ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Οργάνωση και αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς και στο ξεσπίτωμα του λαού

Νέες κινητοποιήσεις χθες σε γραφεία εταιρειών «κόκκινων» δανείων στην Αθήνα

Από τη διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της «Intrum»
Από τη διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της «Intrum»
Με τις τράπεζες, τα funds και κάθε λογής «κοράκια» να έχουν πέσει με τα μούτρα στη «δουλειά» για να αρπάξουν τη λαϊκή περιουσία, υπολογίζοντας μέχρι τέλος του χρόνου να είναι δεκάδες χιλιάδες οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας, εργατικά συνδικάτα, συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μαζικοί φορείς βρίσκονται σε θέσεις μάχης για να αποτραπεί το ξεσπίτωμα του λαού.

Απέναντί τους οι δανειολήπτες έχουν ένα νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις για λογαριασμό των τραπεζών, από τη θέσπιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επί ΣΥΡΙΖΑ και την παράδοση «κόκκινων» δανείων στα funds μέχρι τον πτωχευτικό κώδικα της ΝΔ κ.ο.κ., που «λύνει» τα χέρια στα κοράκια. Και με τις απανωτές κινητοποιήσεις σε διαχειριστές «κόκκινων» δανείων, αλλά και επιτόπου από σωματεία και φορείς όπου επιχειρούνται εξώσεις, επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από την οργανωμένη, μαζική παρέμβαση, την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, σωματεία και φορείς προχώρησαν χτες σε νέες κινητοποιήσεις στα γραφεία εταιρειών που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια και βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία. Το κάλεσμα είχε απευθύνει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, η οποία βρίσκεται σε επιφυλακή μπροστά στο κύμα πλειστηριασμών που απειλεί χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Μαζική διαμαρτυρία για να μπει φρένο σε δύο πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας πραγματοποίησαν στα γραφεία της «Intrum», στη Μεσογείων, συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκαν τα σπίτια ενός επαγγελματία ξυλουργού και μιας εργαζόμενης στον δήμο Ηλιούπολης, μητέρας ενός μικρού παιδιού. «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός - Κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός», διαμήνυσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Μάλιστα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης είχε κηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στην συναδέλφισσά τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Ηλιούπολης και στην Περιφέρεια Αττικής, στηρίζοντας τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Συγκεκριμένα, έδωσαν το «παρών» ο Αλέξανδρος Μπουγάς, υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης, η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, και η Χρυσούλα Λαμπούδη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος.

Μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας, ο πλειστηριασμός της κατοικίας του επαγγελματία ανεστάλη και η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι με την προσκόμιση ορισμένων δικαιολογητικών θα «παγώσει» και ο πλειστηριασμός της κατοικίας της εργαζόμενης, ο οποίος έχει προγραμματιστεί γι' αυτήν την Παρασκευή. Και στις δύο περιπτώσεις οι φορείς απαίτησαν ρύθμιση των χρεών με τρόπο που να μπορούν να αντεπεξέλθουν οι εργαζόμενοι.

Το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης στη συγκέντρωση, μαζί με άλλους συναδέλφους τους, κρατούσε και η Αννα. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι έχουν μάθει από πρώτο χέρι τι σημαίνει η απειλή των πλειστηριασμών, αλλά έχουν διαπιστώσει επίσης τη δύναμη της αλληλεγγύης και του αγώνα. Πριν λίγους μήνες, συνεχίζει, ο Σύλλογος είχε βρεθεί «στο πόδι» όταν κινδύνευσε το δικό της σπίτι. Μετά από κινητοποίηση δόθηκε λύση και πλέον το χρέος της έχει ρυθμιστεί. «Μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε», μας λέει και προτρέπει όποιον βρίσκεται σε παρόμοια θέση να απευθύνεται στα σωματεία.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε στα γραφεία της «doValue» για τις περιπτώσεις τεσσάρων δανειοληπτών, που διεκδικούν ρυθμίσεις των οφειλών τους στις οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν. Εκτός από τους φορείς της Αττικής συμμετείχαν και σωματεία από τον Πύργο Ηλείας, προκειμένου να υπερασπιστούν την πρώτη κατοικία συνταξιούχου ναυτικού. Οπως εξηγεί ο ίδιος, το εισόδημα που έχει περιορίζεται στο επίδομα αναπηρίας και το μόνο του περιουσιακό στοιχείο είναι το σπίτι όπου μένει. Ωστόσο, το σπίτι αυτό έχει υποθηκευτεί για χρέη σε πιστωτικές κάρτες. Ενώ μάλιστα το αρχικό χρέος ήταν 18.000 ευρώ, «τώρα ζητάνε 60.000 ευρώ» λόγω των ληστρικών επιτοκίων.

«Καταφέραμε να μπει σε αναστολή ο πλειστηριασμός και να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για το χρέος», ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ο Κωνσταντίνος Γιάνναρος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηλείας.«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον συμπολίτη μας που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του», διαμήνυσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, Ελένη Τσίγκλα, και στον δήμο Πύργου, Χρήστος Αθανάσουλας.

Για όλες τις περιπτώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των οφειλών. Στο φόντο αυτό, οι φορείς ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

«Κάθε γειτονιά να γίνει κάστρο του αγώνα για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Συνεχίζουμε τον αγώνα καθημερινά», τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους κατήγγειλε τις τραγικές συνέπειες της κακοκαιρίας και υπενθύμισε τις πρόσφατες απώλειες από τις πυρκαγιές. «'Η θα πνιγόμαστε ή θα καιγόμαστε ή θα μας παίρνουν το σπίτι», σχολίασε και κάλεσε σε πάλη για σύγχρονες υποδομές, προστασία της κατοικίας και της ζωής του λαού.

  • Σήμερα θα γίνει νέα κινητοποίηση στη «Cepal» στις 10 π.μ. (σταθμός «Συγγρού - Φιξ», πεζόδρομος Κουκακίου), για περιπτώσεις επαγγελματιών και εργαζομένων από Αθήνα και Βοιωτία.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Στο ίδιο έργο θεατές;

Πάνω στα αποκαΐδια που αφήνει πίσω της η εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές... Κατηγορίες περί «ανευθυνότητας», υποκριτικές συγγνώμες και ανέξοδες υποσχέσεις. Αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, όπως οι κατατρεγμένοι μετανάστες στον Εβρο, με τη συνδρομή φασιστοειδών σε ρόλο «σερίφη», και φτηνές δικαιολογίες από χείλη υπουργών.

Ετσι, μένει στο απυρόβλητο η απουσία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη, η πολιτική που εμπορευματοποιεί τα δάση και ευθύνεται για την υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, για τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και σχεδιασμό. Και ο λαός μετρά τον φυσικό πλούτο, τα ζώα, τις περιουσίες και τις ανθρώπινες ζωές να γίνονται στάχτη, περιμένοντας την επόμενη καταστροφή.

***

Μήπως ήρθε η ώρα να «πάμε αλλιώς»;

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει, αναδεικνύοντας τα επείγοντα προβλήματα και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Ρίχτηκαν στα πύρινα μέτωπα με τους κατοίκους, ενώ οι δημοτικές αρχές και οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων ήταν εξαφανισμένοι. Διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας και την ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων και του φυσικού πλούτου.

Μέσα στη μαυρίλα της καταστροφής, το σύνθημα «ο λαός σώζει τον λαό» φωτίζει τη δύναμη της αλληλεγγύης, της λαϊκής οργάνωσης, της σύγκρουσης με τη δασοκτόνα κρατική πολιτική και τα αναπτυξιακά σχέδια των ομίλων, που πάνω στα καμένα μυρίστηκαν νέα κέρδη, αποθρασυνόμενοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

***

Γιατί όλα τα γεγονότα «φωνάζουν» για την ανάγκη ριζικής ανατροπής ενός κράτους «φιλικού» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτόν τον λόγο εχθρικού για τις λαϊκές ανάγκες. Ενα κράτος διαθέσιμο να ξοδέψει εκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, αλλά αδιάφορο για να καλύψει τα κενά των 4.500 πυροσβεστών και 2.000 δασολόγων. Ενα κράτος ικανότατο να στέλνει τα ΜΑΤ να διασφαλίσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά που αφήνει ανενόχλητους τους φασίστες, με το προσωπείο του οπαδού, να δολοφονούν, διασχίζοντας όλη τη χώρα! Ενα κράτος που αναγνωρίζει για τους πολλούς ως μοναδικό «δικαίωμα» την επιβίωση και όχι τη ζωή με σύγχρονα δικαιώματα:

Με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο μας δίνουν το ...δικαίωμα να δουλεύουμε 13 ώρες τη μέρα και να υπογράφουμε συμβάσεις μηδενικών ωρών, χωρίς να ξέρουμε πότε, πόσο και αν θα εργαστούμε, τι μισθό θα πάρουμε. Το δικαίωμα να έχουμε σταθερό ημερήσιο χρόνο και αξιοπρεπή μισθό, να έχουμε ελεύθερο χρόνο και να τον αξιοποιούμε δημιουργικά, δεν μας το δίνουν όμως...

Μας δίνουν το ...δικαίωμα να πληρώνουμε μια περιουσία για να σπουδάσουμε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το δικαίωμα να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, να έχουμε δωρεάν φοιτητική στέγη και να μπορούμε να εργαστούμε με το πτυχίο στο αντικείμενό μας, δεν μας το δίνουν όμως...

Για να μην αναφερθούμε στο ...«δικαίωμα» της Ελλάδας να μπλέκεται βαθιά στον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία και να στέλνει όπλα στους ναζί του Αζόφ, αλλά σιγή ιχθύος όταν πρόκειται για την Παλαιστίνη, τη Γιουγκοσλαβία, την πολύπαθη Κύπρο. Πόσο μάλλον όταν είναι σε εξέλιξη παζάρια για επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, που προωθούνται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

***

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και Περιφέρειες είναι εδώ! Μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, της αμφισβήτησης της πολιτικής που μας έφερε ως εδώ. Αυτό σηματοδοτεί και το σύνθημα του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα αποτελέσει για ακόμα μια φορά το μαχητικό και αισιόδοξο ραντεβού για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους: Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, «για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».

(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Τα Νέα»)


Θοδωρής ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ