ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
Συνεχίζεται η πύρινη λαίλαπα σε Εβρο και Ροδόπη

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες
Για 11η μέρα συνεχίστηκε χτες, Τρίτη, η μάχη με τις φλόγες σε Εβρο και Ροδόπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, η συνολική έκταση που κατέκαψε η πυρκαγιά του Εβρου ξεπερνά τα 817.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώθηκαν στη Λευκίμμη, στη Λεπτοκαρυά και τις Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονταν συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, στην πυρκαγιά της Ροδόπης σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

Χτες το απόγευμα διατηρούνταν ένα μέτωπο ενεργό δυτικά του χωριού Σιδηρώ που συνέχιζε να κατακαίει ό,τι έχει απομείνει από το δάσος της Δαδιάς, το οποίο έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ με μήνυμα του 112 οι κάτοικοι της Κοτρωνιάς κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Γιαννούλη.

Συνολικά στις πυρκαγιές στον Εβρο και στη Ροδόπη επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, στην Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης κλήθηκε το φασιστοειδές που ανέβασε νέο βίντεο, στο οποίο μαζί με άλλους δύο εμφανίζεται να έχει «συλλάβει» 4 μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφος, ενώ ένας εξ αυτών φαίνεται να έχει τραυματιστεί και να πονά. Ο «σερίφης» περηφανεύεται στην κάμερα για την ενέργειά του, κατηγορώντας τα θύματά του για εμπρησμό και φωνάζοντας στην κάμερα: «Αλλους τέσσερις, άλλους τέσσερις καλούς επενδυτές... Βλέπετε; Μέρα μεσημέρι, πού είναι οι αρχές... πού είναι οι αρχές, πού είναι οι αρχές... Αλλους τέσσερις επενδυτές...».

Περίπου το ένα τρίτο του νομού Εβρου έχει καεί
Περίπου το ένα τρίτο του νομού Εβρου έχει καεί
Το νέο βίντεο του άθλιου πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών οδήγησε τον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης να διατάξει διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας το φασιστοειδές εμφανίστηκε τη Δευτέρα στην αστυνομία.

Το φασιστοειδές προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο και υποστήριξε ότι οι 4 Σύροι, τους οποίους βιντεοσκόπησε, «πετάχτηκαν μπροστά στο αυτοκίνητό του» και ο ίδιος τους έδωσε νερό(!) και χαρακτήρισε «λάθος της στιγμής» τη χρήση του όρου «επενδυτές», λέγοντας ότι δεν είχε στόχο να τους μειώσει...

Να σημειωθεί ότι παράλληλα ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα θέματα ρατσισμού, Γιώργος Σκιαδαρέσης, με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες για νέες παράνομες πράξεις κατά προσφύγων και μεταναστών, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπουλης τη διερεύνηση της βασιμότητας αυτών των περιστατικών και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Εξάλλου, χτες, ελεύθεροι αφέθηκαν και οι άλλοι 9 από τους 13 μετανάστες που «συνελήφθησαν» από τους φασίστες στη διάρκεια πογκρόμ στην Αλεξανδρούπολη και κατόπιν καταγγελιών τους αντιμετώπιζαν κατηγορίες για «απόπειρα εμπρησμού». Μετά από την απολογία τους, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς η κατηγορία κατέπεσε πλήρως. Οι μετανάστες παραμένουν διοικητικά κρατούμενοι με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και θα μεταφερθούν στη δομή - φυλακή του Φυλακίου.

Σήμερα η σύσκεψη σωματείων και φορέων

Σύσκεψη σωματείων, συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων διοργανώνεται, σήμερα, Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εβρου για την οργάνωση της δράσης για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος, όπως και για τη διεκδίκηση άμεσων αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους.

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6988.073.002, 6972.267.271, 6978.896.059.

ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΝΗΘΑ
Ευκαιρία για «μπίζνες» στα καμένα «αλά Εύβοια»

Στα πρότυπα της γνωστής πολιτικής «ευκαιριών» για το κεφάλαιο, όπως αναδείχτηκε μετά την τεράστια καταστροφή πρόπερσι στην Εύβοια με πάνω από 500.000 καμένα στρέμματα γης, κινείται η κυβέρνηση και στην περίπτωση των πυρκαγιών σε Εβρο και Πάρνηθα (που μόνο σε αυτές τις δύο τα καμένα στρέμματα ξεπερνούν τα 850.000), όπως προκύπτει από τη σύσκεψη που έγινε χτες στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, αφού πρώτα εστίασε στο γεγονός ότι οι καμένες περιοχές κηρύσσονται αναδασωτέες - τυπική υποχρέωση όπως είναι των αρμόδιων υπηρεσιών - αναφέρθηκε σε μια σειρά από τεχνικά έργα που δρομολογούνται (αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά κ.λπ.), με την κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι για την υλοποίησή τους αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης».

Πρόκειται για μηχανισμό που ενεργοποιήθηκε και πρόπερσι, στις μεγάλες καταστροφές της Εύβοιας, και αφορά μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που με το πρόσχημα της «αποκατάστασης» θα επιδοθούν σε κερδοφόρες δουλειές πάνω στα καμένα και όχι μόνο, αναλαμβάνοντας ρόλο και στη συνολική διαχείριση των δασών, που επιδιώκει η κυβέρνηση και με νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει.

Οσο για τα αντιπλημμυρικά έργα, έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι είναι ελλιπέστατα και δεν καλύπτουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα με την πρώτη δυνατή βροχή να πνίγονται πολλές περιοχές μετά από πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα, τουλάχιστον εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ενταθούν οι εργασίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων με ευθύνη των Περιφερειών, μέτρο που έρχεται κατόπιν εορτής και έχει αποδειχθεί επίσης ότι γίνεται με ...μπαλώματα, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Κατά τα λοιπά, στη σύσκεψη επισημάνθηκε η «φροντίδα» της κυβέρνησης «για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών», όταν π.χ. το δάσος της Δαδιάς επλήγη ξανά μόλις πέρσι, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή σε χλωρίδα και πανίδα.

Θυμίζουμε ότι αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζεται συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου - κατά το Μαξίμου - ο Κυρ. Μητσοτάκης «θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης».

«Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα», προσθέτουν τα ίδια στελέχη, επιχειρώντας να επιβάλουν στον λαό ως «κανονικότητα» τις συνεχόμενες καταστροφές. Τέλος, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο, που κάηκε τον περασμένο μήνα.

Στον Εβρο

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στον Εβρο, με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει κι εκεί μέτρα, πάντα πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει και την πολιτική της ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, που αποτελεί υπόβαθρο και για τη δράση των διάφορων φασιστοειδών - κυνηγών κεφαλών στον Εβρο, με πρόσχημα τις πυρκαγιές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης, είπε ότι «αποτελεί αταλάντευτη προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», ο δε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου, ανέφερε ότι «είναι αναγκαίες κάποιες διορθώσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού, προσαρμογές και δυναμική ανταπόκριση στην καινούργια εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές». Τέλος, ο γγ Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Ιατρίδης, εξήγγειλε «αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών».

Συλλογή βοήθειας για τους πυρόπληκτους

Πρωτοβουλίες συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους του Εβρου έλαβαν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, καλώντας τον λαό και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε όλους τους πυρόπληκτους και όλους όσοι δοκιμάζονται, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους που επιχειρούν.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση υλικής βοήθειας θα γίνεται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, από 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην Ξάνθη, στον χώρο της Λαϊκής Επιτροπής (Σπάρτης 11), συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη από 7 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Σε συγκέντρωση ειδών καλεί και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Σερρών, καθημερινά από 7 μ.μ. έως 9 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών ν. Σερρών (μέλους της ΟΓΕ) (Φιλίππου 10).

Συγκεντρώνονται είδη προσωπικής υγιεινής και για εγκαύματα, ξηρά τροφή και συσκευασμένα τρόφιμα, νερά, χυμοί και ξηρά τροφή για κατοικίδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ