ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΕΒΕΖΑ
«Λαϊκή Συσπείρωση» η μαχητική επιλογή ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της «ανταποδοτικότητας»

Μαζική εκδήλωση για τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων

Με μαζική συμμετοχή Πρεβεζάνων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην πόλη, στην πλατεία Ανδρούτσου, η πρώτη θεματική εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με θέμα τη διαχείριση του νερού, των απορριμμάτων και του οδοφωτισμού, κατά την οποία αναδείχθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης και της ανταποδοτικής λειτουργίας, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών για τον λαό επί πληρωμή.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Πέτρος Λελοβίτης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, και ο Κώστας Κύρλας, υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιου είδους εκδηλώσεις: Για την κατάσταση στις δομές Υγείας της περιοχής, για το παραλιακό μέτωπο και το λιμάνι, καθώς και για τα ζητήματα της σχολικής στέγης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Στην ομιλία του ο Π. Λελοβίτης υπογράμμισε ότι η πρόσφατη ανάθεση της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε εργολάβο, από την πλειοψηφία του ΦΟΔΣΑ, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην ιδιωτικοποίηση όλων των σταδίων της επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ηπειρο. Επεσήμανε δε ότι οι λαϊκές οικογένειες θα δουν τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών, αφού αυτά επιβαρύνονται πρόσθετα με 25 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, κόστος που προστίθεται στα 50 ευρώ ανά τόνο που ήδη καταβάλλουν στην ΤΕΡΝΑ οι δήμοι για την επεξεργασία των σκουπιδιών από το εργοστάσιο, χώρια τα διάφορα «πράσινα» χαράτσια και το κόστος αποκομιδής των σκουπιδιών. Επιπλέον, κατήγγειλε τη σκανδαλώδη σύμβαση των δήμων με την ΤΕΡΝΑ, με την οποία δεσμεύονται σε αναγκαστική πληρωμή ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, χρήματα που παρακρατούνται απευθείας από την πετσοκομμένη κρατική επιχορήγηση των δήμων. Συνολικά υπολογίζεται ότι το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα διάφορα στάδια ξεπερνά τα 100 ευρώ τον τόνο, τιμή διπλάσια από αυτή που πλήρωνε ο δήμος Πρέβεζας όταν εναπόθετε τα απορρίμματα σε ΧΥΤΑ. Υπογράμμισε ακόμα ότι οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν με τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε δήμο και Περιφέρεια, αποδεικνύοντας ότι η προγραμματική σύγκλιση των αστικών κομμάτων γίνεται ταύτιση όταν μιλάμε για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.

Στη δική του παρέμβαση ο Κ. Κύρλας τόνισε ότι μέσα από τις υπηρεσίες ύδρευσης, οδοφωτισμού και απορριμμάτων, Περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Πρέβεζας λειτουργούν ως το «μακρύ χέρι» του κράτους, υλοποιώντας την κατεύθυνση περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης αυτών των κρίσιμων για τον λαό υπηρεσιών, με μοναδικό κριτήριο τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ως παράδειγμα έφερε την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Πρέβεζας, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δραματικές επιπτώσεις από τη χρόνια απαξίωση της ΔΕΥΑΠ, που ανάμεσα στα άλλα είχε ως συνέπεια την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού για 11 κοινότητες, λόγω της κακής συντήρησης του δικτύου και της υποστελέχωσής του. Αντίστοιχα, στον οδοφωτισμό, για την αντικατάσταση 2.500 φωτιστικών με λαμπτήρες LED του δήμου Πρέβεζας με το πρόγραμμα ΕΛΕΝΑ, επελέγη η μορφή της ΣΔΙΤ για 12 χρόνια, με βασικό κριτήριο να ικανοποιηθούν οι τρεις ανάδοχοι που διεκδικούσαν τα αντίστοιχα έργα στην Ηπειρο, παίρνοντας ο καθένας από μία σύμβαση έργου στην Πρέβεζα, στην Περιφέρεια Ηπείρου και στον δήμο Ιωαννιτών.

«Μόνο οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης αντιτάχθηκαν με ουσιαστικό τρόπο», τόνισε, αναδεικνύοντας ότι τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους δήμους συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις. «Από τη μία το άγιο δισκοπότηρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης με όποιον τρόπο και όποιο κόστος, την οποία υπερασπίζεται το πολιτικό προσωπικό των αστικών κομμάτων, και από την άλλη η υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών μέσα από την αγωνιστική κινητοποίηση του λαού, που στήριξαν οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" όλα τα προηγούμενα χρόνια», επεσήμανε, καλώντας τους Πρεβεζάνους να υπερψηφίσουν μαζικά το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι υποψήφιοι στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι 126 υποψήφιοι του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Πρέβεζας και οι 19 υποψήφιοι του ψηφοδελτίου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας είναι:

Ιορδανίδου Τατιάνα, εκπαιδευτικός, συνδικαλιστικός στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Κατσούλας Θοδωρής, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κιτσαντάς Απόστολος, τοπογράφος μηχανικός ΤΕ. Κονάκης Θωμάς, δημοτικός υπάλληλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΟΤΑ ν. Πρέβεζας. Κυριαζή Ειρήνη, κοινωνιολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπάλληλων, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πρέβεζας. Κωτσαντής Κωνσταντίνος, οικονομολόγος, δημοτικός υπάλληλος, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου. Κλινάκης Σπυρίδων, αγρότης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας. Λαμπρός Κωνσταντίνος, συνταξιούχος συνεταιριστικός υπάλληλος, πρώην μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πρέβεζας. Λελοβίτης Πέτρος, χειριστής μηχανημάτων στον δήμο Πρέβεζας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΟΤΑ ν. Πρεβεζας. Μαλεζά Ζηνοβία (Ζήνα), πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, Γραμματέας της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ. Μανίκη Ευαγγελία, επαγγελματίας, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας. Μητροφάνης Θωμάς, μουσικός, δημοτικός υπάλληλος δήμου Πάργας. Μισιρλής Γιώργος, τοπογράφος μηχανικός στον δήμο Φιλιππιάδας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Πρέβεζας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Πρέβεζας της ΑΔΕΔΥ. Μπαλαδήμας Διονύσης, οικοδόμος, αμπελουργός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων. Μπούα Λαμπρινή, αγρότισσα, μέλος των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Πάργας. Πάτση Βασιλική (Βίκυ), σπουδάστρια στα ΙΕΚ Πρέβεζας, εργαζόμενη στον Επισιτισμό. Σίσκα Ελπίδα, εμποροϋπάλληλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Πρέβεζας. Τζίμα Μαρία, συνταξιούχος υγειονομικός, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πρέβεζας. Συφαντής Γιάννης, σπουδαστής μηχανικός στην ΑΕΝ.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ | ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησαν την προσφορά του Αγίου Βασιλείου στην Εθνική Αντίσταση και στον ΔΣΕ

Την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου Κυνουρίας, κατά την ηρωική για τον λαό δεκαετία του 1940, από τον Ιταλοελληνικό Πόλεμο στην Αλβανία μέχρι την Εθνική Αντίσταση μέσα από τον ΕΛΑΣ και εν συνεχεία στον ΔΣΕ την περίοδο 1946 - 1949, τίμησαν με εκδήλωση μνήμης το πρωί της Κυριακής οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Οπως επισημάνθηκε, δεκάδες ήταν οι Αγιοβασιλιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στα βουνά της Αλβανίας, στην Αντίσταση και στον ΔΣΕ, ενώ εκατοντάδες ήταν οι νεκροί από την ευρύτερη περιοχή.

Το «παρών» έδωσαν πολλοί κάτοικοι του χωριού και των γύρω χωριών, καθώς και οι αντίστοιχες αντιπροσωπείες των διοργανωτών.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Λάμπας, Γραμματέας της ΤΕ Λακωνίας και μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος, αναφέρθηκε στην αξία του αγώνα τότε, με την αποφασιστική συμβολή του ΚΚΕ, αλλά και στη διαχρονική αξία του σήμερα για τη νέα γενιά, σε μια εποχή ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ανελέητης επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

«Το ΚΚΕ θα είναι παρόν σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας, στους χώρους δουλειάς, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο. Εκεί αλλάζουν οι συνειδήσεις και κόβεται ο ομφάλιος λώρος με τα κόμματα του συστήματος, με τις αυταπάτες ότι ο λαός μπορεί να καλυτερεύσει τη ζωή του χωρίς σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Σήμερα, παρά τον συνολικό αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που παραμένει, φαίνεται πως δυναμώνει ταυτόχρονα ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των εκάστοτε κυβερνήσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ομιλητής, καλώντας να εκφραστεί αυτό το ρεύμα και στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, με ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Νίκο Κουτουμάνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και των υποψήφιων δημάρχων της σε κάθε νομό.

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τους Γιώργο Λάμπα, Παναγιώτα Πανούση, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, εκπροσώπους των Παραρτημάτων Αρκαδίας και Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την ΚΟ Νότιας Κυνουρίας του Κόμματος, αλλά και τον Νίκο Χείλαρη, δημοτικό σύμβουλο Νότιας Κυνουρίας και υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Απευθύνθηκε επίσης κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή 27 Αυγούστου στη Ζάτουνα Αρκαδίας, με αφορμή τα δύο χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Τέλος, στον χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου.

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Νάουσας

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Νάουσας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής 1941 - 1944 διοργανώνει το Παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά την εκδήλωση, στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΕΡΙΑ (1ος όροφος) θα ανοίξει για το κοινό η Εκθεση Μνήμης με φωτογραφικό υλικό της περιόδου 1941 - 1949, βιβλίων, εφημερίδων και έντυπου υλικού από την πολιτική προσφυγιά. Η έκθεση θα λειτουργήσει έως και την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Σημαντικό μέρος της Εκθεσης Μνήμης αποτελούν τα βιβλία που έχουν εκδοθεί στην πολιτική προσφυγιά από το εκδοτικό «Νέα Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ