ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Εν μέσω εντεινόμενων εκατέρωθεν επιθέσεων στην περιοχή

Ukraine's Infrastructure Minis

Εν μέσω εντεινόμενων εκατέρωθεν επιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ των δύο στρατοπέδων του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία - οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο παραπέρα γενίκευσης της σύγκρουσης - προχωρούν διαπραγματεύσεις με διαμεσολάβηση της Τουρκίας για ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η Αγκυρα - μετά τις προχτεσινές συνομιλίες των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν, αντίστοιχα - σκοπεύει να ενημερώσει τον ΟΗΕ για τις εξελίξεις.

Στους όρους της Ρωσίας προκειμένου να επιστρέψει στη συμφωνία αναφέρθηκε ο Ερντογάν χτες, κατά τη διάρκεια της πτήσης του από το Σότσι στην Τουρκία. Η Μόσχα, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», διατύπωσε δύο συγκεκριμένα αιτήματα: Επανασύνδεση της ρωσικής αγροτικής τράπεζας στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και ασφάλιση πλοίων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σιτηρών σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Η Ρωσία «εξάγει 120 - 130 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το «Anadolu». Μόλις πραγματοποιηθεί η πώληση, πρέπει να λάβει τα χρήματα, αλλά η αφαίρεση των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT (στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών αντιρωσικών κυρώσεων) σημαίνει ότι η μεταφορά χρημάτων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, είπε.

Επιπλέον, τα πλοία που μεταφέρουν τα σιτηρά πρέπει να είναι ασφαλισμένα, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα στην Ευρώπη και σε άλλα λιμάνια, αλλά λόγω των υφιστάμενων κυρώσεων, «η ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τη Βρετανία δεν ασφαλίζει τα πλοία», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και συνολικά η «Δύση» έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τη Ρωσία, τόσο για το θέμα του SWIFT, όσο και για την ασφάλιση των πλοίων, είπε ο Ερντογάν.

«Στις 28 Αυγούστου, ο γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, στην επιστολή που έστειλε, πρότεινε έναν ενδιάμεσο μηχανισμό που θα απέρρεε από τον SWIFT, όχι απευθείας τον SWIFT, όπως ήθελαν οι Ρώσοι. Είπε πως γίνεται επίσης δουλειά για το ζήτημα της ασφάλισης», συνέχισε ο Ερντογάν.

Το Κίεβο απέρριψε χτες την πρόταση της Τουρκίας και τους όρους της Ρωσίας, λέγοντας ότι δεν θα υποστηρίξει μια ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Μόσχα ή μια πολιτική «κατευνασμού του επιτιθέμενου».

«Ας είμαστε ρεαλιστές και ας σταματήσουμε να συζητάμε για ανύπαρκτες επιλογές, πολύ λιγότερο να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα», είπε ο Μ. Ποντολιάκ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Μόσχα εστιάζει στην καταστροφή των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών και των υποδομών μεταφόρτωσης σιτηρών, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει ανάγκη μια συμφωνία για τα σιτηρά, ενδιαφέρεται να αποκόψει την Ουκρανία από την παγκόσμια αγορά σιτηρών και να έχει το μονοπώλιο του ελέγχου στη Μαύρη Θάλασσα.

Μετά την αναστολή της συμφωνίας από τη Ρωσία τον περασμένο Ιούλη, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συστηματικά υποδομές σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη στην περιοχή της Οδησσού.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει ανακηρύξει μονομερώς έναν «προσωρινό διάδρομο» στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας κοντά στις ακτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, μέσω του οποίου απεγκλωβίζονται σε πρώτη φάση πλοία που είχαν αποκλειστεί σε ουκρανικά λιμάνια μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο όμιλος «Metinvest» - με επιχειρήσεις στην Ουκρανία καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ - ανακοίνωσε προχτές ότι τρία πλοία («Primus», «Anna Tereza» και «Ocean Courtesy») έχουν αναχωρήσει από ουκρανικά λιμάνια μέσω αυτού του διαδρόμου, μεταφέροντας προϊόντα μετάλλου.

Ο όμιλος αναφέρει ότι τα πλοία αυτά μπόρεσαν να σπάσουν αποτελεσματικά τον «θαλάσσιο αποκλεισμό» από τη Ρωσία, ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω εξαγωγές.

«Αυτό σημαίνει ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας της Ουκρανίας, η οποία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες, μεταξύ άλλων λόγω του παράνομου αποκλεισμού των λιμανιών της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία», προσθέτει.

Συνολικά 4 πλοία έχουν χρησιμοποιήσει τον διάδρομο που ανακήρυξε το Κίεβο, μέχρι στιγμής όλα για αναχώρηση από ουκρανικά λιμάνια.

Πούτιν: Επανειλημμένες ουκρανικές επιθέσεις σε αγωγούς αερίου

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επανέλαβε προχτές τις κατηγορίες ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις με σκοπό να καταστρέψουν αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας.

«Γίνονται προσπάθειες επίθεσης στους αγωγούς "TurkStream" και "Blue Stream", μέσω των οποίων παραδίδεται αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Τούρκο ομόλογό του στο Σότσι.

Ρωσικά πολεμικά πλοία προστατεύουν τους αγωγούς, «αλλά δέχονται συνεχώς επιθέσεις, και από drones τα οποία στέλνονται από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα», επέμεινε.

Στο περιθώριο των συνομιλιών των δύο ηγετών, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, δήλωσε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με drones ήταν ανάμεσα στους λόγους που η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Οπως ανέφερε, αρχικά στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά προβλεπόταν ότι τα ουκρανικά λιμάνια δεν θα χρησιμοποιούνταν για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον ρωσικών υποδομών, κάτι που «παραβιάστηκε». Μόνο την περασμένη βδομάδα καταστράφηκαν 7 ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs), υποστήριξε.

Σύντομα πάντως αναμένονται διαπραγματεύσεις Μόσχας - Αγκυρας για τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί με τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Η ρωσική «Gazprom» παρέδωσε ένα σχέδιο «οδικού χάρτη» για το έργο του κόμβου φυσικού αερίου στην «Botas» της Τουρκίας, δήλωσε ο Πούτιν μετά τις συνομιλίες στο Σότσι.

Δημοσιεύματα για συνάντηση Κιμ - Πούτιν στη Ρωσία

Στο μεταξύ, η Μόσχα ενισχύει τις συμμαχίες της, με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Μετά από μήνες κατηγοριών της «Δύσης» πως η Βόρεια Κορέα προμηθεύει με εξοπλισμό (κυρίως πυρομαχικά) τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημοσίευμα των «New York Times» αναφέρει πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχεδιάζει να ταξιδέψει αυτόν τον μήνα στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, με τον οποίο θα συζητήσει την πιθανότητα εφοδιασμού της Μόσχας με περισσότερα όπλα αλλά και ευρύτερα τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Η στενότερη συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας σε Αμυνα κι Ασφάλεια είχε συζητηθεί και κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σ. Σόιγκου, στην Πιονγιάνγκ τον Ιούλη. Προχτές ο Σόιγκου είπε ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν την πιθανότητα να διοργανώσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Είχαν προηγηθεί νοτιοκορεατικά δημοσιεύματα για σχέδιο κοινών ασκήσεων Ρωσίας - Κίνας - Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τους «New York Times», που επικαλούνται Αμερικανουύς και άλλους «δυτικούς» αξιωματούχους, σε μια από τις σπάνιες εξόδους από τη χώρα του, ο Κιμ θα ταξιδέψει από την Πιονγιάνγκ ως το Βλαδιβοστόκ, στις ακτές του Ειρηνικού, όπου θα γίνει η συνάντηση με τον Πούτιν. Ο Κιμ θα μπορούσε επίσης να μεταβεί στη Μόσχα, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

Ο Πούτιν θέλει να αγοράσει αντιαρματικά και άλλα βλήματα από τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο Κιμ επιδιώκει να πάρει από τη Ρωσία προηγμένη τεχνολογία για δορυφόρους και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα ήθελε επίσης να λάβει επισιτιστική βοήθεια.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της ανησυχούν για την τεχνολογία που αναζητά η Πιονγιάνγκ σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN, καθώς θα μπορούσε να προωθήσει σημαντικά τις δυνατότητές της σε δορυφόρους και πυρηνικά υποβρύχια.

Οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Απω Ανατολής του Βλαδιβοστόκ για να παραστούν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που είναι προγραμματισμένο για τις 10 - 13 Σεπτέμβρη. Ο Κιμ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αποβάθρα 33, όπου δένουν τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου στον Ειρηνικό.

Στα τέλη Αυγούστου, μια αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από περίπου 20 Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, μετέβη από την Πιονγιάνγκ στο Βλαδιβοστόκ και από εκεί στη Μόσχα. Το ταξίδι τους πιστεύεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της επίσκεψης του Κιμ και κράτησε περίπου 10 μέρες, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα ή να σχολιάσει οτιδήποτε επί του θέματος.

Συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Νέες επιθέσεις ουκρανικών drones ανακοίνωσε χτες ότι απέκρουσε η Ρωσία. Συγκεκριμένα, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιφέρειες της πρωτεύουσας, στην Καλούγκα, στην Ιστρα και στην Τβερ.

Επίσης χτες συνεχίστηκαν και τα ουκρανικά χτυπήματα στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Στο μεταξύ, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Bayraktar TB-2» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιστρέφουν, εννέα μήνες αφότου η ρωσική αεροπορική άμυνα σχεδόν εξολόθρευσε τη δύναμη των 70 drones.

Βίντεο που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο απεικονίζουν τα drones - τα οποία έχουν αυτονομία εκατοντάδων χιλιομέτρων - να χτυπούν ένα ρωσικό περιπολικό σκάφος και ένα φορτηγό ανεφοδιασμού στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία. Αναλυτές αναφέρουν ότι αυτή η «επιστροφή» των TB-2 ενδεχομένως αντανακλά αδυνάτισμα της ρωσικής αεράμυνας.

ΚΟΥΒΑ
Καταγγέλλει δίκτυο στρατολόγησης μισθοφόρων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία

«Η Κούβα δεν είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας

Σε μια σημαντική ανακοίνωση - καταγγελία προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας τη Δευτέρα, αποκαλύπτοντας και καταγγέλλοντας δίκτυο που λειτουργεί από τη Ρωσία και επιχειρεί να στρατολογήσει Κουβανούς πολίτες ως μισθοφόρους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «το υπουργείο Εξωτερικών εντόπισε και εργάζεται για την εξουδετέρωση και την εξάρθρωση ενός δικτύου εμπορίας ανθρώπων που λειτουργεί από τη Ρωσία για να ενσωματώσει Κουβανούς πολίτες που ζουν εκεί, ακόμα και ορισμένους από την Κούβα, σε στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Απόπειρες αυτού του χαρακτήρα έχουν εξουδετερωθεί και έχουν κινηθεί ποινικές διαδικασίες εναντίον ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι εχθροί της Κούβας προωθούν παραποιημένες πληροφορίες που επιδιώκουν να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας και να την παρουσιάσουν ως συνεργό σε αυτές τις ενέργειες, τις οποίες απορρίπτουμε κατηγορηματικά.

Η Κούβα έχει μια σταθερή και ξεκάθαρη ιστορική θέση κατά των μισθοφορικών δυνάμεων και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον ΟΗΕ για την αποκήρυξη αυτής της πρακτικής, έχοντας πάρει πολλές πρωτοβουλίες που εγκρίθηκαν σε αυτό το φόρουμ.

Η Κούβα δεν είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία. Ενεργεί και θα ενεργεί πάντα δυναμικά εναντίον οποιουδήποτε, από την εθνική επικράτεια, συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη στρατολόγηση ή την ένταξη Κουβανών πολιτών σε μισθοφορικές δυνάμεις και τη χρήση όπλων εναντίον οποιασδήποτε χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ