ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εννιά χρόνια σταθερής δράσης για τη στήριξη της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών

Πάνω από 5.000 μαθητές βοηθήθηκαν ουσιαστικά | Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι έως και σήμερα αιτήσεις συμμετοχής για τη νέα σχολική χρονιά

Εννιά χρόνια συνεχούς, αδιάλειπτης δράσης, στήριξης των μαθητών των λαϊκών οικογενειών της πόλης και όχι μόνο, συμπληρώνει φέτος το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης (ΛΦΑ) του δήμου Πατρέων, από τις «τάξεις» του οποίου έχουν περάσει περισσότερα από 5.000 παιδιά, που παρακολούθησαν εντελώς δωρεάν μαθήματα για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου!

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες δομές αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν από τη σημερινή αγωνιστική δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, αγκαλιάστηκαν και «ρίζωσαν» στην πόλη. Ταυτόχρονα, με την αλληλεγγύη από τη δημοτική αρχή, προβάλλονται και τα δικαιώματα που θα πρέπει να έχουν σήμερα οι νέοι, ώστε να αποκτούν μόρφωση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Μπροστά και στη νέα σχολική χρονιά, οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει στο Λαϊκό Φροντιστήριο. Οπως επισημαίνει η υπεύθυνη λειτουργίας του, Γεωργία Γαλυφοπούλου, και φέτος, το ενδιαφέρον, η αγωνία μαθητών και γονιών είναι μεγαλύτερα από πέρυσι! «Καθημερινά άνω των 15 γονέων έρχονται για πληροφορίες και εν συνεχεία εγγράφουν τα παιδιά τους», εξηγεί και σημειώνει ότι μόνο την περίοδο 2022-'23 λειτούργησαν 85 τμήματα (67 Γυμνασίων - Λυκείων, 18 Δημοτικού), διάσπαρτα σε όλο τον δήμο από το Ρίο ως τα Δεμένικα και από το κέντρο της πόλης ως την Αρόη.

Από την εκδήλωση που έγινε τον Ιούνη για τη βράβευση των εθελοντών που συνέβαλαν καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών του Λαϊκού Φροντιστηρίου
Από την εκδήλωση που έγινε τον Ιούνη για τη βράβευση των εθελοντών που συνέβαλαν καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών του Λαϊκού Φροντιστηρίου
Τα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν Γλώσσα και Μαθηματικά για το Δημοτικό, Αρχαία, Φυσική και Χημεία για το Γυμνάσιο και Ιστορία, Λατινικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γραμμικό - Ελεύθερο Σχέδιο για τα Γενικά Λύκεια. Μαθήματα Νέων Ελληνικών, Μαθηματικών, Ανατομίας, Υγιεινής και Μηχανολογίας έγιναν για τα ΕΠΑΛ.

Πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με σπουδαίες επιδόσεις

Απ' την προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών, από τους 54 μαθητές της Γ' Λυκείου που έδωσαν εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τον περασμένο Ιούνη, οι 50 πέρασαν στην πρώτη τους επιλογή, με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνει άνω των 17.000 μορίων. «Καρδιά» όλης αυτής της προσπάθειας είναι οι εκπαιδευτικοί, που συμμετέχουν εθελοντικά και μόνο πέρυσι έφτασαν τους 160. Παράλληλα, στήριξη προσφέρουν όλοι όσοι ασχολούνται εθελοντικά με τη λειτουργία των σχολείων τις απογευματινές ώρες για την πραγματοποίηση των μαθημάτων.

«Είναι αφετηριακό ζήτημα για μας να σταθούμε δίπλα στη λαϊκή οικογένεια στο ζήτημα της μόρφωσης των παιδιών της. Καθεμία αισθάνεται την ανάγκη τα παιδιά της να έχουν γνώσεις, κριτήρια για τη ζωή, να είναι καλλιεργημένα, να έχουν εφόδια, να είναι προσανατολισμένα και ικανά να σταδιοδρομήσουν, να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες απ' ό,τι οι γονείς τους», σημειώνει η Γεωργία Γαλυφοπούλου, επισημαίνοντας ότι η δράση του Λαϊκού Φροντιστηρίου δεν περιορίζεται εκεί.

Τα προηγούμενα χρόνια, όπως και φέτος, πραγματοποιήθηκαν θερινά μαθήματα προετοιμασίας των μαθητών Β' και Γ' Λυκείου για τις πανελλαδικές. Επίσης, διοργανώθηκαν δράσεις αλληλεγγύης με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων που μοιράστηκαν σε οικογένειες στην πόλη και όχι μόνο. Επιπλέον, πριν από την έναρξη κάθε περιόδου, αλλά και κατά τη διάρκειά τους, πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις με τους γονείς για ενημέρωσή τους, όπως και γιορτές και άλλες εκδηλώσεις.

Ξεπερνά τα «όρια» της πόλης

Οι δράσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια της πόλης, με συμμετοχή μαθητών και από όμορους δήμους. Φέτος, γράφτηκε στο ΛΦΑ μαθητής από τη Λιβαδειά, που η οικογένειά του αναζητούσε λύση για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα της έξοδα, αφού το μεγαλύτερό της παιδί σπουδάζει στην Πάτρα. Ετσι, έστειλε το μικρότερο παιδί να μείνει στην Πάτρα μαζί με τον αδελφό του, για να παρακολουθεί τα δωρεάν μαθήματα!

«Ο αριθμός των αιτήσεων μέχρι τώρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν συμπληρωθεί τέσσερα (4) τμήματα Β΄ ΓΕΛ, ενώ οι εγγραφές ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Με την ανεργία να καλπάζει και τη φτώχεια να εντείνεται χρόνο με τον χρόνο, οι λαϊκές οικογένειες αναζητούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του δήμου Πατρέων βοήθεια και υποστήριξη για τη βελτίωση της επίδοσής τους στα μαθήματα», σημειώνει η υπεύθυνη του ΛΦΑ.

Προσπάθεια καθόλου εύκολη...

Ολα αυτά καθόλου εύκολα δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη δημοτική αρχή. Εμπόδια αποτελούν οι πολιτικές μείωσης των χρηματοδοτήσεων από τις κυβερνήσεις στους δήμους, οι συνολικές αντιλαϊκές πολιτικές που εξυπηρετούν. Την ίδια ώρα επίσης, ακόμη και τοπικά στελέχη των αστικών κομμάτων ορθώνουν εμπόδια, προσπαθούν να υποτιμήσουν αυτήν τη δράση της δημοτικής αρχής.

Την τελευταία περίοδο, δε, επιχειρήθηκε να μην προχωρήσει η χρηματοδότηση του ΛΦΑ για την κάλυψη της γραφικής ύλης από τη Σχολική Επιτροπή, χαρακτηρίζοντάς το στελέχη άλλων παρατάξεων «γκρίζα ζώνη παραπαιδείας», που ισχυρίστηκαν ότι αυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχει!

Απέναντι σε αυτά, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στήριξης της προσπάθειας στους εκπαιδευτικούς και για τη νέα χρονιά, η Γ. Γαλυφοπούλου καταλήγει: «Αρχή μας είναι να μην υπάρχει κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση σε βοήθεια και Παιδεία, χωρίς ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους και τα όνειρά του. Σε αυτήν στηριζόμαστε, διεκδικώντας ταυτόχρονα σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά».

Οι εγγραφές συνεχίζονται: Ως τις 29 Σεπτέμβρη για Δημοτικό και Γυμνάσιο, ως τις 22 Σεπτέμβρη για την Α' Λυκείου και ως τις 15 του μήνα για Β' και Γ' Λυκείου. Τα μαθήματα ξεκινούν από αρχές Οκτώβρη.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τραγική η κατάσταση σε σχολικό συγκρότημα στην Τούμπα

Αμεση ολοκλήρωση των έργων και απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Κλεάνθους στην Τούμπα, ενός από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα στη Θεσσαλονίκη (2ο - 4ο Γυμνάσιο, 20ό Λύκειο), λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης, ο προαύλιος χώρος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο και «η κατάσταση που βιώνουν γονείς και μαθητές τα τελευταία δύο χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ενώ έχει αναγκάσει πολλούς γονείς να αλλάξουν σχολείο στα παιδιά τους». Επισημαίνει ακόμα ότι «τα έργα "ενεργειακής αναβάθμισης" στα συγκεκριμένα σχολεία εγκριθεί από το 2013 (!), με διοίκηση Μπουτάρη και υπογραφή μάλιστα του κ. Ζέρβα ως αντιδημάρχου. Τα έργα αυτά, ενώ έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ήδη από το 2022, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, με πιθανή τελική (;) ημερομηνία παράδοσης τον Φεβρουάριο 2024».

«Σε ένα σχολείο ήδη εξοντωτικό, από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, σε σχολεία ήδη επιβαρυμένα από την υποχρηματοδότηση, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα παιδιά μας στο συγκεκριμένο συγκρότημα είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί να τίθεται η σωματική ακεραιότητα των μαθητών σε κίνδυνο, να μην εξασφαλίζεται προαύλιος χώρος για τους μαθητές.

Οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο: Διοίκηση Ζέρβα, εργολάβοι και ιδιώτες, αλλά και όλες οι παρατάξεις που στηρίζουν έμπρακτα τις ΣΔΙΤ και τους ιδιώτες μέσα στον δήμο. Αποδεικνύεται ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες με μπαλώματα και αποσπασματικά κονδύλια, χωρίς συνολικό σχεδιασμό και διεκδίκηση χρηματοδότησης έχει χρεοκοπήσει», υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το σχολικό συγκρότημα επισκέφτηκε ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Η αυλή είναι ένα απέραντο εργοτάξιο με βαριά μηχανήματα, σίδερα, καλώδια, λάσπες και λακκούβες. Η επικινδυνότητα για τους εκατοντάδες μαθητές που θα έρθουν την επόμενη βδομάδα, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς, είναι μεγάλη.

Από το 2013 που εγκρίθηκε το έργο μέχρι και σήμερα πέρασαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση ΝΔ, διοίκηση Μπουτάρη, διοίκηση Ζέρβα και το έργο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο εργολάβος πήρε παρατάσεις και μιλάει για παράδοση του έργου το 2024. Να δούμε! Η κατάσταση θυμίζει Μετρό Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη χρεοκοπία αυτής της πολιτικής. Οι υποψήφιοι και οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των γονέων και των μαθητών», σημείωσε και κάλεσε γονείς και μαθητές της περιοχής να δυναμώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας:

  • Αμεση ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων μέσα στις επόμενες μέρες.
  • Απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων υλικών και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για την ασφάλεια των παιδιών.
  • Συνολική μελέτη για το σχολείο, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, καθώς το σχολείο είναι χτισμένο πάνω σε ρέμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ