ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Διάβημα διαμαρτυρίας στη γιουγκοσλαβική πρεσβεία

Χτες από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες & την Αλληλεγγύη»

Βουλευτίνα του Σοσιαλιστικού Κόμματος με υποστηρικτές του Σλ. Μιλόσεβιτς διαβάζουν τα έκτακτα παραρτήματα των εφημερίδων για την παράδοσή του

Associated Press

Βουλευτίνα του Σοσιαλιστικού Κόμματος με υποστηρικτές του Σλ. Μιλόσεβιτς διαβάζουν τα έκτακτα παραρτήματα των εφημερίδων για την παράδοσή του
Σύντομη συνάντηση με τον πρώτο γραμματέα της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είχε χτες αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», η οποία έκανε διάβημα διαμαρτυρίας για την παράδοση του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ακολουθεί το κείμενο:

«Οι υπογράφοντες το παρόν κείμενο εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την παράδοση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς και οποιουδήποτε άλλου πολίτη της χώρας αυτής στο χειραγωγούμενο από τους ισχυρούς της Γης "Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Για Την Πρώην Γιουγκοσλαβία".

Τόσο το κατηγορητήριο, όσο και η όλη διαδικασία παραπομπής παραβιάζουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου. Αποτελούν καρπό αφόρητων πιέσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες του οποίου θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είναι κατηγορούμενοι, γιατί με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έσπειραν το θάνατο και την καταστροφή στην πρώην Γιουγκοσλαβία, παραβιάζοντας ωμά και κυνικά τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί, ώστε να παύσουν τέτοιες νομικά και πολιτικά απαράδεκτες διαδικασίες, που καμιά σχέση δεν έχουν με απόδοση δικαιοσύνης, αλλά αποτελούν προσπάθεια επιβολής της ειδεχθούς και απάνθρωπης "νέας τάξης πραγμάτων"».

Το κείμενο υπογράφουν οι: Βαβούρας Γιάννης πρύτανης Παντείου, Βερναδάκης Αλέκος συνδικαλιστής, Βλάχος Λάμπρος νομικός, Δημόπουλος Βασίλης νομικός, Κακουλίδης Γιώργος ποιητής, Καλτσώνης Δημήτρης νομικός, Κοιλάκος Σταμάτης, Μαργανέλης Χρήστος επαγγελματίας, Μαστρογιαννόπουλος Τάκης εκδότης περιοδικού «Στίγμα», Μπελαντής Δημήτρης νομικός, Νάκης Γιάννης, Νικολόπουλος Ηλίας, Παπαδάκης Χρήστος συνδικαλιστής, Παπαμάργαρης Χάρης συνδικαλιστής, Παπανεοφύτου Αγάπιος πανεπιστημιακός, Παππάς Τάκης νομικός, Ρεμπής Αγγελος τέως εφέτης, Σουλελές Χρήστος συνδικαλιστής, Σμυρνιώτης Χάρης συνδικαλιστής, Σουλιώτης Δημήτρης, Σταυρόπουλος Γιάννης συνδικαλιστής, Τσιούνης Νίκος συνδικαλιστής.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΧΙ στο νέο έγκλημα

Την έντονη ανησυχία του για τις τραγικές εξελίξεις στα Βαλκάνια εκφράζει με ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη για όλους τους λαούς της περιοχής και πως η δράση του ΝΑΤΟ εντείνει την αστάθεια στην περιοχή και αυξάνει τους κινδύνους για μια γενικευμένη σύρραξη στα Βαλκάνια. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας υπογραμμίζει ότι λύση σε όφελος των λαών μπορεί να βρεθεί μόνο με τους αγώνες, τη συμφιλίωση των λαών και τη θέλησή τους να ζήσουν ειρηνικά. Και ζητά:

  • Να σταματήσει η σχεδιασμένη επίθεση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, η αλλαγή των συνόρων και ο κατακερματισμός των Βαλκανίων σύμφωνα με τα σχέδια του ΝΑΤΟ.
  • Να μην εμπλακεί η Ελλάδα στο νέο έγκλημα του ΝΑΤΟ, που γίνεται με την ανοχή και της ΕΕ κατά της ΠΓΔΜ.
  • Να μη σταλεί κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία και το Κόσσοβο.
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Την ωμή επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων και τον παραπέρα διαμελισμό των κρατών για τη δημιουργία προτεκτοράτων, με στόχο τη στρατιωτική κυριαρχία και την οικονομική εξάρτηση, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι αντιπρόσωποι του έκτακτου συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται: «Απαιτούμε να δικαστούν οι ΝΑΤΟικοί και όχι τα θύματά τους. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει για μια ακόμα φορά τον τυχοδιωκτικό δρόμο της εμπλοκής, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και της ελληνικής άρχουσας τάξης. Η υποταγή στους ΝΑΤΟικούς και η συμμετοχή στα εγκλήματά τους δε σημαίνει ότι δε θα 'ρθει η σειρά μας. Υποτακτική και φιλοαμερικανική είναι και η κυβέρνηση των Σκοπίων, αλλά δε γλίτωσε από τον εμφύλιο σπαραγμό και δε θα γλιτώσει από το διαμελισμό.

Ζητάμε:

  • Να σταματήσει η επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας.
  • Εξω τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία από τη χώρα μας.
  • Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Επιστροφή όσων είναι στη Βοσνία και στο Κόσσοβο.
  • Οχι μισθοφορικό ελληνικό στρατό με εντολή του ΝΑΤΟ».
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Ατιμη πράξη

Την άτιμη πράξη της γκανγκστερικής παράδοσης του Μιλόσεβιτς στους δημίους ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων της Εθνικής Αντίστασης. Στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Εμείς, οι Ελληνες δημοσιογράφοι που στα χρόνια της Αντίστασης βρεθήκαμε δίπλα - δίπλα με το γιουγκοσλαβικό λαό στη μεγάλη αντιφασιστική μάχη της ανθρωπότητας, καταγγέλλουμε την γκανγκστερική και άτιμη πράξη να παραδοθεί ο Μιλόσεβιτς στους δολοφόνους των ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να μένει αδιάφορος και να είναι θεατής».

ΛΑΡΙΣΑ
Ν' απελευθερωθεί ο Μιλόσεβιτς

Την άμεση απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απαιτεί το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, καταδικάζοντας τη σύλληψή του και την παραπομπή του στο Δικαστήριο της Χάγης, με ομόφωνο ψήφισμά του.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με ομόφωνη απόφαση του έκτακτου συνεδρίου του, καταγγέλλει την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης. Εκφράζει την αγανάκτησή και τον αποτροπιασμό του για την απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να παραδώσει τον Μιλόσεβιτς στους εγκληματίες του πολέμου και τονίζει: «Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο γιουγκοσλάβικος λαός, η εργατική τάξη και ο λαός της χώρας μας βρίσκεται αλληλέγγυος με το γειτονικό λαό και, όπως στην περίοδο του πολέμου βρέθηκαν μαζί στις γέφυρες και στις πλατείες, έτσι και τώρα βρίσκονται πάλι μαζί. Ο αγώνας για την ανατροπή της νέας τάξης και της φασιστικής σκλαβιάς που θέλουν να επιβάλουν στην ανθρωπότητα οι Αμερικανονατοϊκοί ιμπεριαλιστές είναι υπόθεση όλων των λαών και ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αισθήματα αγανάκτησης

Συνάντηση με την πρόξενο της Γιουγκοσλαβίας την ερχόμενη Τρίτη

Συνάντηση με την πρόξενο της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 2 του Ιούλη έχει κλείσει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για να εκφράσει την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία της για την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης. Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΕΚΘ θα επιδώσει στην πρόξενο της γειτονικής χώρας ψήφισμα διαμαρτυρίας που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη διοίκηση χτες.

Στο ψήφισμα τονίζεται: «Η διοίκηση του ΕΚΘ εκφράζοντας τα αισθήματα αγανάκτησης και οργής όλων των εργαζομένων της πόλης μας, που συμμετείχαν στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και στις πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον γιουγκοσλαβικό λαό την περίοδο των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, διατυπώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην παραπομπή με γκανγκστερικό τρόπο του Μιλόσεβιτς στο έκτακτο δικαστήριο της Χάγης».

Το ψήφισμα επισημαίνει ότι η πραξικοπηματική αυτή ενέργεια επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και αποτελεί προσβολή του λαού της Γιουγκοσλαβίας και όλων όσοι αντιτάχθηκαν στον πόλεμο των ΝΑΤΟικών. Δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα και καταπατά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας να ανακαλέσει την καταδικασμένη από όλους τους λαούς επαίσχυντη πράξη της και να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς», καταλήγει το ψήφισμα του ΕΚΘ.

ΟΓΕ ΓΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Να δικαστούν στη Χάγη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες της χώρας - «ιδιαίτερα σήμερα που καλούνται τα παιδιά τους να καταταγούν μισθοφόροι - δολοφόνοι πληρωμένοι» - να καταδικάσουν την παράδοση του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης και να διαδηλώσουν περήφανα, πατριωτικά και μαχητικά ώστε να ακουστούν δυνατά από τους παγκοσμιοποιημένους δυνάστες των λαών, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η ΟΓΕ επισημαίνει ότι «για ένα τρύπιο δολάριο» παραδόθηκε απ' την κυβέρνηση της Σερβίας ο Μιλόσεβιτς, επειδή αντιστάθηκε στους νατοϊκούς δολοφόνους της χώρας του. «Η παράδοσή του είναι άλλο ένα μήνυμα κατατρομοκράτησης των λαών, ότι δε θα επιτρέψουν πουθενά την υπεράσπιση εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων», υπογραμμίζεται. Επισημαίνει ακόμη πως «με την παράδοση Μιλόσεβιτς μπαίνει πλέον και η σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια, δικάζεται η υπεράσπιση της πατρίδας, η αντίσταση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, γι' αυτό και μας αφορά όλους».

Η ΟΓΕ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση, «που παριστάνει και την ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια», να παρέμβει για να γυρίσει ο Μιλόσεβιτς ελεύθερος στην πατρίδα του, καθώς και να αφεθεί ο σερβικός λαός να καθορίζει την τύχη του, «αν θέλουμε κι εμείς να καθορίζουμε την τύχη της πατρίδας μας». «Το ανώτατο Δικαστήριο των λαών, έχει ήδη καταδικάσει τους δολοφόνους του σερβικού λαού, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και απαιτεί αυτοί να δικαστούν στη Χάγη, κι όχι τα θύματά τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΓΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ