ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2001
Σελ. /32
1998: Εγκαινιάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις 30 Ιούνη 1998 εγκαινιάζεται η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με μια εντυπωσιακή τελετή στο κτίριο της παλιάς Οπερας της Φρανκφούρτης, της πόλης όπου έχει την έδρα της.

Αρχηγοί κρατών - μελών και τραπεζίτες συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την ενθρόνιση του πρώτου προέδρου της ΕΚΤ, του Ολλανδού Βιμ Ντόιζενμπεργκ, και να του ευχηθούν «καλές δουλιές». Αυτός με τη σειρά του υποσχέθηκε ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του μεγάλου κεφαλαίου και θεώρησε σκόπιμο να προειδοποιήσει, κυρίως τους πολιτικούς, ότι το έργο της ΕΚΤ θα είναι «ανεξάρτητο των μεμονωμένων συμφερόντων των κρατών». Σ' αυτή τη φράση του Β. Ντόιζενμπεργκ ίσως να βρίσκεται η πεμπτουσία αυτής της υπόθεσης. Η τελετή έκλεισε με τη χορωδία της Οπερας της Φρανκφούρτης, που απέδωσε ένα γνωστό τραγούδι με τίτλο: «Το χρήμα κάνει τη Γη να περιστρέφεται»!

Για την κατανόηση του ρόλου που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραθέτουμε το άρθρο 107 της Συνθήκης του Μάαστριχτ: «Κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων που της ανατίθενται με την παρούσα συνθήκη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε ζητά, ούτε δέχεται υποδείξεις από τα θεσμικά ή μη θεσμικά όργανα της Κοινότητας, τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών ή οποιονδήποτε άλλον οργανισμό».

Πρόκειται δηλαδή για μια πρωτοφανή συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος σε έναν τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα αποφασίζει με τον παραπάνω τρόπο για τη νομισματική, πιστωτική και συναλλαγματική πολιτική, τόσο σε γενικό κοινοτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο του κάθε κράτους - μέλους χωριστά. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ορίζει με σαφήνεια τις εξουσίες, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο άρθρο 105, το οποίο αναφέρει ότι: «τα βασικά καθήκοντα είναι: να χαράζει και να εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική της Κοινότητας, να διενεργεί πράξεις συναλλάγματος, να κατέχει και να διαχειρίζεται τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κρατών - μελών». Ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων εντός της Κοινότητας».

1930: Πρωτοφανής οικονομική κρίση στις ΗΠΑ

«Πορεία πείνας» εργατών στο Σικάγο το Μάη του 1930. «Πορείες πείνας» γίνονταν καθημερινά σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
«Πορεία πείνας» εργατών στο Σικάγο το Μάη του 1930. «Πορείες πείνας» γίνονταν καθημερινά σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
Στις 30 Ιούνη 1930 η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κάνει το θλιβερό απολογισμό του μήνα: Στις 25 συνεδριάσεις, από τη συνεχή πτώση των μετοχών, οι ζημιές υπολογίζονται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο Ιούνης του 1930 ήταν ο πιο καταστροφικός μήνας που γνώρισε το Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ μετά βέβαια από το «Κραχ» του Οκτώβρη του 1929. Η πρωτοφανής γενική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση και με επίκεντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η κρίση αυτή που άρχισε στα τέλη του 1929 και διήρκεσε μέχρι το 1933 ήταν η πιο καταστροφική και βαθιά απ' όλες τις κρίσεις υπερπαραγωγής που είχε γνωρίσει μέχρι τότε η ιστορία του καπιταλισμού. Η κρίση αυτή καταδίκασε εκατομμύρια εργαζόμενους σε απίστευτες στερήσεις, προκάλεσε σε πολλές χώρες πολιτικές αναταράξεις και όξυνε στο έπακρο τη διεθνή κατάσταση.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1934 Τη «Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» στη Γερμανία, ο Χίτλερ εκκαθαρίζει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Την ίδια νύχτα, σφάζεται μαζί με τη γυναίκα του και ο αρχηγός του κόμματος των Καθολικών Κουρτ φον Σλάιχερ (πρωθυπουργός το 1932).

1948 Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στην Αμφιλοχία.

1960 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κογκό (Ζαΐρ).

1971 Τα τρία μέλη του πληρώματος του σοβιετικού διαστημοπλοίου «Σογιούζ 2» πεθαίνουν, όταν πέφτει η ατμοσφαιρική πίεση μέσα στο θάλαμό τους. Είχαν μόλις κάνει ρεκόρ 570 ωρών και 22 λεπτών αντοχής στο διάστημα.

1971 Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ντομ Μίντοφ ακυρώνει τη δεκαετή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Βρετανία. Τρεις μέρες νωρίτερα είχε απαγορεύσει στον Εκτο Στόλο την είσοδο στα λιμάνια της Μάλτας. Την ίδια ώρα όδευε προς τη Βαλέτα ο πρέσβης της Σοβιετικής Ενωσης μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

1997 Στις 5 το απόγευμα το Χονγκ Κονγκ παύει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Βρετανίας και ενώνεται με τη Λαϊκή Κίνα. Αποτελούσε, με διάφορες μορφές, βρετανική αποικία από το 1856.

Καιρός

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που κατά τόπους θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο μετά το μεσημέρι τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-33, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19-35, στο Αιγαίο από 21-31 και στη Θεσσαλονίκη από 19-32 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθεί παροδική καταιγίδα κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι και από αργά το απόγευμα τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-34 βαθμούς.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ εκφραστής των ανησυχιών και των φόβων της «αγοράς» για την «πολιτική αβεβαιότητα», εμφανίστηκε χτες ο Κ. Καραμανλής, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για «να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες» από τους «χειρισμούς και την απραγία της κυβέρνησης» (σελίδα 7)

ΜΕΓΑΛΕΣ ελλείψεις σε προσωπικό έχει το περιφερειακό υποκατάστημα ΙΚΑ Πειραιά και απόδειξη το γεγονός πως έχει σήμερα 159 υπαλλήλους αντί 239, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του '85 και τις τότε πολύ μικρότερες ανάγκες (σελίδα 14)

ΚΑΛΕΣΜΑ προς τα μέλη τους, να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 5 Ιούλη στην πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 το απόγευμα, απευθύνουν συνδικάτα, ενώ στελέχη της Γραμματείας του συνεχίζουν τις περιοδείες σε χώρους εργασίας (σελίδα 15)

«ΟΚΕΪ» έδωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον εφοπλιστή Βεντούρη να δρομολογήσει, στις τακτικές τουριστικές γραμμές Ιταλία - Ελλάδα και Ιταλία - Αλβανία, πλοία, όχι μόνο ...αρχαία, αλλά και με λιγότερο αριθμό πληρώματος από αυτόν που προβλέπεται (σελίδα 17)

ΤΑ ΟΡΙΑ του απόλυτου κυνισμού άγγιξε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος, χωρίς περιστροφές και κάνοντας απολογισμό του προγράμματος ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, δήλωσε: «...η Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει τίποτα άλλο ουσιαστικό να ιδιωτικοποιήσει. Ο,τι ήταν κερδοφόρο, είτε μπήκε στο Χρηματιστήριο, είτε πουλήθηκε» (σελίδα 19)

ΣΕ 24ΩΡΗ απεργία στις 3 Ιουλίου κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην ανασκαφή του Ακρωτηρίου Θήρας, με αίτημα την καταβολή καθυστερούμενων μισθών, επιδομάτων και δώρων, αλλά και «για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου τους (σελίδα 24)

ΣΕ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ πτώση» βρίσκονται όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για χωροθέτηση του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου στο Μαραθώνα και η ημερίδα που οργάνωσε χτες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έδωσε το τελειωτικό χτύπημα (σελίδα 25)

ΟΠΩΣ στο βόλεϊ ο παίκτης επανέρχεται στο παιχνίδι με συγκεκριμένη αποστολή και μόλις την ολοκλήρωση αποσύρεται, έτσι και ο Β. Μητρόπουλος, με την άδεια της Δικαιοσύνης, θα κάτσει για περίπου μια βδομάδα ξανά στον προεδρικό θώκο της ΕΠΑΕ (σελίδα 31)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ