ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΑ ΗΑΕ
Σε πορεία παραπέρα εμπλοκής στον Ινδο-Ειρηνικό

Τα βήματα παραπέρα εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές κόντρες στον Ινδο-Ειρηνικό συζητά ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας κατά την επίσημη επίσκεψή του από χθες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, μέσα από την ανάληψη ολοένα και πιο επικίνδυνων ρόλων και αποστολών του ευρωατλαντικού άξονα όπου Γης.

Το πρόγραμμα του Ν. Δένδια περιλαμβάνει συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ για αμυντικές υποθέσεις, Mohammed Ahmed Al Bawardi, όπως και με τον υπουργό Εξωτερικών Abdullah bin Zayed al Nahyan. Επισήμως θα συζητηθούν «η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας - ΗΑΕ, η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, καθώς και η προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας».

Θυμίζουμε ότι από το 2020 υπάρχει Συμφωνία των δύο χωρών σχετικά με την κοινή συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, η οποία περιλαμβάνει και «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος», όπου αναφέρεται ότι «τα δύο μέρη δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των ΗΑΕ και της Ελλάδας αντιστοίχως, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό».

Με δυο λόγια, την ώρα που ξετυλίγεται ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή απέναντι στο Ιράν, όπως και απέναντι στην επιρροή Κίνας και Ρωσίας, οξύνοντας παραπέρα τους ανταγωνισμούς, η Ελλάδα με την εν λόγω Συμφωνία δεσμεύεται να συμβάλει στρατιωτικά στο πλευρό των Εμιράτων, όπως προφανώς και των συμμάχων τους στην περιοχή, σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής όπου συσσωρεύεται εύφλεκτη ύλη.

Διόλου τυχαία, ήδη χθες ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε στο Αμπου Ντάμπι με τον Λουίτζι ντι Μάγιο, ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τις χώρες του Κόλπου, με τον ορισμό τέτοιου εκπροσώπου να δείχνει τη σημασία που δίνουν οι Ευρωατλαντικοί για τον έλεγχο της περιοχής απέναντι στη δράση άλλων κέντρων. Αλλωστε, με τον Δένδια συζήτησαν ακριβώς για τις «γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», όπως διαχέεται από τον Ελληνα υπουργό.

Θυμίζουμε δε ότι ο ίδιος ο Δένδιας, αρθρογραφώντας το Σάββατο στα «Νέα», έλεγε ότι «θα εργαστούμε για τη διεύρυνση αυτού του πλέγματος συμφωνιών και κατανοήσεων, τόσο με κράτη με τα οποία διατηρούμε στενές σχέσεις, όσο και με κράτη τα οποία βρίσκονται εκτός του στενού μας ορίζοντα», αφού «ο μέγας εμπορικός στόλος ελληνικών συμφερόντων (...) επιβάλλει στην Ελλάδα να δημιουργεί κατανοήσεις και συναντιλήψεις για θέματα ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, προστασίας του Περιβάλλοντος και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας οπουδήποτε στον πλανήτη μας», όπως ανέφερε, λίγες μόνο μέρες αφότου ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοιχτές και χωρίς αποκλεισμούς», επιβεβαιώνοντας ότι μπίζνες και στρατιωτική εμπλοκή πάνε μαζί.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Σάββατο διεξήχθη άλλη μια συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «USS Gerald R. Ford», σε περιοχή νότια της Κρήτης. Συμμετείχαν τα αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου και από ελληνικής πλευράς ένα ιπτάμενο ραντάρ EMB-145. Από το ίδιο το ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι η συνεκπαίδευση αποτελεί συνέχεια «πρόσφατων συνεργασιών» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το αεροπλανοφόρο, «καθώς και της συνεχούς παρουσίας Ελληνικών Ναυτικών Μονάδων ως συνοδεία της Δύναμης Κρούσης Αμερικανικών Αεροπλανοφόρων κατά τον πλου τους στην Ανατολική Μεσόγειο». Τέλος, στην διάρκεια της συνεκπαίδευσης «υλοποιήθηκαν σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα ελέγχου αεροσκαφών σε σενάρια εναέριας μάχης, που συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητά από τις Βρυξέλλες «τολμηρά βήματα» στη συνεργασία τους

Ενώ η ΕΕ εντοπίζει «τεράστια δυναμική» στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

«Τολμηρά βήματα» και «βούληση για πρόοδο» στις διμερείς σχέσεις ζήτησε από την ΕΕ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, με αφορμή τη συνάντηση που είχε χτες στην Αγκυρα με τον αρμόδιο για την Διεύρυνση Ευρωπαίο επίτροπο Ολιβερ Βάρχελι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Φιντάν είπε ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν πρέπει να είναι «όμηροι των συμφερόντων ορισμένων χωρών» και δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να είναι παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, με φόντο την αναθέρμανση των ευρωτουρκικών παζαριών (όπως επιβεβαιώθηκε και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη), ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως είπε.

Από τη μεριά του ο Βάρχελι έσπευσε να επισημάνει ότι οι εταιρικές σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών έχουν «τεράστια δυναμική», εξηγώντας πως οι δύο πλευρές συζήτησαν «τομείς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε», ενώ αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τις χαρακτήρισε «αδρανείς επί του παρόντος» και είπε ότι «για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν», κάνοντας ειδική αναφορά στη «δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δύο πεδία που επανέρχονται συχνά στο πολύπλευρο ευρωτουρκικό παζάρι, ως «μοχλοί» στα μεταξύ τους παζάρια.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Αγκυρα μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες και ότι η επίσκεψή του στην Τουρκία στοχεύει στην «αναζωογόνηση της φιλίας και εταιρικής σχέσης» των δύο πλευρών, χαιρετίζοντας τις «ισχυρές πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις που μοιράζονται» η ΕΕ και η Τουρκία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και η «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών»: Ο μεν Φιντάν ζήτησε «να αυξηθεί η συνεργασία με βάση το δίκαιο μερίδιο του βάρους στη συνάντησή μας», εκφράζοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας και για ευρύτερες γεωπολιτικές παρεμβάσεις στις εμπόλεμες ζώνες, αφού όπως παρατήρησε «η επίλυση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διασφάλιση της σταθερότητας στις χώρες προέλευσης». Ο δε Βάρχελι επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία «σε όλες τις προκλήσεις», όπως οι μεταναστευτικές ροές.

  • Την ίδια ώρα ο ηγέτης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας στο «Anadolu» τις πρόσφατες επιθέσεις σε μουσουλμανικό τέμενος και σε πρόσφυγες, στη Λεμεσό, είπε: «Ενα μάθημα που μας δίδαξαν τα περιστατικά στη Λεμεσό είναι ότι είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να έχουμε εγγυήσεις από την Τουρκία και την παρουσία Τούρκων στρατιωτών εδώ (σ.σ. στα Κατεχόμενα)».
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συμπληρώνεται ο «οδικός χάρτης» των διευθετήσεων

Επιταχύνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας τις συνεννοήσεις στα διμερή, στην πορεία αναζήτησης διευθετήσεων με μια ατζέντα που τα περιλαμβάνει όλα, ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και κεντρικό ζητούμενο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και τη ΝΑΤΟική συνοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο της συνάντησης, προχτές, στην Αγκυρα των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, χτες διπλωματικές πηγές έκαναν γνωστό ότι η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, B. Akcapar, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας (διμερείς μπίζνες) οριστικοποιήθηκε για τις 17/10 στην Αθήνα.

Είχαν ήδη ανακοινωθεί: Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 18/9, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10 επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Επανεκκίνηση «την προσεχή περίοδο» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας) και - κατά τον Φιντάν - «συμβουλευτικές συνομιλίες».

Εξάλλου, στο τέλος του έτους θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Ολα αυτά καθώς μεθοδεύεται λύση - πακέτο σε Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο, Κυπριακό με εφ' όλης της ύλης παζάρι και κατάληξη τη Χάγη για επώδυνες παραχωρήσεις και συμβιβασμούς.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Ελένη Μπέλλου

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, για τον θάνατο της μητέρας της, Κούλας.

Ο «μπροστινός» του «μπροστινού»

«Ναι, η Ευρωπαϊκή Ενωση - και σωστά - έχει θέση ότι κάθε μορφή ολοκληρωτισμού απέχει παρασάγγας από τις αρχές και αξίες των ευρωπαϊκών ιδανικών και ιδεωδών, και έχει και μέρα που καταδικάζει κατά τον ίδιο τρόπο τον φασισμό, τον ναζισμό και τον κομμουνισμό ως προς τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα».

Οι σχετικές φράσεις ανήκουν στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Θ. Πλεύρη. Ηταν η απάντησή του προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών» είχε αναδείξει πως «επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις ότι ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με νόμους και νομικά τερτίπια, πόσο μάλλον με νόμους που έχουν αντιδραστική λογική, γιατί ενσωματώνουν το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τον "τρομονόμο", ή αξιοποιούν τη σκοταδιστική θεωρία των "δύο άκρων"».

Και όντως, δεν χρειάστηκαν παρά μερικές στιγμές ώστε τα όσα έλεγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ να επιβεβαιωθούν από τα λεγόμενα Πλεύρη, ο οποίος αναπαρήγαγε όλο το σάπιο κατασκεύασμα των «δύο άκρων». Αλλη μια επιβεβαίωση της υποκρισίας και του εμπαιγμού απέναντι στον λαό, των αστικών κομμάτων που καμώνονται τους «Αη Γιώργηδες» απέναντι στον φασισμό την ίδια ώρα που ζεσταίνουν το «αυγό» του φιδιού και χαϊδεύουν το μαντρόσκυλο του συστήματος, που είναι διαθέσιμο «προς πάσα χρήση» απέναντι στον λαό. Σαν να λέμε... ο «μπροστινός» του «μπροστινού» του σάπιου συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ