ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Υποστελεχωμένες οι Δασικές Υπηρεσίες της Ηπείρου

Η χρηματοδότηση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο αποδόθηκε μόλις τον Ιούλιο, ενώ οι αναγκαίες εργασίες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον βουλευτή Ιωαννίνων Νίκο Εξαρχο, τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργο Πρέντζα και τον Θωμά Μπασογιάννη, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και δασολόγο, επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη την Επιθεώρηση Εφαρμογής Πολιτικής Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων, συζητώντας την κατάσταση των υπηρεσιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από δασικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών στον πιο «πράσινο» νομό της Ελλάδας, με το 83,16% της έκτασής του να καλύπτεται από δάση, τις έχει καταστήσει αδύναμες να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της διαχείρισης και προστασίας των δασών με το οποίο είναι επιφορτισμένες. Τα κενά σε επιστημονικό προσωπικό υπερβαίνουν το 65%, ενώ δεν υπάρχει κανένας μόνιμος δασεργάτης στα Δασαρχεία της Ηπείρου για την εκτέλεση βασικών προληπτικών - προστατευτικών εργασιών, όπως η συντήρηση και η διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, ο καθαρισμός και η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, κλαδεύσεις, υλοτομία δέντρων και θάμνων, θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού, κατεργασία εδάφους και γενικές εκσκαφές, αλλά και η 24ωρη φύλαξη των δασών. Επιπρόσθετα, η τραγική υποστελέχωση έγινε ακόμα μεγαλύτερη μετά τη μεταφορά των Δασαρχείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος πριν έναν χρόνο, διότι πλέον οι υπάλληλοι των Δασαρχείων έχουν επιφορτιστεί όλες τις αλλότριες διοικητικές αρμοδιότητες (π.χ. μισθοδοσία), τις οποίες στήριζαν οι διοικητικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Παράλληλα, οι τελευταίοι έμπειροι υπάλληλοι με γνώση του οικοσυστήματος των δασών συνταξιοδοτούνται.

Αποκαλυπτική είναι η καταγγελία των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες ότι τα χρήματα που εγκρίθηκαν φέτος για έργα δασοπροστασίας είναι μόλις το 10% αυτών που είναι αναγκαία σε ετήσια βάση για το σύνολο της δασοπροστασίας, ενώ ακόμα και αυτά αποδόθηκαν στα μέσα Ιουλίου, με την κορύφωση δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου. Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσουν απαραίτητες εργασίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθαρισμός του περιαστικού δάσους Ιωαννίνων από καύσιμη ύλη να προγραμματίζεται αυτήν τη βδομάδα, καθώς τώρα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου σε εργολάβο.

«Οι καθαρισμοί των δασών θα γίνουν αφού πρώτα έχουμε διανύσει σχεδόν όλη την αντιπυρική περίοδο, με τον κίνδυνο του ξεσπάσματος μιας πυρκαγιάς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου, υπογραμμίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν οφείλονται σε ανικανότητα αλλά «είναι αποτελέσματα της πολιτικής επιλογής αντιμετώπισης του δάσους και του περιβάλλοντος ως εμπορεύματος. Είναι αποτελέσματα της εφαρμογής της αντίληψης του κόστους - οφέλους στην προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος. Είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά που δεν επιτρέπει στους δασικούς υπαλλήλους και στις υποβαθμισμένες Δασικές Υπηρεσίες με επιστημονικό τρόπο και σχεδιασμό να διαχειριστούν και να προστατέψουν το δάσος και το περιβάλλον, όπως έχουν υποχρέωση». Τονίζει τις ευθύνες των δήμων και των Περιφερειών σε όλη τη χώρα, που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική, για να καταλήξει ότι το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι στο πλευρό των εργαζομένων των Δασικών Υπηρεσιών «σε κάθε τους διεκδίκηση για την προστασία των δασών, του περιβάλλοντος, για τη βελτίωση της λειτουργίας των υποβαθμισμένων Δασικών Υπηρεσιών και για την ανάκτηση του σημαντικού τους ρόλου, μέσω μαζικών προσλήψεων, ρόλου τον οποίο υπονομεύουν οι πολιτικές εμπορευματοποίησης των δασών».

Ο Χαρδαλιάς έχει ψηφίσει την υποχρηματοδότηση υποδομών αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής

Δήλωση του Γ. Πρωτούλη με αφορμή συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ

Σε δήλωσή του για συνέντευξη του Ν. Χαρδαλιά στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει τα εξής:

«Μετά από μέρες απουσίας από τις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν την Αττική, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής, ο υποψήφιος του Μαξίμου για την Περιφέρεια Αττικής, κ. Χαρδαλιάς, έπειτα από την παραίτησή του από υφυπουργός Αμυνας, έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Παρουσιάστηκε και αυτός με τη σειρά του ως αυτοδιοικητικός. Κανείς όμως δεν είναι στη χώρα των Λωτοφάγων. Ολοι γνωρίζουν ότι πέρα από κυβερνητικές θέσεις, έχει διατελέσει για 5 χρόνια στέλεχος και περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού (ΠΑΣΟΚ) και έχει ψηφίσει από κοινού με τις άλλες δυνάμεις (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) την υποχρηματοδότηση όλων των αναγκαίων υποδομών αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και άλλης προστασίας της Αττικής.

Ο λαός της Αττικής έχει επιλογή που μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά και αυτή είναι η στήριξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης" παντού».

Μοναδικής αξίας το Πάρκο της Δαδιάς

INTIME NEWS

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου βρίσκεται στο κέντρο του νομού Εβρου, σε έκταση 428.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 72.900 στρ. είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, 24 από τα οποία είναι νυχτερίδες.

Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας. Η οικολογική αξία του δάσους της Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο. Πλέον αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Η βλάστηση στην περιοχή παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, κάτι που οφείλεται στα διαφορετικά γεωστρώματα, στον συνδυασμό μεσογειακού και ηπειρωτικού κλίματος, στη γειτνίαση με την Ασία και στην ποικιλία των οικοσυστημάτων. Το κυριότερο δασικό είδος είναι η τραχεία πεύκη και ακολουθείται από λίγα μαυρόπευκα, τσερνοβελανιδιές, πλατύφυλλες βελανιδιές, πουρνάρια, αγριόκεδρα, σφενδάμια, γάβρους, σκλήθρα, οστρυές, κουμαριές, φράξους, πλατάνια, λεύκες, ιτιές, φιλίκια κ.ά.

ΠΕΛΛΑ
Για 4η μέρα καιγόταν το Καϊμακτσαλάν

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα μαινόταν χτες η πυρκαγιά στο Ορος Καϊμακτσαλάν στην περιοχή Σοκόλ στο Ανω Λουτράκι Αλμωπίας, όπου υπάρχουν διάσπαρτα πυρομαχικά από την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι πυροσβέστες που έχουν μεταβεί στο σημείο, έχουν πρόσβαση μόνο από τη βουνοκορφή και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις φλόγες καθώς καίνε σε δύσβατη χαράδρα.

«Τη στιγμή που είχε προηγηθεί στο παρελθόν πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, είναι απαράδεκτο ότι δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως καθαρισμός της περιοχής εκτός αντιπυρικής περιόδου και απομάκρυνση του πολεμικού υλικού, για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ, και προσθέτει:

«Το γεγονός ότι δεν απειλούνται άμεσα κάτοικοι και περιουσίες, δεν μειώνει τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών.

Η κυβερνητική δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής δεν πείθει πλέον κανέναν. Το κλίμα άλλαζε, αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει. Αυτό που παραμένει σταθερό είναι η διαχρονική άρνηση όλων των κυβερνήσεων να ενισχύσουν με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό τις Δασικές Υπηρεσίες ώστε να υπάρχει συνεχόμενη παρουσία δασοφυλάκων που θα επεμβαίνουν στα πρώτα λεπτά εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Αντί για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, παρακολουθούμε τις "πυροσβεστικές" παρεμβάσεις μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος, χωρίς καμία πρόβλεψη για την αποφυγή του.

Ως ΚΚΕ θέτουμε στην προμετωπίδα του αγώνα την αειφορική διαχείριση των δασών, την προστασία των ορεινών όγκων, συνολικά του περιβάλλοντος.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εφικτό στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όταν η προστασία του περιβάλλοντος, των δασών και των υδάτινων όγκων μπαίνει στη ζυγαριά της λογικής κόστους - οφέλους.

Απαιτούμε τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στις Δασικές Υπηρεσίες, με την παράλληλη ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα.

Απαιτούμε την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμο προσωπικό και μέσα, με τομέα ευθύνης τις αστικές πυρκαγιές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ