ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
OΧΙ στην έκδοση Μιλόσεβιτς

Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων βουλευτών έξω από τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία
Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων βουλευτών έξω από τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία
Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην έκδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία» εκφράζουν 79 Ελληνες βουλευτές όλων των κομμάτων που υπογράφουν και σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας. Το κείμενο παραδόθηκε ήδη στη Γιουγκοσλαβική Πρεσβεία, ενώ η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται.

Το κείμενο, που απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γιουγκοσλαβίας και κοινοποιείται και προς τα γιουγκοσλαβικά κόμματα, αναφέρει:

«Εμείς οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην προοπτική παραπομπής του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων Σέρβων πολιτών στο λεγόμενο "Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία" που εδρεύει στη Χάγη.

Είναι φανερό ότι το κατηγορητήριο και η όλη διαδικασία είναι νομικά έωλα και παραβιάζουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου. Είναι επίσης γνωστό ότι η όλη δίωξη και επιχείρηση παραπομπής στο εν λόγω Δικαστήριο γίνεται κάτω από αφόρητες και εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου πιέσεις των δυνάμεων εκείνων που δε δίστασαν να βομβαρδίσουν ανηλεώς τη Γιουγκοσλαβία υπό το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τους λόγους αυτούς και με πρόσθετο δεδομένο την επιδείνωση της υγείας του φυλακισμένου πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας ζητάμε την άμεση παύση της διαδικασίας παραπομπής του.

Υπογράφουν οι παρακάτω βουλευτές:

Σγουρίδης Π., Βαινάς Γ., Αλαμπάνος Δ., Αναγνωστόπουλος Θ., Γιαννακόπουλος Γ., Γκατζής Ν., Δαιλάκης Σ., Διαμαντίδης Ι., Δαμιανάκης Ε., Δασκαλάκης Γ., Δημοσχάκης Θ., Ζαμπουνίδης Ν., Θεοδώρου Χ., Θωμόπουλος Ι., Ιωαννίδης Φ., Καλαντζής Γ., Κανέλλη Λ., Καρασμάνης Γ., Καρατζαφέρης Γ., Καρράς Κ., Καχριμάκης Μ., Κασσίμης Θ., Κατσαρός Ν., Κατσιγιάννης Α., Κατσιλιέρης Π., Κεδίκογλου Β., Κατσανέβας Θ., Κολοζώφ Ο., Κοντομάρης Ε., Κοσιώνης Π., Κουβέλης Φ., Κουράκης Ι., Κρεμαστινός Δ., Κρητικός Π., Κωνσταντίνου Φ., Κωστόπουλος Δ., Λαμπρόπουλος Ι., Λαφαζάνης Π., Λεβογιάννης Ν., Λέγκας Ν., Λεονταρίδης Θ., Λουκάκης Μ., Λυμπερακίδης Λ., Μακρυπίδης Α., Μαντέλης Α., Μπέζας Α., Μπένος Σ., Μπετενιώτης Ε., Ξηροτύρη - Αικατερινάρη Α., Παναγιωτόπουλος Γ., Παπαγεωργόπουλος Ε., Παπαδημητρίου Ε., Παπαδόπουλος Σ., Παπαδέλης Φ., Παπαθεμελής Σ., Παπαληγούρας Α., Παπανικολάου Ε., Παπαρήγα Α., Παππάς Β., Πολύζος Ε., Σαλαγιάννης Ν., Σαλαγκούδης Γ., Σκανδαλάκης Π., Σκοπελίτης Σ., Σκουλάκης Μ., Σκυλλάκος Α., Σπηριούνης Κ., Σπύρου Σ., Στολίδης Σ., Στριφτάρης Σ., Τζέκης Α., Τσακλίδης Ι., Τσιόγκας Δ., Τσιόκας Θ., Τσουκάτος Θ., Φωτιάδης Π., Χουρμουζιάδης Γ., Χρυσανθακόπουλος Α., Ψωμιάδης Π.

Επέδωσαν στο Γιουγκοσλάβο πρέσβη το κείμενο διαμαρτυρίας

Περισσότερο από μια ώρα κράτησε η χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι Παν. Κρητικός (ΠΑΣΟΚ), Ελσα Παπαδημητρίου (ΝΔ), Αγγ. Τζέκης (ΚΚΕ) και Παν. Λαφαζάνης (ΣΥΝ) παρέδωσαν στον πρέσβη Ντραγκομίρ Μουτσίτσεβιτς το κείμενο διαμαρτυρίας για την επικείμενη έκδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, οι βουλευτές έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι εκπροσωπούν αντιπροσωπεία 79 βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο και υπογραμμίζοντας ότι η συγκέντρωση των υπογραφών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Ο Παν. Κρητικός, ξεκινώντας τη δήλωσή του, ξεκαθάρισε ότι «Θα ήταν πολλοί περισσότεροι οι βουλευτές που θα υπέγραφαν το κείμενο, αν λειτουργούσε η Ολομέλεια της Βουλής», ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Επιδώσαμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη μη παραπομπή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας κ. Μιλόσεβιτς στο λεγόμενο Διεθνές Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη και τούτο διότι όχι ότι δεν αποδεχόμαστε τα διεθνή όργανα και την αρμοδιότητά τους, αλλά διότι πιστεύουμε ότι υπό την παρούσα συγκυρία δεν παρέχει τα εχέγγυα μιας δίκαιης και αντικειμενικής δικής».

Ολη η προσπάθεια έκδοσης και παραπομπής, πρόσθεσε ο ίδιος, «γίνεται κάτω από πιέσεις και κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Κατά συνέπεια, οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπουν και δεν ενισχύουν την άποψη μιας δίκαιης δίκης. Αλλωστε δε γίνεται κατανοητό από τη διεθνή κοινή γνώμη και την ελληνική κοινή γνώμη να παραπέμπεται εκείνος ο οποίος υπερασπίστηκε την ακεραιότητα της πατρίδας του, από εκείνους οι οποίοι έκαναν μια βάρβαρη και αναίτια εισβολή εναντίον της Γιουγκοσλαβίας».

Η Ελ. Παπαδημητρίου, αμέσως μετά, δήλωσε: «Φοβάμαι πως η σημειολογία αυτής της έκδοσης, που απευχόμαστε όλοι όσοι υπογράφουμε την επιστολή, είναι ότι δεν αφορά μόνο στον Μιλόσεβιτς. Θεωρούμε ότι η έκδοση αφορά σε έκδοση του φρονήματος του σερβικού λαού που επλήγη από τον πόλεμο εκείνο που κανένας μας δεν πίστεψε. Επιπλέον πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τα Κοινοβούλια να λάβουν θέση συνείδησης, έστω και πέρα από ότι οι κυβερνήσεις τους συμφωνούν σε επίπεδο διεθνικών οργανισμών. Θεωρώ ότι είναι ένα δημοκρατικό φαινόμενο που πρέπει να καλλιεργηθεί».

Ο Αγγ. Τζέκης στη δική του δήλωση υπογράμμισε: «Με την κίνησή μας αυτή πιστεύουμε ότι εκφράζουμε το σύνολο του ελληνικού λαού και στέλνουμε ένα μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις. Σε εκείνους οι οποίοι θέλουν να επιβάλουν με το έτσι θέλω αυτά τα οποία αποφασίζουν και μέσα από εκβιαστικά διλήμματα και ωμούς εκβιασμούς θέλουν να εκδοθεί η πρώην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Βέβαια, αυτός ο εκβιασμός δεν αφορά μόνο το πρόσωπο του Σλ. Μιλόσεβιτς, αλλά είναι ένα εκβιασμός σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού».

Πιστεύουμε, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι «για μια ακόμα φορά ο ελληνικός λαός όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια των ανελέητων βομβαρδισμών, έτσι και τώρα θα στείλει μήνυμα συμπαράστασης στο γιουγκοσλαβικό λαό».

Τέλος ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε: «Είναι παράλογο και άθλιο να παραπεμφθεί ο κ. Μιλόσεβιτς για να δικαστεί στο Δικαστήριο της Χάγης. Πρώτα απ' όλα και κυρίως θα έπρεπε να παραπεμφθούν για να δικαστούν η κ. Ολμπράιτ και ο κ. Μπλερ».

«Να αφεθεί ελεύθερος»

Ανακοινώσεις και καταγγελίες από μαζικούς φορείς της Ελλάδας

ΑΘΗΝΑ.-

Πληθαίνουν διαρκώς οι ανακοινώσεις ελληνικών μαζικών φορέων, που ενώνουν τις φωνές τους σε διαμαρτυρία για τη διαδικασία παράδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων 15 Γιουγκοσλάβων πολιτών στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η απόφαση αυτή, τονίζουν, γίνεται κατ' απαίτηση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και ουσιαστικά αποτελεί «τιμωρία» της πρώην γιουγκοσλαβικής ηγεσίας για την αντίστασή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ - καταγγέλλει «το διάταγμα για την παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης του Μιλόσεβιτς και διαμαρτύρεται για την έκδοσή του από τη χώρα».

Με κοινή τους ανακοίνωση για το θέμα, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΚΠΜΕΝ) «Ο Στέφενσων» και η Συντονιστική Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά - ΠΑΜΕ καταγγέλλουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα «την οργή και την αγανάκτηση της εργατικής τάξης και γενικότερα του εργαζόμενου λαού του Πειραιά», την ψήφιση από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση του διατάγματος για την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Τα σωματεία τονίζουν πως «η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας γίνεται, ενώ τα στρατεύματα κατοχής των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών παροτρύνουν και αξιοποιούν την εγκληματική δράση του UCK σε βάρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με στόχο τη γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής για να δημιουργήσουν το άλλοθι του νέου κύκλου πολεμικής επέμβασης των ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΝΑΤΟ, με τη στήριξη και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης», και, καταλήγοντας, απαιτούν «να μην προσαχθεί σε δίκη - παρωδία ο Μιλόσεβιτς και άλλοι πολίτες της Γιουγκοσλαβίας, γιατί υπερασπίστηκαν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας τους».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), με ανακοίνωση που τιτλοφορεί «Οχι Στις Διώξεις Στη Γιουγκοσλαβία», χαρακτηρίζει ως «πρόκληση στα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα των λαών» την απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να παραπέμψει τον Μιλόσεβιτς και άλλους 15 αξιωματούχους στο Δικαστήριο της Χάγης. «Αξιώνουμε και απαιτούμε να μην παραπεμφθούν στη Χάγη οι Γιουγκοσλάβοι πολίτες». Η ΠΟΛ τονίζει ότι «οι εκβιασμοί των ιμπεριαλιστών δε θα περάσουν», ενώ υπογραμμίζει ακόμη ότι «υπόλογοι και υπόδικοι στη συνείδηση των λαών είναι... οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνεταίροι τους». Με δελτίο Τύπου της, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου αναφέρει πως «είναι καθαρό σε όλους μας ότι (οι εξελίξεις αυτές προκύπτουν) κατόπιν απαίτησης των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, γιατί (η πρώην γιουγκοσλαβική ηγεσία) αντιστάθηκε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Αλήθεια, πόσο κωμικοτραγικό είναι οι πραγματικοί εγκληματίες που βομβάρδιζαν και σκότωναν αμάχους στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας να θέλουν να δικάσουν τον πρώην Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, γιατί υπερασπίστηκε την ακεραιότητα της χώρας του και αντιστάθηκε στη βαρβαρότητά τους». Η Ομοσπονδία ζητά «να αφεθεί ελεύθερος τώρα» ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔΓ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας, σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία της, αναφέρει πως «οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί δολοφόνοι του γιουγκοσλάβικου λαού βιάζονται να δικάσουν τον Μιλόσεβιτς και άλλους 15 πολίτες της ΟΔΓ για να δείξουν τι παθαίνουν όσοι αντιστέκονται στα αποκρουστικά σχέδιά τους», και καλεί τον ελληνικό λαό «να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για να μην περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά του Μιλόσεβιτς, να απαλλαγούν από το ΝΑΤΟ τα Βαλκάνια, να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί και να μην σταλούν άλλοι στα Σκόπια, και να αφεθούν οι λαοί να ρυθμίσουν μόνοι τους τις διαφορές τους».

Ακόμη, το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά «Η Ενότητα», με ανακοίνωσή του, «εκφράζοντας την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας να παραδώσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στους ΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους φονιάδες των λαών του πλανήτη και ιδιαίτερα της Γιουγκοσλαβίας που πρόσφατα αιματοκύλησαν και συνεχίζουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ζητεί «έστω και την τελευταία στιγμή να διαισθανθούν (οι τωρινοί κυβερνήτες της Γιουγκοσλαβίας) την ευθύνη που αναλαμβάνουν έναντι του Λαού τους που ήταν ο μόνος χαμένος στην όλη υπόθεση, να σκεφτούν την Ιστορία τους και να αναθεωρήσουν την απόφαση της Ντροπής».

Θα υπάρξουν δικαιολογημένες αντιδράσεις

Γιάννης Μανώλης, γγ της ΓΣΕΕ

Ο Γιάννης Μανώλης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Οι σκοπιμότητες που υπηρετεί το διεθνές δικαστήριο της Χάγης είναι γνωστές. Η απορία που προκύπτει, είναι πώς η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας παρέδωσε τον Σ. Μιλόσεβιτς, παρά και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Τα ερωτήματα είναι μεγάλα και είναι βέβαιο ότι θα ασκήθηκαν πολλές πιέσεις πάνω της, στις οποίες κανείς δε θα περίμενε πως θα υποκύψει. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα είναι δικαιολογημένες, καθώς δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, ενώ η αξίωση του ΝΑΤΟ συνδέεται με γνωστές σκοπιμότητες».

«Οι πολιτικοί κρίνονται από το λαό τους»

Δήλωση του Χρήστου Πολυζωγόπουλου, προέδρου της διοίκησης της ΓΣΕΕ

«Η παραπομπή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σαφώς και δεν είναι θετική εξέλιξη. Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ προκάλεσε πολεμική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και ευθύνεται για δεκάδες εγκλήματα πολέμου σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Θέση και πιστεύω μου είναι ότι οι πολιτικοί κρίνονται από τον ίδιο το λαό τους και δεν πρέπει να υπάρχουν επεμβάσεις από τρίτους. Πρέπει η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας να κρίνει τον πρώην Πρόεδρο, με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας».

ΕΕΔΥΕ
Δικάζεται η αντίσταση των λαών

Τριμελής αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία και επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας, με το οποίο εξέφραζε την έντονη διαμαρτυρία της για την αντισυνταγματική ενέργεια της σερβικής κυβέρνησης να ενδώσει στα σχέδια του ΝΑΤΟ για παραπομπή του πρώην Προέδρου τής Γιουγκοσλαβίας και αρχηγού κόμματος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης.

Τα μέλη που συγκροτούσαν την επιτροπή της ΕΕΔΥΕ ήταν ο αντιπρόεδρός της Στ. Κουνιάς, ο οργανωτικός γραμματέας Γρ. Πετρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος Π. Μακρής.

Στο κείμενο τού διαβήματος, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι στο πρόσωπο του Μιλόσεβιτς και ιδιαίτερα μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις, δικάζονται στην ουσία όλοι αυτοί που πρόβαλαν αντίσταση σε κείνους που προσπάθησαν να επιβάλουν τη νέα δολοφονική τάξη πραγμάτων στη Γιουγκοσλαβία. Μαζί με τον Μιλόσεβιτς δικάζονται όλοι όσοι αγωνίστηκαν, έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας τους».

Το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας, επισημαίνεται αμέσως μετά, το οποίο από την πρώτη στιγμή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών βρέθηκε στο πλευρό του γιουγκοσλαβικού λαού, ζητά από την κυβέρνησή σας να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσης τού πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας και αρχηγού κόμματος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων αξιωματούχων στο δικαστήριο της Χάγης και να εγκαλέσει αυτούς που καταδίκασαν κατά τη διάρκεια του πολέμου όλοι οι λαοί, δηλαδή τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Και καταλήγει το κείμενο του διαβήματος: «Η ΕΕΔΥΕ σας δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τους λαούς των Βαλκανίων για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για να ανατραπεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων».

«Μια ακόμη πράξη στο ΝΑΤΟικό σχέδιο»

Δήλωση του Αλέξη Τσώλη, μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ

«Οι εξελίξεις που οδηγούν στην παράδοση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σ. Μιλόσεβιτς στο αμερικανοκρατούμενο "Διεθνές Δικαστήριο", αποτελούν μια ακόμα πράξη στο έργο που σκηνοθέτησαν οι ΝΑΤΟικοί κύκλοι.

Φανερώνει και στους πλέον δύσπιστους, ποιοι σχεδίασαν και εκτελούν το σχέδιο αποσταθεροποίησης, εμφυλίων συγκρούσεων και αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια. Αμερικανοί, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τους ντόπιους υπηρέτες τους, καταλύουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και απονομής δικαιοσύνης. Το λαϊκό κίνημα πρέπει ν' αντισταθεί, ν' αποκαλύψει, να καταγγείλει και ν' αγωνιστεί ενάντια σ' αυτή την τάξη πραγμάτων».

«Οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ»

Δήλωση του Γιάννη Σταυρόπουλου, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ

«Η παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς και άλλων πρώην ηγετών της γειτονικής μαρτυρικής χώρας, είναι ενέργεια προκλητική. Θίγει βάναυσα την τιμή του αγωνιζόμενου γιουγκοσλάβικου λαού και όλων των λαών που εναντιώνονται στη νέα τάξη και στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ.

Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης είναι ένα όργανο απόλυτα χειραγωγημένο από το ΝΑΤΟ και κανείς τίμιος άνθρωπος σε όλη την οικουμένη δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα του κατηγόρου. Ολοι γνωρίζουν ότι οι πραγματικοί ένοχοι για τα χιλιάδες θύματα στα Βαλκάνια και για τις καταστροφές, είναι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτοί θα έπρεπε να καθίσουν στο σκαμνί ενός πραγματικά δίκαιου διεθνούς δικαστηρίου».

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ηθικό δισταγμό»

Δήλωση του Χ. Λιακόπουλου, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Ημερήσιος Κήρυκας

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφού εξευτέλισαν ένα λαό, αφού κατέστρεψαν τις υποδομές του, αφού τον εξανάγκασαν σε πείνα, έρχονται αυτή τη στιγμή να τον ταπεινώσουν ολοκληρωτικά, απαιτώντας την παράδοση του ηγέτη, στον οποίο για πολλά χρόνια είχε εμπιστευτεί τη διαχείριση της κρατικής εξουσίας, προκειμένου να δικαστεί από ένα δικαστήριο όπου ο παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων και οι σκοπιμότητες υπερτερούν της οποιασδήποτε νομικής αξιολόγησης. Οι ΗΠΑ, προκειμένου να αποδείξουν σε κάθε γωνιά της Γης την κυριαρχία τους, δεν έχουν κανένα ηθικό δισταγμό και κανένα σεβασμό στα εθνικά δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο. Ο γιουγκοσλαβικός λαός έχει αποδείξει διαχρονικά την αυτοθυσία του και την αγωνιστικότητά του και ασφαλώς, εάν ερωτάτο, δε θα συμφωνούσε με τις ενέργειες που φαίνεται να προκρίνει η ηγεσία του σήμερα. Η τιμή ενός λαού δεν μπορεί να έχει τίμημα και μάλιστα ευτελές, όπως του προτείνεται».

«Παραλογισμός αυτών που δολοφονούν»

Δήλωση του Χριστόφορου Σκεπετάρη, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

«Είναι παραλογισμός εκείνοι που δολοφόνησαν χιλιάδες αμάχους να κατηγορούν τον Σ. Μιλόσεβιτς για δολοφόνο. Ο άνθρωπος που επικεφαλής του γιουγκοσλάβικου λαού, αγωνίστηκε ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, φαίνεται πως με συνοπτικές διαδικασίες θα παραδοθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και θα "δικαστεί παραδειγματικά". Και αυτό για να περάσουν οι Αμερικάνοι το μήνυμα ότι όποιος ηγέτης και λαός μικρής χώρας σηκώνει κεφάλι και αντιστέκεται, θα έχει την τύχη του Μιλόσεβιτς».

Διάβημα κατά της παραπομπής

Από τη Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», θα επισκεφθεί σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2001, στις 12:00 το μεσημέρι, τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία στην Αθήνα, όπου θα επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για την παραπομπή του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων 15 αξιωματούχων στο «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσβολή του λαού της Γιουγκοσλαβίας

Συγκέντρωση έξω από το Προξενείο της Γιουγκοσλαβίας

Η πορεία που συγκροτήθηκε χτες βράδυ μετά τη συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό στην Πλατεία Αριστοτέλους πέρασε έξω από το Προξενείο της Γιουγκοσλαβίας όπου θυροκολλήθηκε ειδικό ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη συγκέντρωση και εκφράζει την αγανάκτηση των διαδηλωτών για την ψήφιση του πραξικοπηματικού διατάγματος για την έκδοση και παραπομπή του Μιλόσεβιτς και άλλων ηγετών της Γιουγκοσλαβίας στο στημένο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ έκτακτο Δικαστήριο της Χάγης.

«Αυτή η απόφαση της γιουγκοσλάβικης κυβέρνησης», τονίζει το ψήφισμα, «αποτελεί πρώτα απ' όλα κατάφωρη προσβολή του ίδιου του λαού της Γιουγκοσλαβίας, του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών που αντιστάθηκαν ηρωικά στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και συνεχίζουν να αντιστέκονται στα εγκληματικά σχέδια της Νέας Τάξης που εκφραστές της είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το ψήφισμα επισημαίνει ότι στο σκαμνί πρέπει να καθίσουν οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι από ένα πραγματικό δικαστήριο των Λαών και καταλήγει: «Εκφράζοντας τη θέληση όλων των εργαζομένων και του λαού της Θεσσαλονίκης που πρωτοστάτησε στις αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές, αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις και έδωσε έμπρακτα τη διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, απαιτούμε από την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας να ακυρώσει το επαίσχυντο κυβερνητικό διάταγμα της παραπομπής και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ