ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο πιέζει για επίσπευση των παραδόσεων F-16 και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Ενώ κλιμακώνεται η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα και στα σύνορα της Λευκορωσίας

Copyright 2023 The Associated

Παράλληλα με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, εντείνονται τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, ενώ το Κίεβο ζητάει να επισπευστούν οι παραδόσεις των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και επιμένει για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλα «δυτικά» κράτη.

Στο μεταξύ, ανεβαίνει διαρκώς η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και μεταξύ Λευκορωσίας - Πολωνίας & Βαλτικών Χωρών.

Ολα τα παραπάνω προμηνύουν παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και συνολικότερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Μετά τη δέσμευση της Δανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας να παραδώσουν δεκάδες F-16 στο Κίεβο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, προτρέπει τους «συμμάχους» να επισπεύσουν τις παραδόσεις των αμερικανικών μαχητικών.

Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει τα πρώτα 6 αεροσκάφη γύρω στην Πρωτοχρονιά, ενώ οι παραδόσεις θα συνεχιστούν το 2024 και το 2025. Ολλανδία και Νορβηγία δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τα χρονοδιαγράμματα και τον αριθμό των F-16 που θα δώσουν στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να διοργανωθούν περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης Oυκρανών πιλότων και τεχνικών συντήρησης, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία θα είναι καθ' όλα έτοιμη».

Εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και τεχνικών έχει ξεκινήσει ήδη στη Δανία, ενώ αντίστοιχη εκπαίδευση θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη στις ΗΠΑ.

Με τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις φιλοδοξούν να αυξήσουν σημαντικά την ισχύ πυρός εναντίον των Ρώσων, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης. Τα πρώτα F-16 αναμένεται να ενταχθούν σε ουκρανικές επιχειρήσεις το καλοκαίρι, ή το νωρίτερο στα τέλη της άνοιξης, ενώ ήδη βρίσκονται υπό επεξεργασία σχέδια για τον «επόμενο γύρο» της ουκρανικής αντεπίθεσης, το 2024.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, εξέφρασε «βεβαιότητα» ότι η Γερμανία θα προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους «Taurus». Οι εν λόγω πύραυλοι έχουν βεληνεκές πάνω από 482 χλμ., που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Δεν είναι σαφές πότε το Βερολίνο θα παράσχει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά «δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος», εκτίμησε ο Ρέζνικοφ σε συνέντευξή του.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι δεν θα έκανε ποτέ κάτι απερίσκεπτο, ενώ μια σειρά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού τοποθετούνται υπέρ της αποστολής των «Taurus» στο Κίεβο.

Αλλά και η Ρωσία προωθεί τις δικές της στρατιωτικές συνεργασίες, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, να ξεκαθαρίζει ότι η στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν δεν θα υποκύψει σε γεωπολιτικές πιέσεις, αναφερόμενος στη δημοσίευση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Τεχεράνη να σταματήσει να πουλά drones στη Μόσχα.

«Δεν υπάρχουν αλλαγές και η συνεργασία με το Ιράν θα συνεχιστεί», τόνισε ο Ριαμπκόφ. «Δεν υποκύπτουμε στις διαταγές των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους», πρόσθεσε.

Το Ιράν έχει παραδεχθεί ότι έχει στείλει drones «Shahed» στη Ρωσία, αλλά έχει ισχυριστεί ότι αυτό έγινε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε: «Καμία από τις συναλλαγές (που αφορούν drones) τις οποίες είχαμε (...) με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, δεν έχει ακυρωθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετές «δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες» ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ιρανικά drones.

Νέες επιθέσεις σε Μόσχα και άλλα ρωσικά εδάφη

Η Ρωσία απέκρουσε προχτεσινές νυχτερινές επιθέσεις με ουκρανικά drones στις περιφέρειες της Μόσχας και του Μπριάνσκ (στα σύνορα με την Ουκρανία), ενώ επιθέσεις στη Μόσχα είχαν σημειωθεί και το Σάββατο.

Η αεράμυνα στην περιοχή Λιούμπερτσι, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, κατέστρεψε drone που πέταγε προς την κατεύθυνση της Μόσχας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος.

Τα αεροδρόμια Βνούκοβα και Νταμαντιένταβα και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ζουκόφσκι διέκοψαν τη λειτουργία τους προσωρινά για ακόμη μια νύχτα.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκαν άλλα δύο ουκρανικά drones στην Μπριάνσκ, ενώ την προηγούμενη μέρα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε μετά από επίθεση drone στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ.

Οι ουκρανικές επιδρομές με drones στη ρωσική επικράτεια, που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, έχουν κυρίως στο στόχαστρο τη Μόσχα και τη Χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε χτες δύο ουκρανικά drones πάνω από την Κριμαία, δήλωσαν οι ρωσικές αρχές.

Ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος απογειώθηκε χτες για να απομακρύνει ένα αμερικανικό drone από τα σύνορά της στη Μαύρη Θάλασσα, με φόντο την ένταση που ανεβαίνει επικίνδυνα στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Το ρωσικό SU-30 συνόδευσε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος «Reaper» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, το πλοίο «Primus» με σημαία Λιβερίας, έγινε το δεύτερο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού, μέσω του «προσωρινού διαδρόμου» που έχει ανακηρύξει μονομερώς το Κίεβο, με διαδρομή κατά κύριο λόγο μέσω ΝΑΤΟικών χωρικών υδάτων (στα παράλια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας). Το «Primus», που αναχώρησε μεταφέροντας προϊόντα χάλυβα, χτες βράδυ είχε φτάσει στα Στενά του Βοσπόρου και είχε ως δηλωμένο προορισμό το Ντακάρ, στη Σενεγάλη.

Με την Αγκυρα να εντείνει την κινητικότητά της για την αναβίωση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Κίεβο, ενώ επίκειται επίσκεψή του και στη Μόσχα.

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Χ. Φιντάν σημείωσε: «Ξέρουμε ότι αναζητούνται άλλες διαδρομές, αλλά δεν βλέπουμε καμία εναλλακτική λύση στην αρχική συμφωνία λόγω των κινδύνων».

Πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία σε διάφορα επίπεδα.

Το ταξίδι του Φιντάν στη Μόσχα αναμένεται να προετοιμάσει και τη συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν, αντίστοιχα, η οποία ενδέχεται να διεξαχθεί στις αρχές Σεπτέμβρη, στο Σότσι.

Ο Ερντογάν πιθανολογείται να προσφέρει στον Πούτιν τη χρήση του εδάφους της Τουρκίας για διέλευση για εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων σε άλλα κράτη, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS. Η πρόταση ίσως «τραβήξει το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς και διευκολύνει την επιστροφή της στη συμφωνία για τα σιτηρά», προσθέτει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί σύντομα το Σότσι και ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, επιβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομ. Τσελίκ.

Ορκος «πίστης» για τις ρωσικές μισθοφορικές δυνάμεις

Μετά και τον θάνατο του επικεφαλής της «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, η Μόσχα εντείνει τις προσπάθειες να θέσει υπό αυστηρότερο κρατικό έλεγχο τις μισθοφορικές οργανώσεις που δρουν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα που υποχρεώνει όλες τις μισθοφορικές δυνάμεις «εθελοντών» που μάχονται στην Ουκρανία να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος.

Το διάταγμα υποχρεώνει οποιονδήποτε εκτελεί εργασίες για λογαριασμό του στρατού ή υποστηρίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, να δώσει επίσημο όρκο «για την υπεράσπιση της Ρωσικής Δημοκρατίας» και να υποσχεθεί «να ακολουθεί αυστηρά τις εντολές των διοικητών και των ανωτέρων».

Στις αρχές του περασμένου Ιούνη, η απαίτηση του Κρεμλίνου όλες οι ρωσικές μισθοφορικές δυνάμεις να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Αμυνας ως την 1η Ιούλη, ήταν ένας από τους παράγοντες «τριβής» ανάμεσα στη Μόσχα και τον Γ. Πριγκόζιν, ο οποίος είχε απορρίψει τότε την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων.

Την Κυριακή, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, μετά την ολοκλήρωση των τεστ DNA, επιβεβαίωσε ότι οι 10 νεκροί της αεροπορικής συντριβής, την περασμένη Τετάρτη, στην περιοχή του Τβερ, ταυτίζονται με τη λίστα που είχε δημοσιοποιήσει η ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας, στην οποία περιλαμβάνονταν ο Γ. Πριγκόζιν, το «νούμερο 2» της «Wagner», Ντμ. Ούτκιν, κι άλλα στελέχη της μισθοφορικής οργάνωσης.

Πολωνία - χώρες Βαλτικής: Απαιτούν να φύγουν οι Ρώσοι μισθοφόροι από τη Λευκορωσία

Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Λευκορώσου Προέδρου, Αλ. Λουκασένκο, ότι οι μισθοφόροι της «Wagner» που βρίσκονται στη χώρα θα παραμείνουν εκεί για να εκπαιδεύσουν τον λευκορωσικό στρατό, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία) απαίτησαν από το Μινσκ την απέλασή τους.

«Απαιτούμε από το Μινσκ ο Ομιλος "Wagner" να εγκαταλείψει αμέσως την επικράτεια της Λευκορωσίας και οι παράτυποι μετανάστες να εγκαταλείψουν αμέσως τη μεθοριακή περιοχή και να σταλούν πίσω στις χώρες τους», δήλωσε χτες ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών, Μ. Καμίνσκι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του από τις Βαλτικές Χώρες.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θα κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία αν υπάρξει ένα «κρίσιμο συμβάν» με εμπλεκόμενους μισθοφόρους της «Wagner», πρόσθεσε ο Καμίνσκι, διευκρινίζοντας ότι θα κλείσουν όλα τα σημεία συνοριακής διέλευσης των 4 χωρών με τη Λευκορωσία, ανεξάρτητα αν το «κρίσιμο συμβάν» σημειωθεί στα πολωνικά ή τα λιθουανικά σύνορα.

Η Πολωνία έχει αναφέρει επίσης αύξηση στον αριθμό μεταναστών κυρίως από Μέση Ανατολή και Αφρική που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα τους τελευταίους μήνες και κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι τους διευκολύνει.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας θα προτείνει στην κυβέρνηση να κλείσουν δύο από τα τέσσερα εναπομείναντα σημεία διέλευσης των συνόρων της χώρας με τη Λευκορωσία, ενώ η υπουργός Εσωτερικών, Agne Bilotaite, ανέφερε ότι θα υπάρχουν δύο κριτήρια για συνολικό κλείσιμο των συνόρων: Είτε ένα ένοπλο περιστατικό που «συνιστά σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια» είτε «μία μαζική είσοδος μεταναστών από τα σύνορα».

Να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο κλείσιμο των συνόρων με τη Λευκορωσία θα οδηγούσε παράλληλα και σε χερσαίο αποκλεισμό του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ