ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις των προηγούμενων ημερών

Αμύνταιο
Αμύνταιο
Με μαζικές, κεφάτες και πετυχημένες εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά συνεχίζεται το ταξίδι του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανά την Ελλάδα αυτό το διάστημα.

Πρωτόγνωρη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο στη Ζάκυνθο και οι οποίες προπαγανδίστηκαν πλατιά με το περιεχόμενο του Φεστιβάλ σε όλο το νησί.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στο νησί. Τη συζήτηση άνοιξε η Αννα Βρυώνη, στέλεχος της ΚΝΕ, την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακολούθησε συναυλία με ροκ τραγούδια από το τοπικό συγκρότημα Scarpa, ενώ το κέφι συνεχίστηκε με τους «Κοινούς Θνητούς», που ξεσήκωσαν το πλήθος μέχρι αργά το βράδυ.

Το ενδιαφέρον κέντρισαν και οι δύο εκθέσεις στον χώρο, η πρώτη με τίτλο «Τι είναι να είσαι επαναστάτης» και η δεύτερη με θέμα τις συνθήκες εργασίας των νέων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στη Ζάκυνθο.

Ζάκυνθος
Ζάκυνθος
Στον χώρο έγιναν επίσης μαθήματα τοξοβολίας από τον Σύλλογο «Αρτέμιδα», που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, ενώ λειτούργησε και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

***

Στο Ανοιχτό Θέατρο της πόλης της Λευκάδας έγιναν, επίσης το Σάββατο, οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ στον νομό.

Το ταξίδι του Φεστιβάλ στο νησί πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας μπροστά στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Βαγγέλης Βερροιώτης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από την Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίδειξη τάε κβον ντο, κικ μπόξινγκ, αυτοάμυνας από τον ΑΓΑ Μαχητικών Τεχνών Λευκάδας «Εύαθλος», ενώ μετά τις ομιλίες το κέφι άναψε με το μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Στον χώρο λειτούργησαν μπαρ και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

***

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση του Φεστιβάλ στη Μύρινα της Λήμνου την περασμένη Κυριακή, στο Πάρκο Ανδρωνίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Θανάσης Γεωργαντής, Γραμματέας της Οργάνωσης της ΚΝΕ στη Λήμνο, ενώ χαιρέτισε ο Κώστας Μαδυτινός, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Λευκάδα
Λευκάδα
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Υφαντής, επικεφαλής της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική από τοπικό μουσικό συγκρότημα.

Στον χώρο υπήρχαν θεματική έκθεση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και ξεχωριστός χώρος για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου», με ζωγραφική και κατασκευές.

***

Στη Δυτική Μακεδονία το ταξίδι του 49ου Φεστιβάλ ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη στο Αμύνταιο.

Εκεί η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νόντα Στολτίδη, υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Κυριάκος Ελευθεριάδης, υποψήφιος δήμαρχος Αμυνταίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κέφι άναψε στη συνέχεια υπό τους ήχους των χάλκινων, από την Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη, και η βραδιά έκλεισε ανανεώνοντας το ραντεβού στον επόμενο σταθμό του Φεστιβάλ, που είναι αύριο στην Πτολεμαΐδα.


Λήμνος
Λήμνος

Συνεχίζεται το «ταξίδι» σε όλη τη χώρα

Το ταξίδι του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζεται τις επόμενες μέρες, μεταφέροντας σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας το σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)». Αναλυτικά αυτές τις μέρες προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Τετάρτη

Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Θα μιλήσει η Αννα - Μαρία Ηλιού, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συναυλία με τις «Τέσσερεις Νότες» και μαθητικές δραστηριότητες.

Αύριο Πέμπτη

Πτολεμαΐδα, στο Πέτρινο Σχολείο. Θα μιλήσει η Αναστασία Γεωργιάδου, Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «16 ώρες δουλειά: Οταν η σκλαβιά ονομάζεται "κεκτημένο δικαίωμα"...! Στη ζωή μας δεν χωρά άλλη αναμονή! Οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή!». Επίσης, συναυλία με τους «Ζωγράφος & Ghetto Rock» και λαϊκό γλέντι με τα «Λαϊκά Προάστια».

Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη

Κιλκίς, στο πάρκο Κήπου. Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει λαϊκό γλέντι με τους «Τούτοι the band». Στον χώρο θα λειτουργούν μαθητικό στέκι, γωνιά για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου», θεματικές εκθέσεις και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Γρεβενά, στο πάρκο Μανιταριών, από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τους «Prima Vista». Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Τρίπολη, στο Αλσος του Πνευματικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Stand up comedy με τους Κωνσταντή Μπίτση, Παναγιώτη Κούδα και Δήμητρα Νικητέα, συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς» και παραδοσιακό λαϊκό γλέντι.

Ληξούρι, στην κεντρική πλατεία. Περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον Δημήτρη Ματζουράτο, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και υποψήφιο δήμαρχο Παλικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ομιλία από τον Αλέξανδρο Παγώνη, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και λαϊκό, ρεμπέτικο γλέντι. Στον χώρο θα υπάρχουν τραπέζια για πινγκ πονγκ και σκάκι, έκθεση για τον επαναστάτη του «σήμερα», παιδότοπος και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Μεσολόγγι. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Παρασκευή 1η και Σάββατο 2 Σεπτέμβρη

Πύργος, στο Πάρκο Ξυστρή. Την πρώτη μέρα περιλαμβάνει hip-hop συναυλία με τους: «Το σφάλμα», Ζωγράφο, «Chetto Rock» και «Raibo». Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με την Μαριώ.

Σάββατο 2 Σεπτέμβρη

Σέρρες, στο Πάρκο Δορυλαίου (Θεατράκι). Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους «Koza Mostra». Στον χώρο θα λειτουργούν μαθητικό στέκι, στέκι φοιτητών και νέων εργαζομένων, θεματικές εκθέσεις και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Κατερίνη, στο πάρκο. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με τους «Kappa», «Sarap και προλετάριος», «Γίναμε» και λαϊκό γλέντι με τους «Τούτοι the band». Στον χώρο προβλέπονται δραστηριότητες για μαθητές, θεματικές εκθέσεις και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Νάουσα, στο πάρκο. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Σάκης Τσίτσης, υποψήφιος δήμαρχος Νάουσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει λαϊκό γλέντι με τους «Ρεμπέτ Ασκέρ». Επίσης, δραστηριότητες για μαθητές, τουρνουά σκακιού, θεματικές εκθέσεις και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Κόρινθος, στο πάρκο Φλοίσβου. Θα μιλήσει ο Π. Κοσκινάς, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας της ΟΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Παρουσίαση χορευτικών από το «κόκκινο Αερόστατο», ροκ συναυλία με τους FINAL ACT και ρεμπέτικο γλέντι με τους Γιαγκίνηδες.

Καστόρι Λακωνίας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρφάνης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ και υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης. Περιλαμβάνει λαϊκό γλέντι με τοπικό συγκρότημα. Στον χώρο θα υπάρχουν εκθέσεις σχετικά με την προστασία του φυσικού μας πλούτου, αλλά και με την ιστορία και την αγωνιστική προσφορά του Καστορίου τη δεκαετία του 1940.

Κυριακή 3 Σεπτέμβρη

Γιαννιτσά, στο πάρκο Αη Γιώργη. Θα μιλήσει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Θα χαιρετίσει η Ολυμπία Παπαδοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Πέλλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με τους «Banda Trite Pate» και «Ρουμπαγιάτ», δραστηριότητες για μαθητές, τουρνουά σκακιού, θεματικές εκθέσεις και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Σύρος. Θα μιλήσει ο Κώστας Λουλές, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου της ΚΝΕ.


Με πλούσιο πρόγραμμα το Φεστιβάλ στις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας

Με τις κεντρικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των νομών τον Σεπτέμβρη κορυφώνεται η δραστηριότητα του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Στη Λάρισα στις 15 και 16 Σεπτέμβρη, στην Κοίτη Πηνειού

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν η hip hop συναυλία από την ManiFexx και η παραγωγή «Ο αντίλαλος των τραγουδιών», με κομμάτια της νεότερης ελληνικής δισκογραφίας. Χαρακτηριστικό των τραγουδιών είναι ο πολιτικός - κοινωνικός στίχος και η αντανάκλασή του όταν αυτός «προσκρούει» σε σημαντικά γεγονότα. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γάλλος (φωνή, κιθάρα), Στέλιος Παπαδόντας (ηλεκτρικό μπάσο), Λευτέρης Γάλλος (βιολί), Παναγιώτης Μπαλανίκας (πιάνο), Κώστας Γκουντής (τύμπανα). Δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, που φέτος κλείνει 50 χρόνια συγκινητικής μουσικής διαδρομής, με σταθερή παρουσία στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ακολουθεί πάρτι στο μπαρ του Φεστιβάλ με τον Baghdad.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παραγωγή αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τίτλο «Μια σκηνή όλος ο κόσμος», όπου δύο μουσικοί και ένας ηθοποιός ενώνουν τις δυνάμεις τους στο project «Κιθαροαφηγήματα». Παράσταση stand-up comedy και μουσικής κωμωδίας από τον Αριστοτέλη Ρήγα, με τίτλο «Και το όνομα αυτού». Στις σκηνές του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν οι συναυλίες από τους «Αλγόρυθμοι», ARGON, Sing Along, ενώ η βραδιά ολοκληρώνεται με την Μαριώ και τον Λάμπρο Καρελά σε ένα γλέντι από καρδιάς με τραγούδια - διαμάντια, ρεμπέτικα, λαϊκά, σμυρναίικα και παραδοσιακά.

  • Στον Βόλο στις 8 και 9 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Δημαρχείου Βόλου (έναντι εφορίας)

Η πολιτική ομιλία θα γίνει στις 8 Σεπτέμβρη από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαχρονικά τραγούδια από τον Κώστα Βλαχούτσο, όπως και κομμάτια από το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Ξανθή». Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται στο τέλος της πρώτης μέρας, με τραγούδια από τον νέο του δίσκο «Μόρσο», φυσικά με ρεμπέτικα, και πολλά άλλα.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου με συναυλία από τον Βασίλη Γεωργάκη και την μπάντα του, καθώς και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τους μουσικούς Θεολόγη Σίκαλο, Δημήτρη Κεχαγιά, Δημήτρη Πατούλια, Δήμητρα Γιαννούκα.

  • Στα Τρίκαλα στις 8 και 9 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Ματσόπουλου

Η πολιτική ομιλία θα γίνει στις 8 Σεπτέμβρη από τον Γιώργο Χαρίτο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και το θεατρικό δρώμενο με την επιμέλεια της Γωγώς Κατσανάκου. Σημαντική στιγμή η μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, βασισμένη στα 28 χρόνια μιας μουσικής πορείας με ξεχωριστούς σταθμούς και πολλά αγαπημένα, διαχρονικά τραγούδια.

Τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στη σκηνή ανεβαίνουν το μαθητικό συγκρότημα NYCTOPHILIA και το hip hop σχήμα Urban Pulse, σε μια συναυλία εφ' όλης της ύλης «για όσους δεν χαμηλώνουν το βλέμμα ούτε κρατάνε ίσες αποστάσεις», ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει ο νέος τραγουδοποιός Κώστας Βλαχούτσος.

  • Στην Καρδίτσα στις 8 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Λουμάκη (πρώην στρατόπεδο)

Η πολιτική ομιλία θα γίνει από τον Γιάννη Τσιούτρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με τα μαθητικά σχήματα RempeticA, VARAN DAOYLIA και στη συνέχεια ρίχνεται «κόκκινο στη νύχτα» με αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Θα μας ταξιδέψουν τα τραγούδια του Λαυρέντη, γνωστά και αγαπημένα, που ο ίδιος τραγούδησε πολλές φορές στη σκηνή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Συμμετέχουν σημαντικοί συνεργάτες του, ο Διονύσης Τσακνής και τα «Κίτρινα Ποδήλατα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ