ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα αγωνιστικού ξεσηκωμού ενάντια στον αντεργατικό όλεθρο
  • Ολοι στους δρόμους για να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο - έκτρωμα
  • Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ (5.30 μ.μ., πλατεία ΧΑΝΘ)

Η απόφαση των εργαζομένων το συλλαλητήριο ενόψει της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, να είναι η πρώτη μυριόστομη απάντηση στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, να αποτελέσει έναν μεγάλο σταθμό στον αγώνα για ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, εκφράστηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες το βράδυ τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου.

Στη σύσκεψη, στο θεατράκι των 4 εποχών στην παραλία της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερα από 70 σωματεία και φορείς, που μετέφεραν την πείρα από τους χώρους δουλειάς, αλλά και την απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν για να μην περάσει η νέα σαρωτική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που οδηγεί ολοταχώς πίσω στον Μεσαίωνα, να προετοιμάσουν αγωνιστική απάντηση τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Επίσης, ανακοινώθηκαν κεντρικοί σταθμοί μπροστά στο συλλαλητήριο. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται: Τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη μέρα δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς. Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη ημερίδα για τα εργατικά «ατυχήματα» (7.30 μ.μ. Δημαρχείο Θεσσαλονίκης). Την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από ένα κράτος εχθρικό για τον λαό

Εισηγητικά, ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε αρχικά στην ανείπωτη τραγωδία που ζει ο λαός, με τις δεκάδες πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα, αφήνοντας πίσω νεκρούς, χαμένες λαϊκές περιουσίες, δάση καμένα, με ανυπολόγιστο κόστος για το περιβάλλον, τονίζοντας ότι η πλήρης απουσία ενός ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού με βάση την πρόληψη, οι χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό σε Πυροσβεστική και δασαρχεία, αποτελούν συνειδητό «έγκλημα».

Eurokinissi

Επίσης, μίλησε για τον υπαρκτό κίνδυνο ενός σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος και ιδιαίτερα σε Βιομηχανικές Περιοχές όπως η Σίνδος, το Κιλκίς και δεκάδες άλλες, όπου συγκεντρώνονται μια σειρά από προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο (διυλιστήρια αργού πετρελαίου, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων, χημικές βιομηχανίες με χρώματα, πλαστικά, χημικά, λιπάσματα και εντομοκτόνα, αποθήκες με διάφορα εύφλεκτα υλικά, εργοστάσια ανακύκλωσης). Οπως είπε, «με την εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, επιτρέπεται τέτοια εργοστάσια να βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο μείγμα που μπορεί να έχει εφιαλτικές συνέπειες».

Σημείωσε ακόμα τις τραγικές ελλείψεις σε μια σειρά από ζωτικής σημασίας για τον λαό τομείς, όπως η αντισεισμική θωράκιση, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα νοσοκομεία με τη δραματική υποστελέχωσή τους, αλλά και η παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ με τις βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Αραξο, Ανδραβίδα, Στεφανοβίκειο, και με τη συζήτηση να ανοίγει για ακόμα περισσότερες.

Ειδική αναφορά έκανε στη δράση των φασιστικών μορφωμάτων και των συμμοριών τους, που βγάζουν λάδι το κράτος για τις εγκληματικές του ευθύνες για τις πυρκαγιές, στοχοποιώντας της «Γης τους κολασμένους» και οργανώνοντας πογκρόμ εναντίον τους, αλλά και στην πληθώρα των περιπτώσεων που οι φασιστικές ομάδες αξιοποιούνται ως δυνάμεις εμπροσθοφυλακής απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Επιβεβαιώνεται, είπε, ότι «δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από ένα κράτος βαθιά εχθρικό, αντιλαϊκό. Ενα κράτος που είναι αποτελεσματικό όταν πρόκειται να διαφυλάξει τα κέρδη των λίγων, αλλά αναποτελεσματικό για την εξασφάλιση των αναγκών του λαού. Ενα κράτος γρήγορο όταν πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, αλλά εξαιρετικά αργό όταν κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες των πολλών».

Νομοσχέδιο - έκτρωμα: Αιτία πολέμου για την εργατική τάξη

Εκανε λόγο αναλυτικά για το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση και νομιμοποιεί την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Με τη δουλειά σε πολλούς εργοδότες, με τις συμβάσεις μηδενικών ωρών που μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε μια ευέλικτη μηχανή, χωρίς δικαιώματα, με την κατάργηση του 5ήμερου σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής και ταυτόχρονα την ποινικοποίηση και τιμωρία της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης.

Οπως είπε, «η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστείλει, να χτυπήσει κάθε φωνή που αντιστέκεται στον αντεργατικό όλεθρο, στη δουλειά ως τα γεράματα, στη διαρκή ομηρία μέσω της "ευελιξίας", στην κακοπληρωμένη εργασία.

Εμείς όμως δεν τους φοβόμαστε! Δεν φοβόμαστε ούτε τα πρόστιμα ούτε τις φυλακίσεις. Ο λαός και οι εργαζόμενοι θα το δείξουν έμπρακτα παλεύοντας στους δρόμους, έξω από τα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, περιφρουρώντας το δικαίωμα στην απεργία, το όπλο μας».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην δώσουν ούτε λεπτό αναμονής και σημείωσε ότι το φετινό συλλαλητήριο ενόψει της ΔΕΘ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί «δεν επιτρέπεται να αποδεχτεί κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος και νέα, τον σύγχρονο Μεσαίωνα που φέρνει το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».

Να είναι το συλλαλητήριο «το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσουμε πως το νέο αντεργατικό τερατούργημα δεν θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή!», σημείωσε, και κάλεσε τους εργαζόμενους «να κλείσουν τα αυτιά στον ρεαλισμό που πουλάνε όλα εκείνα τα κόμματα που στηρίζουν τον δρόμο της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης για τους λίγους». Να μετατρέψουν το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ σε μεγάλο σταθμό στον αγώνα για:

  • ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς με ουσιαστικές αυξήσεις και ανθρώπινα ωράρια.
  • 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.
  • Την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς.
  • Την εξασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων.
  • Να μην πάει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
  • Πραγματικά ποιοτική δημόσια και δωρεάν Υγεία.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και χαρατσιών, φτηνό ρεύμα για τον λαό.

Κάλεσε όλα τα ΔΣ των κλαδικών και των επιχειρησιακών σωματείων σε απόφαση συμπόρευσης και ξεσηκωμού. Προέτρεψε τα συνδικάτα να γίνουν επιτελεία μάχης και να είναι σε ετοιμότητα να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά όπου χρειάζεται.

Να μπει στο στόχαστρο του αγώνα ο ένοχος: «Η εργοδοσία που για τα κέρδη της ματώνει τον λαό, οι κυβερνήσεις που μετατρέπουν τις ορέξεις των εργοδοτών σε νόμους, οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ που θέλουν τα συνδικάτα ξεδοντιασμένα, ανήμπορα να αντιδράσουν».

Ειδικά για τις ευθύνες των εργατοπατέρων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού έφερε ως παράδειγμα την τοποθέτηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Μας είπε πως οι συγκεκριμένες αντεργατικές ρυθμίσεις είναι υποχρεωτικές από την ΕΕ για να μην επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα, άρα "ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει", σπέρνοντας τη μοιρολατρία και την αναμονή. Πως δεν γίνεται να δουλεύουμε 16ωρο, γιατί μας... προστατεύει το ευρωπαϊκό δίκαιο που επιτρέπει ημερήσια εργασία... μόνο 13 ώρες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από όσους λιβανίζουν την ΕΕ που με τις κατευθύνσεις ενισχύει τις κυβερνήσεις για να ξεριζώσουν τα δικαιώματα δεκαετιών».

Ελπίδα μας η οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση στα συνδικάτα

«Ελπίδα μας είναι η οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση στα σωματεία μας, η διεκδίκηση των δίκιων μας, των σύγχρονων αναγκών μας», τόνισε ο εισηγητής.

Και πρόσθεσε:

«Γιατί σήμερα, το 2023, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Γιατί το πραγματικά σύγχρονο, η κανονικότητα που μπορούν να ζουν οι εργαζόμενοι σήμερα είναι να δουλεύουμε με σταθερό ωράριο, με λιγότερες ώρες δουλειάς και με απείρως καλύτερες αποδοχές, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Γιατί σήμερα είναι δυνατό να έχουμε όλοι εξασφαλισμένη δωρεάν την υγεία μας, να δουλεύουμε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, τα παιδιά μας να έχουν πραγματικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη Παιδεία. Είναι δυνατό να έχουμε εξασφαλισμένο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, πάμφθηνες διακοπές.

Η μόνη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα είναι να ξεμπλέξουμε με το κέρδος, και με τα παράσιτα που το καρπώνονται!

Καμία ώρα χαμένη. Να είναι το συλλαλητήριο της ΔΕΘ η πρώτη, μυριόστομη αντικυβερνητική μάχη των εργαζομένων, να είναι η πρώτη μαζική απαίτηση για ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Με αισιοδοξία για την επιτυχία του συλλαλητηρίου

Πείρα από αγώνες αλλά και από την εργοδοτική επίθεση μετέφεραν οι εκπρόσωποι των σωματείων

Πτυχές της αντεργατικής επίθεσης σε κάθε κλάδο και χώρο, αλλά και πείρα από μεγάλους αγώνες ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους στη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των σωματείων.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η προβολή βίντεο με τον χαιρετισμό από τον γενικό γραμματέα του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών CGT, Μουράντ Ζανουμπί, που ανέφερε ότι οι Γάλλοι εργαζόμενοι συνεχίζουν την πάλη ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μέχρι τέλους. «Νίκη για τους εργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο!», ήταν το μήνυμά του.

Η Σταυρούλα Νικολαΐδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά Κεντρικής Μακεδονίας, ανέδειξε την έλλειψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, που σε συνδυασμό με τη γενίκευση της «ευελιξίας», την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις υποβαθμισμένες ελεγκτικές υπηρεσίες κ.λπ., βρίσκονται πίσω από τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες.

Εικόνα από το ...μέλλον μετέφερε η Νεκταρία Μέντζου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, μιλώντας για τον επισιτισμό - τουρισμό, όπου ήδη η «ευελιξία» τσακίζει κόκαλα. «Οι εργοδότες που έχουν πολλά ΑΦΜ, παρουσιάζονται με ένα μαγαζί, αλλά τους ανήκουν περισσότερα, και δεν είναι λίγοι αυτοί. Θα στέλνουν λοιπόν το προσωπικό τους από το ένα κατάστημα στο άλλο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαγαζιού χωριστά. Θα ξεζουμίζουν δηλαδή τον σερβιτόρο και την λαντζιέρα στη δουλειά βαφτίζοντάς το ελεύθερη επιλογή», ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Ο Δημήτρης Σαββίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, φώτισε τι σημαίνει για τους εργαζόμενους «η ανάπτυξη για όλους». Οπως είπε, «κάθε χρόνο, ειδικά την περίοδο της ΔΕΘ (αλλά πλέον και ολόκληρη τη σεζόν), καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για ατελείωτες ώρες δουλειάς, μέχρι τελικής πτώσης. Και το νέο νομοσχέδιο φέρνει τέτοια δουλειά για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα».

Ο Χρυσόστομος Τζιφρής, αντιπρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην «Deloitte», ανέδειξε το τι φέρνουν οι εμβληματικές επενδύσεις που διαφημίζει η κυβέρνηση, όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει με μισθούς των 700 - 800 ευρώ, με δουλειά τα Σαββατοκύριακα, με ωράρια - λάστιχο ώστε να έρθει η «καλή αξιολόγηση» κ.ο.κ.

Στη σύσκεψη διαβάστηκε χαιρετισμός εκ μέρους του Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, που στάθηκε στις φονικές πυρκαγιές, αναδεικνύοντας την κρατική γύμνια σε ό,τι αφορά την προστασία του λαού και του φυσικού πλούτου. Επισήμανε ότι η είσοδος των ιδιωτών εργολάβων στη διαχείριση των δασών θα φέρει και την ταφόπλακα και ότι οι δασεργάτες θα παλέψουν με όλες τις δυνάμεις για να το εμποδίσουν.

Ο Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, μετέφερε την απόφαση ο κλάδος των εμφιαλωμένων ποτών να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, και αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα».

Ο Γιώργος Γκούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Κοζάνης, αναφέρθηκε στον νικηφόρο αγώνα που δόθηκε στην Καλαμιά Κοζάνης ενάντια στο μεγαθήριο της BP, σημειώνοντας τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα με την αλληλεγγύη του λαού.

Ο Στέργιος Νικητόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ3, αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις με τη διακοπή μετάδοσης δελτίων ειδήσεων και στην απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο Χρήστος Αγγελίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, αναφέρθηκε στην «ντροπιαστική», όπως την αποκάλεσε, ΠΝΠ, που βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και τόνισε την ανάγκη «να δώσουμε βροντερό "παρών" στη ΔΕΘ για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

Σε χώρους δουλειάς φτάνει καθημερινά το κάλεσμα του ξεσηκωμού

Στην «Βαρβαρέσος» και στον ΟΣΕ συνεχίστηκαν χτες οι περιοδείες

Στον ΟΣΕ
Στον ΟΣΕ
Στους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη νηματουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, μεταφέρθηκε χτες το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ, από τις περιοδείες που συνεχίζονται σε χώρους δουλειάς.

Πιο συγκεκριμένα, τις επισκέψεις πραγματοποίησαν τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος και Λεωνίδας Στολτίδης, ενώ μαζί τους στη νηματουργία βρέθηκε ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς».

Οι εργαζόμενοι της «Βαρβαρέσος» εδώ και πάνω από τρία χρόνια αντιμετωπίζουν την απληρωσιά και παλεύουν να επιβιώσουν με ψίχουλα «έναντι» των χρωστούμενων μισθών, που δίνει η εργοδοσία, κι αυτά κάθε φορά μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις και δράσεις του Σωματείου.

Αυτό που αντίκρισε το κλιμάκιο του ΠΑΜΕ ήταν ένα υπερσύγχρονο σε εξοπλισμό εργοστάσιο που επιδοτήθηκε αδρά και σήμερα βρίσκεται σε μαρασμό και απραξία με ευθύνη της εργοδοσίας. Από τις περίπου 75 μηχανές δουλεύουν καθημερινά, στην καλύτερη περίπτωση, έως 6, και από τους 230 περίπου εργαζόμενους δουλεύουν μόλις 100, όπως είπε με απογοήτευση ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Κουτσουπιάς.

Στη νηματουργία «Βαρβαρέσος»
Στη νηματουργία «Βαρβαρέσος»
«Να εκφραστεί η αντίδραση των εργαζομένων σε μια πολιτική που θέλει να κάνει τους εργάτες δούλους», κάλεσε τους εργαζόμενους ο Λεωνίδας Στολτίδης. «Οι εργάτες», πρόσθεσε, «πρέπει να βάλουν τους δικούς τους όρους, αφήνοντας στην άκρη τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Να βάλουμε φρένο στις συνθήκες σκλαβιάς που νομιμοποιούν με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, που τόση ...ελευθερία δίνει στη σκλαβιά, που επιβάλλει εξοντωτικές ποινές, ακόμη και φυλάκιση σε όσους αποφασίσουν να αγωνιστούν».

«Είναι αδιανόητο τόσες μηχανές να είναι κλειστές και ένα τόσο εξειδικευμένο προσωπικό σε αδράνεια», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος. «Μας υπόσχονταν ανάπτυξη με ποιοτικές δουλειές πριν από λίγο καιρό μπροστά στις εκλογές. Βλέπουμε ποια είναι η ανάπτυξη στη Νάουσα... Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της εργοδοσίας για την κατάσταση αλλά και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που στήριξαν και διαμόρφωσαν αυτές τις πολιτικές», είπε.

Οι εργαζόμενοι με αγανάκτηση επανέλαβαν ότι πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα τους χτίστηκε η κερδοφορία της επιχείρησης, η οποία σήμερα τους αντιμετωπίζει με αδιαλλαξία. «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, κόντρα στην πρακτική απληρωσιάς της εργοδοσίας που συνεχίζεται με τις πλάτες των μηχανισμών του κράτους και της κυβέρνησης. Σ' αυτόν τον αγώνα δεν νιώθουμε μόνοι, γιατί έχουμε στο πλάι μας τις ταξικές δυνάμεις», δήλωσε ο Αντώνης Γκαντές, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Βαρβαρέσος». Και γνωστοποίησε ότι το Σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή των εργαζομένων στο μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ.

Νωρίτερα, στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη, τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους της «Hellenic Train» να αξιοποιήσουν την πείρα των μεγάλων αγώνων που έδωσαν μαζί με όλο τον λαό μετά το έγκλημα στα Τέμπη για την οργάνωση των αγώνων ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, «που ουσιαστικά βάζει τους όρους της σκλαβιάς», όπως αναφέρθηκε.

«Θα παλέψουμε για να επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες, για τη ζωή που μας αξίζει αλλά και για ασφαλείς μεταφορές. Εχουμε τη δύναμη να το επιβάλουμε με την οργάνωση του αγώνα μας», είπε ο Θόδωρος Βαριδάκης, εργαζόμενος της «Hellenic Train».

Προμετωπίδα του αγώνα μας οι σύγχρονες ανάγκες μας!

Από την παρέμβαση του Νίκου Μαυροκέφαλου στη σύσκεψη

Να μη χαθεί ούτε ώρα μέχρι το μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 9 Σεπτέμβρη. Τα συνδικάτα να μπουν στη μάχη αποφασιστικά. Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων να μπουν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, που δεν χωράνε στο σύστημα της βαρβαρότητας. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη χθεσινή σύσκεψη.

Ανέδειξε την ανάγκη να έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης το τι αλλάζει στους χώρους δουλειάς με το κατάπτυστο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και, δεύτερον, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα κόμματα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως είπε, «δεν φτάνει η περιγραφή της κατάστασης στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Πρέπει να έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης τι είναι αυτό που έρχεται, αν περάσει και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Π.χ. με βάση τον νόμο Χατζηδάκη, το διάλειμμα εργασίας έχει βγει έξω από το ωράριο εργασίας. Με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές Οδηγίες επιβάλλουν 13 ώρες δουλειάς, αυτό σημαίνει ότι προχωρά η ουσιαστική κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς και σε όλους τους κλάδους. Για σκεφτείτε τι θα γίνει στον εργαζόμενο ο οποίος για να επιβιώσει, εκείνος και η οικογένειά του, θα πρέπει να αλλάζει δυο και τρεις δουλειές. Και άμα χρειάζεται να πηγαίνει από τη μία δουλειά στην άλλη, αυτός ο χρόνος δεν θα κόβεται από τον χρόνο ανάπαυσης; Αρα, η εξάντληση και η εντατικοποίηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Και, φυσικά, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα να μη μείνει απέξω κανένας κλάδος και χώρος δουλειάς, ακόμα και κλάδοι και χώροι δουλειάς που πρόσφατα έχουν υπογράψει ΣΣΕ. Ολοι μπορούμε να σκεφτούμε τι σημαίνει η εφαρμογή του νόμου σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, όπου μια κατασκευαστική εταιρεία έχει μέσα 5-10 εργολάβους με διαφορετικά ΑΦΜ, που θα μπορούν να παίρνουν τον ίδιο οικοδόμο και να τον βάζουν να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα χωρίς ούτε ένα λεπτό υπερωρία».

Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, που δεν βρήκαν να πουν μια λέξη για το νομοσχέδιο. «Μπορούν αυτές οι πλειοψηφίες να οργανώσουν την πάλη; Δεν το έκαναν και ούτε θα το κάνουν, γιατί υπηρετούν εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα από τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης», είπε.

Σχολιάζοντας δε τη προπαγάνδα της ΝΔ περί «θετικού νομοσχεδίου», αλλά και τη στάση των άλλων κομμάτων, ανέφερε: «Αλήθεια, αν ήταν φιλολαϊκά αυτά τα μέτρα, γιατί η ΝΔ τα κράτησε μυστικά στο συρτάρι την προεκλογική περίοδο; Γιατί δεν έλεγαν στους εργαζόμενους, να ξέρουν πριν τις εκλογές, ότι θα νομοθετήσουν σύνταξη στα 74 και ΣΣΕ μηδενικών ωρών; Αλήθεια, πού είναι τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ είναι 5 μέρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, δεν έβγαλαν μία ανακοίνωση που να το καταδικάζουν;».

Και τόνισε: «Το βασικό απ' όπου πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει η κουβέντα των συνδικάτων είναι τα σύγχρονα δικαιώματα, ότι η εργατική τάξη πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση. Δεν πρέπει να κάνει μόνο αγώνες άμυνας, αλλά πρέπει να διεκδικήσει όσα παράγει με τον ιδρώτα της και με το αίμα της, με τους νεκρούς της. Κάθε εργάτης σήμερα πρέπει να διεκδικεί το σύγχρονο, το αναγκαίο, να μπορεί να ζει την οικογένειά του με μια δουλειά και με έναν μισθό, με σταθερά δικαιώματα, με ΣΣΕ και με αξιοπρεπείς μισθούς που θα του επιτρέπουν να κοιτάζει τα παιδιά του στα μάτια με υπερηφάνεια, ότι μπορεί να τους προσφέρει και υγεία, και πολιτισμό, και αθλητισμό, και όσα έχει ανάγκη σήμερα για να ζήσει και να ευημερήσει η λαϊκή οικογένεια».

Συσκέψεις και δραστηριότητες σωματείων και σε άλλες πόλεις

Συσκέψεις και άλλες δράσεις σωματείων ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:

Στη Βέροια, το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» οργανώνει σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Στα Γιαννιτσά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Κυριακή, με κάλεσμα των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας. Αποφασίστηκαν για το επόμενο διάστημα: Τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη, στα Γιαννιτσά, κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη, κινητοποίηση για την Υγεία με πικετοφορία στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, μέρα δράσης ενάντια στην ακρίβεια, με πικετοφορίες έξω από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ