ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Να μην περάσουν οι περικοπές στην Παράλληλη Στήριξη, που ζητά το υπουργείο

Eurokinissi

Για άλλη μια χρονιά τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες θα έχουν πλημμελή στήριξη στο σχολείο τους ή θα σπρώχνονται οι οικογένειές τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τους εξασφαλίσουν ιδιωτική στήριξη, αφού το υπουργείο Παιδείας (με το έγγραφο 93506/Δ3/25-8-2023, που δίνει διευκρινίσεις για το θέμα) ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να μειώσουν τα κενά της Παράλληλης Στήριξης. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι σε κάθε τμήμα όπου μπορεί να υπάρχουν περισσότερες της μίας διάγνωσης, ένας θα είναι ο εκπαιδευτικός που θα στηρίζει τα παιδιά και επιπλέον ότι οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης, αν υπάρχουν ανάγκες, θα στηρίζουν μαθητές και όμορων σχολείων!

«Πίσω λοιπόν από τα μεγάλα λόγια για το "αναβαθμισμένο σχολείο" βρίσκεται το σχολείο των ελλείψεων και της πλήρους μορφωτικής υποβάθμισης, που στηρίζουν πιστά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) και προσθέτει: «Η οδηγία του υπουργείου στην πράξη σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης για άλλη μια χρονιά θα μειωθούν, χιλιάδες συνάδελφοι θα απολυθούν και πάρα πολλά παιδιά θα μείνουν χωρίς καθόλου στήριξη, με το βάρος να πέφτει στους γονείς, ή θα έχουν ελάχιστη στήριξη, μερικών ωρών την εβδομάδα, χωρίς ο εκπαιδευτικός να μπορεί να τους παρέχει σταθερό και ολοκληρωμένο επιστημονικό πρόγραμμα.

Ολες οι κυβερνήσεις διαχρονικά προσπαθούν να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους για την κάλυψη των αναγκών μαθητών και εκπαιδευτικών, υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο το σχολείο και καταπατώντας εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Δεν πάει άλλο! Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η οδηγία που τσακίζει το δικαίωμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση και την αξιοπρεπή ζωή και "πετάει" εκτός σχολείου χιλιάδες συναδέλφους!

Διεκδικούμε:

  • Να δοθούν όλα τα κενά στη δημοσιότητα, κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών με το απαραίτητο προσωπικό σε μία φάση.
  • Να προσληφθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ).
  • Δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης.
  • Αμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (σίτιση, στέγαση κ.λπ.).
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες της Εκπαίδευσης».

«Καλούμε τους συλλόγους μας να πάρουν αποφάσεις για παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να πάρουν θέση», καταλήγει η ΑΣΕ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για το οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης

Σε σύσκεψη για το οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας για να οργανώσουν τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη για κάθε φοιτητή και νέο εισακτέο που το έχει ανάγκη, να αποφασίσουν συλλογικά τις διεκδικήσεις τους και να διαμορφώσουν σχέδιο δράσης και πρωτοβουλιών.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Με τις εστίες να είναι ανύπαρκτες και τα ενοίκια να έχουν πάρει «φωτιά», οι φοιτητικοί σύλλογοι βγαίνουν μπροστά για να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης και ανακούφισης για όλους τους επαρχιώτες φοιτητές, αρνούμενοι να δεχθούν ότι έστω και ένας συμφοιτητής τους θα μείνει εκτός των αμφιθεάτρων για οικονομικούς λόγους.

Η σύσκεψη διοργανώνεται με πρωτοβουλία 16 συλλόγων από όλη την Αθήνα, οι οποίοι καλούν τους υπόλοιπους συλλόγους της πόλης να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Μέχρι στιγμής απόφαση έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:

- Από ΕΚΠΑ: Φιλοσοφικής, Μαθηματικού, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Γεωλογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Κοινωνιολογίας.

- Από ΕΜΠ: Τοπογράφων Μηχανικών.

- Από ΠΑΔΑ: Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Σχολής Επιστημών Τροφίμων, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού.

Τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων: ΦΕΠΑ, ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Να συνεχιστεί το πρόγραμμα υποστήριξης παρεμβάσεων κοινωνικής μέριμνας φοιτητών

Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ

Τη συνέχιση του προγράμματος «Υποστήριξη παρεμβάσεων κοινωνικής μέριμνας φοιτητών» στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, που ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτέμβρη, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.

Το πρόγραμμα αφορά δομή υποστήριξης φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με δράσεις που υπάγονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Μέσω του προγράμματος εξυπηρετούνται χιλιάδες φοιτητές που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, υποστήριξης στην εκπαιδευτική διαδικασία, συμβουλευτικής και υπηρεσίες προσβασιμότητας για φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στη δομή απασχολούνται 14 άτομα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), ενώ έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 2.000 φοιτητές που λαμβάνουν καθημερινά στήριξη, ακόμη και ψυχολογική μέσα από ατομικές συνεδρίες. «Με δεδομένο ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών φοιτούν άνω των 40.000 φοιτητών, γίνεται κατανοητό ότι ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, το προσωπικό των υποστηρικτικών αυτών δομών δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των φοιτητών», σημειώνει το ΚΚΕ στην Ερώτησή του, προσθέτοντας ότι απαιτείται «μόνιμο και επαρκές σε αριθμό εξειδικευμένο και λοιπό προσωπικό, ενταγμένο στο προσωπικό του Πανεπιστημίου, με σταθερή εργασία και δικαιώματα».

Και ακολούθως επισημαίνεται: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος σημαίνει πως χιλιάδες φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, θα μείνουν χωρίς υποστήριξη που είναι απαραίτητη για την ομαλή ολοκλήρωση των σπουδών τους αλλά και το επιστημονικό προσωπικό που πλαισιώνει αυτές τις δομές θα μείνει χωρίς εργασία». Κι όμως, το κόστος για τη συνέχιση του προγράμματος αυτού, που εκτιμάται στα 100.000 ευρώ, «θα ήταν για την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας σταγόνα στον ωκεανό», σημειώνει το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Βιβή Δάγκα, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή και Αφροδίτη Κτενά, που υπογράφουν την Ερώτηση, απαιτούν να διασφαλιστεί το απαραίτητο ποσό για τη συνέχιση λειτουργίας της δομής το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σ' αυτή σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μετατραπεί η δομή σε υπηρεσία κοινωνικής μέριμνας του Πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι πρόσφατα την παραίτησή του υπέβαλε ο αρμόδιος αντιπρύτανης υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ζητά άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα σχολικά κτίρια

Αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου απέστειλε η Ενωση Συλλόγων Γονέων του δήμου, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια του δήμου.

Μεταξύ άλλων η Ενωση σημειώνει γύρω από αυτό το θέμα: «Πολλοί σύλλογοι γονέων γνωρίζουν από πρώτο χέρι, όπως έχουμε δει, ότι χωρίς την προσπάθεια και τις κινητοποιήσεις δεν θα είχε γίνει τίποτα, όπως για το Καπετανάκειο παλιότερα, για την Ακαδημία τώρα αλλά και με το πιο πρόσφατο παράδειγμα από το Γερωνυμάκειο, όπου μόνο μετά από αγώνα και την ανάδειξη του προβλήματος από τους γονείς, εξασφάλισαν τουλάχιστον ότι τα παιδιά τους δεν θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά σε ένα σχολείο που εκκρεμούν εργασίες. Βέβαια, πολλά σοβαρά προβλήματα παραμένουν στο συγκεκριμένο σχολείο, όπως και στο 12ο Δημοτικό, στο 9ο Δημοτικό, στο ΕΝΕΓΗΗΛ και όχι μόνο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των άνω των 170 σχολικών κτιρίων - συγκροτημάτων στον δήμο μας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Κτίρια πολύ παλιά (κάποια κτισμένα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα), ασυντήρητα, χωρίς στατικές ή άλλες μελέτες, πολλά ακατάλληλα ενοικιαζόμενα (κυρίως νηπιαγωγεία), σχολεία που στεγάζονται μόνο σε κοντέινερ, η απαράδεκτη συμπεριφορά διαχρονικά κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών σχετικά με το κτιριακό στην Ειδική Αγωγή και πλήθος άλλων προβλημάτων, χαρακτηρίζουν την κατάσταση το 2023.

Αν σε αυτά προσθέσουμε τον καταστροφικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου τον Σεπτέμβρη του 2021 γίνεται φανερό ότι πρέπει άμεσα - πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - το ΔΣ να συνεδριάσει και να συζητήσει σε έκτακτο μονοθεματικό ΔΣ την κατάσταση αυτή ώστε να παρθούν μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Σε τρεις διαφορετικές ώρες η δυνατότητα αποχώρησης από τα Ολοήμερα

Ανάμεσα σε τρεις ζώνες ώρας αποχώρησης από το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι οικογένειες, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, Δ. Μιχαηλίδου. Ετσι, οι μαθητές των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, όπου εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης είτε στις 14.55 είτε στις 15.50 είτε στις 17.30, ενώ παράλληλα διευκρινίζεται ότι το νέο ωράριο αφορά το σύνολο των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων σε όλη τη χώρα.

Ζητούμενο ωστόσο παραμένει ακόμα η λειτουργία όλων των Ολοήμερων προγραμμάτων από την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων και η ουσιαστική στήριξή τους με επαναφορά της καταργημένης θέσης του υπεύθυνου δασκάλου στο Ολοήμερο κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ