ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑμεΑ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Οχι στις επικίνδυνες περικοπές, μέτρα στήριξης εδώ και τώρα!

Μήνυμα αγωνιστικής συνέχειας και διεκδίκησης από τη χτεσινή κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ, του Ενιαίου Συλλόγου και άλλων φορέων

«Δεν είμαστε αναλώσιμοι. Η ζωή των παιδιών μας είναι πολύτιμη!»: Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Υγείας ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κινητοποίηση από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, απαιτώντας να μη γίνει καμία περικοπή θεραπειών και μαζικές προσλήψεις στην Υγεία.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε με αφορμή τις νέες περικοπές στις θεραπείες των παιδιών με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων. Αν και οι φορείς έχουν ζητήσει από τις 11 του Ιούλη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το αίτημά τους έμεινε χωρίς καμία απάντηση τόσο τους προηγούμενους μήνες όσο και κατά τη χτεσινή παρέμβαση. Κι ενώ οι εκπρόσωποι του υπουργείου παρέμειναν άφαντοι, από το σημείο δεν έλειπαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, την αποχώρηση των οποίων απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι. Τελικά, κάτω από την αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Μ. Θεμιστοκλέους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου προσπάθησε να υποβαθμίσει τα προβλήματα και να αμφισβητήσει τις καταγγελίες, ωστόσο στη συνέχεια δεσμεύτηκε να δώσει σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ συγκεκριμένες απαντήσεις. «Κλιμακώνουμε τον αγώνα, είμαστε σε ετοιμότητα», τόνισε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, και κάλεσε στις επόμενες κινητοποιήσεις για τα ειδικά σχολεία αλλά και ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με ανοσοανεπάρκεια «Αρμονία», του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Αθηνών, του 10ου Ειδικού Δημοτικού Αθηνών, του ΕΕΕΕΚ Πολυαναπήρων Αιγάλεω. Επίσης, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), και συνδικαλιστές από σωματεία υγειονομικών.

«Τους τελευταίους μήνες, είναι σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος περικοπών στις θεραπείες των ΑμεΑ. Περικοπές που επιβεβαιώνουν ότι το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία, οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τους πιο εξαθλιωμένους στη λογική κόστος - όφελος, για τη στήριξη των επιχειρήσεων», κατήγγειλαν η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος. Μεταξύ άλλων, οι περικοπές περιλαμβάνουν λογοθεραπεία και εργοθεραπεία εξ αποστάσεως μέσω Skype (!) και «κόφτη» στις θεραπείες των παιδιών με αυτισμό, μόλις συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια. Επίσης, με την ένταξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ «κόβονται κατά 50% και οι θεραπείες που δικαιούνται παιδιά με αναπηρία».

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας, το κλείσιμο στο οποίο οδηγείται το μοναδικό τμήμα για παιδιά με ανοσοανεπάρκεια στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αλλά και το κέντρο για παιδιά με διαβήτη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Τη διαμαρτυρία χαιρέτισε ο Νίκος Καρανδρέας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας, στηλιτεύοντας την πολιτική που αφήνει ξεκρέμαστους, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από το κράτος, ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες. Οπως εξήγησε, το κράτος που κόβει τις παροχές «είναι το ίδιο υπόλογο» για μια σειρά από προβλήματα υγείας, καθώς συρρικνώνει την προληπτική ιατρική, επιβάλλει συνθήκες δουλειάς και ζωής που φθείρουν την υγεία.

Τη χρόνια απαξίωση των δομών Ειδικής Αγωγής και τον πολλαπλασιασμό των ιδιωτικών δομών υπενθύμισε η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή. Στην παρέμβασή της ανέδειξε τα προβλήματα των εργαζομένων, την υποχρηματοδότηση που επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών, καθώς και την απολύτως αντιεπιστημονική πατέντα των ...τηλεθεραπειών.

Τη συμπαράσταση των νοσοκομειακών γιατρών μετέφερε η Δήμητρα Σταματέλου, οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Συνόψισε την υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας, που βασανίζει ασθενείς και γιατρούς. «Σε κάθε αγώνα θα μας έχετε δίπλα σας», διαβεβαίωσε.

«Δεν θα γίνουμε θυσία για τα κέρδη τους», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Μπίλης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.

Τις ελλείψεις σε ειδικό παιδαγωγικό προσωπικό και παράλληλη στήριξη ανέδειξε η Βιολέττα Γαλανοπούλου, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Παρθενώνας».

Τη στήριξη του ΚΚΕ στην αγωνιστική πρωτοβουλία και τα αιτήματά της μετέφερε η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. «Αποφάσισαν να επιτεθούν και στις θεραπείες των παιδιών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», τόνισε. «Γι' αυτούς είναι μονόδρομος αυτός ο δρόμος γιατί έτσι αναπτύσσεται η καπιταλιστική οικονομία. Για εμάς είναι μονόδρομος ο άλλος δρόμος, ο δρόμος του αγώνα, της συλλογικότητας», κατέληξε.

Σύσκεψη κλιμάκωσης από τη ΣΕΑΑΝ

Συνεχίζοντας τις αγωνιστικές της πρωτοβουλίες η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ έχει καλέσει σε πλατιά σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος). Θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και μέσω zoom, με σύνδεσμο (link) που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Τη Δευτέρα η σύσκεψη της ΟΒΣΑ

Σε σύσκεψη τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος) καλεί τα μέλη των ΔΣ των κλαδικών σωματείων, τοπικών ενώσεων και εμπορικών συλλόγων η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Η Ομοσπονδία καλεί κάθε σωματείο και συνδικαλιστή να πάρει μέρος στην προσπάθεια οργάνωσης της πάλης απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι η ΟΒΣΑ έχει καλέσει την Ενωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής να ενημερώσει τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη της Δευτέρας για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ, προκειμένου να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή Οδηγία 2021/54 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. «Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός προχωρούν ταχύτατα, φέρνοντας σε χρόνο ρεκόρ το ένα φορολογικό νομοσχέδιο μετά το άλλο. Δεν είδαμε την κυβέρνηση να λειτουργεί με την ίδια ταχύτητα όταν καιγόταν ολόκληρη η Ελλάδα, ή όταν χρειάστηκε να αποζημιώσει επαγγελματίες από ανάλογες φυσικές καταστροφές», σχολιάζει η ΟΒΣΑ.

Αυξημένες παραμένουν οι εισαγωγές για κορονοϊό

Μικρή μείωση εμφανίζει η θετικότητα στον κορονοϊό στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων την εβδομάδα από 21 έως 27 Αυγούστου, σε σύγκριση με την προηγούμενη. Σύμφωνα με την Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων εισαγωγών για COVID-19 στα νοσοκομεία ανήλθε σε 629, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα. Ωστόσο, οι εισαγωγές παραμένουν αυξημένες κατά 26% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 βδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων υπολογίζεται σε 19, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα και σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 βδομάδες. Την εβδομάδα αναφοράς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 25 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, ενώ καταγράφηκαν 40 θάνατοι. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Η νέα παραλλαγή EG.5.1 (ή Eris) είναι η πρώτη σε συχνότητα και ευθύνεται για το 39% των συνολικών κρουσμάτων.

ΑΔΕΔΥ
Καταδικάζει τις ρατσιστικές απόψεις εκλεγμένου με την παράταξη της ΔΑΚΕ

Τη δήλωση του Χ. Παπαναστάση, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, εκλεγμένου με την παράταξη της ΔΑΚΕ, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, που αναφερόμενος στους μετανάστες που κάηκαν ζωντανοί στη φωτιά της Δαδιάς είπε «ας μη βρίσκονταν εκεί», καταδικάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα, κατέθεσε και «μομφή» κατά του συγκεκριμένου, ζητώντας από την παράταξη της ΔΑΚΕ να προχωρήσει άμεσα στην αποπομπή και αντικατάστασή του από τα όργανα της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις αυτές, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και αποχώρηση όλων των παρατάξεων πλην της ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.

Η ΕΕ επισημαίνει πως στην ΑΔΕΔΥ δεν υπάρχει χώρος για μισάνθρωπες ρατσιστικές απόψεις, «ούτε μπορούμε να επιτρέπουμε να εκφράζονται τέτοιες σε συνδικαλιστικά όργανα, που "θέλουν" να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ