ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Πυρετώδεις οι προετοιμασίες, να γίνει σταθμός κλιμάκωσης ενάντια στον αντεργατικό όλεθρο

Στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ | Την Παρασκευή η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, αύριο Πέμπτη ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Με στόχο το μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, να αποτελέσει έναν σταθμό αγωνιστικής κλιμάκωσης μπροστά και στην ανάγκη να υπάρξει απεργιακή απάντηση από τα εργατικά συνδικάτα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, δίνεται η μάχη της τελικής ευθείας για την ακόμα πιο μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας.

Τα σωματεία και οι φορείς που οργανώνουν το συλλαλητήριο καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν και στη στάση εργασίας που αποφασίστηκε για το Σάββατο από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., από το ΕΚ Θεσσαλονίκης, μετά από παρέμβαση των εκλεγμένων συνδικαλιστών με την «Εργατική Ενότητα». Η στάση εργασίας αφορά όλους τους εργαζόμενους κάθε εργασιακού κλάδου στον ιδιωτικό τομέα στον νομό Θεσσαλονίκης ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. «Δίνουμε συνέχεια στη δράση μας ως μια πρώτη απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα του Γεωργιάδη. `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», σημειώνει η «Εργατική Ενότητα».

Παράλληλα με τις μαζικές εξορμήσεις, τα σωματεία, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, προετοιμάζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων, οργανωμένα με το εξειδικευμένο πλαίσιο πάλης σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Κεντρικοί σταθμοί μπροστά στη μεγάλη κινητοποίηση

Την Παρασκευή 8/9, στις 12 το μεσημέρι, στο Πάρκο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο. Στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικών συλλόγων και της ΟΓΕ.

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο κεντρική δράση θα αποτελέσει η ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς που οργανώνουν αύριο, Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων, Τροφίμων - Ποτών και τα Σωματεία Μετάλλου, Επισιτισμού - Διανομέων, ΟΤΑ.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «e-food» Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών, Φώτης Μαραντζίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Μανώλης Μανώλης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Νέα κινητοποίηση σήμερα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Τα σωματεία και οι φορείς μπαίνουν μπροστά και παλεύουν για την προστασία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από τα «κοράκια» των τραπεζών και των funds.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη, στις 9.30 π.μ., οργανώνουν νέα κινητοποίηση στα γραφεία της CEPAL (Καλλιδοπούλου και Βασιλίσσης Ολγας) που εκκινεί ξανά τις διαδικασίες πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία εργαζόμενου στον επισιτισμό, ο οποίος μόλις πέρσι κατάφερε να γλιτώσει το σπίτι του. Η οικογένεια του εργαζόμενου πέρσι με σκοπό να γλιτώσει το σπίτι της από τον πλειστηριασμό προχώρησε σε συμφωνία με τη CEPAL για σταδιακή αποπληρωμή του δανείου με ρύθμιση της οφειλής. Ενώ η οικογένεια υπέγραψε ρύθμιση εξόφλησης και καταβάλλει κανονικά τις δόσεις, μετά σχεδόν από 9 μήνες η τράπεζα θυμήθηκε ότι οφείλει δικαστικά έξοδα ύψους 3.500 ευρώ, τα οποία ποτέ δεν τα είχε αναφέρει έως τότε σε καμία επικοινωνία, τηλεφωνική ή διά ζώσης και ούτε κατά την υπογραφή της ρύθμισης. Μάλιστα, στην πρώτη επικοινωνία που ενημέρωσε για τα έξοδα αυτά ζήτησε προκαταβολή 2.000 ευρώ για να ξεκινήσει ρύθμιση για την καταβολή των 3.500 ευρώ! Από μια οικογένεια με δύο γονείς άνεργους, με προβλήματα υγείας, που αναμένουν πιστοποιήσεις από το ΚΕΠΑ.

Και οι φοιτητές στους δρόμους

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία της ΧΑΝΘ καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Καλούν κάθε φοιτητή και φοιτήτρια σε θέση μάχης για τις σπουδές και τις ζωές τους. Σε κλιμάκωση του αγώνα για να ακυρωθούν στην πράξη τα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά σχέδια, για να σπουδάζουν και να ζουν όπως τους αξίζει τον 21ο αιώνα.

Σημειώνουν ότι όσο περισσότερο η Παιδεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα για λίγους και οι φοιτητές σε πελάτες, τόσο θα υποβαθμίζονται οι σπουδές και η φοιτητική μέριμνα. «Αυτόν τον σκοπό έχει και η αξιοποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος - ως προπομπός για την αναθεώρηση του άρθρου 16 - με την ίδρυση παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, με πρώτο το παράδειγμα της ίδρυσης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα. Αυτό φανερώνει η τραγική κατάσταση στη στέγαση με μόλις 133 δωμάτια εστιών στο ΑΠΘ για περίπου 5.000 (!) εισακτέους τη φετινή χρονιά», αναφέρουν.

Επίσης, αναδεικνύουν ότι «το "θαύμα" του Τουρισμού το χτίζουν οι εργαζόμενοι, χιλιάδες σαν εμάς και τους συμφοιτητές μας, που βρεθήκαμε στη διάρκεια της σεζόν σε άθλιες συνθήκες, στα 12ωρα και 14ωρα κάτω από τον ήλιο, χωρίς ρεπό για μήνες, για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού.

"Θαύμα" που θέλει τώρα να σφραγίσει και "με τον νόμο" η κυβέρνηση με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στον Μεσαίωνα».

Προβάλλουν ακόμα ότι στην εποχή μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, το επιστημονικό προσωπικό, η τεχνογνωσία και τα σύγχρονα μέσα για την προστασία του λαού, των περιουσιών του και του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές. «Με γενναίες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού, πυροσβεστών, δασολόγων, δασεργατών, με αναβάθμιση του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής, με την έγκαιρη διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών. Με προσανατολισμό στην πρόληψη των πυρκαγιών στην οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν οι εκατοντάδες φοιτητές και απόφοιτοι των Τμημάτων της Δασολογίας, της Γεωπονίας, του Γεωλογικού».

Και διεκδικούν: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών των Ιδρυμάτων. Προσλήψεις μόνιμου και σταθερού διδακτικού και διοικητικού προσωπικού για όλα τα Τμήματα. Αναβάθμιση των υποδομών, ανακαίνιση των αμφιθεάτρων, επικαιροποίηση του εξοπλισμού των εργαστηρίων.

Πτυχία με πλήρη, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που να εξασφαλίζουν δουλειά στο αντικείμενο σπουδών με σύγχρονους όρους. Ούτε σκέψη για την κατάργηση ή συγχώνευση Τμημάτων & Τομέων, για την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών.

Δωρεάν και ποιοτική στέγαση και σίτιση για όλους τους φοιτητές! Τώρα να αξιοποιηθούν τα εκατοντάδες κτίρια στην ιδιοκτησία του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ, του ΔΙΠΑΕ για τη διαμόρφωση σύγχρονων δωρεάν φοιτητικών εστιών χωρίς ΣΔΙΤ. Αμεσα να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες εστίες! Να παρθούν μέτρα για τη επινοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τους αιτούντες δωμάτια φοιτητές με ευθύνη του Πανεπιστημίου. Ούτε σκέψη για μείωση των μερίδων στη Λέσχη του ΑΠΘ, κατάργηση του αντιτίμου στις Λέσχες ΠΑΜΑΚ & ΔΙΠΑΕ!

Ερευνα για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας και όχι για τα κέρδη των επιχειρήσεων και των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Καμία αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας των σχολών μας για ΝΑΤΟικούς σκοπούς!

Στην Ημαθία

Το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο, χτες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Νατζμέ, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να σπάσουν τον φόβο, να μπουν στον αγώνα. «Καλούμε τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να περάσουν στην αντεπίθεση. Κάθε σωματείο και εργαζόμενο να συζητήσει με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τον στενό κορσέ των απαιτήσεων των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων.

Να μπούμε μπροστά στην πάλη για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Βασικός όρος για την ανάπτυξη των αγώνων είναι η άνοδος του βαθμού οργάνωσης των εργαζομένων, το δυνάμωμα των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, η ίδρυση νέων συνδικάτων σε χώρους δουλειάς», είπε μεταξύ άλλων. Και τόνισε ότι το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας θα βρεθεί «μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για αυξήσεις στους μισθούς, για να μην πάει κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, για το εργατικό δικαίωμα στην Υγεία και την Παιδεία, την Πρόνοια, δίπλα στους νέους της μαθητείας, για να μη μάθουν από μικροί να ζουν χωρίς δικαιώματα και μισθό, με τους βιοπαλαιστές αγρότες ενάντια στην ακρίβεια και μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού».

Για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου οργανώνει μετακίνηση με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν: Στις 3 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο στη Νάουσα, στις 3.30 μ.μ., από την πλατεία Ωρολογίου στη Βέροια και στις 4 μ.μ. από το ξενοδοχείο «ΜΑΝΘΟΣ» στην Αλεξάνδρεια.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η εκδήλωση με θέμα την πολύμορφη βία στους χώρους δουλειάς

Εκδήλωση με θέμα την πολύμορφη βία σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών στους χώρους δουλειάς οργανώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής σήμερα, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 4ος όροφος). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Αντιγόνη Μαυρομάτη, μέλος της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, η Κωνσταντίνα Τσότρα, ψυχολόγος, και η Χαρά Μαρούλη, δικηγόρος.

Σοβαρά εγκαύματα υπέστη εργαζόμενος σε εργοστάσιο

Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, που έχουν οδηγήσει στον τραυματισμό δύο εργαζομένων το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «ΔΕΛΤΑ». Η προσωρινή διοίκηση του νεοσύστατου Σωματείου σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για δύο τραυματισμούς «μέσα σε λίγες μόνο μέρες», «στο ψυγείο και στην παστερίωση». Στο πιο σοβαρό από τα δύο «ατυχήματα», ένας εργαζόμενος υπέστη «εγκαύματα 2ου βαθμού στο πόδι από πτώση καυτού νερού που περιείχε οξύ».

«Οι ευθύνες της εργοδοσίας είναι τεράστιες για τη μη τήρηση ούτε των στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας. Προειδοποιούμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει ακόμα βαρύτερες συνέπειες για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα λόγω της κατάστασης που υπάρχει σε ορισμένες υποδομές και μηχανές του εργοστασίου. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε το ζήτημα της διαρροής επικίνδυνων υγρών και αερίων», σημειώνει το Σωματείο. Απαιτεί από την εργοδοσία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, καθώς και να εξασφαλίσει τη στήριξη του τραυματία για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την αποκατάσταση της υγείας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ