ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Στην ατζέντα η «αντιμετώπιση διμερών ζητημάτων», ενώ φουντώνει ο ανταγωνισμός

Από τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου με τον Κινέζο πρωθυπουργό

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου με τον Κινέζο πρωθυπουργό
Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κανάλι επικοινωνίας με θέμα την «αντιμετώπιση διμερών ζητημάτων» σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων, σε μια περίοδο που εντείνεται συνεχώς ο ανταγωνισμός τους σε όλα τα πεδία, επιδρώντας σε ευρύτερες εξελίξεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Κίνα, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο συναντήθηκε χτες με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.

Με φόντο τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους σε εξαγωγές προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» - με το Πεκίνο να προχωρά ήδη σε αντίστοιχα αντίμετρα, όπως η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου - ο Κινέζος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η πολιτικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών θεμάτων και η υπερβολική επέκταση της έννοιας της ασφάλειας όχι μόνο θα επηρεάσουν σοβαρά τις διμερείς σχέσεις και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλλά θα υπονομεύσουν και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των ανθρώπων των δύο χωρών, με καταστροφικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία».

Καθώς οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές υψώνονται για μια σειρά ζητήματα (από την Ταϊβάν και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα μέχρι τον διεθνή εφοδιασμό με πρώτες ύλες για κρίσιμες βιομηχανίες, όπως αυτή των ημιαγωγών), ο Λι εξέφρασε την ελπίδα «η πλευρά των ΗΠΑ να συνεργαστεί με την Κίνα προκειμένου να λάβει πιο πρακτικές και επωφελείς ενέργειες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων», σπεύδοντας να προσθέσει ότι η Κίνα προωθεί ενεργά το «άνοιγμά της σε υψηλό επίπεδο» και καταβάλλει προσπάθειες για να προσφέρει ένα «επιχειρηματικό περιβάλλον παγκόσμιας κλάσης», προσανατολισμένο στην αγορά, το οποίο «θα διέπεται από ένα υγιές νομικό πλαίσιο».

Από τη μεριά της η Ραϊμόντο δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να καταστείλουμε την ανάπτυξη της Κίνας και να κόψουμε τους δεσμούς μαζί της», εκφράζοντας ετοιμότητα για περαιτέρω «σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πλευρά έθεσε ζητήματα που προκαλούν ανησυχίες σε μια σειρά αμερικανικά μονοπώλια (όπως οι «Intel» και «Micron»), εκφράζοντας προβληματισμό για τους περιορισμούς στις κινεζικές εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου. Προβληματισμοί τέθηκαν φυσικά και από την κινεζική πλευρά, μεταξύ άλλων για περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και στις επενδύσεις, καθώς και για κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε κινεζικές εταιρείες.

Αναφερόμενη δε σε «επίσημη ομάδα εργασίας» που το Πεκίνο συμφώνησε να συσταθεί με την Ουάσιγκτον, η Ραϊμόντο εξήγησε ότι πρόκειται για «μηχανισμό διαβούλευσης» με στόχο την αναζήτηση «λύσεων σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων» και την προώθηση «των εμπορικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Κίνα». Οι δύο πλευρές, ανάμεσα σε άλλα, θα συγκαλούν ειδικούς εκατέρωθεν για τεχνικές συζητήσεις «αναφορικά με την ενίσχυση της προστασίας των εμπορικών μυστικών και των εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών».

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Κίνα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία θα έχει επίσημες επαφές μέχρι την Κυριακή. Ακολούθως θα μεταβεί σε Ινδονησία και Ινδία, για τις Συνόδους Κορυφής της ASEAN και του G20.

Τέλος, επίσκεψη στο Πεκίνο έχει προγραμματίσει σήμερα και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι και θα έχει «συνομιλίες σε βάθος για θέματα ενδιαφέροντος», όπως είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Ουενμπίν.

Δυναμώνει η κούρσα των εξοπλισμών

Την ίδια ώρα που το διπλωματικό παζάρι φουντώνει σε διάφορα επίπεδα, δυναμώνει και η κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών στην περιοχή.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Γιοσίντα, ότι «δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια της Ιαπωνίας με τις τρέχουσες δυνατότητές μας» μπροστά στις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίστηκε τα νέα «αμυντικά» σχέδια του Τόκιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ.

Ο δε ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είπε ότι σύντομα κάποια πλοία θα εξοπλιστούν με «τακτικά πυρηνικά όπλα» και θα αποτελέσουν μέρος της «κρατικής πυρηνικής δύναμης». Πρόσθεσε πως «το Ναυτικό μας θα πρέπει να διαδραματίσει τον μεγαλύτερο ρόλο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας, της ανάπτυξης της αξιοπρέπειας και των συμφερόντων» της χώρας και πως «είναι δυνατό να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της χώρας μόνο με μια πλήρως προετοιμασμένη ναυτική δύναμη».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Σερίφηδες» στην υπηρεσία του συστήματος

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με διάφορες φασιστικές ομάδες και αυτόκλητους «σερίφηδες» που κυνηγούν, «συλλαμβάνουν» και βασανίζουν ξεριζωμένους μετανάστες και πρόσφυγες ως δήθεν «εμπρηστές», διοργανώνοντας και καλώντας σε πογκρόμ εναντίον τους, είναι εξοργιστικές και επικίνδυνες. Οι επίμαχες εικόνες φανερώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, αποδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες του και υπογραμμίζουν την ανάγκη σταθερού και αταλάντευτου μετώπου ενάντιά του. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να βρούμε ποιος πραγματικά τροφοδοτεί τέτοιου είδους δράσεις...

* * *

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή του Εβρου, διάφορα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που ανήκουν σε γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα, διέδιδαν ειδήσεις για έρευνες εμπρησμού, αυτόφωρες συλλήψεις μεταναστών με σχετικές κατηγορίες και άλλα παρόμοια. Μετά από τον σάλο που προκλήθηκε από τις παραπάνω φασιστικές ενέργειες, έσπευσαν να προβούν σε «αναγκαίες διορθώσεις» των ρεπορτάζ. Υπηρετώντας το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν φταίνε οι ελλείψεις σε πυροσβεστικές δυνάμεις και μέσα ούτε η ανυπαρξία κάθε αντιπυρικού σχεδιασμού αλλά η «κλιματική κρίση», τα εγκληματικά κυκλώματα εμπρηστών και οι «πρωτόγνωρες καταστάσεις», κάπου μάλλον ζαλίστηκαν από τα fake news και το ρατσιστικό και ξενοφοβικό τους δηλητήριο... Αλήθεια;

«Μας καίνε. Εχουμε υβριδικό πόλεμο», ακουγόταν από τα χείλια του αρχηγού της «αυτόκλητης πολιτοφυλακής» που βγήκε να κυνηγήσει κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Ιδιος ο Χάρος που «βγήκε να ψαρέψει με τ' αγκίστρι του ψυχές και γυρεύει κολασμένους, δυστυχείς και προδομένους». Γιατί μόνο δυστυχείς και απελπισμένοι είναι οι ξεριζωμένοι μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι τα κατατρεγμένα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς ακολουθώντας την πιο επικίνδυνη διαδρομή στο ταξίδι του ξεριζωμού, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού. Αυτήν την αλήθεια προσπαθεί να συσκοτίσει και να παραποιήσει ο «φοβερός σερίφης», στηρίζοντας το σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης και τις αντίστοιχες πολιτικές του.

* * *

Φυσικά, ο όρος «υβριδικός πόλεμος», τα περί «εισβολής εχθρών» και άλλα σχετικά δεν είναι δικής του έμπνευσης. Θυμίζουμε ότι πριν από έναν χρόνο περίπου, μετά από πρόταση της «αριστερής» κυβέρνησης της Ισπανίας, η λεγόμενη παράτυπη μετανάστευση προστέθηκε στον κατάλογο των «υβριδικών απειλών», σύμφωνα με τον νέο Στρατηγικό Οδικό Χάρτη του ΝΑΤΟ. Λίγο καιρό αργότερα, ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός, Σάντσεθ, βάφτιζε τη φρικιαστική σφαγή δεκάδων ξεριζωμένων στη Μελίγια «απόκρουση εισβολής».

Τα ίδια ακούγαμε και τον Μάρτη του 2020 στη χώρα μας, όταν στην πράξη αποδεικνυόταν ότι οι ξεριζωμένοι γίνονται «εργαλείο» της τουρκικής επιθετικότητας και σε ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια. Αντί για μέτρα αποτροπής των πραγματικών παραγόντων που διαμορφώνουν το έδαφος γι' αυτήν την «εργαλειοποίηση», η κυβερνητική προπαγάνδα μιλούσε για «απόκρουση εισβολής» και τους ήρωες πολεμιστές του Εβρου. Με την ίδια προσφώνηση, μάλιστα, ο αρμόδιος αξιωματικός τους απευθυνόταν στους ίδιους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά, όταν είχαν κληθεί να καταστείλουν την απεργία στην COSCO. Η τελευταία προεκλογική περίοδος ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ, με φόντο τον νέο φράχτη του Εβρου, να μιλά για «μεταναστευτική εισβολή».

Και βέβαια, κανένας δεν ξεχνά το ρατσιστικό παραλήρημα Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για τους «πραγματικούς, λευκούς και ορθόδοξους πρόσφυγες της Ουκρανίας», σε αντίθεση με τους «μη πραγματικούς, μελαψούς και αλλόδοξους» πρόσφυγες από άλλες περιοχές, όπου ξεδιπλώνονται κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

* * *

Ομως, ο φασισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν είναι μόνο θέμα προπαγάνδας, που παρασύρει ορισμένους «παραπλανημένους συμπολίτες μας». Αλλωστε, η αστική προπαγάνδα πάντοτε είναι το περιτύλιγμα της ασκούμενης πολιτικής στο πεδίο της οικονομίας. Το ιδεολογικό εποικοδόμημα ορθώνεται πάνω στη βάση των σχέσεων παραγωγής. ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στον πόλεμο και την ποικιλόμορφη ληστρική εκμετάλλευση χωρών, προκαλώντας τα ολοένα αυξανόμενα κύματα των ξεριζωμένων. Ταυτόχρονα, έχουν «μετατρέψει» το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό σε ζήτημα ασφάλειας των συνόρων, υπηρετώντας με τον τρόπο αυτό πολλαπλές στοχεύσεις.

Η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού απέναντι στην «παράτυπη μετανάστευση», με τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις, τις περιπολίες της Frontex, τις υπερδομές - φυλακές στα νησιά και τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαλογής, συμπληρώνεται από την πολιτική της λεγόμενης «νόμιμης και εύτακτης μετανάστευσης», με τις συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη με τρίτες χώρες για την εισαγωγή πάμφθηνων εργατικών χεριών, χωρίς δικαιώματα, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Τέτοιες βαθιά ταξικές συμφωνίες έχει συνάψει και η Ελλάδα, με την από κοινού στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με το Μπανγκλαντές και την Αίγυπτο, ενώ προωθείται νέα με το Πακιστάν.

* * *

Αυτό ακριβώς το ταξικό στοιχείο που διαπερνά κάθε πτυχή της πολιτικής σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων (το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου), οι φασίστες όχι μόνο το καμουφλάρουν, αλλά και το ενισχύουν με τη δράση τους. Γι' αυτό, άλλωστε, τα πρωτοπαλίκαρα με τη μαύρη ή στρατιωτική περιβολή, τα έχουν πολύ καλά με διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα μεγαλοαγροτών στη Βόρεια Ελλάδα και αλλού, που ζητούν «ευέλικτες πολιτικές» κατά την εισαγωγή μεταναστών εργατών γης. Οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλα των εργοδοτών.

Η απόκρουση της φασιστικής και ρατσιστικής δράσης είναι υπόθεση και καθήκον του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τέτοια φαινόμενα, όπως τα παραπάνω, που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία των ανείπωτων καταστροφών από τις πυρκαγιές, απομονώνονται μέσα από τον αγώνα για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτίων και των ευθυνών, μέσα από τη διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Ο γνήσιος αντιφασισμός είναι ο κοινός ταξικός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.


Κατερίνα ΓΕΡΑΚΗ
Υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ