ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Πάουελ έφυγε, παρέμειναν οι διαφορετικές ερμηνείες

Με τις πέτρες ενάντια στα όπλα

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στα όπλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΑΜΜΑΝ-ΓΑΖΑ-ΡΑΜΑΛΑ.-

Χωρίς να έχει πετύχει κάποια συγκεκριμένη πρόοδο και διαιωνίζοντας την ερμηνεία κατά βούληση κάθε συμφωνίας και μέτρου, ολοκλήρωσε, χτες, την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Τα νέα επεισόδια βίας αλλά και η διαφορετική ερμηνεία Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που προβλέπει η έκθεση Μίτσελ και μεταφράζεται σε μία χρονική περίοδο ηρεμίας, διατήρησαν σε σταθερά υψηλά επίπεδα την ένταση.

Την αναγκαιότητα επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό και την τάχιστη εφαρμογή, από την ισραηλινή ηγεσία, σειράς μέτρων ανακούφισης του παλαιστινιακού λαού, μέσα από την άρση του στρατιωτικού και οικονομικού αποκλεισμού στα αυτόνομα εδάφη, τόνισε ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα, μετά από τη συνάντησή του με τον Κόλιν Πάουελ. Ο Ιορδανός βασιλιάς επανέλαβε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του παλαιστινιακού λαού με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του Ιράκ, για το οποίο κάλεσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε οριστική άρση των κυρώσεων. Ο Κόλιν Πάουελ, από την άλλη, απέφυγε τις δηλώσεις και αναχώρησε τάχιστα για το Παρίσι, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ, προκειμένου να αναστραφεί η αρνητική χροιά που έχουν για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ όλες οι πρόσφατες δηλώσεις του Σαουδάραβα αξιωματούχου.

Ομιλητικότερος, όμως, ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο Πάουελ συμφώνησε με τον Σαρόν ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεχόμενη βδομάδα χωρίς κανένα επεισόδιο βίας, η οποία θα ακολουθηθεί από μία περίοδο 6 βδομάδων ηρεμίας, πριν αρχίσει η επόμενη φάση εφαρμογής των πορισμάτων της έκθεσης Μίτσελ, που συμπεριλαμβάνουν και το «πάγωμα» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Ο Αμερικανός υπουργός έσπευσε να «ανακαλέσει μερικώς» τις δηλώσεις του, μόλις λίγες ώρες νωρίτερα μετά από τη συνάντηση με τον Αραφάτ, περί αναγκαιότητας ανάπτυξης δύναμης διεθνών παρατηρητών που θα επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας. Ισχυρίστηκε ότι, αντίθετα με τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, «δεν υιοθέτησε την παλαιστινιακή πρόταση, αλλά εκτίμησε ότι θα ήταν χρήσιμοι οι παρατηρητές σε περίπτωση που συμφωνήσουν και τα δύο μέρη». Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν ήταν κατηγορηματικός στην πάγια άποψή του: Δεν υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης διεθνούς δύναμης, διότι είναι παντελώς άχρηστη.

Και πάλι δύο ερμηνείες

Αμέσως μετά την αναχώρηση του Κόλιν Πάουελ από την περιοχή, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι άρχισαν να ερίζουν για το τι ακριβώς σημαίνει και πώς θα εκτιμηθεί το μέτρο «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» της χρονικής περιόδου απόλυτης ηρεμίας. Μετά από τα χτεσινά σποραδικά επεισόδια βίας, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, κατέστησε σαφές πως «τα επεισόδια και η εκτόξευση όλμων σημαίνει ότι η Παρασκευή δεν είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για τη βδομάδα ηρεμίας». Ο Γκισίν κατέστησε σαφές ότι κάθε φορά που θα υπάρχει βίαιο επεισόδιο οποιουδήποτε είδους η αντίστροφη μέτρηση θα διακόπτεται και θα αρχίζει από την αρχή. Την ερμηνεία αυτή φέρεται να στήριξε και αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, που δεν κατονομάζεται.

Αλλη άποψη, όμως, έχουν οι Παλαιστίνιοι. Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο οποίος υποστήριζε ότι το πρώτο βήμα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», η βδομάδα, δηλαδή, της ηρεμίας μετρά, ήδη, από χτες. Ο Αμπέντ Ράμπο τόνισε ότι δεν μπορεί να διακόπτεται σε κάθε μεμονωμένο περιστατικό, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν ακολουθούν 6 βδομάδες ηρεμίας αλλά λιγότερες. Εξίσου διαφορετικές από την ισραηλινή εκδοχή είναι οι εκτιμήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Ο Γιάσερ Αραφάτ επανέλαβε, χτες, την έκκλησή του προς τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας για σύλληψη όλων όσοι πυροβολούν κατά Ισραηλινών, αλλά απέφυγε επισταμένα να δεσμευτεί για σύλληψη όλων των εξτρεμιστών ισλαμιστών μελών της Χαμάς και της Τζιχάντ, ασχέτως αν παίρνουν μέρος σε επεισόδια πυροβολισμού. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση σε αυτήν τη διάσταση απόψεων.

Διαδηλώσεις και σποραδική βία

Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό, που ξέσπασαν μετά το τέλος πορείας διαμαρτυρίας στη Ραμάλα, όπου κάηκαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Ο ένας από τους τραυματίες επλήγη με αληθινά πυρά και οι υπόλοιποι με λαστιχένιες σφαίρες. Ο ισραηλινός στρατός κατήγγειλε ότι στη Χεβρώνα, Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν εναντίον θέσεών του βόμβες μολότοφ, χωρίς να προκληθούν θύματα. Χωρίς απώλειες ήταν, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, και μία, μικρής ισχύος, έκρηξη κοντά σε ισραηλινό φυλάκιο στη Βηθλεέμ. Τέλος, ισραηλινή ανακοίνωση τονίζει ότι 6 όλμοι έπληξαν, χωρίς θύματα, 2 εβραϊκούς εποικισμούς.

ΟΗΕ
Και πάλι Ανάν χωρίς διαφωνίες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χωρίς προβλήματα ή εκπλήξεις ολοκληρώθηκε, και μάλιστα σε λίγη ώρα, η διαδικασία επανεκλογής του Κόφι Ανάν στη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ. Η 189μελή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ενέκρινε δια βοής και χωρίς διαφωνίες τον 62χρονο Γκανέζο διπλωμάτη στη δεύτερη πενταετή θητεία του στα ηνία του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν είναι ο δεύτερος, κατά σειρά, Αφρικανός ΓΓ του Οργανισμού, μετά τον Αιγύπτιο Μπούτρος Γάλι. Η θητεία του Κόφι Ανάν λήγει στις 30 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

ΡΩΣΙΑ
Υπό συζήτηση η αντιπυραυλική άμυνα

ΜΟΣΧΑ.-

Το ζήτημα της υλοποίησης του αμερικανικού σχεδίου για την αντιβαλλιστική ασπίδα (NMD) έχει ανάψει φωτιές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κυρίως ως προς το σκέλος που αφορά τη διμερή συμφωνία για τους βαλλιστικούς πυραύλους, την ΑΒΜ και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της διατήρησης της ισορροπίας όσον αφορά την παραγωγή, ανάπτυξη και διασπορά πυρηνικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι ΗΠΑ, έχουν πολλαπλώς εκφράσει όχι μόνο την επιθυμία για την υλοποίηση του επίμαχου NMD, αλλά και για τον υπερσκελισμό της ΑΒΜ, καθότι θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως «απομεινάρι» του Ψυχρού Πολέμου και είναι ξεπερασμένη.

Ετσι, για πρώτη φορά χτες, η ρωσική κυβέρνηση -διά στόματος του ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας, στρατηγού Λεονίντ Ιβασόφ- δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο τροποποίησης της συνθήκης ABM του 1972, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις του που μετέφερε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. «Η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγών, αλλά αυτό που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πλήρης κατάρρευση της συνθήκης», δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός υπεύθυνος για τη διεθνή συνεργασία, σύμφωνα με το RIA και ο Ιβανόφ συμπληρώνει με σημασία ότι «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, καθώς ακόμη και ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα καταστρέψει το σύστημα των ελέγχων και των ισορροπιών στην παγκόσμια στρατηγική σφαίρα».

MICROSOFT
H αμερικανική κυβέρνηση ανοιχτή σε διακανονισμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Διέξοδο, νομικό και κυρίως οικονομικό φαίνεται να βρίσκεται στην υπόθεση της προσφυγής της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά του γίγαντα στο χώρο της πληροφορικής, της «Microsoft».

Μετά την προχτεσινή απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και τελικά απέρριψε τις δύο κατηγορίες και διατήρησε την κατηγορία, σύμφωνα με την οποία ο όμιλος χρησιμοποίησε επιθετικές πρακτικές, που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού, για να διατηρήσει το μονοπώλιο στα συστήματα λογισμικού, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε «ανοιχτή σε έναν φιλικό διακανονισμό για την υπόθεση της Microsoft», σύμφωνα με αξιωματούχο των αντιμονοπωλιακών υπηρεσιών του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος μη απορρίπτοντας παντελώς την περίπτωση της έφεσης στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι ο διακανονισμός θα είναι εφικτός... «στην περίπτωση που μία τέτοια συμφωνία θα απέτρεπε τις παραβιάσεις του νόμου στο μέλλον και θα είχε ως αποτέλεσμα την προστασία των καταναλωτών». Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον κατά της «Microsoft» είχε εκδικαστεί και η απόφαση της 7ης Ιουνίου 2000 είχε κρίνει υπέρ της αμερικανικής κυβέρνησης και είχε αποφασίσει επίσης τη διάλυση της εταιρίας καθώς είχε παραβιάσει σαφώς το νόμο περί μονοπωλίων.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
«Συνήθεις» επιδρομές με σταθερό το αδιέξοδο για τις κυρώσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέα επιδρομή εναντίον ιρακινών θέσεων εντός των ορίων της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ πραγματοποίησαν, χτες, (τη δεύτερη μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα) αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, επικαλούμενα λόγους αυτοάμυνας εξαιτίας των πυρών της ιρακινής αεράμυνας. Σύμφωνα με τη συμμαχική διοίκηση, στην περιπολία έπαιρναν μέρος αμερικανικά αεροσκάφη «F14 Tomkans» και βρετανικά «G4.1 Tornado», τα οποία επέστρεψαν όλα ασφαλή στις βάσεις τους. Η ιρακινή ηγεσία δεν είχε, μέχρι χθες βράδυ, σχολιάσει την είδηση, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή, στις 3 Ιούλη, της μηνιαίας προθεσμίας που είχε δοθεί στο ανθρωπιστικό πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», τελειώνει, με το αδιέξοδο να παραμένει μετά την απόρριψη από τη Ρωσία της αμερικανο-βρετανικής πρότασης για «έξυπνες κυρώσεις» και την αντίστοιχη απόρριψη της ρωσικής πρότασης για σταδιακή άρση των κυρώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ