ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μόνιμη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ζητάει ο Μενέντεζ

Eurokinissi

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό και όλη την Ανατολική Μεσόγειο μετέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, χτες, στη Λευκωσία, όπου χαιρέτισε το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, λίγα 24ωρα μετά τα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη.

Σύμφωνα με τα πρώτα σχετικά ρεπορτάζ, ο Μενέντεζ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις δείχνουν πως «είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», τόνισε ότι η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων απέναντι στην Κύπρο δεν πρέπει να επανεξετάζεται κάθε χρόνο, επειδή δεν μπορεί «να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα τις ικανότητές της» στην Αμυνα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε τη συνεργασία μας ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις μας, όπως και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών», είπε, καταλήγοντας ότι «η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου αποτελεί ανεκτίμητο πλεονέκτημα για τη συλλογική μας ασφάλεια».

Σχολιάζοντας δε την επίθεση που δέχτηκαν την περασμένη Παρασκευή άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από κατοχικές δυνάμεις όταν σταμάτησαν παράνομα έργα, ο Μενέντεζ έσπευσε και πάλι να επικρίνει προσωπικά τον σημερινό Πρόεδρο της Τουρκίας ως έναν «απολυταρχικό ηγέτη», συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί σήμερα «ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο» και λαμβάνει «πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής». Εκανε λόγο επίσης για την ανάγκη «να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, ανανεώνοντας για ένα ακόμα έτος την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, επικαλούμενο μάλιστα τον διαβόητο «East Med Act» («Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου»), του οποίου πρωτεργάτης ήταν και ο Μενέντεζ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι αυτή εγκρίθηκε γιατί επιβεβαιώθηκε ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προβεί και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να απαγορεύσει στα ρωσικά στρατιωτικά σκάφη την πρόσβαση στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση»...

Ενδεικτικοί άλλωστε ήταν και οι έπαινοι που μοίρασε ο Βρετανός ύπατος αρμοστής στο νησί, Ιρφάν Σιντίκ, για τη «συναίνεση που υπάρχει» στην Κύπρο όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέροντας - σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» - ότι θα είχε μεγαλύτερο κόστος για την Κύπρο να μην το κάνει, καθώς υπάρχουν πολιτικές και ηθικές αξιώσεις για διεθνή υποστήριξη για την επανένωση του νησιού. Εμμέσως πλην σαφώς ο Σιντίκ ξεχώρισε ως «θετικό βήμα» και την αποχώρηση ρωσικών κεφαλαίων από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από μέτρα που πήρε η Λευκωσία, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι πλέον παρόν» και στα Κατεχόμενα και ότι παρά το γεγονός πως η βρετανική πλευρά δεν αναγνωρίζει τις «αρχές του Βορρά», συνεργάστηκε μαζί τους για να διασφαλιστεί ότι οι συνέπειες τέτοιων δραστηριοτήτων δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στην ευρύτερη περιοχή...

Επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού για μπίζνες

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, αναμένεται σήμερα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη και επαφές με τον Κυρ. Μητσοτάκη, με βασικό στόχο την προώθηση των διμερών μπίζνες.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο αγγλόφωνο ινδικό δίκτυο «Wion», ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, τόνισε ότι «η Μεσόγειος είναι μια περιοχή τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας αφού αποτελεί σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Η Ελλάδα, κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μπορεί να οδηγήσει στην προώθηση συνεργειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι ένα θαλάσσιο έθνος και η Ινδία είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ελλάδα και Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαία επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις και επενδύοντας στη συνδεσιμότητα. Για τον σκοπό αυτό, οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, μπορούν να γίνουν η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές μας σχέσεις είναι άριστες και ελπίζουμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε περαιτέρω τους οικονομικούς μας δεσμούς», εκτιμώντας ότι ήδη «οι δύο πλευρές ενίσχυσαν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, της αμυντικής συνεργασίας, του πολιτισμού και της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών». Αλλωστε, επέμεινε ότι «το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε θαλάσσιες υποδομές και logistics παρέχει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει η πύλη στην ευρωπαϊκή αγορά για ινδικά προϊόντα». Επιπλέον, έστειλε σήμα στα ινδικά κεφάλαια ότι η κυβέρνηση αποδίδει «μεγάλη σημασία στις στρατηγικές επενδύσεις της Ινδίας σε ΑΠΕ, υποδομές λιμένων και αεροδρομίων, ναυτιλία, τεχνολογία πληροφοριών, Υγεία, γεωργία, τουρισμό, κινηματογραφική και οπτικοακουστική παραγωγή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες».

Καθώς βέβαια οι μπίζνες είναι νύχι - κρέας με τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ο Γεραπετρίτης επισήμανε ότι για την ελληνική κυβέρνηση «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η περιφερειακή θαλάσσια σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας». Παράλληλα, αναπτύσσοντας το ευρωατλαντικό αφήγημα κόντρα στη λεγόμενη «κινεζική επέκταση», σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει «πλήρη επίγνωση της στρατηγικής σημασίας ενός ελεύθερου, ανοιχτού, χωρίς αποκλεισμούς Ινδο-Ειρηνικού και, ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε αυτόν τον στόχο». Θύμισε, άλλωστε, τη συμμετοχή (παλαιότερα και με πλοίο) της Ελλάδας στην επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR ATALANTA», με εντολή επισήμως την αποτροπή, πρόληψη και καταστολή της πειρατείας και τη συμβολή στο εμπάργκο όπλων στη Σομαλία.

Οπως είπε, η συμμετοχή στην αποστολή «έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο της χώρας μας ως ένας πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γεμάτη με προκλήσεις θαλάσσιας ασφάλειας», σκιαγραφώντας τον στόχο της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση, διεκδικώντας κομμάτι από την καπιταλιστική λεία, προσφέροντας υπηρεσίες ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται για τον λαό μας η εμπλοκή σε τέτοια επικίνδυνα σχέδια και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Νέος πρέσβης στη Λιβύη

Στο μεταξύ, ο Ν. Γαριλίδης θα είναι ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στη Λιβύη. Αναβαθμίζεται έτσι η διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας μας σε επίπεδο πρέσβη. Εχει διατελέσει πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, αναπληρωτής πρέσβης στο Ιράκ, στη Ρωσία, στην Κύπρο. Αποστολή του είναι η επανεκκίνηση των ελληνο-λιβυκών σχέσεων που για περίπου 4 χρόνια ήταν «παγωμένες», την ώρα που εντείνονται οι διεργασίες υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία για «διευθετήσεις» στην Ανατ. Μεσόγειο και στα Ελληνοτουρκικά. Υπενθυμίζεται ότι αρχές Αυγούστου υπήρξε συνομιλία Γεραπετρίτη με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Ελ Μανγκούς, συμφωνώντας να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας LNG

Την Τετάρτη 30/8 και την Παρασκευή 1/9

Παρεμβάσεις ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας LNG στο λιμάνι του Κρόνου, στην Ελευσίνα, διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, καλώντας τον λαό της περιοχής σε μαζική συμμετοχή. Συγκεκριμένα, καλούν σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ευμολπιδών (απέναντι από τα «Goody's») και την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη στις 8 π.μ. στο λιμάνι του Κρόνου.

Στο κάλεσμά τους τα σωματεία επισημαίνουν: «Παρά τον εφησυχασμό που καλλιέργησε η δημοτική αρχή, τα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων προχωράνε, αφού όπως ενημερωθήκαμε, την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη θα γίνει διακίνηση LNG μέσω του λιμανιού του Κρόνου και δρόμων της πόλης μας. Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της περιοχής καλούμε κάθε εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία, συνταξιούχο, κάθε νέο και νέα, κάθε κάτοικο της Ελευσίνας, σε κοινό αγώνα ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακομιδής LNG στην Ελευσίνα και σε κάθε όμορο δήμο της Δυτικής Αττικής.

Τα τελευταία περιστατικά με τις φωτιές που "έγλειψαν" βιομηχανικές περιοχές στην περιοχή μας, η φωτιά δίπλα από το "Θριάσιο" Νοσοκομείο και μέσα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας, αλλά και το πρόσφατο ατύχημα με το βυτιοφόρο που μετέφερε LNG στην Εθνική οδό, αποδεικνύουν περίτρανα την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας της ζωής μας και αντιμετώπισης τέτοιων ατυχημάτων. Επιβεβαιώνεται διαρκώς ότι τα μέτρα αυτά είναι κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που δεν δίνουν δεκάρα για τη ζωή του λαού.

Ο λαός της Ελευσίνας δεν πρέπει να περιμένει άλλο. Ενώ βλέπουμε γύρω μας τεράστιες μονάδες παραγωγής Ενέργειας και τους μονοπωλιακούς ομίλους, μολύνοντας ανεξέλεγκτα, να βγάζουν αμύθητα πλούτη, εμείς τρέμουμε πλέον να ανοίξουμε έναν λογαριασμό ρεύματος και είμαστε απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος. Τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής δεν περιμένουμε από καμία δημοτική αρχή να αγωνιστεί για τη ζωή μας, γιατί είναι κι αυτή μέρος του προβλήματος. Είναι οι ίδιοι που το πρωί μάς καλούν σε κινητοποιήσεις για τα μάτια του κόσμου, ενώ όλη την υπόλοιπη μέρα μάς διαφημίζουν αυτούς τους ομίλους ως φορείς ανάπτυξης. Εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να προστατέψουμε τη ζωή μας. Παίρνουμε άμεσα την κατάσταση στα χέρια μας και προχωράμε σε μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα. Εμείς έχουμε τη δύναμη και θα τα καταφέρουμε».

Το κάλεσμα υπογράφουν: Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», η Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας (μέλος της ΟΓΕ) και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ