ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Αντίστροφες προτεραιότητες στο σχέδιο κατά των ναρκωτικών

Αμεση ανάγκη έχουν τα προγράμματα υποστήριξης των εφήβων όπου αυξήθηκε η χρήση, τονίζει το ΚΕΘΕΑ

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Συλλόγου των γονέων της κοινότητας «Παρέμβαση» (26.6.2001)
Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Συλλόγου των γονέων της κοινότητας «Παρέμβαση» (26.6.2001)
Οι προτεραιότητες του σχεδίου κατά των ναρκωτικών είναι αντίστροφες με τις ανάγκες για παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης στο μαθητικό και νεανικό πληθυσμό, όπου υπάρχει αύξηση της χρήσης, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για τα μέτρα που αποφάσισε προχτές το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι επισημάνσεις του ΚΕΘΕΑ με την 18χρονη εμπειρία του στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, αποκτούν ιδιαίτερο βάρος και μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή συμβολή στο σχεδιασμό των δράσεων, εφόσον η κυβέρνηση εννοεί πραγματικά τη συστράτευση, όπως ανακοινώθηκε προχτές, όλων των φορέων και της κοινωνίας. Εν πρώτοις, το ΚΕΘΕΑ σημειώνει ότι η αναζήτηση εκ μέρους της κυβέρνησης των μέσων αναβάθμισης της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, τόσο σε επίπεδο μείωσης της ζήτησης, όσο και σε επίπεδο μείωσης της προσφοράς, είναι σημαντικό βήμα. «Η ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού σχεδιασμού για τα ναρκωτικά έχει διατυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση του φαινομένου» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ και επισημαίνει: «Σε θεσμικό επίπεδο είναι απαραίτητο να εξισορροπηθεί η ανάγκη για εθνικό συντονισμό με τις απαιτήσεις για ευελιξία, προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικότητα των φορέων απεξάρτησης. Θα πρέπει να αποφευχθεί ο γραφειοκρατικού τύπου συγκεντρωτισμός και να διασφαλιστεί η αυτονομία των φορέων που αποδεδειγμένα παρέχουν αποτελεσματικό έργο. Πέρα από τις γενικές αυτές διαπιστώσεις, χρειάζεται να δει κανείς το τελικό αναλυτικό σχέδιο δράσης, το οποίο θα δίνει συγκεκριμένη μορφή στις κατευθύνσεις που σκιαγραφούνται».

«Εξάλλου, το νέο πλαίσιο πολιτικής, δημιουργεί και κάποια ερωτηματικά ως προς την ανακατανομή πόρων και προτεραιοτήτων ανάμεσα στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας και της υποκατάστασης», σημειώνει το ΚΕΘΕΑ και υπογραμμίζει: «Οι έρευνες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζουν την αύξηση της χρήσης στο μαθητικό ή νεανικό πληθυσμό. Οι ηλικίες αυτές συνιστούν ένα χώρο για την ανάπτυξη δράσεων που δεν καλύπτεται από το υπάρχον δίκτυο υπηρεσιών θεραπείας και πρωτογενούς πρόληψης, όπου τα προγράμματα υποκατάστασης είναι απρόσφορα και όπου η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να έχει υψηλή αποτελεσματικότητα».

«Ωστόσο, η έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη των προγραμμάτων υποκατάστασης, τόσο με τη σημαντική διεύρυνση του αριθμού τους όσο και από πλευράς χρηματοδότησης και όχι στην ανάπτυξη των προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης που απευθύνονται στους έφηβους χρήστες και τις οικογένειές τους», επισημαίνει το ΚΕΘΕΑ και τονίζει: «Τα προγράμματα υποστήριξης εφήβων που εμπλέκονται με τη χρήση ουσιών εστιάζουν σε έναν πληθυσμό που έχει άμεση ανάγκη για βοήθεια. Η αποτελεσματικότητα της προσπάθειας αυτών των προγραμμάτων για ισότιμη κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη των νέων ανθρώπων εξασφαλίζει και την άριστη αξιοποίηση των πόρων που θα αποφασίσει να αφιερώσει σε αυτόν τον τομέα».

Στη συνέχεια, το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει: «Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η διαδικασία εξειδίκευσης και εφαρμογής του πλαισίου πολιτικής για τα ναρκωτικά. Πολλές εξαγγελίες, σημειώνει, είχαν γίνει στο παρελθόν (π.χ. αντιμετώπιση των χρηστών ως ασθενών και όχι ως εγκληματιών) που έρχονταν σε αντίθεση με την πρακτικά εφαρμοζόμενη πολιτική. Με την έννοια αυτή, η περίοδος που ανοίγει, κατά την οποία θα διαμορφωθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και θα ενεργοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα».

Τέλος, το ΚΕΘΕΑ διατυπώνει την προθυμία του να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στον Εθνικό Σχεδιασμό, προωθώντας τις αρχές της κοινωνικής υπευθυνότητας, της συνέπειας και της διαφάνειας των στόχων και των διαδικασιών αξιολόγησης.

Η «Κασταλία» των ναρκω-συνταγών

«Ναρκω-αλισβερίσι» ολκής ανακάλυψαν οι επιθεωρητές του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ στην κλινική «Κασταλία» του ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν μέσα στο κότερό του στη Μύκονο. Ολόκληρο κύκλωμα είχε στηθεί στην εν λόγω ιδιωτική κλινική και εφοδίαζε παράνομα ασθενείς της, αλλά και τρίτα άτομα, με απαγορευμένες ουσίες και χάπια (Ρομιντόν, Οασίλ, Στεντόν, Λιμπράξ κ.ά.), βαφτίζοντάς τα «παυσίπονα», στο πλαίσιο προγραμμάτων απεξάρτησης που εφάρμοζε χωρίς νόμιμη άδεια από το υπουργείο Υγείας. Στο κύκλωμα, εκτός από τον ιδιοκτήτη και επιστημονικό διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής, Π. Λυμπέρη, φέρονται ως εμπλεκόμενοι ο ψυχίατρος Μιχάλης Λαζανάκης, η διευθύνουσα Χρυσή Πετροπούλου, ο φαρμακοποιός της κλινικής Γιώργος Μπολυλάς και άλλος ένας φαρμακοποιός από το Παλαιό Ψυχικό, ο Γιώργος Δημητρός, ο οποίος προμήθευε την «Κασταλία» με τα ναρκω-φάρμακα.

Οι επιθεωρητές του ΣΔΟΕ διενήργησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στην κλινική του Π. Λυμπέρη στις 6 του Μάη, λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του στη Μύκονο. Από την εξέταση των βιβλίων της κλινικής και 140 φακέλων ασθενών διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης ψυχίατρος είχε σταματήσει να χορηγεί συνταγές ναρκω-φαρμάκων από τον Οκτώβρη του 2000 (μέχρι τότε φέρεται ότι είχε χορηγήσει συνταγές σε 63 ασθενείς). Ομως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η κλινική είχε προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες «Ρομιντόν» (300 περίπου κουτιά, που αντιστοιχούν σε 100 ασθενείς) από τον φαρμακοποιό Γ. Δημητρό, χωρίς αυτός να έχει λάβει τις λεγόμενες δίγραμμες συνταγές που δίνονται για τη χορήγηση τέτοιων φαρμάκων. Ο φαρμακοποιός ισχυρίστηκε ότι είχε στα χέρια του 100 συνταγές, αλλά, όπως αποδείχτηκε, αυτές ήταν πλαστογραφημένες από τους υπεύθυνους της κλινικής. Εξάλλου, από την εξέταση των φακέλων των ασθενών αποκαλύφθηκε ότι όλες οι συνταγές τους ήταν προϊόντα πλαστογραφίας.

Διώξεις

Οι επιθεωρητές του ΣΔΟΕ συνέταξαν πολυσέλιδο πόρισμα, βάσει του οποίου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ισίδ. Ντογιάκος, άσκησε χτες ποινικές διώξεις εναντίον των προαναφερόμενων προσώπων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που επισύρουν ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Συγκεκριμένα, κατά του ψυχιάτρου Π. Λυμπέρη ασκήθηκε ποινική δίωξη για «παράνομη έκδοση συνταγής και χορήγηση ναρκωτικών ουσιών χωρίς ιατρική ένδειξη», «παράνομη χορήγηση ναρκωτικών και υποκαταστάτων εξάρτησης», «παράνομη κατοχή ναρκωτικών», «διάθεση ναρκωτικών ουσιών σε τρίτους». Η δίωξη εναντίον του ψυχιάτρου Μ. Λαζανάκη αφορά μόνο στο πρώτο αδίκημα. Οι Γ. Μπολυλάς και Χρ. Πετροπούλου διώκονται για «ηθική αυτουργία σε παράνομη έκδοση συνταγών», γιατί συμφώνησαν στην πλαστογράφηση 100 δίγραμμων συνταγών «Ρομιντόν». Τέλος, ο φαρμακοποιός Γ. Δημητρός διώκεται για «παράνομη χορήγηση ναρκωτικών χωρίς ιατρική συνταγή».

Ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει, μάλιστα, τους παραπάνω «ιδιαιτέρως επικίνδυνα άτομα», τα οποία διέπραξαν τα αδικήματα αυτά «κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση». Η υπόθεση θα διερευνηθεί περαιτέρω από τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα εξετάσει μάρτυρες και θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.

Με δηλώσεις του χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» από τις φυλακές Χίου, όπου κρατείται, ο Π. Λυμπέρης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για ό,τι συνέβαινε στην κλινική του, υποστηρίζοντας ότι σ' αυτήν «νοσηλεύονται χρήστες ηρωίνης για 7-10 μέρες το πολύ που κρατάει το στερητικό σύνδρομο, γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε και όλοι καταλήγουν στην αυτοθεραπεία, δηλαδή στην πλατεία Ομονοίας». Είπε, επίσης, ότι η χορήγηση του «Ρομιντόν» γίνεται «με εγκεκριμένα συνταγολόγια της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για χρήση μόνο εντός της κλινικής και μόνο για έξι μέρες σε 10 ασθενείς το μήνα» και αναρωτήθηκε γιατί δεν τον «κυνήγησαν» το 1985, που χορήγησε «νιτροχληρική προποξυθένη» σε 500 ασθενείς... Τέτοια όμως στοιχεία αποδεικνύουν και τις πρωταρχικές ευθύνες της πολιτείας που με την υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας οδηγεί τους εξαρτημένους στην αγκαλιά των κυκλωμάτων.

Ευκαιρία για προπαγάνδα του «κυβερνητικού έργου»...

Σε προπαγάνδα του «κυβερνητικού έργου» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδόθηκε χτες από το βήμα ημερίδας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου. Η υπουργός απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη δήθεν αποκέντρωση εξουσιών προς την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να «σταθεί» στις προϋποθέσεις άσκησης αυτών των εξουσιών και τον πραγματικό στόχο που εξυπηρετούν, τον οποίον έκρυψε πίσω από το «πιασάρικο» σύνθημα «οι δήμοι στην υπηρεσία του πολίτη».

Αντίθετα, στόχος της δήθεν αποκέντρωσης είναι η μεταφορά στους δήμους του κόστους λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών και πρωτοβουλιών, τις οποίες θα σχεδιάζει και θα ελέγχει η κεντρική διοίκηση.

Σ' αυτά τα πλαίσια, η υπουργός είπε πως πρέπει να προχωρήσουν οι διαδημοτικές συνεργασίες, ώστε οι μεγαλύτεροι δήμοι να αναλάβουν συντονιστικό ρόλο των υπηρεσιών που αφορούν περισσότερους από έναν ΟΤΑ.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου για πρόσληψη νέων επιστημόνων στην Αυτοδιοίκηση, αλλά προσπέρασε το γεγονός πως οι δήμοι στερούνται της δυνατότητας να αποφασίζουν μόνοι τους για το προσωπικό που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως όσοι δήμοι δεν εφαρμόζουν το διπλογραφικό σύστημα, θα υποστούν περικοπή κατά 20% των ΚΑΠ που δικαιούνται, ενώ άφησε να εννοηθεί πως για τις πυρκαγιές ευθύνονται οι δήμοι που λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές.

Τέλος, η υπουργός είπε πως στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι κατά το 1/3 γυναίκες για να αρθεί υποτίθεται η άνιση συμμετοχή τους στα κοινά.

ΟΑΣΑ
Περισσότερα δρομολόγια προς παραλία

Περισσότερα δρομολόγια προς τις παραλίες της Αττικής περιλαμβάνει το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΑΣΑ, που θα ισχύσει από αύριο 1η Ιούλη, μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν και τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών που συνδέουν τους τερματικούς σταθμούς ΗΣΑΠ - Μετρό με τις παραλιακές περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ: Η γραμμή «εξπρές» Ε1 Πειραιάς - Βούλα θα λειτουργεί και τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα πυκνώσουν (συχνότητα ανά 12 λεπτά) τα δρομολόγια της γραμμής 171 Σταθ. Δάφνης - Βάρκιζα και της τοπικής γραμμής 115 Γλυφάδα - Βουλιαγμένη - Βάρκιζα (ανά οκτώ λεπτά). Τίθεται σε λειτουργία η γραμμή «εξπρές» Ε2Θ Ακαδημία - Βάρκιζα, με συχνότητα δρομολογίων ανά 20 λεπτά καθ' όλη τη βδομάδα. Η γραμμή αυτή υποκαθιστά τα δρομολόγια της γραμμής Ε2 Ακαδημία - Γλυφάδα. Ενισχύονται τα δρομολόγια (συχνότητα ανά 12 λεπτά) των τοπικών γραμμών 304 Σταθ. Εθν. Αμυνας - Αρτεμις (Βραυρώνα) και 305 Σταθ. Εθν. Αμυνας - Αρτεμις (Αγ. Νικόλαος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ