ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΝΑΤΟ
Ετοιμο ΝΑΤΟικό σχέδιο επέμβασης... δίχως «πολιτική συμφωνία»
  • «Απαραίτητη Σοδειά» λέγεται το επεμβατικό σχέδιο του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, που εγκρίθηκε χτες στις Βρυξέλλες και προβλέπει τη συμμετοχή 3.000 στρατιωτών
  • Γερμανική εφημερίδα επιβεβαιώνει την ύπαρξη 17 Αμερικανών πρακτόρων - εκπαιδευτών των Αλβανών αυτονομιστών κατά την επιχείρηση φυγάδευσής τους από το Αρατσίνοβο
  • Ο Φ. Λεοτάρ συνεχίζει τις επαφές, δίνοντας διάλεξη για τα «επίπεδα» διαλόγου...

Στρατιώτης της ΠΓΔΜ βλέπει τα χαντάκια που έχουν σκάψει οι Αλβανοί αυτονομιστές

Associated Press

Στρατιώτης της ΠΓΔΜ βλέπει τα χαντάκια που έχουν σκάψει οι Αλβανοί αυτονομιστές
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΚΟΠΙΑ.-

«Απαραίτητη Σοδειά» λέγεται το επιχειρησιακό σχέδιο περί του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου «αφοπλισμού» των Αλβανών αυτονομιστών που ενέκριναν χτες τα μέλη του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (15 σε σύνολο 19) ανακοίνωσαν πως προτίθενται να συμμετάσχουν σ' αυτό.

Το ίδιο 24ωρο, το καζάνι των εξελίξεων κόχλαζε, σε σταθερές υψηλές θερμοκρασίες στα Σκόπια, όχι μόνο μ' αφορμή τις επαφές που ξεκίνησε ο μόνιμος απεσταλμένος της ΕΕ, Φρανσουά Λεοτάρ, με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι και τους πολιτικούς ηγέτες των πολιτικών κομμάτων... Ο υπουργός Εσωτερικών, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, με αφορμή τις πρόσφατες κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας» Μπράνκο Τσερβένκοφσκι (εξοπλισμός και προτροπή παραστρατιωτικών ομάδων σε δράση), αποφάσισε χτες να προχωρήσει στην αποστράτευση όλων των εφέδρων αστυνομικών, ενώ γερμανική εφημερίδα ανέφερε χτες με άρθρο της πως στη διάρκεια της επιχείρησης φυγάδευσης των Αλβανών αυτονομιστών από το Αρατσίνοβο υπήρχαν τουλάχιστον «17 Αμερικανοί ινστρούχτορες, πρώην αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν αναλάβει και στο παρελθόν την εκπαίδευση του πρώτου "ΟΥΤΣΕΚΑ" στο Κοσσυφοπέδιο...».

H «Απαραίτητη Σοδειά» και οι συλλήψεις της KFOR

«Τα κράτη - μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ενέκριναν το επιχειρησιακό σχέδιο "Απαραίτητη Σοδειά" ("Essential Harvest") για την αποστολή περίπου 3.000 στρατιωτών, όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες». Αυτό ανακοίνωσε χτες ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Ιβ Μπροντέρ, από την έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη δύναμη θα μεταβεί στην ΠΓΔΜ «αμέσως μόλις επιτευχθεί μία διαρκής παύση πυρός» και μία πολιτική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Ο Μπροντέρ κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως ήδη δόθηκε η εντολή στα αρμόδια επιτελεία του ΝΑΤΟ να λάβουν τα «απαραίτητα μέτρα» για την εφαρμογή του σχεδίου και πως 15 από τις 19 χώρες - μέλη του Συμφώνου εξέφρασαν προθυμία να συμμετάσχουν στην «επιχείρηση»...

Ωσπου να τεθεί σε εφαρμογή η ΝΑΤΟική επέμβαση «Απαραίτητης Σοδειάς», οι στρατιώτες της πολυεθνικής KFOR στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να μετρούν με το σταγονόμετρο τις συλλήψεις Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στην ΠΓΔΜ και μπαινοβγαίνουν ελεύθερα από το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της KFOR, στρατιώτες του πολυεθνικού στρατεύματος συνέλαβαν από το βράδυ της Πέμπτης έως χτες τα ξημερώματα περί τους 30 Αλβανούς αυτονομιστές κοντά στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου. Τρεις από τους συλληφθέντες ήταν τραυματίες... Οι συλληφθέντες διέθεταν χειροβομβίδες, πιστόλι, πυρομαχικά, μαχαίρι και άλλο εξοπλισμό, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Τα «επίπεδα διαλόγου» δείχνει ο Λεοτάρ

Στο μεταξύ, ο μόνιμος απεσταλμένος της ΕΕ, Φρανσουά Λεοτάρ, συναντήθηκε χτες βράδυ με τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι και ακολούθως επρόκειτο να δει μέλη της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι στη γνωστή κατεύθυνση μαγειρέματος της «πολιτικής συμφωνίας» που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη χώρα...

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι, ο Φ. Λεοτάρ αρκέστηκε σε φειδωλές και αόριστες δηλώσεις. «Επισήμανα στον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι πως υπάρχουν αρκετά επίπεδα διαλόγου. Υπάρχει πολιτικός διάλογος ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, αλλά υπάρχει και ένας άλλος διάλογος που διαδραματίζεται ανάμεσα στις αρχές της δημοκρατίας με τη διεθνή κοινότητα και η άποψη της ΕΕ έχει θέση σ' αυτόν» είπε ο Λεοτάρ.

Δεν έγινε γνωστό τι δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τραϊκόφσκι...

Πάντως, από την περασμένη Δευτέρα έως χτες βράδυ οι συνομιλίες του με τους αρχηγούς των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας παρέμειναν στον «πάγο»...

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοφσκι αποφάσισε να προχωρήσει στην αποστράτευση όλων των εφέδρων αστυνομικών, μετά την καταγγελία που έκανε εναντίον του προχτές βράδυ στο τηλεοπτικό κανάλι «Σίτελ» των Σκοπίων ο ηγέτης της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας» Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πως ο υπουργός με τη βοήθεια των εφέδρων αστυνομικών επιχείρησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας να ανατρέψει τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι με πραξικόπημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την αποστράτευση χιλιάδων εφέδρων της αστυνομίας «για να αφήσει», όπως είπε, «το πεδίο ελεύθερο στο ειρηνευτικό σχέδιο του Προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι»...

Τέλος, και χτες (για δεύτερο 24ωρο), ανακοινώθηκαν περιορισμένες συγκρούσεις σε Τέτοβο και Κουμάνοβο.

«Αμερικανοί «σύμβουλοι» βοηθούσαν τους «αντάρτες»

Η γερμανική εφημερίδα «Αμβούργκερ Αμπεντμπλατ» επανέφερε την εμπλοκή Αμερικανών πρώην αξιωματούχων και πρακτόρων στην επιχείρηση φυγάδευσης των Αλβανών αυτονομιστών από την κωμόπολη Αρατσίνοβο, δημοσιεύοντας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σε άρθρο της με τίτλο «Αμερικανοί σύμβουλοι βοηθούσαν τους Αλβανούς αντάρτες»...

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ένα από τα πιο "ευαίσθητα και δύσκολα καθήκοντα των Αμερικανών στρατιωτών της ΚΦΟΡ δεν ήταν μόνον η απομάκρυνση των Αλβανών αυτονομιστών, αλλά και αυτή των 17 Αμερικανών "συμβούλων", πρώην Αμερικανών αξιωματικών που παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση στους άνδρες του "Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού"». Και όχι μόνον αυτό: οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ υποστηρίζουν πως το 70% του εξοπλισμού που οι αυτονομιστές πήραν μαζί τους φεύγοντας από το Αρατσίνοβο ήταν αμερικανικής παραγωγής μεταξύ των οποίων και συσκευές τρίτης γενιάς «νυχτερινής όρασης»». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως αυτές τις πληροφορίες «δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει» ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος συνταγματάρχης Πολ Φίλιπ, εντούτοις «τέτοιες δηλώσεις οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι τις εκλαμβάνουν ως επιβεβαίωση»(...)

Σ' αυτό το σημείο και ένα 48ωρο μετά την πρόσφατη υπογραφή δύο προεδρικών εκτελεστικών διαταγμάτων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (27 Ιούνη) σε βάρος Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στην ΠΓΔΜ γνωστοποιήθηκε πως στις σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου δε γίνεται λόγος μόνο για μέτρα και ποινές που αφορούν σεσημασμένα μέλη, διοικητές του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού». Στη λίστα απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται και όποια άλλα «άτομα αναζητούν να εμποδίσουν την εφαρμογή των συνθηκών του Ντέιτον, που απειλούν τις αρχές ή την ασφάλεια διεθνών θεσμών στην περιοχή, εμποδίζουν την επιστροφή εθνικών μειονοτήτων, προσφύγων ή με άλλο τρόπο υποβαθμίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την επανασυμφιλίωση ή τις δημοκρατικές εξελίξεις σε οποιαδήποτε περιοχή ή δημοκρατία της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν και σε βάρος όσων διέπραξαν βιαιότητες κατά τη διάρκεια διαφόρων πολέμων στην περιοχή από το 1991».

... Ψυχραιμία παιδιά!

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με προσοχή την προσπάθεια των Αλβανών εθνικιστών να δημιουργήσουν ζήτημα Τσαμουριάς

Με χαμηλούς τόνους αντιμετωπίζει η Αθήνα την προσπάθεια ακραίων εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας να δημιουργήσουν ζήτημα «Τσαμουριάς».

Ετσι λοιπόν, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε πολύ προσεκτικά όταν ρωτήθηκε χτες για τη διαδήλωση που οργάνωσε προ ημερών μια ομάδα από περίπου 500 Τσάμηδες έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

«Η χώρα μας, είπε ο Δ. Ρέππας, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Εχουμε - κατ` επανάληψη και σε όλους τους τόνους - δηλώσει το ενδιαφέρον μας, αφ' ενός, λόγω της εκεί ελληνικής μειονότητας και, αφ' ετέρου, λόγω της ισχυρής παρουσίας που έχει η Ελλάδα στη γειτονική χώρα. Ο ρόλος που παίζουμε για τις εξελίξεις στην περιοχή είναι αναγνωρισμένος και από την κυβέρνηση της Αλβανίας, αλλά και δημόσια αναγνωρισμένος. Δεν υπάρχει πολιορκία των διπλωματικών υπηρεσιών της χώρας μας. Οι κινήσεις ομάδων στην Αλβανία, μπορεί να πει κανείς ότι εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ελεύθερης δημοκρατικής λειτουργίας σε μια κοινωνία, όπως η αλβανική. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν τέτοια επεισόδια, τα οποία να δημιουργούν πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε «ότι δεν υπάρχουν επεισόδια που να δημιουργούν διπλωματικό πρόβλημα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχουν γνώση οι φύλακες».

Ο Δ. Ρέππας θέλησε να υποβαθμίσει κάποιες πληροφορίες που κάνουν λόγο για προκηρύξεις του UCK που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα.

«Κυκλοφορούν πολλές προκηρύξεις, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ξενίζει. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζουμε πολύ καλά, εμείς πρώτα από όλα, ότι η κατάσταση στη χώρα μας δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την πορεία της ή τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια - μέσω διεθνών συνθηκών - σε αυτή την περιοχή. Μεταξύ των άλλων, αναφέρομαι και στα σύνορα. Και βεβαίως, να στείλουμε ένα μήνυμα, εμείς που είμαστε πεισμένοι γι' αυτό, σε όλους τους άλλους, οι οποίοι ίσως έχουν κάποιες επιδιώξεις διαφορετικές, ότι ματαιοπονούν. Πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή θέση. Δεν πρέπει να δίνουμε διαστάσεις που δεν έχουν, σε θέματα τόσο μικρής σημασίας».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, διέψευσε πληροφορίες για μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Επανέρχεται το θέμα της Τσαμουριάς

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το θέμα της Τσαμουριάς συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα καθώς, απαντώντας σε δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μπεγλίτη, για τη διαδήλωση των Τσάμηδων χθες στα Τίρανα, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Η Τσαμουριά», Μπεντρί Μιστάρι, δήλωσε ότι « ο κ. Μπεγλίτης μιλάει με μια μεσαιωνική γλώσσα και λυπάμαι γι' αυτό. Το τσάμικο ζήτημα υπάρχει, τα τσάμικα εδάφη είναι εκεί... εμείς είμαστε 300.000 Τσάμηδες εδώ στην Αλβανία - στην Ευρώπη. Και τα εδάφη μας σε μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο Μιστάρι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου στα Τίρανα, είναι 65 ετών, συγγραφέας και δημοσιογράφος, που συχνά εμφανίζεται στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες, «η αλβανική Βουλή έχει αναγνωρίσει την 28η Ιούνη ως την ημέρα της γενοκτονίας των Ελλήνων εναντίον των Τσάμηδων όπου χάθηκε το 25% του τσάμικου πληθυσμού, άρα οι πολιτικές δυνάμεις είναι μαζί μας, δεν μπορεί να είναι αλλιώς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ