ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ «BLUE HORIZON»
Οργή και αποτροπιασμός για το έγκλημα, τις ευθύνες κράτους και εταιρείας

Μαρτυρίες - γροθιά στο στομάχι για το πνίξιμο του 36χρονου | Κινήσεις εκτόνωσης από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και την κυβέρνηση με παραιτήσεις και «καρατομήσεις»

Από τη στιγμή του εγκλήματος, με τον 36χρονο να ρίχνεται στη θάλασσα
Από τη στιγμή του εγκλήματος, με τον 36χρονο να ρίχνεται στη θάλασσα
Οργή και αποτροπιασμό συνεχίζει να προκαλεί το έγκλημα με τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» της «Attica Group», με προορισμό το Ηράκλειο, έσπρωξαν τον 36χρονο από τον καταπέλτη στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να πνιγεί αβοήθητος.

Μέρα με τη μέρα έρχονται στη δημοσιότητα και νέες μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι ο πνιγμένος αποτελεί τραγικό θύμα μιας κτηνωδίας, της ίδιας της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής στο κυνήγι του κέρδους, των εταιρικών «στόχων», της εφοπλιστικής και κρατικής ασυδοσίας.

Αυτόπτης μάρτυρας, που είδε την κτηνωδία και τον φριχτό θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά, τόνισε την αδιαφορία του πληρώματος, ενώ επισήμανε ότι στο σημείο δεν υπήρχαν δυνάμεις του Λιμενικού. «Είδαμε έναν άντρα να τρέχει. Ο άνθρωπος μπαίνει στο καράβι, εκεί στην άκρη, οι άνθρωποι του πλοίου τον διώχνανε, "έξω έξω", με οργή, με πολύ άσχημο τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει το καράβι να φύγει και ο άνθρωπος να πέσει μέσα στη θάλασσα. Δεν ασχοληθήκανε καν, ήταν απλανές το βλέμμα τους. `Η μια πέτρα έπεφτε, ή άνθρωπος ήταν το ίδιο, δεν έδωσαν σημασία καθόλου», αναφέρει επιβάτιδα άλλου πλοίου που εκείνη τη στιγμή ήταν δίπλα στο σκηνικό του εγκλήματος. «Εμείς ψάχναμε τηλέφωνα, φωνάζαμε, να σώσουνε τον άνθρωπο, παίρναμε τηλεοράσεις, κανάλια, κάναμε ό,τι μπορούσαμε», ανέφερε, περιγράφοντας τις αντιδράσεις του κόσμου που τελικά, όπως αποδείχθηκε, εμπόδισε το κουκούλωμα. Στην ερώτηση αν υπήρχαν δυνάμεις του Λιμενικού στο σημείο, η ίδια απάντησε κατηγορηματικά «όχι, δεν υπήρχε τίποτα».

Για τα όσα τραγικά συνέβησαν μίλησαν και επιβάτες του «Blue Horizon». «Ηταν τρεις, οι δύο "ανακατευτήκανε", λέγανε "όξω! όξω", φώναζαν με όλη τη δύναμή τους, δεν φαντάζεστε τι γινόταν εκεί πέρα, λες και ήταν κανένα σκουπίδι», είπε ένας.

«Απλά γύρισε και μας κοίταξε ειρωνικά. Και έδινε εντολή να φύγει το καράβι». Οπως είπε άλλος επιβάτης, πήγαν στον καπετάνιο μετά από 10 - 15 λεπτά, «να πουν τι έγινε εδώ, γιατί προχωράει. Φτάνει 10 η ώρα, σταματάει. Μετά από λίγο, παίρνει εντολή να γυρίσει, ξανασταματάει».

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι 4 συλληφθέντες στον ανακριτή.

Σήμερα, Παρασκευή, με την κηδεία του αδικοχαμένου 36χρονου γράφεται ο τραγικός «επίλογος» της δολοφονίας του.

Κινήσεις εκτόνωσης από την εταιρεία, απομακρύνσεις αξιωματικών

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε κινήσεις εκτόνωσης της κατακραυγής που έχει προκληθεί με τη δολοφονία του επιβάτη προχώρησε η διοίκηση της «Attica». Χτες παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σπ. Πασχάλης, μια κίνηση που έρχεται μετά την έκδοση non paper με ερωταπαντήσεις το βράδυ της Τετάρτης, στις οποίες η εταιρεία «έδειχνε» ως υπεύθυνους όλους τους άλλους εκτός από την ίδια.

Ο ίδιος ο καπετάνιος - σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας - έχει παραδεχτεί ότι ακούστηκε η κραυγή «Ανθρωπος στη θάλασσα» και παρότι είναι υποχρεωμένος από τους κανόνες του Ναυτικού Δικαίου, δεν έσβησε τις μηχανές και δεν έκανε καμία προσπάθεια διάσωσης!

Στο μεταξύ, την απομάκρυνση του κεντρικού λιμενάρχη Πειραιά και του διοικητή του Α΄ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου ζήτησε από τον αρχηγό του Λιμενικού, ως ...«απάντηση» στην απουσία στελεχών του Σώματος μπροστά από το «Blue Horizon» και τη δολοφονία του 36χρονου, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης. Μια απουσία που επαναλαμβάνεται βέβαια σχεδόν σε κάθε απόπλου πλοίου και ...όψιμα ανακαλύφθηκε από την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο υπουργός ζητά να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο 4 στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου, για τα οποία προκύπτουν ευθύνες, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που του παραδόθηκε χτες.

Προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, στο Λιμενικό Σώμα, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε την άμεση επιστροφή αποσπασμένων στελεχών του Σώματος από υπηρεσίες του υπουργείου στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, «προς ενίσχυση της επιτήρησης και αστυνόμευσης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας».

ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΩΔΙΑ
«Ακόμα ένα έγκλημα μας γέμισε οργή, είτε με τα κέρδη τους είτε με τη ζωή»

Μεγάλο συλλαλητήριο χτες από σωματεία και φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης | Συγκέντρωση σήμερα στον Πειραιά από ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Φοιτητικό Σύλλογο ΠΑΠΕΙ και μαθητές

Από το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης
Από το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης
Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις του λαού και της νεολαίας για το αποτρόπαιο έγκλημα στο «Blue Horizon», με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς να βγαίνουν στους δρόμους καταδικάζοντας την κτηνωδία και απαιτώντας απόδοση ευθυνών αλλά και διερεύνηση σε βάθος των συνθηκών που το προκάλεσαν.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο διοργάνωσαν εργατικά σωματεία και φορείς του Ηρακλείου Κρήτης. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και φοιτητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στην πλ. Ελευθερίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Οικοδόμων. Συμμετείχαν ακόμα η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών, ο Σύλλογος της ΟΓΕ, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά.

Χαιρετισμό μεταξύ άλλων απηύθυνε ο Ραφαήλ Χατζηνικόλας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Παναγιώτη Μπαλαμπάνη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ο ίδιος μίλησε για τα απανωτά εγκλήματα των τελευταίων μηνών σε βάρος του λαού και της νεολαίας από το κράτος του κεφαλαίου. Οπως είπε, «αποκορύφωμα της σαπίλας και της δυσωδίας που βάζει μια ακόμα σταγόνα στο ήδη ξεχειλισμένο ποτήρι είναι και η δολοφονία του 36χρονου στις προβλήτες του Πειραιά, που για να μη διαταραχθεί το δρομολόγιο, για να μην πειραχτεί ούτε μια τρίχα από τα κέρδη της εταιρείας "Attica Group" αντιμετώπισε το συμβάν ως κανονικότητα και συνέχισε το ταξίδι. Το έργο χιλιοπαιγμένο με την εταιρεία να εμφανίζεται ως μια άλλη "Hellenic Train", να μην έχει ευθύνη, ενώ τα γνωστά παπαγαλάκια με τη γνωστή καραμέλα βρήκαν καινούργιους "σταθμάρχες" να ρίξουν ευθύνη».

Ο συνδικαλιστής έθεσε τα δίκαια ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις: «Τηρήθηκαν από την εταιρεία το πρωτόκολλο και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας κατά τον απόπλου; Υπήρχε παρουσία του Λιμενικού; Πώς είναι δυνατόν το πλοίο να αποπλέει και να ταξιδεύει ανενόχλητο για ώρα πριν δοθεί εντολή να επιστρέψει;».

Μετέφερε την απαίτηση, πέρα από την απόδοση ευθυνών, να διερευνηθούν σε βάθος το έγκλημα και όλες οι συνθήκες που το προκάλεσαν. «Για εμάς, τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, για τους χιλιάδες εργάτες στο δίλημμα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" η επιλογή είναι ξεκάθαρη: Οι ζωές οι δικές μας, των συναδέλφων μας και των παιδιών μας απέναντι στην ξεκάθαρη επιλογή που έχουν κάνει οι εφοπλιστές, οι ξενοδόχοι, οι κατασκευαστές, οι εργολάβοι και λοιποί ...συγγενείς, σε πλήρη σύμπλευση με τις κυβερνήσεις και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μαχητική πορεία με κεντρικό σύνθημα: «Ακόμα ένα έγκλημα μας γέμισε οργή, είτε με τα κέρδη τους είτε με τη ζωή». Ενώ μπαίνοντας στο λιμάνι ακούστηκε δυνατά η κραυγή: «Δολοφόνοι». Οι φοιτητές έγραψαν και συνθήματα έξω από την πύλη του λιμανιού, ενώ άναψαν φαναράκια που άφησαν στον ουρανό.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Αλέκος Μαρινάκης, περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Δημήτρης Δουλουφάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σήμερα στον Πειραιά

Σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πύλη Ε3, στο λιμάνι του Πειραιά καλούν τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ο Σύλλογος Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά, καταδικάζοντας το έγκλημα που κόστισε τη ζωή στον 36χρονο Αντώνη.

Μπροστά στις φριχτές εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του πλοίου «Blue Horizon» εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς της περιοχής του Πειραιά διαμηνύουν ότι αρνούνται να μείνουν θεατές στην κτηνωδία, αλλά υψώνουν φωνή αγώνα ενάντια στον ακραίο ευτελισμό και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

«Να μη μείνουμε θεατές στην κτηνωδία που συντελέστηκε στον καταπέλτη του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου "BLUE HORIZON", με τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, να καταδικάσουμε τις εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου Ναυτιλίας, των υπηρεσιών του, όπως και ορισμένων μελών του πληρώματος», αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

«Δεν θα συνηθίσουμε ποτέ τις εικόνες φρίκης! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!», τονίζει ο Σύλλογος Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά. «Η οργή μας ξεχειλίζει για ένα σύστημα που γεννά την αποκτήνωση! Η εικόνα του πλοίου που "συνεχίζει ακάθεκτο" αφήνοντας έναν νεκρό να επιπλέει πίσω του, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πού τοποθετείται η ανθρώπινη ζωή στα σχέδια των μεγάλων ακτοπλοϊκών εταιρειών... Στα απόνερα των κερδών τους!», υπογραμμίζει.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά.

Κινητοποίηση οργανώνεται σήμερα και στη Σύρο, στις 3 μ.μ., στο λιμάνι της Ερμούπολης, στην οποία καλούν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

ΠΑΜΕ
Απάντηση στις βρωμιές του ακροδεξιού βόθρου

Σε χυδαιότητες που διακινούνται στο διαδίκτυο από ακροδεξιoύς λογαριασμούς, ότι τάχα αυτοί που πέταξαν τον 36χρονο στη θάλασσα από τον καταπέλτη έχουν σχέση με το ΠΑΜΕ, δίνει πληρωμένη απάντηση το ίδιο το ΠΑΜΕ, αναφέροντας σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Απ' τον γνωστό ακροδεξιό βόθρο των απολογητών της κυβέρνησης διακινούνται από χθες βρωμιές για το ΠΑΜΕ και τα ναυτεργατικά σωματεία όσον αφορά τη δολοφονία στο "Blue Horizon"».

Και θυμίζει τη σχετική ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ, που από την πρώτη στιγμή πήρε ξεκάθαρη θέση τόσο απέναντι στο έγκλημα όσο και απέναντι στην επιχείρηση συγκάλυψης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ