ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το ΚΚΕ στη Γένοβα

Το ΚΚΕ οργανώνει μαζική αποστολή μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ - στη διαδήλωση της ΓΕΝΟΒΑΣ, που θα γίνει στις 21 του Ιούλη και καλεί σε μαζική συμμετοχή, για να δοθεί αντάξια απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Το πρόγραμμα της αποστολής:

1. Η αναχώρηση θα γίνει την Πέμπτη 19 του Ιούλη με πούλμαν από κάθε περιοχή, για Πάτρα και Ηγουμενίτσα και στη συνέχεια με πλοίο για την Αγκόνα της Ιταλίας.

2. Η αποστολή θα φθάσει στην Αγκόνα την Παρασκευή 20/7 το πρωί και το απόγευμα της ίδιας μέρας στην περιοχή διαμονής. Το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, διαμονή σε ξενοδοχεία με δίκλινα δωμάτια, εφοδιασμένα με μπάνιο WC και ντους.

3. Το Σάββατο το μεσημέρι συμμετοχή στη διαδήλωση της Γένοβας, με το μπλοκ δυνάμεων του ΚΚΕ.

4. Την Κυριακή 22/7 το πρωί αναχώρηση για Αγκόνα και από κει, το μεσημέρι στις 13.00 αναχώρηση για Ελλάδα.

5. Αφιξη στην Ελλάδα στις 23/7 (Δευτέρα) στην Ηγουμενίτσα στις 05.00 π.μ. και στην Πάτρα στις 10.30 π.μ.

6. Τα έξοδα συμμετοχής είναι 53.000 δρχ. το άτομο (περιλαμβάνει έξοδα μετακίνησης, πούλμαν, πλοίο σε θέση DESK, δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο με δίκλινο δωμάτιο και πρωινό).

- Για περισσότερες πληροφορίες στα εξής τηλέφωνα: 2592.215 - 2592.217 - 5282.572 (για την ΚΟΑ).

- Δηλώσεις για συμμετοχή μέσω των Κομματικών Οργανώσεων.


ΚΟΖΑΝΗ
«Τσακίζει» η ανεργία

Στην περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο νόμο, αναδείχτηκαν οι καθημερινές δυσκολίες των εργαζομένων της περιοχής

(Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ).-

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο Νομός Κοζάνης αναδείχτηκαν στην περιοδεία που πραγματοποίησε, χτες, στην περιοχή ο Σπύρος Χαλβατζής. Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συζητώντας με κατοίκους του τόπου, ανέδειξε την αιτία των προβλημάτων τους, στηλιτεύοντας την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Στη συζήτηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, με το προεδρείο, αλλά και εκπροσώπους σωματείων, τονίστηκαν ζητήματα όπως η παράνομη και απλήρωτη υπερωρία στα εργοτάξια παλιότερα της Εγνατίας, αλλά ακόμα και στις εγκαταστάσεις εκεί της ΔΕΗ. Ο αριθμός των ανέργων προσδιορίστηκε σε περίπου 5.000 άτομα και ειδικά οι άνεργοι γουνεργάτες στους Νομούς Κοζάνης - Φλώρινας σε 6.500 άτομα. Καταγγέλθηκε η πρακτική των εργοδοτών να δίνουν μεροκάματα πείνας χωρίς καμία ασφάλιση, ενώ οι μηχανισμοί ελέγχου της κρατικής μηχανής, ενίοτε κάνουν τα «στραβά μάτια».

Στην επίσκεψη στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο Κοζάνης και από τη συζήτηση με τον αναπληρωτή διευθυντή φάνηκε η πρόθεση της κεντρικής διοίκησης να μειώσει το κόστος εργασίας προκειμένου να παρουσιάσει η επιχείρηση καλύτερο προφίλ στους τζογαδόρους της Σοφοκλέους, καθώς η ΔΕΗ οδεύει προς το ΧΑΑ. Ετσι μιλά για «υπεράριθμο προσωπικό», ενώ η εργασία έχει εντατικοποιηθεί και, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας, τους χρωστά εκατομμύρια δραχμές από παράνομη και απλήρωτη υπερωρία.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κοζάνης, παρουσιάστηκε η εικόνα ενός ιδρύματος που θεμελιώθηκε το 1954 με προοπτική να νοσηλεύει εκατό ασθενείς και σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 250 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υπηρεσιών και το φόρτο εργασίας του προσωπικού.


Τόσο σε αυτές τις συναντήσεις, όσο και αργότερα, το βράδυ, στην ομιλία του στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι η ρίζα όλων αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στην αντεργατική πολιτική που συναποφασίζεται στις Βρυξέλλες και κατόπιν εφαρμόζεται σε κάθε χώρα χωριστά από τις εθνικές κυβερνήσεις. Ανέλυσε τους άξονες αυτής της πολιτικής, μιλώντας για τις προσπάθειες υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προκειμένου να πριμοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Μίλησε για τη λεγόμενη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» που εξώθησε δεκάδες χιλιάδες παιδιά έξω από το λύκειο για να τα στείλει πού; «Χιλιάδες νέες και νέοι της περιφέρειας περιμένουν με αγωνία να ειδοποιηθούν για να δουλέψουν κάπου, για λίγες ώρες, με βάρβαρα ωράρια, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και δικαίωμα νοσοκομειακής περίθαλψης».

Υπογράμμισε ότι στις σημερινές συνθήκες ελαστικοποίησης των ωραρίων, με εργασία δίχως ασφάλιση και δίχως κανένα έλεγχο στην εργοδοτική ασυδοσία, οι ταξικές δυνάμεις δεν έχουν δικαίωμα να παρασύρονται στην παγίδα του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου. Ενός διαλόγου, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του ΣΕΒ για να γλιτώσουν οι ολίγοι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που προσφέρουν στο σημερινό σύστημα ασφάλειας και συνταξιοδότησης.

Ενότητα και δράση η διέξοδος

Με δεδομένες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, την παράδοση Μιλόσεβιτς και τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ, κατήγγειλε την αποσταθεροποιητική δράση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Τόνισε με έμφαση ότι προϋπόθεση για τη συνεργασία των λαών της Βαλκανικής είναι να αποχωρήσουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής που βρίσκονται στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι όπου εισήλθαν οι δήθεν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μόνο προβλήματα και συγκρούσεις προξένησαν. Ζήτησε δε να επιστρέψουν στη χώρα όλοι οι Ελληνες στρατιώτες και στρατιωτικοί που έχουν σταλεί σε αποστολή στο εξωτερικό.

Εξάλλου κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν πια στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού που γίνονται από τις σημερινές κυρίαρχες δυνάμεις. Να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, ως μόνη εγγύηση για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις, γύρω από το ΚΚΕ, και να παλέψουν σε κάθε μέτωπο χωριστά, αλλά και συνολικά κόντρα στην εφαρμοζόμενη πολιτική και τους εκφραστές της πλουτοκρατίας. «Σκεφτείτε, τι αύριο θα δώσουμε στα παιδιά μας; Θα αφήσουμε τη μιζέρια να επικρατήσει και θα τους πούμε να προσαρμοστούν; Να υποταχθούν;», αναρωτήθηκε.


Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για τη διάδοση της πρόσκλησης αγωνιστικής συνεργασίας και συσπείρωσης, οι ΚΟ του ΚΚΕ συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το πλατύ τους άνοιγμα στον ελληνικό λαό, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος, η οποία κορυφώνεται με κατά τόπους μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις.

Σε αρκετές πολιτικές συγκεντρώσεις, ομιλητές θα είναι μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Αύριο Κυριακή

Στις 8.30 μ.μ., στα Γρεβενά, στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη.

Την άλλη βδομάδα

- Την Τρίτη 3 του Ιούλη, σε πολιτική συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο «Παπαδημητρίου», θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς.

- Την Τετάρτη, 4 του Ιούλη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος στο καλοκαιρινό Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο (Γερμανού και Ηλείας) στην Πάτρα.

- Την Πέμπτη 5 του Ιούλη, σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών Πέλλας, στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης.

- Την Πέμπτη 5 του Ιούλη σε συγκέντρωση στις Σέρρες, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, θα μιλήσει ο Θ. Κωνσταντινίδης.

Αλλες εκδηλώσεις

Εκτός των παραπάνω συγκεντρώσεων, το πρόγραμμα δράσης των ΚΟ περιλαμβάνει για το προσεχές διάστημα:

Στη Θεσσαλονίκη

- Στις 3 του Ιούλη στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Χρ. Κόφφα, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Σε Μακεδονία και Θράκη

- Την Τρίτη, 3/7, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ελιάς, στη Βέροια, με ομιλητή τον Γιώργο Νταφούλη, μέλος της ΚΕ.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

- Στη Λευκάδα, σήμερα Σάββατο 30/6, με ομιλητή τον Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Κόμματος.

Σε Στερεά - Εύβοια

- Σήμερα Σάββατο 30/6, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Μακρακώμης.

- Την Πέμπτη 5 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., η συγκέντρωση στη Θήβα, στην αίθουσα του Δημαρχείου, με ομιλήτρια τη Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Επίσης, στις 5/7, πολιτική συγκέντρωση στη Λαμία, στο ξενοδοχείο «Σαμαράς», με ομιλητή τον Αντ. Σκυλλάκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αχαΐα

- Τη Δευτέρα, 2/7, στις 8.30 μ.μ. στο Αίγιο, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, γραμματέας της ΕΠ Β/Δ Πελοποννήσου και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

- Αύριο Κυριακή, 1/7, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στην επαρχία Σητείας.

- Τη Δευτέρα, 2/7, στις 8 μ.μ., στα Ανώγεια Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα

- Σήμερα στους Γόννους, στις 8 μ.μ., ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

- Αύριο, στις 11 π.μ., θα μιλήσει στη Ραψάνη ο Τ. Τσιόγκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ