, καταστρέφοντας ένα ουκρανικό στρατιωτικό κέντρο διοίκησης.

«Ο στόχος καταστράφηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Ερευνες και ερωτήματα για τη συντριβή του αεροσκάφους του Πριγκόζιν

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες των ρωσικών αρχών γύρω από την προχθεσινή συντριβή του ιδιωτικού αεροσκάφους στην ρωσική περιφέρεια Τβερ, κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, όπως και το «νούμερο 2» της «Wagner», Ντμ. Ούτκιν - ακριβώς δύο μήνες μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν απέναντι στο Κρεμλίνο και τον τερματισμό της μία μέρα μετά, με διαμεσολάβηση του Μινσκ.

Παράλληλα πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα, οι αναλύσεις και τα σενάρια, μεταξύ άλλων για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους και το ποιος βρίσκεται από πίσω, για τα «μηνύματα» που στέλνει η εν λόγω εξέλιξη, για το ποια θα είναι η συνέχεια για τη «Wagner» και τους μισθοφόρους της στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία, στην Αφρική κ.α.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν με χθεσινές δηλώσεις του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της συντριβής. Αναφερόμενος στον Πριγκόζιν, δήλωσε ότι η γνωριμία τους χρονολογούνταν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ότι ήταν «ένας άνθρωπος με δύσκολη μοίρα και έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του», αλλά «πέτυχε αποτελέσματα τόσο για τον εαυτό του όσο και για τον κοινό σκοπό όταν του το ζήτησα, όπως έγινε τους τελευταίους μήνες».

Τον επαίνεσε δε ως «ταλαντούχο επιχειρηματία» που δούλεψε με επιτυχία και στο εξωτερικό, στην Αφρική, «ασχολήθηκε με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα πολύτιμα μέταλλα και πετράδια».

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο να περιμένουμε το αποτέλεσμα της επίσημης έρευνας για τη συντριβή», ενώ επαίνεσε συνολικά τη «Wagner» για τη «σημαντική συμβολή στον κοινό μας αγώνα ενάντια στο νεοναζιστικό καθεστώς στην Ουκρανία».

Σε ένα τέτοιο φόντο, πάνε κι έρχονται τα σενάρια για τις αιτίες συντριβής του αεροσκάφους του Πριγκόζιν, με τις πρώτες ενδείξεις πάντως να αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιας μηχανικής βλάβης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal», οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην προκαταρκτική τους εκτίμηση αναφέρουν πως αν και είναι πολύ νωρίς, φαίνεται ότι το αεροσκάφος δεν συνετρίβη λόγω πλήγματος από πύραυλο εδάφους - αέρος, αλλά από την έκρηξη βόμβας στο αεροσκάφος ή κάποιο άλλο είδος σαμποτάζ.

Από κει και πέρα, σε μια σειρά δημοσιεύματα καταγράφονται διάφορα ερωτήματα, π.χ. πώς γίνεται εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και στο φόντο της ανταρσίας του Ιούνη ο Πριγκόζιν να δηλώνει σε λίστες επιβατών το πραγματικό του όνομα, γιατί πετούσε στην ίδια πτήση με το «νούμερο 2» και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της «Wagner» κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ