ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Καμία πολιτική ευθύνη, μόνο επιχειρησιακά λάθη «βλέπει» ο Τόσκας

Από την έναρξη της δίκης

Eurokinissi

Από την έναρξη της δίκης
Με την κατάθεση ως μάρτυρα του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Νίκου Τόσκα, συνεχίστηκε χτες μετά τις θερινές διακοπές η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, από τη φονική πυρκαγιά τον Ιούλη του 2018 με τους 104 νεκρούς.

Σε μια προσπάθεια να διαχυθούν οι πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα, αλλά και να συγκαλυφθεί ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του κράτους, ο πρώην υπουργός αρχικά εξέφρασε τη θλίψη του «για τον κρατικό μηχανισμό διαχρονικά που δεν μπόρεσε να σταματήσει αυτή την τραγωδία», αποδίδοντάς την σε διαχειριστικές παραλείψεις και λάθη.

Επικαλέστηκε κι αυτός τις «εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, έλλειψη μέσων, πολεοδομικά προβλήματα» και πρόβαλε το επιχείρημα της καμένης γης, λέγοντας ότι «παραλάβαμε το 2015 μια πολύ δύσκολη κατάσταση δημοσιονομικά και από πλευράς μέσων. Δεν είχαν σωλήνες οι πυροσβέστες. Δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε μέσα πυρόσβεσης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύο φωτιές που υπήρχαν στην Αττική και απέδωσε την κατάληξη στο Μάτι σε επιχειρησιακά λάθη, χωρίς βέβαια να βλέπει πουθενά πολιτικές ευθύνες. «Εγώ δεν έδωσα επιχειρησιακές εντολές, παρά μόνο κάποιες προτροπές σχετικά με το να μεταφερθούν τα μέσα στο σημείο που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», είπε και σε ερώτηση ποιος καθόριζε την προτεραιότητα σημείωσε ότι αυτό το έκανε η Πυροσβεστική.

Αναφορικά με τη φωτιά στην Κινέτα κοντά στα διυλιστήρια της «Μotor Oil» και την εκτροπή ενός ελικοπτέρου, ισχυρίστηκε ότι «το έμαθα την επόμενη ημέρα και θύμωσα γιατί είχα δώσει εντολή, όπως είπα, για να παραπέμπουν σε εμένα αν δεχτούν επιχειρηματικές πιέσεις», ενώ σε ερώτηση για το αν υπήρξε παρέμβαση Βαρδινογιάννη για τη συγκεκριμένη εκτροπή, είπε ότι «δεν ήξερα για τη συνομιλία με τον κ. Βαρδινογιάννη. Ρωτήστε τους ίδιους. Είναι επιχειρησιακό το θέμα. Δεν είναι πολιτικό».

Σε όλη του την κατάθεση ο Ν. Τόσκας αρνήθηκε προκλητικά την παραμικρή πολιτική ευθύνη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «εγώ είχα την πολιτική ευθύνη (σ.σ. γενικά στον συντονισμό) αλλά δεν είμαι κατηγορούμενος και αυτό έχει κριθεί (...) Το θέμα πολιτικοποιείται (...) Παραιτήθηκα γιατί έχω μάθει από τον στρατό και η συνείδησή μου επιβάλλει ότι φταις δεν φταις, αν γίνει κάτι παραιτείσαι».

Η κατάθεση συνεχίζεται σήμερα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΣΟΥΡΗ
Νέα στοιχεία για την στάση της αστυνομίας απέναντι στο κροατικό φασιστικό τάγμα

Το τάγμα των Κροατών φασιστών λίγο πριν από την επίθεση
Το τάγμα των Κροατών φασιστών λίγο πριν από την επίθεση
Καθώς συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία για την επίθεση των φασιστών Κροατών χούλιγκαν και των Ελλήνων ομοϊδεατών τους στη Νέα Φιλαδέλφεια, που οδήγησε και στη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη, έρχονται στο φως ορισμένα στοιχεία για το πώς αυτοί οι εγκληματίες κατάφεραν να διασχίσουν ανενόχλητοι όλη τη χώρα. Ενας από τους ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας που απομακρύνθηκε από τη θέση του φέρεται να έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της ηγεσίας του Σώματος, καταγγέλλοντας ότι αγνόησε τις αναφορές του ίδιου για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν και τους κινδύνους που υπήρχαν. Επίσης κατηγορεί την ηγεσία για σχέδιο σε βάρος του για να «αποσείσουν και να αποκρύψουν τα βαρύτατα πειθαρχικά τους παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν και τα οποία αποτελούν τη μοναδική γενεσιουργό αιτία επί όσων θλιβερών γεγονότων διαδραματίστηκαν την 07/08/2023 στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Επίσης, όπως υποστηρίζεται, με το σχέδιό τους, οι ανώτατοι αξιωματικοί ήθελαν να «βλάψουν» τον καταγγέλλοντα αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. «διά την σε βάρος του ασκηθείσα ποινική δίωξη για ανύπαρκτο πειθαρχικό παράπτωμα», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για «παραβίαση της μυστικότητας της διενεργούμενης Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης», καθώς επίσης και για παράνομη απόσπαση του καταγγέλλοντος από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε Αστυνομική Διεύθυνση της Αττικής.

Ο καταγγέλλων αξιωματικός περιγράφει στη μηνυτήρια αναφορά όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη υπηρεσιακά και λέει ότι αυτοί τους οποίους ενημέρωσε, επιτελείο και τοπικές αστυνομικές διοικήσεις, «επέδειξαν την ίδια ακριβώς αδιαφορία (απόλυτη), στην εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος αφού ενήργησαν (αρχειοθέτησαν) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχαν ενεργήσει όταν έλαβαν γνώση της Εκθεσης Αξιολόγησης και Εκτίμησης της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικής Βίας στους Αθλητικούς χώρους για το υψηλό ρίσκο επικινδυνότητας και της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης των ομάδων της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια...». Το ίδιο αγνοήθηκε και με έγγραφο της Interpol Μαυροβουνίου.

Ακόμα, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, δεν έχει καταγραφεί κάποιο βίντεο τη στιγμή που ο άτυχος Μιχάλης δέχεται τη θανατηφόρα μαχαιριά, κάτι που δείχνει ότι ο δράστης ή οι δράστες μπορεί να είχαν γνώση για κάποιο «τυφλό» σημείο, που δεν καλύπτεται από κάμερες. Επίσης, ανάμεσα σε άλλα έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στους 105 συλληφθέντες Κροάτες είναι δύο αθλητές χόκεϊ της Εθνικής ομάδας της Κροατίας, που ισχυρίζονται ότι δεν συμμετείχαν στην επίθεση και ότι συνελήφθησαν την επομένη της επίθεσης, ο ένας στο ξενοδοχείο που διέμενε και ο άλλος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ενώ έφευγε από τη χώρα για την Ιταλία. Λένε ότι ήρθαν για τουρισμό στην Ελλάδα και ότι δέχθηκαν βίαιη συμπεριφορά κατά την ώρα της σύλληψής τους.

Επίσης, ο Αλ. Κούγιας, συνήγορος του συλληφθέντος οπαδού του Παναθηναϊκού για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη, κατέθεσε αίτημα αποβολής της ΠΑΕ ΑΕΚ από την υποστήριξη της κατηγορίας.

ΚΡΗΤΗ
Ιστιοφόρο σκάφος με 43 κατατρεγμένους

Στο πλευρό τους κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στον εντοπισμό και την περισυλλογή 43 προσφύγων και μεταναστών, που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος και αποβιβάστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Σκινιά της Σητείας, προχώρησε το Λιμενικό το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι 43 πρόσφυγες, 42 εξ αυτών από τη Συρία, εντοπίστηκαν σταδιακά στην περιοχή Σκινιάς, μια απομακρυσμένη και δύσβατη περιοχή του δήμου Σητείας. Ανάμεσά τους βρίσκονται 1 βρέφος, 5 παιδιά και 6 γυναίκες. Το σύγχρονο δουλεμπορικό που τους μετέφερε ξεκίνησε από την Τουρκία πριν από 3 μέρες και κατέληξε στην περιοχή την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ τώρα φυλάσσεται στο λιμάνι του Κουρεμένου Σητείας.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Σίμο Συμεωνίδη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος, δημοτικό σύμβουλο και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Σητείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Σητείας Ελένη Αβδή και Γιάννη Αναγνωστάκη, επισκέφθηκαν τον χώρο όπου κρατούνται οι 43 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν την Παρασκευή, ανατολικά του δήμου Σητείας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συνάντησαν και συνομίλησαν με τον λιμενάρχη Σητείας.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε ότι παρ' όλες τις προσπάθειες και ιδιαίτερα της αλληλεγγύης που έχουν εκφράσει μαζικοί φορείς και μεμονωμένοι κάτοικοι της Σητείας για νερό, τροφή, παιχνίδια για τα παιδιά, ο χώρος που κρατούνται οι συνάνθρωποί μας δεν είναι κατάλληλος. Πρόκειται για τον χώρο αναμονής επιβατών για τα πλοία της γραμμής, που δεν έχει κλιματισμό και υπάρχει μονάχα μία χημική τουαλέτα που έβαλε ο δήμος. Μάλιστα, οι ξεριζωμένοι ίσα που χωράνε να κοιμηθούν στο πάτωμα.

«Είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν μαζικοί φορείς και μεμονωμένοι κάτοικοι. Αν δεν υπήρχαν αυτοί η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού θα εξαντλούνταν σε κουβέρτες και το πολύ στην παροχή νερού. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα και προετοιμασία για την προστασία και βοήθεια που μπορεί να έχουν ανάγκη», σημείωσε σε δήλωσή του ο Σίμος Συμεωνίδης.

«Συνομιλώντας μαζί τους διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που είναι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τους αναδείξαμε ότι το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. Διεκδικεί την απόδοση ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες, ώστε να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της απαράδεκτης λίστας των ασφαλών χωρών και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Χτες επίσης το Λιμενικό περισυνέλλεξε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Συκαμιάς Λέσβου, 46 ξεριζωμένους από φουσκωτή βάρκα που ήταν ακυβέρνητη. Οι διασωθέντες στη συνέχεια συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη δομή - φυλακή στο Μαυροβούνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ